Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Krzysiu a gdyby na tym forum zagłosowało 10 000 osób i wynik byłby taki sam jak powyżej to co wtedy?

Gdyby babcia miała wąsy to by była dziadkiem.

A tak na poważnie to podejrzewam że wynik mógłby być inny.

Nie wiem ile sprzedaje się w Polsce telewizorów ale sprzedaż telewizorów wskazuje na to że ludzie wolą jednak LCD.

Podejrzewam że jakby próbka rosła to wynik dążył by do wyników sprzedaży telewizorów.

Jeżeli chcielibyśmy zrobić ankietę dla 10 tysięcy ludzi to niestety aby przepytać aż tylu ludzi musielibyśmy wyjść na ulicę a to skończyłoby się najprawdopodobniej wygraną LCD.

Chciałbym jeszcze dodać że to też nie świadczyłoby o wyższości jednej technologii nad drugą.

Nie wiem ile sprzedaje się w Polsce telewizorów ale sprzedaż telewizorów wskazuje na to że ludzie wolą jednak LCD.

nie zgodze sie z Toba... to tak jak rozpatrywac udzial w rynku salcesonu i krewetek... sorry ale nie naciagajmy sprawy

nie zgodze sie z Toba... to tak jak rozpatrywac udzial w rynku salcesonu i krewetek... sorry ale nie naciagajmy sprawy

Ja tylko gdybałem co by było gdyby próbkę w ankiecie zwiększyć do 10 tysięcy.

Jak wiadomo w gdybaniu jest bardzo duży procent niepewności.

Poza tym nie da się zanegować faktu że sprzedaje się więcej telewizorów LCD niż plazmowych co moim zdaniem wcale nie świadczy o wyższości tych pierwszych nad tymi drugimi.

Ja tylko chciałem powiedzieć że gdyby zwiększyć próbkę do 10 tysięcy to wynik mógłby być inny.

Poza tym porównywanie krewetek i salcesonu do plazmy i LCD to naciąganie sprawy. Moim zdaniem porównujemy tu raczej salceson z kaszanką. Jak wejdzie do produkcji OLED to może będzie go można porównać do kawioru. Jak na razie to obie obecne technologie są dosyć gówniane.

Ile można pytać???

To jest reprezentatywna , czy nie?

(podstawy każdej ankiety)

Jak tak - to dlaczego ktoś określa że ponad 70 procent się myli (jak coś jest prawdziwe w 30% , to 70 jest kłamliwe - zmieniło się coś....???)?

jak nie - to nie ma o czy gadać = statystyka sobie, itp.).

Jak to by był wybór "głowy państwa" to z komentarzy wynika że tylko 30% nie wybrało np. Prezydenta i to właśnie Oni mają rację.

(odwrócenie demokracji?)

Lubicie "Wwikipedię" ...to proszę:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(polecam przeciwieństwo "prawdy" do jest też ujęte i na 100% pasuje do komentarzy)

I teraz zestawić z ankietą i komentarzami :))))))))

----------------

Można oczywiście ten post zgłosić jako "agresywny", bo przecież:

a/ wyniki to jedno

b/ komentarze to drugie - tylko po co (większość ankietowanych dała komentarz w samym głosowaniu)

CHYBA ŻE ANKIETĘ ZLIKWIDOWAĆ I MAMY KOLEJNĄ "WOJENKĘ" (ciekawe kto znowu wywołał):))))))

Podobno po to ankieta była (jest wpis) by wreszcie statystycznie podejść.... .

Ps - jak agresji mało, to zrobię "wrrr" - już zapewne powód do zgłoszenia (ciekawe czy wyniki to zmieni).

(nie gniewać się - to do innych userów "kina domowego", bo przecież sam założyciel ankiety już nie wie jak ją interpretować, bo "wyniki nie po myśli")

A ja czekam by wyniki się zmieniły o 180 stopni - ciekawie by komentarze wyglądały.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tej wypowiedzi nie odbieram jako agresywną.

Jak ja interpretuję tą ankietę napisałem powyżej. Może się powtórzę żeby nie było wątpliwości.

Z ankiety wynika bez żadnych wątpliwości że większość głosujących woli plazmę.

Z bardzo dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć że większość forumowiczów odwiedzających dział Kino Domowe wolałoby plazmę.

Z powodu małej próbki trudno powiedzieć co wybrali by użytkownicy forum audiostereo.

Na podstawie tej ankiety zupełnie nic nie da się powiedzieć co wybrał by ogół populacji.

Wyniki sprzedaży telewizorów pozawalają przypuszczać że przy bardzo dużej próbce wynik ankiety byłby odwrotny od wyniku naszej ankiety.

Ankieta jest reprezentatywna dla forum Audiostereo i zupełnie niereprezentatywna dla ogółu populacji w naszym kraju co udowadniają liczby dotyczące sprzedaży....

W tym stwierdzeniu jest sporo racji.

Jednakże :

1.Gdyby ankietę przeprowadzić wśród ogółu populacji narodu polskiego podejrzewam, że spory odsetek nie miałoby pojęcia czym tak naprawdę plazma rożni się od LCD. Wybrałoby LCD, ale nie ze względu na jakość technologii ale dlatego, że słowo LED jest bardziej oczytane. Wybór padłby na niego. Ci ludzie dlatego też zakupują LED i dlatego sprzedaż jest wyższa.

Na rynku większość agresywnych reklam bije magicznym słowem LCD LED i to byłby klucz do głosowania.

2.

Na naszym forum jest jednak więcej osób które zgłębiły swoją wiedzę i odrobiło lekcje. Mają spore doświadczenie i na niejeden ekran patrzyły.

Doceniają obraz i wybierają.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ogół głosuje "zakupami" (już to napisane) i proporcje zapewne są właśnie odwrotne.

Czy to coś zmienia w ankiecie?

NIC.

Jest ankieta i wyniki (dowolne i faktycznie ludzi, którzy po coś tutaj zaglądają).

O czym przez 4ry strony jest pisane?

(tu jest problem - choć w pkt.2 poprzednika chyba jest wyjaśnienie, czyli "tu i teraz" wyrazili swoją opinię)

-----------

Ja, jak będę miał wolny czas, to postaram się statystykę postów zrobić w tematach o "płaskich ekranach" tutejszego forum.

Przypuszczam ze statystyka będzie dość "ciekawa". ;)

Z ankiety wynika bez żadnych wątpliwości że większość głosujących woli plazmę.

Z bardzo dużym prawdopodobieństwem można powiedzieć że większość forumowiczów odwiedzających dział Kino Domowe wolałoby plazmę.

Z powodu małej próbki trudno powiedzieć co wybrali by użytkownicy forum audiostereo.

Na podstawie tej ankiety zupełnie nic nie da się powiedzieć co wybrał by ogół populacji.

Czy nie ważniejsze jest, jakie są preferencje osób odwiedzających „Kino domowe” od ogółu Audiostereo, że nie wspomnę o ogóle "Kowalskich"?

Przez umieszczenie ankiety w „Kinie domowym” zagłosowali przynajmniej ludzie zainteresowani tematem, przynajmniej częściowo obeznani, mający swoje zdanie i jasno sprecyzowane preferencje, zwracający większą niż inni użytkownicy uwagę na jakość obrazu.

Co by było gdyby zacząć rozszerzać zakres – wiadomo, że wynik LCD by się poprawiał, aż do osiągnięcia pi razy oko statystyk sprzedaży, gdybyśmy odpytali całe społeczeństwo.

Podobnie rzecz by się miała, gdyby głosowali np. użytkownicy portalu z ocenami restauracji i mieliby wskazać, do której restauracji najchętniej chadzają. Zaczęłoby się od tych najlepszych jakościowo, w miarę rozszerzania liczby głosujących okazałoby się, że przeciętny Polak to najchętniej chadza do restauracji McDonalds, choć KFC depcze mu po piętach.

Które głosowanie jest bardziej miarodajne dla wybrania najlepszej restauracji?

Pytanie retoryczne, a kwestionujący wyniki naszej ankiety sprawiają wrażenie, że skłaniają się ku opcji z Fast-foodami.

Ogół głosuje "zakupami" (już to napisane) i proporcje zapewne są właśnie odwrotne.

Czy to coś zmienia w ankiecie?

NIC.

Jest ankieta i wyniki (dowolne i faktycznie ludzi, którzy po coś tutaj zaglądają).

O czym przez 4ry strony jest pisane?

(tu jest problem - choć w pkt.2 poprzednika chyba jest wyjaśnienie, czyli "tu i teraz" wyrazili swoją opinię)

-----------

Ja, jak będę miał wolny czas, to postaram się statystykę postów zrobić w tematach o "płaskich ekranach" tutejszego forum.

Przypuszczam ze statystyka będzie dość "ciekawa". ;)

A czy ja neguję wyniki ankiety?

A skoro ludzie dyskutują przez cztery strony to widocznie jest o czym dyskutować. Jeżeli uważasz że nie ma po co to dlaczego się dopisujesz?

Czy nie ważniejsze jest, jakie są preferencje osób odwiedzających „Kino domowe” od ogółu Audiostereo, że nie wspomnę o ogóle "Kowalskich"?

Przez umieszczenie ankiety w „Kinie domowym” zagłosowali przynajmniej ludzie zainteresowani tematem, przynajmniej częściowo obeznani, mający swoje zdanie i jasno sprecyzowane preferencje, zwracający większą niż inni użytkownicy uwagę na jakość obrazu.

Co by było gdyby zacząć rozszerzać zakres – wiadomo, że wynik LCD by się poprawiał, aż do osiągnięcia pi razy oko statystyk sprzedaży, gdybyśmy odpytali całe społeczeństwo.

Ale dlaczego miałoby być ważniejsze. Najwyraźniej kryteria wyboru telewizora użytkowników odwiedzających Kino Domowe są inne od kryteriów wyboru telewizora przez przeciętnego Kowalskiego.

Nie można jednak powiedzieć że są to lepsze lub gorsze kryteria one są po prostu inne.

Owszem można by założyć że głównym kryterium wyboru telewizora jest jakość obrazu.

Ja osobiście skłaniałbym się do tego żeby właśnie jakość obrazu przyjąć za główne kryterium i ograniczyć dyskusję do tego tematu.

Dlatego właśnie napisałem że to że ogół wybrał by LCD nie znaczy wcale że LCD jest lepszy.

Jednak zauważyłem że dosyć spora liczba osób która twierdzi że posiada o wiele wyższe kwalifikacje do oceny jakości obrazu nie widzi migania wyświetlaczy PDP.

Spowodowało to u mnie pewne powątpiewanie co do fachowości oceny jakości obrazu przez te osoby.

Dlatego wcale nie jestem przekonany że wyniki ankiety można bezpośrednio przełożyć na ocenę jakości obrazu obu typów wyświetlaczy gdy pewna grupa z powodu ograniczeń wzroku nie potrafi ocenić pewnych aspektów jakości tego obrazu.

Poza tym porównywanie krewetek i salcesonu do plazmy i LCD to naciąganie sprawy.

nie chodzilo o to co do czego porownujemy a o sam fakt powodow zakupu jednego i drugiego... zarowno w jednym jak i drugim przypadku sprzedaz jest a jej wiekszy udzial nie musi swiadczyc o danych wlasciwosciach produktu... kazdy klient ma swoje powody do zakupu zarowno salcesonu jak i krewetek...

Wybrałoby LCD, ale nie ze względu na jakość technologii ale dlatego, że słowo LED jest bardziej oczytane.

tylko dlatego wybrało by lcd bo w MM na 10 tv 8 jest lcd i mają większy wybór typu cienka ramka , etc

Focal + Naim

1.Gdyby ankietę przeprowadzić wśród ogółu populacji narodu polskiego podejrzewam, że spory odsetek nie miałoby pojęcia czym tak naprawdę plazma rożni się od LCD. Wybrałoby LCD, ale nie ze względu na jakość technologii ale dlatego, że słowo LED jest bardziej oczytane. Wybór padłby na niego. Ci ludzie dlatego też zakupują LED i dlatego sprzedaż jest wyższa.

Na rynku większość agresywnych reklam bije magicznym słowem LCD LED i to byłby klucz do głosowania.

od poczatku mowie, ze sprzedaz ksztaltuje marketing, moda i ciemnota spoleczenstwa... z tego tez powodu w wielu domach podstawa kina jak i nawet stereo sa amplitunery takich marek jak HK, Onkyo, Denon, Y... itp.

nie chodzilo o to co do czego porownujemy a o sam fakt powodow zakupu jednego i drugiego... zarowno w jednym jak i drugim przypadku sprzedaz jest a jej wiekszy udzial nie musi swiadczyc o danych wlasciwosciach produktu... kazdy klient ma swoje powody do zakupu zarowno salcesonu jak i krewetek...

Akurat telewizory plazmowe i LCD służą do tego samego. Ceny są obecnie też podobne. Już z powodu samej ceny nie można porównywać krewet i salcesonu.

Akurat telewizory plazmowe i LCD służą do tego samego. Ceny są obecnie też podobne. Już z powodu samej ceny nie można porównywać krewet i salcesonu.

Krzysztof, krewetki i salceson tez sa do tego samego:) lubie i jedno i drugie tak jak mam PDP i LCD ale wole PDP

o cenach nie dyskutujemy a jedynie o faktach, ze w tym przypadku jednym z punktow wyboru jest cena, gust kulinarny, potrzeba, swiadomosc, umiejetnosci itp... tak samo mozna rozpatrywac kwestie zakupu PDP i LCD ale w innych ramach... tu akurat cena jest druplanowa ale sa inne jak swiadomosc, moda, reklama itp...

nie wiem czy dobrze rozumiesz co mialem na mysli ale chodzilo wlasnie o sam fakt oceny produktu po udziale w rynku... odstawiamy na bok polki, na ktorych znajduja sie dane produkty, nie o to chodzi

Uwazam tez, ze pytanie w ankiecie powinno raczej brzmiec:

"Ktora technologie wolisz LCD czy PDP?" do tego chyba sprowadza sie sens tej ankiety

Krzysztof, krewetki i salceson tez sa do tego samego:) lubie i jedno i drugie tak jak mam PDP i LCD ale wole PDP

o cenach nie dyskutujemy a jedynie o faktach, ze w tym przypadku jednym z punktow wyboru jest cena, gust kulinarny, potrzeba, swiadomosc, umiejetnosci itp... tak samo mozna rozpatrywac kwestie zakupu PDP i LCD ale w innych ramach... tu akurat cena jest druplanowa ale sa inne jak swiadomosc, moda, reklama itp...

nie wiem czy dobrze rozumiesz co mialem na mysli ale chodzilo wlasnie o sam fakt oceny produktu po udziale w rynku... odstawiamy na bok polki, na ktorych znajduja sie dane produkty, nie o to chodzi

Akurat konsumuję dosyć często krewetki i wygląda to tak że spożywamy je w sałatce z żoną przy lampce wina i to tylko po to żeby sobie zrobić przyjemność.

Salcesonu nie jadam ale jadam mortadelę i robię to przy śniadaniu i to tylko po to żeby nie latać cały dzień głodnym.

Owszem oba produkty służą do jedzenia ale chociażby z powodu ceny są kupowane w całkiem różnym celu.

Co do LCD i plazmy to obydwa służą do oglądania telewizji i filmów z DVD lub BR.

Ja za swój obecny telewizor dałem dokładnie tyle samo co za plazmę którą wysłałem z powrotem do sklepu a jedynym kryterium była tylko i wyłącznie jakość obrazu.

I do tego dodam jedynie to że obecny telewizor w porównaniu z plazmą którą miałem w domu pod względem funkcjonalny to totalne badziewie. Przednia szyba błyszczy, odtwarzacz na USB nie odtwarza większości plików filmowych a do tego przy odtwarzaniu z USB nie da się regulować obrazu, wbudowanej bezprzewodowej karty sieciowej nie udało mi się w ogóle uruchomić a kąty są naprawdę nędzne. Ale ten telewizor ma naprawdę przyzwoitą jakość obrazu o wiele lepszą od plazm Panasonika którą miałem wcześniej.

Uwazam tez, ze pytanie w ankiecie powinno raczej brzmiec:

"Ktora technologie wolisz LCD czy PDP?" do tego chyba sprowadza sie sens tej ankiety

Z tym bym się zgodził. Może faktycznie pytania można było sformułować lepiej.

tylko dlatego wybrało by lcd bo w MM na 10 tv 8 jest lcd i mają większy wybór typu cienka ramka , etc

Z drugiej strony można powiedzieć że producenci nie produkują plazm bo łatwiej sprzedać LCD.

Wynik ankiety dla dla miłośników kina nie powinien być niespodzianką, przynajmniej dla mnie. W środowisku moich znajomych, tych którzy interesują się kinem wynik statystyki mniej więcej się pokrywa, w większości cenią sobie technologię plazmową.

Również tajemnicą nie jest i było to wyżej poruszone, gdyby poszerzyć ankietę o audiofilów czy lampowców z ów forum to wynik zmieniłby się prawdopodobnie na korzyść LCD.

A tak zupełnie BTW można też się zastanowić dlaczego w światowych statystykach LCD ma taką przewagę nad plazmą, może też dlatego, że modeli plazm na rynku jest o wiele mniej (ciekawe jaki stosunek ilości sprzedawanych jest LCD - Plazma), a druga sprawa, plazm o przekątnej mniejszych niż 32" nie ma, a TV o tych rozmiarach sprzedaje się po prostu dużo.

Z drugiej strony można powiedzieć że producenci nie produkują plazm bo łatwiej sprzedać LCD.

na zachodzie masz proporcję inaczej ułożoną na półkach praktycznie 50do50 i przeciętny zachodni kowalski może częściej zestawić pdp z lcd

u nas w takim dziwnym kraju pokutuje od nastu lat slogan "wyciek z plazmy" i "pożeracz kilowatów" etc który powstał na ustach osób nie mogących sobie pozwolić na plazmę za kilkanaście tysi ale onanizujących się na jej widok i usprawiedliwiających się zakupem lcd bo taniej a nie wiele gorzej tak było 10lat temu i tak to troszkęgdzieś zostało , obecnie plazma oferuje lepszy jak dla mnie stosunek jakość obrazu do ceny niż lcd, ale marketing półkowy i reklamy przenoszone z ust do ust kowalskiemu dają efekt taki że nie mając normalnej świadomości wybiera tv z szerszej palety jaką niewątpliwie jest lcd, taki life ,

ankieta jest formą rozrywki mimo to pokazuje dosyć ciekawy wynik, być może ktoś kto troszkę interesuje się AV być może więcej czasu poświęca na analizę rynku niż przeciętny kowalski bez większej świadomości obecnych technologii i częściej wybiera właśnie pdp.

Focal + Naim

De gustibus non disputandum est. O gustach się nie dyskutuje. I chyba to głównie wynika z dotychczasowej rozmowy w tym wątku. Całkowita zgoda, że pytanie powinno brzmieć "czy wolisz LCD czy też PDP?" Bo rozmawiamy o indywidualnych upodobaniach. I dlatego przepychanki i utarczki są zupełnie niepotrzebne. Ani plazmowcy nie przekonają LCD-owców ani odwrotnie.

Najwyraźniej kryteria wyboru telewizora użytkowników odwiedzających Kino Domowe są inne od kryteriów wyboru telewizora przez przeciętnego Kowalskiego.

Nie można jednak powiedzieć że są to lepsze lub gorsze kryteria one są po prostu inne.

Owszem można by założyć że głównym kryterium wyboru telewizora jest jakość obrazu.

Ludzie nie obeznani w temacie bezwiednie kupują LCD. W porównaniu do starego crt lub starszego LCD i tak jest to skok jakościowy. Do plazm podchodzą z dystansem i nieufnością ponieważ jeszcze 5 lat temu był to produkt niszowy, bardzo drogi, z uwagi na swą astronomiczną cenę niedostępny dla większości z nas. Wcześniej pojawiły się monitory LCD przy komputerach i z nimi statystyczny Polak się oswoił. Na tym sprzedawcy LCD opierają swoje wyniki. Obecnie ludzie są do plazm nieufni, ponieważ ich cena spadła drastycznie i zapewne w związku z tym podejrzewają znaczny spadek jakości.

I do tego dodam jedynie to że obecny telewizor w porównaniu z plazmą którą miałem w domu pod względem funkcjonalny to totalne badziewie. a kąty są naprawdę nędzne

Mnie też się nie podoba, że do nowych TV kosztem jakości obrazu ( mniej więcej ta sama cena jednostki )zaczyna się pakować coraz to nowe nowostki. Będzie jak z amplitunerami. Mnóstwo wodotrysków i boomboksowy plastikowy dźwięk. Oby nie.

Ja za swój obecny telewizor dałem dokładnie tyle samo co za plazmę którą wysłałem z powrotem do sklepu a jedynym kryterium była tylko i wyłącznie jakość obrazu.

ale to bylo tylko Twoje kryterium wyboru...

Ani plazmowcy nie przekonają LCD-owców ani odwrotnie.

Przynajmniej można uratować kolejnych potencjalnych nabywców, oszczędzając im przy tym zawodu.

Bo jak obserwuję aby kupić LCD w dobrej jakości trzeba naprawdę wiele wiedzieć i mieć zasobny portfel.

Ludzie nie obeznani w temacie bezwiednie kupują LCD. W porównaniu do starego crt lub starszego LCD i tak jest to skok jakościowy. Do plazm podchodzą z dystansem i nieufnością ponieważ jeszcze 5 lat temu był to produkt niszowy, bardzo drogi,

Nie przypominam sobie by plazmy były 5 lat temu droższe od LCD.

Przynajmniej można uratować kolejnych potencjalnych nabywców, oszczędzając im przy tym zawodu.

Bo jak obserwuję aby kupić LCD w dobrej jakości trzeba naprawdę wiele wiedzieć i mieć zasobny portfel.

kupujac obecny TV nie mialem dylematu ograniczonego budzetu. moglem spokojnie porwac sie na LCD za 15tys ale co poradze, ze wybralem 50VT30 za 5800:)? nic bo to mi zwyczajnie odpowiada i zdecydowanie wole to co daje PDP niz LCD. moze to efekt obycia sie z projektorem i poszukiwanie podobnych doznan? nie wiem... zwyczajnie obraz z LCD mi nie pasuje... dzieciom i w sypialni LCD wystarcza, tak samo jak MP4... mi juz jednak nie :)

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Ludzie nie obeznani w temacie bezwiednie kupują LCD. W porównaniu do starego crt lub starszego LCD i tak jest to skok jakościowy. Do plazm podchodzą z dystansem i nieufnością ponieważ jeszcze 5 lat temu był to produkt niszowy, bardzo drogi, z uwagi na swą astronomiczną cenę niedostępny dla większości z nas. Wcześniej pojawiły się monitory LCD przy komputerach i z nimi statystyczny Polak się oswoił. Na tym sprzedawcy LCD opierają swoje wyniki. Obecnie ludzie są do plazm nieufni, ponieważ ich cena spadła drastycznie i zapewne w związku z tym podejrzewają znaczny spadek jakości.

Mnie też się nie podoba, że do nowych TV kosztem jakości obrazu ( mniej więcej ta sama cena jednostki )zaczyna się pakować coraz to nowe nowostki. Będzie jak z amplitunerami. Mnóstwo wodotrysków i boomboksowy plastikowy dźwięk. Oby nie.

Niestety już to mamy. Znowu z autopsji. Sony w modelach z przed dwóch lat(np. Z5500) montowała panele 10 bitowe. Obecnie już niestety nie. Dodają wodotrysków a jakość spada. Tylko topowe modele za astronomiczne ceny trzymią fason no bo czymś trzeba się pochwalić na targach. A reszta to chłam. Do tego też niestety trzeba dodać że wyroby które kupujemy to jednorazowe gadżety. Np. mój 52Z5500 po 1.5 roku użytkowania był nie do naprawy. Sony do topowego wtedy modelu nie miało części zamiennych.

Z ekonomicznego ABC wiadomo, że podstawowym i najważniejszym weryfikatorem gospodarki jest rynek. Więc rynek zweryfikował. 86:14 na korzyść LCD. Skąd jednemu z moich Przedmówców wzięło się 50:50 dalibóg nie wiem. I nie ma się co obrażać na rynek ani lżyć i znieważać ogół klientów nazywając ich tak czy inaczej ale zawsze obraźliwie. Nie zgadzam się z tezą, że ludzie wybierają LCD gdyż jest tańszy. Wizyta w pierwszym z brzegu markecie dowodzi że to nieprawda.

kupujac obecny TV nie mialem dylematu ograniczonego budzetu. moglem spokojnie porwac sie na LCD za 15tys ale co poradze, ze wybralem 50VT30 za 5800:)?

Jednak ciekawi mnie dla czego nie kupiłeś P65VT30, skoro nie byłeś ograniczony budżetem.

Niestety już to mamy. Znowu z autopsji. Sony w modelach z przed dwóch lat(np. Z5500) montowała panele 10 bitowe. Obecnie już niestety nie.

Nie jestem pewien czy czasem panele nie są 10 bit, ale elektronika (ta przed panelem, korygująca) jest 8 bit (czyli do elektroniki matrycy i tak trafia 8 bit / kanał). ... i efekt jest taki jak by matryca była 8 bit.

Nie przypominam sobie by plazmy były 5 lat temu droższe od LCD.

Były tańsze ???

2006 rok

plazma LG 50PY2R -25.000 zł

plazma PIONEER PDP-50-6XDE -22.000 zł

LCD PANASONIC TX-42LX500P - 8.000 zł

Fakt, plazmy miały trochę większą przekątną ale cena porażała.

Odsyłam do specjalistycznej prasy skoro pamięć zawodzi lub nie dociera.

Toż to prawie misjonarstwo. Albo działalność dobroczynna. Może należałoby sprzedaż telewizorów wyprowadzić z marketów i powierzyć PCK, Caritasowi i Polskiej Akcji Humanitarnej?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.