Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jeśli statystyki pokazują, że jakiś model samochodu jest bardzo usterkowy i częściej niż inne gościć musi w serwisach (niemiecki ADAC, ale nie tylko, publikuje takie dane) - to jeśli bym szukał sobie w tej chwili nowego samochodu bardzo poważnie bym się zastanowił czy aby nie zrezygnować z tego akurat modelu, mimo że na samym początku bym go rozważał jako poważnego kandydata do zakupu.

Na naszych wciąż beznadziejnych drogach auta włoskie czy francuskie niestety nie zdają egzaminu. Sypią się zdecydowanie szybciej niż na normalnych europejskich drogach. Ludzie w Polsce niby drogi widzą i znają. Jednakże sprzedaż tych aut na rynku polskim jest wciąż bardzo wysoka. Jakie należałoby wyciągnąć z tego wnioski........? Dlaczego ludzie je nadal kupują?

Ja tłumaczę sobie tak. Miałem kiedyś to auto. Było jakie było. Ale znam jego wady i zalety też. Liczę więc na to że nowszy model będzie lepszy. Bo dlaczego nie? I ponownie kupuję auto tej samej marki. Dostaję znowu to co miałem. I o wadach milczę. Aż do następnego zakupu..............

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Co to takiego, pytam z ciekawości?

Wielokrotnie to już wyłuszczałem, więc nie wałkujmy stale tego samego.

Na naszych wciąż beznadziejnych drogach auta włoskie czy francuskie niestety nie zdają egzaminu. Dlaczego ludzie je nadal kupują?

Oto potęga marketingu.

Liczę więc na to że nowszy model będzie lepszy. Bo dlaczego nie? I ponownie kupuję auto tej samej marki. Dostaję znowu to co miałem.

W samochodach jedyne do czego jestem przywiązany i nie zamirzeam tego zmieniać - to Daleki Wschód. Japonia, Korea. Natomiast do marki nie jestem przywiązany.

Generalnie kupuję (samochody, audio, TV)to, co w moim przekonaniu najbardziej spełnia moje oczekiwania, gust i czasem nawet zachcianki.

Dzisiaj pierwszy raz w życiu wkurzyła mnie moja plazma. Piszę na serio !! Gdy słonce okrutnie mocno operowało w pokoju oglądanie programu było bardzo utrudnione. Leciał stary film dużo scen było w nocy i niewiele widziałem. Postanowiłem sobie tymczasowo zrobić z TV LCD, czyli dałem czadu z nastawami. Poleciałem ostro w górę. Po chwili poczułem że w domu mam LCD. Widziałem zdecydowanie więcej, ale coś było nie tak. Pooglądałem 5 minut i wróciłem do poprzednich ustawień. Zgadnijcie dlaczego ? :)

Ale gdy teraz słońce już jest normalne i w pokoju jest jego mniej obraz jest super, jakbym miał takie mini 3D. Ta głębia obrazu i plastyczność sceny jest niesamowita. Za to kocham pdp.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

=> HQ150

O czym ty do mnie mówisz ? jakie obrażanie ? Trochę dystansu....plazmowcy wylali nie raz już wiadra pomyj na zwolenników LCD - fanatyzm, a wyzywanie od idiotów, ślepców, durniów, głoszenie jedynie słusznej prawdy objawionej wręcz agresywnie itd. to pryszcz - fanatyzm przy tym to betka :-)

Wielokrotnie to już wyłuszczałem, więc nie wałkujmy stale tego samego.

Potwierdzam, było wyłuszczane. Chodzi o to, że Bobcat nie lubi naturalnego obrazu, bo życie za oknem jest zbyt szare itp. itd. Dlatego plazma mu nie odpowiada.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

=> HQ150

O czym ty do mnie mówisz ? jakie obrażanie ? Trochę dystansu....plazmowcy wylali nie raz już wiadra pomyj na zwolenników LCD - fanatyzm, a wyzywanie od idiotów, ślepców, durniów, głoszenie jedynie słusznej prawdy objawionej wręcz agresywnie itd. to pryszcz - fanatyzm przy tym to betka :-)

No to reaguj na brak kultury tak jak ja. Nie uogólniaj tylko atakuj osobę za jej niestosowny wpis. Dbajmy o kulturę i poziom dyskusji. Ja tak robię bo między innymi mnie nazwałeś fanatykiem który nie umie myśleć.

To nie plazmowcy tylko konkretne osoby i ich konkretne wpisy i żądaj również od nich szacunku dla własnej osoby, tak jak ja żądam od Ciebie.

Potwierdzam, było wyłuszczane. Chodzi o to, że Bobcat nie lubi naturalnego obrazu, bo życie za oknem jest zbyt szare itp. itd. Dlatego plazma mu nie odpowiada.

Na plazmie przecież też da się wyświetlić przesycony obraz.

Bobcat, poniżej dowody Twojej hipokryzji. Powiadasz że bardzo cenisz sobie stanowisko F. Kulpy?

"Pisałem już na Forum, że mając dłuższą chwilę na pobawienie się - ustawiłem swój TV zgodnie ze światłymi wskazówkami red. Filipa Kulpy. Parametr po parametrze.

W rezultacie otrzymałem coś, co da się opisać tylko słowami, których się w eleganckim towarzystwie nie używa. Facet chyba żyje w wieży z kości słoniowej. Teoretyk może z niego dobry, za praktykę lepiej niech się nie bierze. Obraz mdły, nieostry, niekontrastowy, z kolorami których należało sie domyślać. W porównaniu z tym, co uzyskałem wg wskazówk Audio-Video - niegdysiejszy obraz u moich Rodziców na Rubinie 710p to była maestria techniczna i perfekcja jakościowa."

"Więc z try-miga przywróciłem swoje ulubione ustawienia. A wskazówek Kulpy więcej nie czytam."

"Redaktor się zna. Na teorii"

Na plazmie przecież też da się wyświetlić przesycony obraz.

Oddajmy głos ekspertowi Bobcatowi:

"Wyższość LCD polega m.in. na tym, że daje swobodę wyboru. Można ustawić zależnie od własnego gustu. Na wyblakle, mdło i rozmyte kolory, można też na (jak Wy to nazywanie) "przesadnie". Plazma takiej możliwości wyboru nie daje. Tam jest zawsze wyblakle, mdło i rozmyte kolory. I tylko tak. Innej możliwości nie ma."

nic takiego nie może mieć miejsca, przede wszystkim kolory w plaźmie niezależnie od ustawień panelu zachowują dużą szczegółowość odcieni, to jest wg mnie podstawowa różnica

w LCD nie można ustawić takich kolorów jak w plaźmie, ani na odwrót, można sobie co najwyżej ustawić poziom koloru i jasność matrycy ale nie charakterystykę wyświetlania

plazma w tej kwestii ma po prostu dużo bardziej nasycony, bardziej zróżnicowany odcieniami obraz od LCD, takie jest moje spostrzeżenie, jest wrażenie bardziej "gęstego", wypełnionego obrazu, choć nieco mniej przejrzystego/sterylnego od LCD (choć to już nie kwestia kolorów)

pisałem o tym już wcześniej, plazma daje wg mnie wrażenie bardziej szczegółowego obrazu wewnątrz wyświetlanych obiektów, mimo niższej ostrości krawędzi, to w głównej mierze sprawa właśnie kolorów

nic takiego nie może mieć miejsca, przede wszystkim kolory w plaźmie niezależnie od ustawień panelu zachowują dużą szczegółowość odcieni, to jest wg mnie podstawowa różnica

w LCD nie można ustawić takich kolorów jak w plaźmie, ani na odwrót, można sobie co najwyżej ustawić poziom koloru i jasność matrycy ale nie charakterystykę wyświetlania

plazma w tej kwestii ma po prostu dużo bardziej nasycony, bardziej zróżnicowany odcieniami obraz od LCD, takie jest moje spostrzeżenie, jest wrażenie bardziej "gęstego", wypełnionego obrazu, choć nieco mniej przejrzystego/sterylnego od LCD (choć to już nie kwestia kolorów)

pisałem o tym już wcześniej, plazma daje wg mnie wrażenie bardziej szczegółowego obrazu wewnątrz wyświetlanych obiektów, mimo niższej ostrości krawędzi, to w głównej mierze sprawa właśnie kolorów

Na LCD z kolorami możesz zrobić wszystko - ale praktycznie tylko przy programowalnej LUT (o czym więcej pod koniec).

To jaki ma charakter, pod wzgl. kolorystyki, obraz zależy od elektroniki {LUT}(oczywiście char. kątowej nie poprawimy).

Na moim modelu TV wyświetlałem dzisiaj gradient (syntetyczny obraz wszystkich 256 odcieni). Zwracałem szczególną uwagę na pierwsze odcienie - wygląda na to że wyświetla wszystkie z początkowej "ciemnej" części(po minimalnej zmianie wysterowania matrycy ... z jasność 50 na jasność 52) - czyli w cieniach pełna gradacja (pierwsze odcienie tylko dokładnie sprawdzałem). Jedyne co mi coś nie gra to gamma ... tak jak by była zniekształcona ... teraz nie mam kabla do PC by dokładnie to sprawdzić.

Pewnych rzeczy w takich zwykłych TV LCD nie da się skalibrować (sterujemy jedną krzywą przy regulacji gammy w jednolity sposób, nie ma np. bezpośredniego dostępu do LUT by wyrównać zniekształconą gammę).

I kolejna sprawa ... obecnie widzę popularne TV LCD mają elektronikę 8 bit ... im bardziej to będzie trzeba korygować - tym większy banding. By nie było bandingu po korekcji potrzeba nadmiarowości (elektronika 10 bit/kanał i więcej przy wyświetlaniu obrazu 8 bit). Czyli przy korekcji 8 bit modeli tracimy jak to nazywacie "gradację" (tym bardziej, im mocniej korygujemy tą elektroniką fizyczne zniekształcenia matrycy).

LCD umożliwiające otrzymanie referencyjnego obrazu, to poza monitorami profesjonalnymi (jedynie może być problem z ruchem przy konwersji z 24 fps do 60 fps - tu już kwestia oprogramowania) ... profesjonalne monitory wielkoformatowe (mają właśnie programowalny 10 bit LUT):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- na plazmie z powodu pompowania nie otrzymasz tak naturalnego obrazu jak na skalibrowanym sprzętowo do wewn. LUT monitorze LCD

Ukryta Zawartość

dużo suchej teorii jak zwykle u lcdmaniakow a w praktyce ruch obrazu jest lepszy na pdp, detaliczność i gradiacja na pdp , realistyczność obrazu na pdp,

o czy tu mowa, lcd się nadają jak są wykalibrowane do dtp i grafiki lub żeby pograć sobie w kłejka3 . :)

Focal + Naim

dużo suchej teorii jak zwykle u lcdmaniakow a w praktyce ruch obrazu jest lepszy na pdp, detaliczność i gradiacja na pdp , realistyczność obrazu na pdp,

o czy tu mowa, lcd się nadają jak są wykalibrowane do dtp i grafiki lub żeby pograć sobie w kłejka3 . :)

Znowu bredzisz farmazony. Czytanie ze zrozumieniem się kłania (pewnie nie przeczytałeś mojego postu nawet dokładnie). O temacie widzę nie masz zielonego pojęcia. A teorię to ja sprawdzam właśnie w praktyce - to po prostu widać kiedy gamma jest pokrzywiona, lub brakuje odcieni na gradiencie (niepełna gradacja) ... myśl że chłopie! Jak byś myślał, to wiedziałbyś że taki NEC P521 można użyć jako właśnie telewizor.

jeżeli tego nie widzą nie wytłumaczysz,

tak samo jak komuś kto słabo słyszy nie wytłumaczysz rozdzielczości dźwięku i bogactwa składowych harmonicznych

ps. pewnie jesteś zwolennikiem lamp , bo gadasz o tych harmonicznych jak szaman. Lampa z naturalnością ma niewiele wspólnego i z tego powodu nie używa się wzmacniaczy lampowych do napędzania monitorów w studiach nagraniowych (co najwyżej robią za wzmacniacze gitarowe, będąc częścią instrumentu generującego określoną barwę).

Kyle, nie wiem jak to wygląda w profesjonalnych monitorach... dokładnie poznałem obraz z mojego najnowszego nabytku, znam obraz ze starego LCD, mam też któryś z kolei, zwykły monitor przy PC i widzę dokładnie to co opisałem wyżej, to jest inna specyfika wyświetlania obrazu, choć nie jest to jakaś olbrzymia różnica

ktoś kto miał plazmę dłuższy czas z pewnością ją również dostrzeże, ktoś inny może nie zwróciłby na ten aspekt większej uwagi

mnie śmieszą te licytacje, który tv jest uniwersalniejszy, czy to plazmę można ustawić jak LCD czy LCD jak plazmę :)

A mnie się chyba coś stało ponieważ w innych wątkach tego typu walczyłem jak lew a w tym najzwyczajniej mi się nie chce. (czytam sobie tylko i od czasu do czasu daję malenki znak) :D

> Mczaj

Chyba mylisz dwie sprawy. Cenić kogoś, czy jego wpisy nie musi automatycznie oznaczać, że się z nim bałwochwalczo i we wszystkim muszę zgadzać. Analogicznie są osoby ze świata polityki, z opcji diametralnie przeciwnej niż moja, a których cenię jako polityków, choć się z nimi totalnie nie zgadzam.

Współczuję Ci że z braku ciekawszych zajęć od jakiegoś czasu trudzisz się zwalczaniem i tępieniem mnie na Forum. Argumentów merytorycznych jak zawsze brak, więc trzeba się zadowolić wycieczkami osobistymi. Śpieszę donieść, że jest mi to całkowicie obojętne, podobnie jak Twoja ocena.

Chyba mylisz dwie sprawy. Cenić kogoś, czy jego wpisy nie musi automatycznie oznaczać, że się z nim bałwochwalczo i we wszystkim muszę zgadzać. Analogicznie są osoby ze świata polityki, z opcji diametralnie przeciwnej niż moja, a których cenię jako polityków, choć się z nimi totalnie nie zgadzam.

Rozumiem, rozumiem. Lepsze to niż napisać że to deszcz pada.

Bobcat, ty przeinaczasz nawet znaczenie własnych wpisów. Wyśmiewałeś na forum Kulpę, drwiąco podważałeś kompetencje, wyzłośliwiałeś się na maksa, a teraz piszesz, że go cenisz tylko nie zawsze się zgadzasz?

Zaczynam rozumieć, co oznaczało parę razy na PW od ciebie, że bardzo cenisz sobie moje rady i doświadczenie.

Wstydu nie masz i tyle. Kończę konwersację, brak partnera do rozmowy.

Znowu bredzisz farmazony. Czytanie ze zrozumieniem się kłania (pewnie nie przeczytałeś mojego postu nawet dokładnie). O temacie widzę nie masz zielonego pojęcia. A teorię to ja sprawdzam właśnie w praktyce - to po prostu widać kiedy gamma jest pokrzywiona, lub brakuje odcieni na gradiencie (niepełna gradacja) ... myśl że chłopie! Jak byś myślał, to wiedziałbyś że taki NEC P521 można użyć jako właśnie telewizor.

ps. pewnie jesteś zwolennikiem lamp , bo gadasz o tych harmonicznych jak szaman. Lampa z naturalnością ma niewiele wspólnego i z tego powodu nie używa się wzmacniaczy lampowych do napędzania monitorów w studiach nagraniowych (co najwyżej robią za wzmacniacze gitarowe, będąc częścią instrumentu generującego określoną barwę).

nie jestem zwolennikiem lamp ale posiadam jedną, harmoniczne występują w dźwięku określając jego barwę strukturę etc dobry wzmacniacz nie wytnie ich i nie uprości dźwięku starając się oddać jego bogactwo jak najlepiej, to że lamp nie stosują w studiach nie oznacza że są gorsze od tranzystorów jeżeli chcesz wiedzieć to często właśnie więcej harmonicznych przenoszą w sygnale niż właśnie tranzystor ale jak w studio nagrywają diskopolo lub pop napierdzielankę to już inna strona medalu bo nawet do tego w domu nie trzeba mieć drogiego wzmaka za tysiaka wystarczy używany 500W bo i tak muzyka ta jest totalnym uproszczeniem,

dużo teoretyzujesz a mało masz praktyki kilka razy udowodniono Tobie że starasz się wykazać w temacie a mylisz fakty,

mnie nie interesuje teoretyzowanie mam to w dupie dla mnie liczy się to co widzę czyli obraz i jego wierność naturalność a taki widzę częściej na pdp , sorki mam oczy wyczulone kiedyś dużo obrabiałem grafiki i jak widzę plamy uproszczone zamiast gradacji na lcd to mnie to śmieszy ze ktoś może się podniecać danym modelem , oczywiście są lcd które naprawdę się starają i w niektórych aspektach obrazu jest nawet lepiej od pdp ale w moich preferencjach i jak widać dla wielu osób pdp też jest lepszym wyborem , mnie nie interesują gamuty, szybkość matrycy efekt tęczy , mruganie i całe teoretyzowanie , jak tego nie widzę a mam wyczulony wzrok to znaczy że jest to na tyle mało istotne że akceptuję to, w skrócie jak czegoś nie słyszysz to się nie wypowiadaj o tym tak samo jak czegoś nie widzisz a teoretyzowanie praktykuj dalej być może będziesz mógł wydać teoretyczny podręcznik dla kowalskiego który będą rozdawali w MM jak wybrać swój wymarzony TV w 5ciu krokach i żeby nie było to pdp,

bez odbioru pozdrawiam

Focal + Naim

nie jestem zwolennikiem lamp ale posiadam jedną, harmoniczne występują w dźwięku określając jego barwę strukturę etc dobry wzmacniacz nie wytnie ich i nie uprości dźwięku starając się oddać jego bogactwo jak najlepiej, to że lamp nie stosują w studiach nie oznacza że są gorsze od tranzystorów jeżeli chcesz wiedzieć to często właśnie więcej harmonicznych przenoszą w sygnale niż właśnie tranzystor

Nie rozróżniasz harmonicznych z sygnału źródłowego od harmonicznych DODANYCH przez wzmacniacz.

mnie nie interesuje teoretyzowanie mam to w dupie dla mnie liczy się to co widzę czyli obraz i jego wierność naturalność a taki widzę częściej na pdp , sorki mam oczy wyczulone kiedyś dużo obrabiałem grafiki i jak widzę plamy uproszczone zamiast gradacji na lcd to mnie to śmieszy ze ktoś może się podniecać danym modelem , oczywiście są lcd które naprawdę się starają i w niektórych aspektach obrazu jest nawet lepiej od pdp ale w moich preferencjach i jak widać dla wielu osób pdp też jest lepszym wyborem , mnie nie interesują gamuty, szybkość matrycy efekt tęczy , mruganie i całe teoretyzowanie , jak tego nie widzę a mam wyczulony wzrok to znaczy że jest to na tyle mało istotne że akceptuję to, w skrócie jak czegoś nie słyszysz to się nie wypowiadaj o tym tak samo jak czegoś nie widzisz a teoretyzowanie praktykuj dalej być może będziesz mógł wydać teoretyczny podręcznik dla kowalskiego który będą rozdawali w MM jak wybrać swój wymarzony TV w 5ciu krokach i żeby nie było to pdp,

bez odbioru pozdrawiam

Nie rozróżniasz teorii od praktyki (wyświetlanie gradientu i badanie występowania zjawiska brakujących odcieni / niepełnej gradacji, kontrola gammy, obserwacja stabilności przy wyświetlaniu czyli kontrola czy występuje mruganie lub "pompowanie" - to wszystko nie jest teoretyzowanie).

Na moim modelu TV wyświetlałem dzisiaj gradient (syntetyczny obraz wszystkich 256 odcieni). Zwracałem szczególną uwagę na pierwsze odcienie - wygląda na to że wyświetla wszystkie z początkowej "ciemnej" części(po minimalnej zmianie wysterowania matrycy ... z jasność 50 na jasność 52) - czyli w cieniach pełna gradacja (pierwsze odcienie tylko dokładnie sprawdzałem). Jedyne co mi coś nie gra to gamma ... tak jak by była zniekształcona ... teraz nie mam kabla do PC by dokładnie to sprawdzić.

Pewnych rzeczy w takich zwykłych TV LCD nie da się skalibrować (sterujemy jedną krzywą przy regulacji gammy w jednolity sposób, nie ma np. bezpośredniego dostępu do LUT by wyrównać zniekształconą gammę).

PROSTE PYTANIA

(same się nasuwają, by to miało JAKIKOLWIEK sens):

1. Jaki model TV?

2.Jak testowane (z czego , jak opisanę ze np. nie z PC , bo kabla brak?

No i najważniejsze w tym dziale...:

Pewnych rzeczy w takich zwykłych TV LCD nie da się skalibrować

3. Można wyjaśnić ten podział LCD(na zwykłe i 'niezwykłe")?

Już wyjaśniam. W pewnych telewizorach da się ustawić jedynie Kontrast, jasność, nasycenie barwy, i jasność podświetlenia, ewentualnie gamę i temperaturę barwy.

(tu pewnie chodziło o zwykłe)

W tych najbardziej rozbudowanych można sobie ustawić praktycznie wszystko zaczynając od równowagi bieli a kończąc na przesuwaniu sobie kolorów podstawowych na gamucie w dowolnym kierunku. Oczywiście nie da się poszerzyć gamutu bo to jest ograniczone szerokością gamutu matrycy ale można gamut ograniczyć lub przesuwać kolory w kierunku pozostałych podstawowych. Czyli Niebieski może być przesunięty w stronę zielonego lub czerwonego.

Podejrzewam że to miał na myśli kolega pisząc o niezwykłych LCD.

Rozumiem, rozumiem. Lepsze to niż napisać że to deszcz pada.

Bobcat, ty przeinaczasz nawet znaczenie własnych wpisów. Wyśmiewałeś na forum Kulpę, drwiąco podważałeś kompetencje, wyzłośliwiałeś się na maksa, a teraz piszesz, że go cenisz tylko nie zawsze się zgadzasz?

Zaczynam rozumieć, co oznaczało parę razy na PW od ciebie, że bardzo cenisz sobie moje rady i doświadczenie.

Wstydu nie masz i tyle. Kończę konwersację, brak partnera do rozmowy.

W zasadzie rozmowę z Tobą powinienem zakończyć już jakiś czas temu, po Twoim kolejnym (kulturalnym inaczej) ataku personalnym pod moim adresem. Teraz mogę powiedzieć, że wreszcie będę miał spokój. Nie sposób rozmawiać z kimś, kto do wszystkiego przykłada swoje amatorskie pseudo- psychoanalizy a fakty oraz czyjeś wypowiedzi interpretuje tak, jak Mu wygodnie. Materiały źródłowe mówiące, że plazma miga traktuje jako dowód, iż żadna plazma nigdy nie miga, a mówienie o tym uważa za ogólnoświatowy spisek niedouczonych klientów (oraz cyklistów i kosmitów). Już Ci zresztą napisano (nie ja bynajmniej), że piszesz tu farmazony. Wiem, to pisali zwolennicy LCD, a więc osoby (Twoim zdaniem) niewarte najmniejszej uwagi. Ach ta subtelna i wytworna skromność...

Ponieważ zostałem pomówiony w kontekście red. Kulpy - należy się Forumowiczom krótkie sprostowanie. Mczaj nie rozróżnia krytyki danej osoby od merytorycznej krytyki (choćby nawet dokonanej w tonacji kpiąco - ironicznej) argumentów tejże. Mczaj te dwie sprawy utożsamia. Nie wypieram się swoich wpisów tutaj przytoczonych. Nadal uważam, że red. Kulpa preferuje obraz, który dla mnie (podkreślam te słowa: dla mnie) jest nie do przyjęcia. Niechże taki obraz będzie wzorcowy i stricte zgodny z normami. W takim razie ja lubię obraz nie-wzorcowy i odstępujący od norm. Wolno mi? A może za to grożą jakieś konsekwencje przewidziane Kodeksem Wykroczeń?

Fakt, że mam osobliwe gusta nie pozostaje w żadnej sprzeczności z tym, że red. Kulat.cenię. Jestem prenumeratorem Audio Video (i poprzednich wcieleń tego pisma) od ponad 30 lat.

Mczaj a może byśmy zakopali topór wojenny i wypalili fajkę pokoju?

Pytanie zadałem piszącemu konkretny tekst.

Oczekuje nadal odpowiedzi na pkt 1/2/3 od piszącego.

(chyba że np. @KrzysiekA FAKTYCZNIE zna odpowiedZI także na pkt.1i 2 ( na 3 też - czyli skonsultował choćby ten jeden pkt z piszącym???)

PROSTE PYTANIA

(same się nasuwają, by to miało JAKIKOLWIEK sens):

1. Jaki model TV?

2.Jak testowane (z czego , jak opisanę ze np. nie z PC , bo kabla brak?

No i najważniejsze w tym dziale...:

1. SONY EX720

2. Plik testowy, graficzny, odczytany przez TV z pendrive

3. Zwykłe LCD=bez programowalnego LUT . W dzisiejszych plazmach chyba też tego nie ma (panasonic) ... w jakimś modelu KURO nie pamiętam czy przypadkiem nie było tej opcji.

Pytanie zadałem piszącemu konkretny tekst.

Oczekuje nadal odpowiedzi na pkt 1/2/3 od piszącego.

(chyba że np. @KrzysiekA FAKTYCZNIE zna odpowiedZI także na pkt.1i 2 ( na 3 też - czyli skonsultował choćby ten jeden pkt z piszącym???)

No cóż, czasami trzeba tylko trochę dobrej woli żeby zrozumieć co piszący miał na myśli. Akurat punkt nr. 3 był dla mnie oczywisty. Dziwię się że dla ciebie nie.

1. SONY EX720

2. Plik testowy, graficzny, odczytany przez TV z pendrive

3. Zwykłe LCD=bez programowalnego LUT . W dzisiejszych plazmach chyba też tego nie ma (panasonic) ... w jakimś modelu KURO nie pamiętam czy przypadkiem nie było tej opcji.

Można wreszcie konkretny model (pełna nazwa poda ile cali itp.)?

No i pytania o "programowalny LUT".

Co oznacza w praktyce "programowalny "LUT" podany w tym dziale?

Skąd ten podział zaczerpnąłeś (na LCD zwykłe i niezwykłe ze względu na "LUT")?

(tylko nie zapomnij że jesteśmy w dziale "Kino Domowe" i rozmawiamy o TV, nie monitorach i ich gammach - stąd mnie ciekawi "nowa kategoria" w TV LCD)

----------------

Ps - jak się ma sprawa w praktyce z 3D w tym TV?

(zgodne z tym -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). ma być nieźle, ale w 3D mam znikoma praktykę (znajomy podpowiedzi szuka, bo chce model 40")?

----------

KrzysiekA - możesz się wreszcie wstrzymać od aroganckich komentarzy (na pytania do innych zawsze masz coś do powiedzenia).

Chcesz powiedzieć coś na temat TV LCD "zwykłych i niezwykłych" - zrób nowy wątek, bo takowy chyba jeszcze w światowym internecie nie istnieje

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.