Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie tylko. Akurat w tym który kupiłem bardzo mocno pompowało kontrast. Ale nie wszystkie plazmy tak mają. Przynajmniej nie w takim stopniu.

Poza tym mam w pokoju za jasno na plazmę.

czyli dokonales wyboru... ja nie mam problemu z niczym co napisales i kupilem PDP ale jak potrzebowalem malych TV to PDP nie bylo i kupilem LCD... wybory

Ja się tak zastanawiam, w jaki sposób miłośnicy LCD oglądając film "Surogaci" odróżniali kto jest oryginał a kto surogat?

To raczej jak miłośnicy plazmy rozróżnili. Przecież na plazmie wszystko wygląda tak naturalnie.

A plazma w Saturnie. Ale chyba coś w tym jest bo w MM obok mnie tam gdzie stoją plazmy to powyłączali świetlówki.

czyli nowe przyszłe telewizory będą za sprawą mini reakcji termojądrowej dawały tyle światła że w każdych warunkach będzie dobrze nawet w pełnym słońcu - to bedzie hit.

czyli nowe przyszłe telewizory będą za sprawą mini reakcji termojądrowej dawały tyle światła że w każdych warunkach będzie dobrze nawet w pełnym słońcu - to bedzie hit.

I będzie się można przy nich opalać. A jak się będzie bliżej siedzieć to nawet jajka gotować(te od kury).

Co do wyższego kontrastu w plazmie niż w LCD to też nie jestem tego taki pewny.

Poniżej dwa testy.

Radziłbym zwrócić uwagę na kontrast na szachownicy. W PDP nie da się zmierzyć maksymalnego kontrastu w ogóle bo biały przy wyświetleniu całego ekranu białego robi się szary.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dla tych którym nie chce się szukać.

Panasonik plazma: Schachbrett-Kontrast 170:1

Samsung LCD: Schachbrett-Kontrast 220:1

Chciałbym też zauważyć że Panasonic jest dopiero na dwunastym miejscu. A przed nim wszystkie to LCD.

A jak się włączy filtr według którego telewizory mają być uporządkowane według jakości obrazu to ten Panasonic ląduje na ponad dwudziestym miejscu.

I co wy na to Panowie?

Panasonic GT20 ma czerń 0,06cd/m2, więc nijak mu do nowszych plazm z serii 30 (0,02 i 0,03) ale nawet w tym teście wypadł podobnie lub nieco gorzej od jakichś przeciętnych LCD, po prostu LCD nadrabiają tu kilkukrotnie wyższą jasnością, zależy co dla kogo ma jakie znaczenie...

bo jednego razi słońce we własnym mieszkaniu i musi mieć halogen w tv, a drugi może sobie oglądać w komfortowych warunkach i wtedy to głębia czerni, a nie jasność głównie odpowiada za widziany kontrast

nie wiadomo co to za testy i jakie ich kryteria, chip to magazyn komputerowy więc raczej podchodzą do takich testów czysto "technicznie" i nie ma raczej kryterium odbierania obrazu jako wrażeń ogólnych

jest niby jakość tv/dvd/bd i tam ten gt20 ma 3x bdb, a jakiś inny tv ma 1x db,2x bdb i znacznie wyższą ocenę jakości samego obrazu, trochę to dziwne

Przypomnę tekst w 100% odwrotny (i po testach, który w całości np. LCD przedstawia w jak najlepszym swietle):

"Wspomniałem wyżej o lepszej ostrośći plazm. To już subiektywne, ale jednak zjawisko bardzo czytelne. Gdy ogląda się Pioneera PDP-5090 ma się wrażenie obsolutnej ostrości obrazu statycznego i prawie statycznego. W filmach wyraźnie widać judder, ale cera tworzy aktorów ma niezwykłą ostrość najdrobniejszych detali. W praktycznie wszystkich TV LCD, nawet 200 i 400 Hz tego efektu nie ma. Jestem świeżo po teście LG LX9500. To znakomity elcedek, najlepszy jaki widziałem (przewyższa osławionego "eisowego" Philipsa 9705, który aktualnie mam w domu). Ale nie ma już tej żylety. Obraz jest lekko mdły - nawet z najlepszych, najostrzejszych produkcji Blu-ray. Dlaczego? Nie wiem. Mam nadzieję, że to co napisałem, będzie pomocne.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl "

i to jest o czym wspominałem, mój Panasonic Py8 do jakości Pioneera z pewnością ma daleko, ale również ten efekt jest widoczny

powiem tak, jakby dali sam local dimming do mojego Panasonica to byłby to spokojnie lepszy tv od tego LG, mimo że LCD ma przewagę w ostrości konturów oraz lekką przewagę w stabilności obrazu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ok ale local dimming to nie do końca to samo co prawdziwa czerń, tzn ma pewne wady, im mniej stref tym gorzej...

przy podziale zaledwie na 16 stref (tak przynajmniej pisze w danych LG - podział na 16 bloków) to czytelność detali w ciemnych scenach nie będzie zbyt dobra bez skorygowania jasności, tzn na chłopski rozum jest tylko możliwość przyciemnienia indywidualnie 1/16 ekranu (najmniejszy rozmiar), bez przyciemniania czerń w LG jest słaba

i nie bardzo rozumiem dlaczego tylko 0,015 cd/m2 ? powinno być 0, tzn ekran całkowicie wygaszony (w nocy nie widać ekranu)

w nocy tak jak oglądam ? oczywiście... nie trzeba mieć sokolego oka

te nowe LG mogą wyświetlić całkowicie czarny ekran ? czy to wygaszanie nie do końca się wyłącza diody ?

Poeksperymentuję to Ci odpowiem. Ja swojego mam od kilku dni.

Odróżnisz gołym okiem 0.015 od 0.030? Tylko pozazdrościć :)

Ba! To tak jak by ciało doskonale czarne albo czarną dziurę zobaczyć:)

p.s

nie mylić z małą czarną..

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Generalnie dochodzę do takiego wniosku:

W telewizorach LCD jest dużo więcej możliwości regulacji obrazu niż w PDP. Można je też bardziej skomplikowanie sobie pokalibrować. To dodatkowy kąsek dla fanatyków parametrów. Skoro chłopcy to lubią wiec kupują LCD. To takie proste. A potem mają dodatkowo o czym między sobą poopowiadać.

Plazmy są nudne i kompletnie nieciekawe, gdyż regulacji tak naprawdę przeprowadzać w nich nie trzeba.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Plazmy są nudne i kompletnie nieciekawe, gdyż regulacji tak naprawdę przeprowadzać w nich nie trzeba.

Dziwne. Bo ja regulowałem i regulowałem i regulowałem aż w końcu się wku.....m i oddałem do sklepu.

Ba! To tak jak by ciało doskonale czarne albo czarną dziurę zobaczyć:)

p.s

nie mylić z małą czarną..

w nocy bez światła i gdy jest prawie cały czarny ekran to różnicę można dostrzec, bo obraz odróżni się od ramki

w przypadku średniej ilości czarnego na ekranie, raczej nie dostrzeże się tak małej różnicy

mam teraz 0cd/m2 a miałem 0,05 (albo ciut niżej), pomiędzy tymi wartościami jest jeszcze wiele odcieni pośrednich :)

Dziwne. Bo ja regulowałem i regulowałem i regulowałem aż w końcu się wku.....m i oddałem do sklepu.

najlepsza regulacja jest u mnie w Panasonicu :)

kontrast, jasność, ostrość, kolory, temperatura (zimna, normalna, ciepła) i chyba xv colour, redukcja szumu,

więcej nie ma... RGB w menu serwisowym

w LG mam tego od cholery, ale znowu nie mogę ustawić żeby było lepiej niż w Panasonicu

A może coś w nim popsułeś?. Potrzebowałeś rozbudowanego regulatora TV a nie zwykłego telewizora :)

Istnieje jeszcze inna szkoła: miłośnicy pomiarów. Jak nie zmierzą czegoś, to nie istnieje. Koniec kropka. Nawet słuchać nie muszą. I będą z radością przeczesywali sieć w poszukiwaniu pomiarów, które niczego nie wykażą.

Cytat z innego tematu, a jakże aktualny :)

Panowie - nie możecie się powstrzymać od "teoretyzowania"????

Jest odwrotnie, niż chcecie np. w tym dziale udowodnić.

Po pierwsze - czas reakcji LCD jest wielokrotnie szybszy od PDP.

Byłem wczoraj u klienta, który()w sieci "Vectra":

- LCD miał zapięty bezpośrednio do kabla antenowego

- PDP przez dekoder Vectry

LCD było szybsze w "sygnale" ok. 5 sek (nawet więcej).

Jeszcze nie widziałem tak "dennego" czasu reakcji plazmy.

(przepraszam za poprzednie posty - praktyka weryfikuje wszystko)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.