Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Wójtku ale są tacy, którzy preferują kolory mocniejsze niż występują w naturze. Mnie obraz na Panasonicach się podobał, a zaryzykuję stwierdzenie że spodobał mi się bardzo gdy dostałem w garść pilota i ustawiłem tryb obrazu na dynamiczny, a następnie podkręciłem jeszcze bardziej kolory i ostrość. Domyślam się, że nie jest to obraz preferowany przez wytrawnych znawców plazmy, do których Ty również się zalicząsz. Ale (powtarzam) mnie on się podobał bardzo.

Dzięki za Twoje obserwacje i poświęcony czas.

don111, w Twoim poście jest cytat przypisany do mnie, ale to nie moja twórczość, o co chodzi?

fakt, powinien być cytat Bobcata

wkradł się błąd, bo chciałem zacytować Twój tekst nt odbić (widać je tylko wtedy gdy się ich szuka, nie przy normalnym oglądaniu) ale widzę że gdzieś mi go wcięło, edytować już nie mogę...

@ Bobcat

ale to tylko w sklepie, gdyż oko musi się zaadoptować do bardzo jasnych warunków, więc to nie razi... w domu chyba by Cię oczy bolały na takich nastawach, no chyba że się mylę ;)

Tak z innej beczki, czytalem w tescie mojej plazmy, ze tv ten przy tescie obrazu w ruchu, wyswietla on 1080 lini w pionie, jest tam tez napisane, ze o czyms takim nawet najlepszy LCD moze jedynie pomarzyc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przetan juz wrzucac jakies nowinki czy tabelki, idz poprostu obejzyj dobry obraz i mozemy porozmawiac. Bobcat wrocil i nagle mu migotanie zniknelo, nie wspominal tez zeby cos mu buczalo, nie byl diabelnie ciemny, mial bialy kolor itd...a byl to jeden z najwiekszych uparciuchow.

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wójtku ale są tacy, którzy preferują kolory mocniejsze niż występują w naturze. Mnie obraz na Panasonicach się podobał, a zaryzykuję stwierdzenie że spodobał mi się bardzo gdy dostałem w garść pilota i ustawiłem tryb obrazu na dynamiczny, a następnie podkręciłem jeszcze bardziej kolory i ostrość.

Ja pierdziele, czyli lubisz obraz jak w sklepie nie dla idiotów.

a byl to jeden z najwiekszych uparciuchow.

raczej bajkopisarz.

@ Witek

Obraz nie był sklepowy, gdyż ustawiłem sobie sam i według własnych upodobań. Zresztą jakie ma znaczenie sklep? Byłem w MM gdyż tak mi doradził Mczaj, jako że zarówno Jemu, jak i mnie jest on po drodze. Będąc w Euro RTV AGD czy Saturnie zobaczyłbym na oglądanych modelach, a potem napisał dokładnie to samo. Uprawiasz polemikę dla polemiki i to nie jest Twój pierwszy wpis utrzymany w tonacji zaczepno-konfrontacyjnej.

@ Wojtek

Zapomniałeś dodać, że wyblakłych kolorów ani nieostrego obrazu również nie stwierdziłem, a wprost przeciwnie.

Przetan juz wrzucac jakies nowinki czy tabelki, idz poprostu obejzyj dobry obraz i mozemy porozmawiac. Bobcat wrocil i nagle mu migotanie zniknelo, nie wspominal tez zeby cos mu buczalo, nie byl diabelnie ciemny, mial bialy kolor itd...a byl to jeden z najwiekszych uparciuchow.

By zobaczyć czy jest pełne 1080 linii potrzeba odpowiedniego testu, którego w sklepie raczej nie zrobię. Skoro w podanym teście zrobili taki test to do czego pijesz?

Obraz z plazmy widziałem nie raz, a tabelki i nowinki będę wrzucał jeśli będę miał ochotę.

z tymi ruchomymi liniami to szkoda porównań wg mnie

plazmy mają 800-900 linii (LG, Panasonic) bez żadnych ulepszaczy, a do 1080 dobijają z IFC... LCD w najlepszym przypadku mają z 600 (te lepsze)

z tymi ruchomymi liniami to szkoda porównań wg mnie

plazmy mają 800-900 linii (LG, Panasonic) bez żadnych ulepszaczy, a do 1080 dobijają z IFC... LCD w najlepszym przypadku mają z 600 (te lepsze)

Wg. testu który zalinkowałem plazma

LG 50PJ550 i Panasonic TX-P46U20E (to chyba stare modele ... ale plazmowe) mają 500-600 linii ...

... a LCD:

Toshiba 40WL768G

Samsung 46C8000

Sony 40HX800

mają 1080 linii.

ps. cyt:"Pioneer "Kuro" PDP-LX5090 wyciąga tylko ... 650 linii"

Dziwne, że w twoim linku wystąpiły tylko 2 plazmy, o których w dodatku nikt nigdy nie słyszał, co nie? Długo musiał jakiś fanatyk elcede za nimi szperać.

Bo wystarczyłoby żeby wziął pierwszy lepszy model panasa tak mniej więcej od 3 lat i każdy wyciąga 1080 linii, podczas gdy elcedek robi taki wynik od wielkiego dzwonu (o ile w ogóle) i z włączoną funkcją teatrzyku.

Pomiary AV:

SONY KDL-40HX800 - z wyłączonym teatrzykiem osiąga, uwaga: 300 linii! SONY KDL-40LX900 - z włączonym teatrzykiem osiąga 800 linii

TOSHIBA 768G z ulepszaczem - ponad 800 linii

Panasonic VT20 - z wyłączonym IFC osiągnął ponad 1000 linii. W komentarzu dodano że żadne, nawet 200Hz elcedeki nie uzyskują takiej ostrości ruchu.

Poza tym pomiary pomiarami, ale wystarczy użyć OCZU i choćby w MM zobaczyć, jak naturalnie i ostro wygląda ruch na plaźmie, a jaki żałosny, sztuczny efekt uzyskuje się na LCD, gdzie często pomimo że jest włączony teatrzyk, to duże obiekty i tak tracą rozdzielczość w ruchu, stają się rozmazane.

No ale misionarze tabelkowcy nie spoczną i będą wyszukiwać jakieś głupoty po necie (czym bardziej ostentacyjnie robione pod elcede tym lepiej).

Tez tak uwazam. Te dane z tego linku sa nieprawdziwe. Pamietam ze Kuro 9G (5090) mial 900 linii (motion resolution) , seria signature 1000. Wg obecnych danych chyba wszystkie Panasonici z roku 2011 maja pelna rozdzielczosc 1080. To sa o woele lepsze wyniki od wiekszosci LCD czy tez zachwalanego przez Bobcata Laservue. Czy sie zobaczy roznice na ekranie to juz inna sprawa.

Tez tak uwazam. Te dane z tego linku sa nieprawdziwe. Pamietam ze Kuro 9G (5090) mial 900 linii (motion resolution) , seria signature 1000. Wg obecnych danych chyba wszystkie Panasonici z roku 2011 maja pelna rozdzielczosc 1080. To sa o woele lepsze wyniki od wiekszosci LCD czy tez zachwalanego przez Bobcata Laservue. Czy sie zobaczy roznice na ekranie to juz inna sprawa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dokładnie, ja cały czas piszę o szybkości matrycy w ruchu bez ulepszaczy, bo te niestety ale nie wszędzie się sprawdzają

u mnie jest niby 400hz (albo 480hz, nie wiem która prawdziwa wartość) i co z tego że mam idealnie płynny ruch (lepiej niż na starszej plaźmie, podejrzewam że tu też te 1080 linii mój LG wyciąga) jak obraz wygląda jakby leciał na żywo kręcony z ręcznej kamery...

filmy odpadają bo teatrzyk razi, część takich programach lecących "na żywo" jeszcze ujdzie, dobrze się upłynniacz sprawdza za to programach przyrodniczych, sporcie - zwłaszcza mecze piłki nożnej, nie wiem jak na innych LCD ale na moim ogląda się rewelacyjnie, zwłaszcza na canal+ sport hd jak nadają w bitrate 2 Mb/s :)

ale pech, że już nie jestem takim fanem tego sportu jak kiedyś ;p

A jaki ma być jak lecisz w gume.

Gdybm leciał w gumę to bym po wizycie w MM wymyślił zgrabną bejeczkę jakie te Panasonici są "be", jaki to obrzydliwy obraz na nich oglądałem i jaki tym wszystkim jestem zbulwersowany. Ja natomiast przyznałem się, że nie miałem racji, odszczekałem co poprzednio pisałem i stwierdziłem, że obraz na tych Panasonicach bardzo mi się podobał.

Więc cały czas się czepiasz.

Pomiary AV:

SONY KDL-40HX800 - z wyłączonym teatrzykiem osiąga, uwaga: 300 linii! SONY KDL-40LX900 - z włączonym teatrzykiem osiąga 800 linii

TOSHIBA 768G z ulepszaczem - ponad 800 linii

Panasonic VT20 - z wyłączonym IFC osiągnął ponad 1000 linii. W komentarzu dodano że żadne, nawet 200Hz elcedeki nie uzyskują takiej ostrości ruchu.

W jednym z poprzednich wątków ktoś zamieścił pomiary, z których wynikało że są LCD mające 1080 linii. Nie chce mi się szperać gdzie to było i kiedy, ale pamiętam że było.

W jednym z poprzednich wątków ktoś zamieścił pomiary, z których wynikało że są LCD mające 1080 linii. Nie chce mi się szperać gdzie to było i kiedy, ale pamiętam że było.

To jest właśnie ten link który przytoczyłem.

Ukryta Zawartość

No ale misionarze tabelkowcy nie spoczną i będą wyszukiwać jakieś głupoty po necie (czym bardziej ostentacyjnie robione pod elcede tym lepiej).

Tylko przypomniałem jeden test, który ktoś kiedyś tu podał ... nie grzebałem specjalnie za testami fałszywie wywyższającymi technologię której ktoś jest lub nie "fanem".

Ukryta Zawartość

nikt nie neguje tego że są takie LCD, nawet więcej - praktycznie większość obecnych na rynku LCD 100hz+ ma bardzo wysoką rozdzielczość ruchomą, np te z linku Kyle'a

szkopuł w tym, że tylko i wyłącznie z włączonymi systemami poprawy ruchu, jaki tego efekt pisałem pare postów wyżej

są różne te systemy i jedne mają lepszą/gorszą płynność, widoczne od tego artefakty, różne przycięcia i najgorsze - teatrzyk / efekt filmu kręconego ręczną kamerą

dlatego nie wszystko w ten sposób da się pooglądać albo nie zawsze systemy mogą być włączone (np na konsoli, z uwagi na wysoki input lag, nie ma szans zagrać)

bez włączonych upłynniaczy, nie ma co nawet porównywać szybkości panelu z plazmą

przykład masz wyżej:

SONY KDL-40HX800 - z wyłączonym teatrzykiem osiąga, uwaga: 300 linii! SONY KDL-40LX900 - z włączonym teatrzykiem osiąga 800 linii TOSHIBA 768G z ulepszaczem - ponad 800 linii Panasonic VT20 - z wyłączonym IFC osiągnął ponad 1000 linii

300 linii w tak wysokim modelu to już nawet nie jest śmieszny wynik, oglądając normalnie można pewnie dostać oczopląsu od smużenia... w przypadku takiego telewizora trzeba liczyć że ma dopracowany system poprawy ruchu tzn nie tylko dobra rozdzielczość ruchu bo to już jest standardem, tylko przede wszystkim brak artefaktów i efekt możliwie przyzwoitego, w miarę naturalnie wyglądającego ruchu, a z tym najczęściej LCD są na bakier

Teraz czekam na kolejną odmianę, gdy Bobcat zobaczy u kogoś w domu plazmę Pioneera. Wszystko byłoby ok, każdy ma swoje preferencje, tylko po co było się wymądrzać, gdy niewiele się w realu widziało? Dlatego jestem złośliwy.

Kyle jest ekspertem od tabelek, nie przeczę, ale uważam, że zbyt bogata wiedza nie pozwala mu spokojnie oglądac TV :) Kolega Kyle widząc więcej więcej musi przetwarzać i analizować, i to w czasie rzeczywistym. To musi być strasznie męczące.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Teraz czekam na kolejną odmianę, gdy Bobcat zobaczy u kogoś w domu plazmę Pioneera. Wszystko byłoby ok, każdy ma swoje preferencje, tylko po co było się wymądrzać, gdy niewiele się w realu widziało? Dlatego jestem złośliwy.

Jesteś złośliwy (nie tylko w odniesieniu do mnie) jak każdy, komu brakuje argumentów merytorycznych. Normalka.

Preferencje mam i je ponownie napisałem po wizycie w MM. Plazma mi się podobała (nawet bardzo), ale mimo wszystko LCD z podświetleniem LED podoba mi się jeszcze bardziej. Lepsze (piszę tylko o sobie i moim guście) jest wrogiem dobrego.

Czy fakt przyznania się publicznie, że się nie miało racji (w sprawie plazmy) - jest aż tak naganny, że trzeba z niego czynić nieustający zarzut? Lepiej Twoim zdaniem iść konsekwentnie w zapartego i kontynuować pisanie rzeczy niezgodnych z rzeczywistością? Pokrętny system wartości.

Stajesz się żałosny.

mikson, kupiles czy jak?;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Jesteś złośliwy (nie tylko w odniesieniu do mnie) jak każdy, komu brakuje argumentów merytorycznych. Normalka.

Jestem złośliwy, nie przeczę, ale tylko wówczas, gdy ktoś sobie na to zasługuje. Jesli już dyskutujemy powiedz na podstawie jakiego doświadczenia wysnuwałeś swoje poprzednie teorie na temat pdp i dlaczego teraz ci się tak nagle odmieniło?

Uważam, że obecne poszukiwanie przez ciebie telewizora w analogii do poprzednich wypowiedzi o zaletach jest błazenadą.

Aby mieć honor bezwzględnie powinieneś kupić taki sam LCD. A od plazm trzymać się z daleka.

Skoro w nędznych sklepowych warunkach ( nie chodzi o pomachanie i poprztykanie pilotem) plazma ci się podobała kolejnym etapem powinna być sesja w warunkach domowych. Wówczas dopiero można coś konkretnego powiedzieć na temat jego zalet.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

@ Sittek

O tym kto i na co zasługuje - decydujesz Ty na podstawie sobie tylko znanym kryteriów, prawda? O tym co kupię za moje pieniądze - decydować będę ja z rodziną i Tobie nic do tego. Jasne? Twoja opinia na temat mojej osoby interesuje mnie tak samo, jak Ciebie interesuje moja opinia na temat Twojej osoby. Czyli wcale.

Honoru bym tu nie mieszał, w Kodeksie Honorowym Boziewicza nie ma ani słowa o kupowaniu telewizorów.

Twoje kolejne wycieczki osobiste pod adresem mojej osoby będa zgłaszane Moderacji

Z Tobą EOT.

mikson, kupiles czy jak?;)

zmierzam ku temu :)

a teraz wytłumaczcie mi dlaczego na europę nie ma gt30 55 60 65cali?

Ukryta Zawartość

tak, przyznaje... skoro ludzie widza to pewnie migaja... szkoda, ze niekt z posiadaczy plazm oraz gdy byly jedyne na rynku tego nie widzial... ale pewnie migaja... w sumie to sie ciesze, ze mam wade wzroku... na szczescie :)

kiedyś każdy miał crt migające że łeb bolał i było ok teraz miganie pdp jest ledwo zauważalne pod pewnym kątem i się robi z tego mega wadę :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

:)

hehehe, styl recenzji mi się podoba :)

"...nie będę ukrywał werdyktu do ostatniej chwili i powiem wprost, plazma Panasonic 55VT30, która zajmuje połowę mojego pokoju jest ZAJEBISTA"

a teraz wytłumaczcie mi dlaczego na europę nie ma gt30 55 60 65cali?

Ale ten malolat wlasnie 55 cali testuje, a sorki to VT.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.