Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

jedyna różnica jest taka, że wraz ze wzrostem kontrastu należy minimalnie podregulować jasność, bo czerń jaśnieje, dlatego przy dużym kontraście trzeba jasność ustawić np o jeden stopień w dół i wtedy mamy ten sam poziom

No, ale jak sobie tam zażyczyli 200cd na białym, to rozwiązanie ze zjechaniem jasności odpada (bo nie będzie wymaganej jasności).

Czyli jeśli dobrze Ciebie rozumiem, zjazd z jasnością na plazmie działa trochę podobnie do regulacji podświetlenia na LCD (czyli jadąc w dół zmniejsza się nie tylko jasność białego, ale też czarny robi się ciemniejszy)

chyba domyślam się skąd takie różnice w pomiarach tego samego tv

na stronie FR tv jest ustawiony pod kątem Home Cinema, zdjęcia też są wykonane w pełnym zaciemnieniu i w ten deseń był tv ustawiany

natomiast jeżeli inna osoba testująca ustawia tv w jaśniejszym pomieszczeniu to automatycznie skrajne pomiary w tym czerń będą zupełnie inne... ale to tylko takie moje luźne przemyślenia :)

123... test

chyba domyślam się skąd takie różnice w pomiarach tego samego tv

na stronie FR tv jest ustawiony pod kątem Home Cinema, zdjęcia też są wykonane w pełnym zaciemnieniu i w ten deseń był tv ustawiany

natomiast jeżeli inna osoba testująca ustawia tv w jaśniejszym pomieszczeniu to automatycznie skrajne pomiary w tym czerń będą zupełnie inne... ale to tylko takie moje luźne przemyślenia :)

Pomiar zawsze ściągać się powinno w ciemnym pomieszczeniu - a to ze na takich stronach robią nie raz przedszkolne błędy to inna sprawa.

No, ale jak sobie tam zażyczyli 200cd na białym, to rozwiązanie ze zjechaniem jasności odpada (bo nie będzie wymaganej jasności).

Czyli jeśli dobrze Ciebie rozumiem, zjazd z jasnością na plazmie działa trochę podobnie do regulacji podświetlenia na LCD (czyli jadąc w dół zmniejsza się nie tylko jasność białego, ale też czarny robi się ciemniejszy)

będzie wymagana jasność, pod warunkiem że będą kalibrowali od razu na tych wysokich nastawach jaskrawości

jak skalibrują dla np niskiej jaskrawości (w plaźmie tylko sam kontrast za to odpowiada) i zmierzą czerń, a potem zwiększą znacznie jaskrawość i zmierzą czerń to będzie ona wyższa bo jasność podskoczy minimalnie do góry

widać, że jasność się zwiększa bo plazma ma coś takiego jak przygaszenie pikseli (emituje światło ale to jest minimalna czerń panelu), w LG na planszy bez sygnału ekran się wyłącza ale w Panasonicu nie, więc np jak włączymy źródło bez sygnału (ustawione na jasność taką, że mamy minimalną czerń, a krok w górę oznacza pojaśnienie ekranu, bo w większości plazm od np 45% jasności w dół, czerń już nie ciemnieje jak przy regulacji podświetlenia w LCD) i zaczniemy zwiększać kontrast to z bliska przy wysokim kontraście widać że piksele które wyświetlały tą minimalną czerń, zaczynają stopniowo minimalnie migać, tak jakby jasność była ustawiona o ten jeden krok w górę (może i dwa przy maks. kontraście)

Nie, gdy zwiekszamy jaskrawosc (czyt jasnosc) to biel jest niemalze taka sama,zmienia sie ale niewiele, czern jednak robi sie ciemno szara. Gdy zmniejszamy jaskrawosc to czarny robi sie ciemniejszy. Generalnie gdy zmniejszymy mocno jaskrawosc to musimy podkrecic kontrast gdyz robi sei za ciemno.

Osobiscie nie preferuje takiej prezentacji, gdyz jest zbyt kontrastowa i troche nienaturalna.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

dla mnie jaskrawość panelu oznacza bardziej regulację kontrastu :)

jasność - czerń

kontrast - biel

jasność w plaźmie jest praktycznie idealnie stała, przy rozstrzale od minimalnego do maksymalnego kontrastu, aby utrzymać ten sam poziom czerni trzeba ją skorygować o 1-2 stopnie, więc taka zmiana jest pomijalna

na pewno czerń nie jest tak proporcjonalnie zależna jak czerń od podświetlenia w LCD

U mnie glowne ustawienia to kolejno

kontrast

jaskrawosc

kolor

ostrosc

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Do informacji przekazywanej przez marketowych sprzedawców mam tzw. umiarkowane zaufanie. Co sądzicie o tym, czego się dowiedziałem w MM: że G30 ma panel 12 generacji, a VT30 - 14 generacji? Obydwa są przecież z aktualnej, tegorocznej oferty. Czy to możliwe, że panele różnią 2 generacje?

Wystarczy zerknąć u źródła:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panel Progresywny panel NeoPDP Full-HD G14

Przy czym pamiętaj, że panel to nie wszystko. Inne są filtry ekranowe, inna elektronika.

Audio-video testowało np. VT20 oraz V20, w teorii powinno być to samo, a jednak były różnice na korzyść VT20, zarówno w poziomie czerni jak i w oddaniu ruchu.

Co ciekawe, V20 był też ciemniejszy jeśli chodzi o maksymalny poziom bieli.

Nie wiem, czy podobne różnice będą pomiędzy G30 i VT30, być może nie, natomiast nie należy przyjmować założenia: ten sam panel = ta sama jakość

Ukryta Zawartość

jasność kontrast kolory ostrość... :)

jeżeli komuś się nudzi może sprawdzić swój tv na dołączonej planszy testowej, co prawda jest przeznaczona do tv 3D ale do 2D też jest ok

waży 1,5MB więc może trochę się wczytywać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

Wystarczy zerknąć u źródła:

Ukryta Zawartość

Panel Progresywny panel NeoPDP Full-HD G14

Przy czym pamiętaj, że panel to nie wszystko. Inne są filtry ekranowe, inna elektronika.

Audio-video testowało np. VT20 oraz V20, w teorii powinno być to samo, a jednak były różnice na korzyść VT20, zarówno w poziomie czerni jak i w oddaniu ruchu.

Co ciekawe, V20 był też ciemniejszy jeśli chodzi o maksymalny poziom bieli.

Nie wiem, czy podobne różnice będą pomiędzy G30 i VT30, być może nie, natomiast nie należy przyjmować założenia: ten sam panel = ta sama jakość

Dziękuje Mczaj.

Zajrzałem pod wskazany link i nasunęlo się kilka pytań.

1. Nazwa NeoPDP wydaje się sugerować, że jednak to stara generacja paneli. Tak się nazywały Panasonici do roku 2010. Nowe z tegorocznej oferty nazywają się NeoPlasma. Nie sądzę aby ta zmiana nazwy była tylko trickiem marketingowym. O ile dobrze pamiętam mamy do czynienia ze znacznie udoskonaloną technologią. Nie chcę się mądrzyć aby czegoś nie pokręcić ale coś czytałem o wyeliminowaniu etapu rozładowania wstępnego i szybszym rozładowaniu właściwym cel w NeoPlasma. Nie wiem czy dobrze to zrozumiałem, rozjaśnij proszę.

2. NTSC nie obsługuje. Czyli z oglądania japońskich DVD (podobnie jak u nas Strefa 2) nici. Chyba że już w odtwarzaczu sygnał zostanie przekonwertowany na PAL. Nie jestem zwolennikiem takich zabaw, zawsze odbywa się to kosztem jakości.

3. Co to za funkcja "Sterowanie Kolorami 3D"? Przecież G30 nie jest telewizorem 3D.

Pozdrowienia.

Ukryta Zawartość

Do informacji przekazywanej przez marketowych sprzedawców mam tzw. umiarkowane zaufanie. Co sądzicie o tym, czego się dowiedziałem w MM: że G30 ma panel 12 generacji, a VT30 - 14 generacji? Obydwa są przecież z aktualnej, tegorocznej oferty. Czy to możliwe, że panele różnią 2 generacje?

to jest ta sama matryca tej samej generacji :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

A te pytania o NeoPDP i NeoPlasma to tak chyba dla dobrego samopoczucia bo to nie pomorze w wyborze tv.

Chcesz sobie kupić pięćdziesiątke?

Identycznie to samo pytanie odnosi się do rozmaru 42" również.

Znowu się czepiasz.

to jest ta sama matryca tej samej generacji :)

Ukryta Zawartość

Dzięki Mikson.

Nie wiem tylko co miały znaczyć jakieś "mądrości" wypisywane w prasie, że NeoPlasma to jest technologiczny krok naprzód w porównaniu z NeoPDP. A jak się okazuje - najprawdopodobniej jest to tylko chwyt marketingowy.

Ukryta Zawartość

Bo nie ma co czytać materiałów marketingowych producenta tylko trzeba patrzeć na efekty, co z resztą zrobiłeś porównując G30 i VT30 w MM.

Czy to że panel jest nazywany handlowo neoplazma czy neodpd czy neo-coś tam innego coś zmienia w ocenie obrazu?

trzeba patrzeć na efekty, co z resztą zrobiłeś porównując G30 i VT30 w MM.

Czy to że panel jest nazywany handlowo neoplazma czy neodpd czy neo-coś tam innego coś zmienia w ocenie obrazu?

I napisałem, że obraz na VT30 był (moim zdaniem) jeszcze lepszy. A tu (jak się okazuje) panel ten sam, tylko sprzedawca w MM opowiadał banialuki. Czyli kwestia innej elektroniki jak pisałeś?

Pisałem też o innym filtrze ekranowym, przy czym znowu: co za różnica, z czego wynika różnica jakości obrazu?

I tak tego nikt nie ustali, na ile to wpływ elektroniki, na ile filtra a na ile np. panelu, bo może pomimo tego, że tu i tu 14 generacja, to być może się jednak czymś różnią, może kwestia staranniejszej selekcji w VT30?

Słusznie.

Czy mógłbyś wrzucić dwa zdania odnośnie pytań 2 i 3 z mojego wpisu z godziny 23:38?

może kwestia staranniejszej selekcji w VT30?

Kiedyś, przez laty, FSO produkowało Fiata 125p. Gaźniki robione były w Łodzi. Każdy - to indywidualne "dzieło sztuki". Parametry totalnie nieporównywalne, rozrzut straszliwy. Więc je sprawdzano już po opuszczeniu linii produkcyjnej. Te, które były lepsze, pozwalały na mniejsze zużycie paliwa - montowano w samochodach oznakowanych dodatkową literką "e". Że niby "ekonomiczne". Oczywiście takie auto sprzedawano za dodatkową (dość słoną) dopłatą. A to były (teoretycznie) te same gaźniki.

Czyżby Panasonic stosował w panelach identyczne praktyki???

Zawsze jest jakiś rozrzut jakości ... w matrycach LCD też.

Pytanie tylko jaki jest ów rozrzut:

* czy mierzalny tylko na wysublimowanych przyrządach laboratoryjnych

* czy też od razu, od pierwszego spojrzenia, widoczny "gołym okiem".

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Bardzo ciekawe zagadnienie z tymi lepszymi i gorszymi panelami. Kiedyś rozmawiałem z Panem mocno zorientowanym w temacie. Kineskopowe TV Loewe miały kineskopy z Philipsa. Z tym że firma Loewe przy zamówieniu od razu zastrzegała że interesują ich tylko kineskopy które nie potrzebują żadnych dodatkowych magnesów do wyrównywania wiązki. Czyli takie które strzelały całkowicie prosto. Philips wysyłał partię powiedzmy 1000szt z czego jeszcze połowa wracała jako nie spełniająca wymagań Loewe. Czy obecnie też tak jest warto byłoby się dowiedzieć. Ale chyba będzie trudno.

Pytanie tylko jaki jest ów rozrzut:

* czy mierzalny tylko na wysublimowanych przyrządach laboratoryjnych

* czy też od razu, od pierwszego spojrzenia, widoczny "gołym okiem".

Rozrzut jest widoczny gołym okiem (rynek monitorów). W segmencie TV pewnie też dałoby się wyłowić równiutkie i ... mniej równe matryce, w obrębie jednego modelu. Z tego co wiem matryce są dzielone na różne klasy, jeszcze u producenta matryc (jeden model matrycy!) typu A++ , A , B ... i takie EIZO kupuje te najlepsze.

Niepokojące jest że topowy TV SONY (ktoś pisał o modelu 920) ma znaczny clouding.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Rozrzut jest widoczny gołym okiem (rynek monitorów). W segmencie TV pewnie też dałoby się wyłowić równiutkie i ... mniej równe matryce, w obrębie jednego modelu. Z tego co wiem matryce są dzielone na różne klasy, jeszcze u producenta matryc (jeden model matrycy!) typu A++ , A , B ... i takie EIZO kupuje te najlepsze.

Niepokojące jest że topowy TV SONY (ktoś pisał o modelu 920) ma znaczny clouding.

Właśnie a Sony jak zwykle umywa ręcę i mówi ze to normalne. To za co się płaci gruba kasę żeby mieć clouding jak w TV z podświetleniem krawędziowym?

Jakoś nikt z recenzentów tego TV tej usterki nie wychwycił. Jest to wada tego jednego egzemplarza czy wada serii?

Co to za funkcja "Sterowanie Kolorami 3D"? Przecież G30 nie jest telewizorem 3D.

System zarządzania kolorem 3D

System zarządzania kolorami umożliwia precyzyjną kontrolę w oparciu o trójwymiarowe zarządzanie zróżnicowaniem kolorów i kierunkami zmian jasności. Tak dokładne sterowanie zwiększa wyrazistość obrazu i zapewnia odtwarzanie w pełni naturalnych kolorów.

Pojęcie to stosowano już ładnych kilka lat temu w starszych modelach TV ( np. PANASONIC Viera TH-42PV70P) gdy jeszcze nie wprowadzono do powszechnego użytku trójwymiarowego obrazu 3D.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Widocznie już lat temu parę chcieli oswoić ludzi z nowym terminem :)

Co do terminologii trzeba być gotowym na wszystko. Ostatnio małżonka zmiażdżyła mnie stwierdzeniem, że w kosmetykach już pojawiły się tusze i pudry ze znaczkiem HD. Najpierw się uwaliłem na podłogę ze śmiechu i uśmiałem po pachy a potem żeby nie było mało dobiła mnie opowieścią, że asortyment HD (High Definition, tak tak, stosowany jest już w większości stacji telewizyjnych i oznacza to samo co w elektronice. Po prostu malują nimi ludzi występujących przez kamerami HD, gdzie widać wszystkie niedoskonałości w urodzie ..... I zamilkłem w pokorze.

Tak więc niedługo pewnie pojawią się pomadki 3D.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Właśnie a Sony jak zwykle umywa ręcę i mówi ze to normalne. To za co się płaci gruba kasę żeby mieć clouding jak w TV z podświetleniem krawędziowym?

Jakoś nikt z recenzentów tego TV tej usterki nie wychwycił. Jest to wada tego jednego egzemplarza czy wada serii?

nie dotyczy to tylko sony ale wszystkich producentów.

Zakup tv obecnie jest trochę loterią... LCD krawędziowe - clouding mniejszy większy i niezależnie od ceny

podobnie jest z PDP - bzyczenie

Wg mnie są to wady poszczególnych egzemplarzy

Jednak najgorsze w tym wszystkim jest, że producenci nie poczuwają się aby w ramach gwarancji cokolwiek w tych tematach zrobić... nie uznają tego za wadę, no chyba że klient będzie bardzo się upierał

123... test

Gość Gosc

(Konto usunięte)

nie dotyczy to tylko sony ale wszystkich producentów.

Zakup tv obecnie jest trochę loterią... LCD krawędziowe - clouding mniejszy większy i niezależnie od ceny

podobnie jest z PDP - bzyczenie

Wg mnie są to wady poszczególnych egzemplarzy

Jednak najgorsze w tym wszystkim jest, że producenci nie poczuwają się aby w ramach gwarancji cokolwiek w tych tematach zrobić... nie uznają tego za wadę, no chyba że klient będzie bardzo się upierał

Tak to jest największa bolączka. Ale koledze który się męczy z HX920 po interwencji z forum chyba się udało i wzięli na serwis. Przedtem uparcie twierdzili ze wszystko O.K.

Jedno z forów HDTV wyraźnie fawyryzujące Sony zawiesiło temat z HX920 ze zdjęciem jego ekranu, żeby wyciszyć temat tej usterki i widzę że wzięli się do roboty. Jak przedtem Sony twierdziło że TV jest O.K. tak teraz go naprawiają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.