Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

A może ten modyfikowany zasilacz w witka_z plazmie powoduje odbicia? ;)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Przy nadawaniu i odbiorze cyfrowym DVB-T, który wykorzystuje się tzw. modulację COFDM, która z zasady charakteryzuje się wieloma nośnymi, rzędu nawet ponad 8.000. Ponadto same nośne ( podnośne ) mają własne tryby kodowania tzw. symboli. Te rodzaje modulacji ( nośnej i symboli ) są wrażliwa nie tylko na zniekształcenia amplitudowe, ale również na zniekształcenia fazowe, intermodulacyjne, a ze względu na to, że różne podnośne mogą przychodzić do tunera różnymi drogami – odbiór jest wrażliwy na opóźnienia sygnału.

Przy nadawaniu i odbiorze cyfrowym DVB-T, który wykorzystuje się tzw. modulację COFDM, która z zasady charakteryzuje się wieloma nośnymi, rzędu nawet ponad 8.000. Ponadto same nośne ( podnośne ) mają własne tryby kodowania tzw. symboli. Te rodzaje modulacji ( nośnej i symboli ) są wrażliwa nie tylko na zniekształcenia amplitudowe, ale również na zniekształcenia fazowe, intermodulacyjne, a ze względu na to, że różne podnośne mogą przychodzić do tunera różnymi drogami – odbiór jest wrażliwy na opóźnienia sygnału.

... a ponieważ w to COFDM zakodowane są strumienie mpeg4 (upraszczając ... bo są jeszcze dane nadmiarowe korekcyjne i inne strumienie danych), to przy niedopasowaniu impedancji anteny nie ma możliwości by powstał efekt odbić za obiektami na ekranie jak przy sygnale analogowym. Jedynie przy spadku jakości sygnału poniżej pewnego poziomu będzie "szatkować". Tak samo przy DVB-T przy zakłóceniach sygnału nie będzie szumu na ekranie jak przy nadawaniu TV analogowej.

... a ponieważ w to COFDM zakodowane są strumienie mpeg4 (upraszczając ... bo są jeszcze dane nadmiarowe korekcyjne i inne strumienie danych), to przy niedopasowaniu impedancji anteny nie ma możliwości by powstał efekt odbić za obiektami na ekranie jak przy sygnale analogowym. Jedynie przy spadku jakości sygnału poniżej pewnego poziomu będzie "szatkować". Tak samo przy DVB-T przy zakłóceniach sygnału nie będzie szumu na ekranie jak przy nadawaniu TV analogowej.

A tu zdjęcie dla Witka. Zrobiłem je właśnie chowając się w najciemniejszym kącie mieszkania a przedtem szukając miejsca gdzie będę miał zakłócony sygnał. Właśnie. W mieszkaniu muszę szukać gdzie mi nie odbiera. Antenka ma może z 10 cm i w każdym kierunku po dwie ściany pomiędzy anteną a nadajnikiem. Antena jak widać jest wszechkierunkowa i powinna zbierać wszystkie odbicia z wszystkich możliwych kierunków. I co za pech odbiera bez najmniejszych zakłóceń. Nawet jeżeli odbicie może zakłócić sygnał DVB-T (zapomnijmy o echu na ekranie bo to bzdury zupełne) to ja najwyraźniej miałem pecha bo mi w moim mieszkaniu nie udało się zakłócić a naprawdę się starałem takie miejsce znaleźć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Spieramy się tu czy odbicia na DVB-T są możliwe czy też nie. No logikę: gdyby były możliwe - to jaki byłby sens stosowania tzw. nadajników doświetlających?

Kiedy powstają odbicia? Sprostujcie mnie proszę, jeśli się mylę: wtedy gdy do odbiornika przychodzi z anteny sygnał kilkoma drogami. Na przykład bezpośredni i jednocześnie (opóźniony o kilka nanosekund) odbity od jakiegoś (powiedzmy) budynku.

W Warszawie MUX-2 jest nadawany na kanale 48 z mocą 100 kW z nadajnika Raszyn, oraz na tym samym kanale 48 z mocą 3 kW z nadajnika Pałac Kultury. MUX-3 jest nadawany na kanale 55 z mocą 50 kW z nadajnika Raszyn, oraz na tym samym kanale 55 z mocą 2.5 kW z nadajnika Pałac Kultury.

Mieszkam akurat w takim miejscu, że w polu widzenia anteny są obydwa nadajniki: odległy o 14 km Raszyn i odległy o 28 km Pałac Kultury. Przecież to chyba jest klasyczna, podręcznikowa wręcz sytuacja kiedy dochodzą dwa takie same sygnały, z których jeden ma do przebycia dwukrotnie krótszą dtogę niż drugi (a więc ten drugi jest opóźniony o kilka nanosekund). Powinienem więc mieć odbicia jak jasna cholera, uniemożliwiające wręcz oglądanie. A nie mam absolutnie żadnych, obraz jak żyleta, czysty jak łza.

Więc w końcu jak jest? Coraz mniej rozumiem.

Ukryta Zawartość

don111 a miałeś okazję porównać najnowszą serię pdp samsunga?

Ukryta Zawartość

zastanawiam się czy nie odpuścić sobie minimalnie jakości z vt30 a kupić 60cali np lg

co o tym myślicie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Widziałem dziś 64-calową plazmę samsunga z nowej linii, 64D8000, obraz baaardzo dobry, do tego dość jaskrawy nawet w sklepie, design świetny, aluminiowa ramka jak w LCD-ekach sprzed roku. A cena poniżej 10 tys., jakby tak trafić na jakiś weekend bez VATu to byłaby to kusząca propozycja.

ciekawe jak ten model samsunga faktycznie wypada w testach vs vt30

tutaj go wycmokali nawet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tu zdaje się coś piszą:

Ukryta Zawartość

A swoją ścieżką to ciekawe, że na tym filmiku z youtube ta wielka plazma nie miga ani ciut ciut nawet przy dużych jasnych płaszczyznach, a jak KrzysiekA coś wynajdzie, to miga 10 razy bardziej niż stare CRT :)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

@ Mikson

widziałem go w salonie, ma lepszą powłokę od VT30 wg mnie

reszty nie sposób ocenić, może design ;)

zdanie w necie są różne, ci którzy testowali obydwa twierdzą ze obraz jest praktycznie identyczny a inni że nie ma co porównywać (pewnie przesadzone, ale różnica jakaś musi być)

jakbym miał wybrać na ten moment to chyba 50VT30 > 51D8000 z uwagi na lepszą czerń i 5 lat gwarancji Panasa, bo w cenie dość niewielka różnica

choć np zamiast 55VT30 chyba bardziej się opłaca 64D8000... w jaką przekątną Ty w ogóle celujesz ? ;)

Ukryta Zawartość

w tym wątku właściciel przekonuje o wyższości LEDa D8000 nad D8000 plazmą... chyba spory plus dla VT30 :D

Ukryta Zawartość

szerokość pokoju mam 4.7 zakładając że tak będzie siedzisko postawione więc 4-4.5m będzie dlatego obawiam się że 50cali będzie mało , chyba że przysunę siedzisko do ok 3m,,

porównanie samiego i panasa pdp

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

do SD 50' wystarczy z 4,5m ale do HD to maks. 3m żeby był efekt ;)

wszystko zależy od $$... można dołożyć do Panasonica 55VT30, ale tu znowu już niedaleko do Samsunga 64D8000

i tak w kółko :)

Znawcy przedmiotu powiadają, że PDP Panasonic mają znacznie lepszy obraz niż jakakolwiek inna obecnie produkowana plazma. Jeśli ktoś stoi wobec dylematu VT30 czy D8000 to musi sam sobie odpowiedzieć co dla niego jest ważniejsze: jakość czy wielkość.

Czego Mikson nie wybierze (VT30 z pięknym obrazem, czy wielkiego D8000 podejrzewam, że też jakość obrazu bardzo dobra)to i tak po zakupie jakiś niedosyt wystąpi :). Miałbym podobnie, bardzo sobie cenie jakość obrazu, ale również uważam, że im większy obraz tym przyjemność z oglądania filmów większa. 50' z 3 metrów przy sd wystarczy :). Moim zdaniem jeśli budżet wystarczy to 55' to minimum.

Ile będzie kosztował ten 65" D8000? 25000 zł? Więcej? Jest sens wydawania takiej kasy na (było-nie-było) telewizor? Jak ktoś lubi wymiary XXL - czy nie lepszym rozwiązaniem byłby projektor Full HD + ekran? Wtedy się ma 100" albo i więcej.

Ile będzie kosztował ten 65" D8000? 25000 zł? Więcej? Jest sens wydawania takiej kasy na (było-nie-było) telewizor? Jak ktoś lubi wymiary XXL - czy nie lepszym rozwiązaniem byłby projektor Full HD + ekran? Wtedy się ma 100" albo i więcej.

w tej chwili 9500 za 64cale ponoć świetnego obrazu, moim zdaniem jak niewiele mniej kosztuje panasa vt30 55cali to cena d8000 zachęca

jest też 51

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 5200 czyli zdecydowanie mniej niż 50 cali vt30 cena jak za gt30 :) samsung dobrze celuje

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tutaj napisali dzisiaj o jakiejś ToSzyba :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mikson każdy bierze to, co lubi. Jego kasa, jego dom, jego oglądanie. Ja tylko staram się zrozumieć logikę, która stoi za kupowaniem giga-telewizorów. Przecież tu aż się prosi rzutnik HD + ekran. I masz nawet 200".

Mikson każdy bierze to, co lubi. Jego kasa, jego dom, jego oglądanie. Ja tylko staram się zrozumieć logikę, która stoi za kupowaniem giga-telewizorów. Przecież tu aż się prosi rzutnik HD + ekran. I masz nawet 200".

Ktoś tu narzekał, że na plazmach potrzeba dosyć ciemnego pomieszczenia (?) ... w takim razie do rzutnika to już zupełnie nora wskazana x-P

Ktoś tu narzekał, że na plazmach potrzeba dosyć ciemnego pomieszczenia (?) ... w takim razie do rzutnika to już zupełnie nora wskazana x-P

No właśnie. To jest problem z rzutnikami. Owszem jeżeli ktoś chce prawdziwe kina to jak najbardziej ale do telewizji raczej mało praktyczne. Inne rozwiązanie to do telewizje mały telewizor i oddzielna salka do kina. Do SD to nawet lepiej kupić coś małego.

Ktoś tu narzekał, że na plazmach potrzeba dosyć ciemnego pomieszczenia (?)

A więc jeżeli ktoś chce mieć obiecywaną czerń z plazmy to nic innego nie pozostaje. Ostatnio porównywałem plazmę z lcd przy jasnym oświetleniu w saturnie. A więc ekran wyłączonego telewizora w plazmie był kilka razy jaśniejszy niż ekran w LCD i adekwatnie do tego kilka razy jaśniejsza byłą czerń przy włączonym telewizorze. W zasadzie jak się tak porównywało to czerń w porównaniu do telewizora LCD była szara.

No właśnie. To jest problem z rzutnikami. Owszem jeżeli ktoś chce prawdziwe kina to jak najbardziej ale do telewizji raczej mało praktyczne. Inne rozwiązanie to do telewizje mały telewizor i oddzielna salka do kina. Do SD to nawet lepiej kupić coś małego.

A więc jeżeli ktoś chce mieć obiecywaną czerń z plazmy to nic innego nie pozostaje. Ostatnio porównywałem plazmę z lcd przy jasnym oświetleniu w saturnie. A więc ekran wyłączonego telewizora w plazmie był kilka razy jaśniejszy niż ekran w LCD i adekwatnie do tego kilka razy jaśniejsza byłą czerń przy włączonym telewizorze. W zasadzie jak się tak porównywało to czerń w porównaniu do telewizora LCD była szara.

i dlatego ludzie kupują lcd o czym rozmawialiśmy, bo tam w takich warunkach decydują o jakości obrazu dodatkowo za namową znawców-sprzedawców z mm, jest to żenujące

Focal + Naim

Jaki jest sens kupowania dużego TV w kontekście alternatywy w postaci projektora? Słuszne pytanie, na które postaram się udzielić odpowiedzi, oczywiście zawierającej elementy czysto subiektywne, zwolennik projektorów może pewnie przytoczyć argumenty całkiem inne :).

Na początku muszę powiedzieć, że lubię „manierę” z jaką wyświetlany jest obraz z projektora, natomiast ilekroć oglądam u znajomego coś na projektorze, to po jakimś czasie zaczyna się uczucie niedosytu odnośnie jakości obrazu (gdy mija efekt podziwu dla wielkości ekranu i takiej przyjemnej pastelowości obrazu).

Bo odnośnie jakości obrazu – tu moje zdanie jest takie, że jakość obrazu na poziomie np. VT30 (abstrahując od wielkości) zapewniają dopiero projektory z górnej półki, których ceny przyprawiają o zawrót głowy. Gdy oglądałem kiedyś film z projektora SIM za parędziesiąt tysięcy obraz miał już tą „gęstość”, dynamikę, kontrastowość, ostrość. Projektory za kilkanaście tysięcy jeszcze tego wrażenia moim zdaniem nie zapewniają. Albo jak zapewniają dobrą czerń, to kuleje właśnie ta żywość barw, dynamika. Bardziej obrazowo – obraz z dobrej plazmy jest rysowany pełnymi, olejnymi kolorami przy zachowaniu ostrości, w projektorze mam wrażenie takiej przyjemnej akwareli.

Dalej mamy:

Konieczność dobrego ekranu – dodatkowy koszt

Konieczność instalacji – dodatkowy koszt, dodatkowe problemy

Słyszalność (to akurat najmniejszy problem, ale jednak)

Konieczność adaptacji pomieszczenia (typu ciemne kolory, bezwzględna ciemność itp.) – jeżeli chcemy wydobyć 100% (a nie 80%) jakości (a kto by nie chciał?)

Koniec końców ja akurat dla siebie wybieram duży TV, 58 cali które mam to jeszcze ciut przymało, ale takie 64-65 cali z 3 metrów to już naprawdę jest dobrze. Jak widziałem stojące obok siebie 55 i 65 cali, to różnica subiektywnie jest większa niż by to wynikało z 10 cali więcej na przekątnej. Dlatego moim zdaniem warto do tych 64-65 cali dopłacić. Mój teść ma Samsunga 63 cale (poprzednik D8000) w dość dużym salonie, gdy u niego coś oglądam, to już nie ma tego wrażenia, że przydałoby się jeszcze więcej.

Trzeba jeszcze zwrócić uwagę w tych dwóch modelach na trwałość matrycy a nie tylko wielkość, cena i inne takie tam.

Szyba w szajsungu jest irytująca.

właśnie ponoć ja poprawili , irytująca jest lg,

mczaj z projektorem masz rację że przekątna obrazu duża i tu plus ale jakość nie zawsze wysoka i warunki do spełnienia spore,,

Focal + Naim

Telewizory 65" również do tanich nie należą. Jeszcze większe - cena wzrasta wykładniczo. Rzutnik Full HD z górnej półki + wszystkie "ogony kosztowe" (o których pisze Mczaj) wypada jednak przy 100" taniej.

Telewizory 65" również do tanich nie należą. Jeszcze większe - cena wzrasta wykładniczo. Rzutnik Full HD z górnej półki + wszystkie "ogony kosztowe" (o których pisze Mczaj) wypada jednak przy 100" taniej.

Ale nie mówimy o wynalazkach Panasonica czy Sharpa obwożonych ciężarówkami z dźwigiem po różnych wystawach za zawrotne pieniądze (85 cali i więcej) tylko powiedzmy o porównaniu TV 64 cali za 10 tys (Samsung) lub 65 cali za 14 tys (VT30) i projektora z dodatkami dającego obraz 100 cali w tej samej cenie (a nie 100 cali vs 100 cali – tu sprawa jest jasna).

I poruszając się w ramach granicy 15 tys otrzymujemy (moim zdaniem) zasadniczo lepszą jakość obrazu z TV kosztem wielkości ekranu, przy czym jak napisałem 65 cali oglądane z 3m jest już dla mnie wielkością satysfakcjonującą. Gdyby to 100 cali z projektora (czy nawet 65 cali z projektora) miało mieć porównywalną jakość jak te 65cali z VT30 kosztowałoby już kilkadziesiąt tysięcy. A to robi różnicę.

Jak się czyta doniesienia odnośnie różnych nowości, to widać jednak, że w dużych przekątnych coś drgnęło, pojawiają się na rynku (raczej nie polskim na razie) LCDeki po 70 i więcej cali (np. SHARP), nie kosztujące już tyle co samochód, ale powiedzmy proporcjonalnie droższe w stosunku do 60 calowych. Więc może w ciągu 2-3 lat coś się tu zmieni i ekran dajmy na to TV 70 calowy będzie można kupić za 10-15 tys. To by było coś, szkoda tylko że raczej nie będą to plazmy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.