Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Bobcat, wybacz, ale pretensje możesz mieć tylko do siebie.

Sorry, ale jesteś mało wiarygodny w swoich karkołomnych tłumaczeniach, tak samo było z kupnem głośników MA. Zachwyty nad serią RX, polecałeś ją innym forumowiczom, no hi-end, absolut, a jaki fornir piękny (a wygląd jest dla Ciebie ważny), po czym policzyłeś i skwapliwie kupiłeś serię BX w winylu - i oczywiście nie dlatego, że tańsza, ale okazuje się - że jeszcze lepsza, jeszcze doskonalsza (dla CIEBIE)!

Potem była dyskusja z subwooferem, gdzie ponownie dowodziłeś, że ten 10 kg mikrusek z serii BX oczywiście podobał się tobie bardziej od znakomitego suba RXW. Że waży tylko 10kg? To było oczywiście potwierdzeniem zastosowania mega-nowoczesnych lekkich materiałów, a nie "taniości" konstrukcji.

Z TV to samo, niby szukasz czegoś za 5 tys po czym kupujesz za 2,5 ponownie nie mogąc się nachwalić swojej roztropności, po drodze pisząc do kogo popadnie na PW czy warto dorzucić parę stówek do 47 cali, a teraz już po fakcie opowiadasz oczywiście, że wziąłbyś 42 cale nawet w tej samej cenie. I znowu to jest najlepsza dla CIEBIE przekątna.

Ponadto z Twoich paru dyskusji z Donem111 można wywnioskować, że Twój elcedek jest lepszy od flagowca LG (wady, które na nim są u Ciebie nie występują).

Po prostu dorabiasz teorię do praktyki, taka jest prawda i nie ma się co dąsać.

a czytałeś chociaż wymiary ze strony producenta? , chyba nie, obudowa ma z każdej strony po 3 cm. (a może odejmować nie umiesz)

Po co mi one?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz porównanie ekranów a nie obudowy.

Ukryta Zawartość

Możecie mi "geniusze" wytłumaczyć o jakiej ramce czy antyramce bredzicie

Kyle ale ciebie chłopie można łatwo podładować, wyluzuj, bo ci zasilanie padnie :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ukryta Zawartość

cholera, to na 50' zmieniać nie ma sensu :)

tak już lepiej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bobcat, wybacz, ale pretensje możesz mieć tylko do siebie.

Sorry, ale jesteś mało wiarygodny w swoich karkołomnych tłumaczeniach

Ja się przed nikim nie muszę, ani też nie zamierzam z niczego tłumaczyć. Po prostu za swoją kasę kupuję co chcę.

I to by było na tyle.

Na PRIV nie pisałem do kogo popadnie, a wyłącznie do Ciebie i do Witka.

Kyle ale ciebie chłopie można łatwo podładować, wyluzuj, bo ci zasilanie padnie :)

Miałem za niskie ciśnienie i było mi potrzebne podładowanie, w czym jesteście niezawodni, za co serdecznie dziękuję (:

to jakie macie przekątne i czy są dla was optymalne

40" lekko poniżej 3m do SD jest w sumie całkiem OK - przy większej przekątnej niska rozdzielczość materiału video mogła by już lekko wkurzać. Do HD oczywiście przydałoby się coś większego, by czerpać maksymalnie z tej większej rozdzielczości ... przy 60" przekątnej na 1080P powinien być kryształ przy odległości trochę poniżej 3m

Ukryta Zawartość

cholera, to na 50' zmieniać nie ma sensu :)

Jeśli chcesz coś większego to się zgadzam, bo różnicy wyraźnej nie ma ... chyba że celem jest przede wszystkim podniesienie jakości.

Ukryta Zawartość

Kyle gdybys mial plazme to i 50 cali z 3 metrow bylo ok przy SD.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Kyle gdybys mial plazme to i 50 cali z 3 metrow bylo ok przy SD.

Widziałem plazmy i SD mi się nie podobało - lepiej było na SONY EX720 co już pisałem ... i to by było na tyle w kwestii subiektywizmu.

A teraz obiektywnie: rozdzielczość materiału SD jest tak niska (najwyżej 720x576) że pewnych rzeczy nie przeskoczysz niezależnie czy wyświetlisz na CRT, LCD, plazmie, rzutniku czy OLED.

Nie wykluczam że przy 50" i odległości oglądania 3 metry byłoby "OK" tak samo na plazmie jak i LCD ... tylko że to "OK" to takie dosyć "płynne" określenie.

I tak chciałbym wyższą jakość obrazu nawet przy tych 40" z <3m od tego co oferuje obecnie telewizja naziemna ... plazma tego nie zmieni, bo je oglądałem.

Ja jednak stawiam na jakieś LCD, pewnie takie same co ma. Bo po co zmieniać coś co jest idealne, optymalne i w dodatku za niewielkie pieniądze ?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale 3 metry na 50 calowej plazmie i nie ma zadnych widocznych zalaman jakie wielokrotnie widzialem na mniejszych tv lcd. Subiekywizm nie ma tu nic do rzeczy, to fakt.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Ale 3 metry na 50 calowej plazmie i nie ma zadnych widocznych zalaman jakie wielokrotnie widzialem na mniejszych tv lcd. Subiekywizm nie ma tu nic do rzeczy, to fakt.

to zależy jakiej jakości sd, np są divixy sd podchodzące pod 720p (pionowe) i z kompresją małą plik taki zajmuje ok 1,5GB na 1:30 długości filmu

to powiem że artefaktów praktycznie nie ma a obraz jest dosyć ostry oczywiście nie mają tak wysokiej detaliczności jak typowe pliki 720p ale da się obejrzeć bez szczypania w oczy,,

co do odległości to dla mnie argument przemawiający za tym że obraz jakości sd można oglądać z dalszej odległości jest śmieszny,

pytam się po co ? chyba tylko po to żeby ogólnie percepcja odbioru wielkości obrazu odpowiadała wielkości pocztówki trzymanej na wyciągniętej dłoni lub wielkości jej znaczka pocztowego :) w chwili obecnej mamy świetną paletę tv i wielkości jest w czym wybierać , osobiście nie szukałbym oszczędności w calach jeżeli mam mi sprawić frajdę zapuszczenie filmu i wbicie się w ekran , ma być kino domowe to chcę to poczuć :) dla mnie obraz jego proporcja jest ważniejsza niż okalający mnie dźwięk dolby :) wystarczy stereo które doskonale u mnie się też sprawdza na ścieżkach filmowych w down miksie :)

i nie potrzebuję więcej akurat w dźwięku, co z tego że będę miał super dolby 9.2 jak obraz 40cali z 4metrów , coś tu nie gra do końca w tym układzie dla mnie :)

Focal + Naim

to jaki ten tv w końcu kupujesz Mikson ? :D

muszę porównać obrazy ale znowu w mm to nie będzie wymierne ani jakość , może przekątną jakoś przerobię,

mnie interesuje panas minimum 50cali gt30 , ciekawszym wydaje się vt30 jak porównywałem,

teraz uwagę moją zwrócił samsung pdp d8000 64 cale który nie wiele więcej kosztuje jak 55cali vt30

więc zakładając że jednak 50cali przy prawie 5m będzie mało to muszę celować w 55 lub oczko wyżej

i obecnie najsensowniejszy wydaje się d8000 64 cale dodatkowo wg testów obraz jest ok ale sam muszę go porównać do vt lub gt, nie chce pośpieszać się bo już muszę kupić ,

ale będę chciał to w ciągu 2miechów zrealizować, może coś spadnie po nowym roku choć wątpię, kurs waluty zobaczymy

don111 a co jeszcze jest ciekawego z pdp powyżej 55cali ?

Focal + Naim

z dobrych jest Samsung 59D6900

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest jeszcze 59D7000 ale u nas niedostępny, co ciekawe w testach wypadł lepiej od D8000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mikson

Pełna zgoda co do wielkości ekranu. Z doświadczenia powiem że ekran wydaje się duży tylko do momentu kiedy nie zawiśnie u nas na ścianie. Mam 55'' i to wcale nie jest jakaś przesada. Spokojnie przytuliłbym większy.

Ale nie zgadzam się z Tobą co do jakości dźwięku. Dźwięk w formatach HD to miód dlu uszu. Przy dobrej ścieżce nawet na napisach końcowych nie chce się wyłączać. Kino domowe to powinien być duet obrazu i dźwięku. Jeśli jedna składowa jest wybitna a druga nie to taki system moim zdaniem kuleje. Nie da pełnej radości.

Ja u siebie przy płytach BD, większą róznicę widzę w dźwięku niż w obrazie, w porównianiu z DVD.

Mikson

Pełna zgoda co do wielkości ekranu. Z doświadczenia powiem że ekran wydaje się duży tylko do momentu kiedy nie zawiśnie u nas na ścianie. Mam 55'' i to wcale nie jest jakaś przesada. Spokojnie przytuliłbym większy.

Ale nie zgadzam się z Tobą co do jakości dźwięku. Dźwięk w formatach HD to miód dlu uszu. Przy dobrej ścieżce nawet na napisach końcowych nie chce się wyłączać. Kino domowe to powinien być duet obrazu i dźwięku. Jeśli jedna składowa jest wybitna a druga nie to taki system moim zdaniem kuleje. Nie da pełnej radości.

Ja u siebie przy płytach BD, większą róznicę widzę w dźwięku niż w obrazie, w porównianiu z DVD.

mi nie chodzi o jakość dźwięku ale o wielokanałowość która dla mnie jest w sumie zbędna dobre stereo mi to wynagradza - i tak słucham więcej muzyki film jedynie jeden wieczorem i to wszystko,

fajne fotki d8000 64cale

Ukryta Zawartość

don111 dzięki za linki wieczorem analizuję modele co podałeś wyglądają ciekawie,,

z dobrych jest Samsung 59D6900

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest jeszcze 59D7000 ale u nas niedostępny, co ciekawe w testach wypadł lepiej od D8000

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

don111 a ten model ? znasz go?

Ukryta Zawartość

fotki d8000 64" na ścianie

Ukryta Zawartość

ponoć podświetlenie jest LED ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

don111 a ten model ? znasz go?

Ukryta Zawartość

hmm ? to jest D8000 w wersji 59' więc to samo co 64D8000, u nas nie do kupienia

Ukryta Zawartość

hmm ? to jest D8000 w wersji 59' więc to samo co 64D8000, u nas nie do kupienia

A ja dzisiaj sobie obejrzałem rzutnik Benq z rozdzielczością Full HD za 999 Euro. Wszystko by było fajnie gdyby nie płynność ruchu. Już się odzwyczaiłem od takiego skakania.

A ja dzisiaj sobie obejrzałem rzutnik Benq z rozdzielczością Full HD za 999 Euro. Wszystko by było fajnie gdyby nie płynność ruchu. Już się odzwyczaiłem od takiego skakania.

a jak kolory czerń etc?

Focal + Naim

a jak kolory czerń etc?

A więc trudno mi powiedzieć na ile dobre były kolory bo zaraz przy ekranie świeciły dwie świetlówki. Tak samo było z czernią. Lampa była na tyle silna że nawet przy świetle od biedy można było oglądać. Podejrzewam że jakby zastosować czarny ekran o którym kiedyś czytałem(tak naprawdę to jest bardzo ciemno szary) to czerń nawet przy świetle byłaby też znośna. Szkoda tylko że w rzutniku nie ma żadnych upłynniaczy ruchu bo tak duży ekran robi naprawdę wrażenie.

A tak poza tym to mam wrażenie że w kinie aż tak bardzo nie skacze.

A więc trudno mi powiedzieć na ile dobre były kolory bo zaraz przy ekranie świeciły dwie świetlówki. Tak samo było z czernią. Lampa była na tyle silna że nawet przy świetle od biedy można było oglądać. Podejrzewam że jakby zastosować czarny ekran o którym kiedyś czytałem(tak naprawdę to jest bardzo ciemno szary) to czerń nawet przy świetle byłaby też znośna. Szkoda tylko że w rzutniku nie ma żadnych upłynniaczy ruchu bo tak duży ekran robi naprawdę wrażenie.

A tak poza tym to mam wrażenie że w kinie aż tak bardzo nie skacze.

byłem ostatnio i patrzyłem na przekątne to faktycznie 50" będzie mało jak dla mnie z 4.5m upsss

stała 60 i wydaje się optymalna,, nie było tych modeli które chciałem obejrzeć więc o obrazie nic nie będzie

zerknąłem jeszcze na te lg z 3d z pasywnymi okularami i faktycznie efekt 3d jest dobry, lekko liniaturę widać

to wszystko :)

Focal + Naim

nowy led LG vs plazma Panasonic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Parę fajnych rzeczy jest w tym teście, np. rozdzielczość obrazu ruchomego z wyłączonym teatrzykiem : 1000 vs 400-450 (plazma vs LED).

Nierównomierność podświetlenia (wiadomo, że zdjęcie zrobione tak, żeby to podkreślić) pokazuje niestety wadę krawędziówki – środek jest ciemniejszy, rogi jaśniejsze.

Z opisem wrażeń subiektywnych też trudno się nie zgodzić :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.