Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

człowiek renesansu czy bufon-mitoman? - oto jest pytanie

:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Bufon na sto procent.

Ale czy w 100 procentach?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

są tu odbicia czy nie twoim zdaniem?

Tak, są odbicia ... prędzej wygląda to na efekt działania filtru wyostrzającego. Widziałem kiedyś CRT z tego typu przypadłością (czyli nie musi to być filtr, tylko słabość jakiegoś TV nie radzącego sobie z dużymi kontrastami na krawędziach).

Ja na analogu naziemnym miałem odbicia, to wyglądało to zupełnie inaczej (odbicia fali prawdopodobnie od budynków). Na cyfrze tego już nie mam.

Jedyny sposób by u mnie coś takiego się pojawiło to podbicie ustawienia ostrość na np. 60-70% lub więcej %.

Tak, są odbicia ... prędzej wygląda to na efekt działania filtru wyostrzającego. Widziałem kiedyś CRT z tego typu przypadłością (czyli nie musi to być filtr, tylko słabość jakiegoś TV nie radzącego sobie z dużymi kontrastami na krawędziach).

Ja na analogu naziemnym miałem odbicia, to wyglądało to zupełnie inaczej (odbicia fali prawdopodobnie od budynków). Na cyfrze tego już nie mam.

Jedyny sposób by u mnie coś takiego się pojawiło to podbicie ustawienia ostrość na np. 60-70% lub więcej %.

albo efekt większej kompresji sygnału i potem mocnego wyostrzenia obrazu

Focal + Naim

Ja nic takiego nie mam nawet gdy raz na próbę podbiłem ostrość na ponad 85%. Więcej nie próbowałem.

Może masz wszystko dobrze zrobione.

Zobaczcie niedowiarki (choć to inny orzykład) na płytę główną komputerową jak wiele ścieżek od procesora "wije" się pozornie bez sensu w jakieś zygzaki, pętle i fale a wszystko po to aby sygnały cyfrowe w tym samym czasie docierały.

Niektórzy ganili mnie za brak odbić na DVB i oczywiście one nie są takie jak na analogu ale są.

Bo na DVB nie ma odbić i koniec! Zrozum że chłopie że odbicia powstałe w wyniku niedopasowania impedancyjnego, a odbicia w wyniku spiepszonego przetwarzania obrazu to dwa zupełnie inne gatunki literackie.

To tak jak by włączyć nagranie z CD-Audio, w którym został zarejestrowany szum płyty analogowej (celowo) ... napisałbyś że to wina formatu CD-Audio?

Zobaczcie niedowiarki (choć to inny orzykład) na płytę główną komputerową jak wiele ścieżek od procesora "wije" się pozornie bez sensu w jakieś zygzaki, pętle i fale a wszystko po to aby sygnały cyfrowe w tym samym czasie docierały.

Bo co ... jak nie będą docierały w jednym czasie to na oglądanych zdjęciach na PC będziesz miał odbicia? ... czy po prostu PC będzie niestabilny?

Ja nic takiego nie mam nawet gdy raz na próbę podbiłem ostrość na ponad 85%. Więcej nie próbowałem.

Pewnie masz słaby filtr wyostrzający. Każdy filtr wyostrzający powoduje białe obwódki na krawędziach, pod warunkiem że działa dostatecznie mocno (pobaw się jakimś programem do obróbki grafiki rastrowej to sam się przekonasz).

Pewnie masz słaby filtr wyostrzający. Każdy filtr wyostrzający powoduje białe obwódki na krawędziach, pod warunkiem że działa dostatecznie mocno

Przez ciekawość spróbuję podkręcić ostrość na 100% pozioma, 100% pionowa. Zobaczę co wyjdzie.

KrzysiekA

Czyli kolumna moze miec jak to napisales gowniane parametry i nadal odtwarzac dzwiek naturalnie?

Lech

Sam lubie lampe, niemniej ja sobie folguje w tej kwestii i stawiam na cieplo kosztem naturalnosci neutralnosci. Wzmacniacze lampowe ktore daja naturalny przekaz z pewnoscia nie maja gownianych parametrow, jezeli natomiast chodzi o moc to wystarczy dobrac wysoce efektywne kolumny. Z tv jest troche inna sprawa.

Czesc Wojtek

Masz absolutna racje co do lamp. Dodam ze 'gvwniane' lampy beda mialy slabe parametry, dobre lampy to dobre parametry. Dobra lampa troche kosztuje.

Wzmacniacze lampowe dzisiaj to nie to samo co nawet 20 lat temu. Nawet jesli chodzi o dobor kolumn to praktycznie kazda lampa (nawet 300B) napedzi dobrze zaprojektowana kolumne (>88dB). Wlasnie od dwoch dni mam lampowe monobloki, slucham i slucham i kto wie czy moj Anthem nie zostanie Preampem od tej pory.

Pzdr

Bo na DVB nie ma odbić i koniec!

a świstak...sranie w banie ruskie wojsko.

Zrozum że chłopie że odbicia powstałe w wyniku niedopasowania impedancyjnego, a odbicia w wyniku spiepszonego przetwarzania obrazu to dwa zupełnie inne gatunki literackie.

uczyć mnie nie musisz

Czesc Wojtek

Masz absolutna racje co do lamp. Dodam ze 'gvwniane' lampy beda mialy slabe parametry, dobre lampy to dobre parametry. Dobra lampa troche kosztuje.

Wzmacniacze lampowe dzisiaj to nie to samo co nawet 20 lat temu. Nawet jesli chodzi o dobor kolumn to praktycznie kazda lampa (nawet 300B) napedzi dobrze zaprojektowana kolumne (>88dB). Wlasnie od dwoch dni mam lampowe monobloki, slucham i slucham i kto wie czy moj Anthem nie zostanie Preampem od tej pory.

Pzdr

Ale chyba przyznasz że lampy mają dość spore zniekształcenia harmoniczne i intermodulacyjne w stosunku do tranzystora?

Ale chyba przyznasz że lampy mają dość spore zniekształcenia harmoniczne i intermodulacyjne w stosunku do tranzystora?

Oczywiscie ze tak! Pytanie czy to tak naprawde slychac (mowie o niekorzystnym wplywie na dzwiek)? Spojrzmy na THD (czesto na poziomie 1% albo nawet wiecej). Tylko kto to uslyszy przy w miare normalnych poziomach glosnosci. Najwieksze mity to chyba jesli chodzi o moc ale to temat na inna dyskusj.

Pzdr

Ale te właśnie zniekształcenia powodują że dźwięk z lampy jest jaki jest, przecież nie powiesz mi że nie ma różnicy pomiędzy lampą a tranem w brzmieniu. Właśnie to ciepełko te zaokrąglone krawędzie to są własnie te zniekształcenia a że wielu to lubi to już inna bajka.

Dziś widziałem w saturnie w blue-city samsunga 64D8000 za 8999zł.

Wielkie bydle, stał przy 60-calowym soniaczu i był subiektywnie sporo większy. Z dwóch metrów efekt jak w kinie, no prawie;).

Z innych ciekawostek to obok siebie w ciemniejszej części stała 51-calowa wersja tego samsunga i soniacz bodajże NX720 i obrazy były praktycznie takie same (całkiem dobre, choć materiał nie był najwyższej jakości), co z jednej strony dobrze świadczy o jakości tego elcedeka, z drugiej o jasności samiego.

ps. jeśli chodzi o 3D to jednak zdecydowanie lepszy kierunek obrał LG z tymi lekkimi zwykłymi okularami. Ot takie bezpretensjonalne rozwiązanie, user-friendly. Moje córki były w siódmym niebie przy jakimś sportowym demo. Panas robi z kolei jakieś cyrki z tymi olbrzymimi aktywnymi goglami ustawiając je na jakimś standzie pod mikrofon, parodia jakaś.

a czy kablówka nie dokłada swojego protokołu kompresji na sygnał już np satelitarny? czyli zwiększa pikseloze i właśnie takie obwódki itd wychodzą potem,

wiem co puszczam - nie.

Dziś widziałem w saturnie w blue-city samsunga 64D8000 za 8999zł.

Wielkie bydle, stał przy 60-calowym soniaczu i był subiektywnie sporo większy. Z dwóch metrów efekt jak w kinie, no prawie;).

Z innych ciekawostek to obok siebie w ciemniejszej części stała 51-calowa wersja tego samsunga i soniacz bodajże NX720 i obrazy były praktycznie takie same (całkiem dobre, choć materiał nie był najwyższej jakości), co z jednej strony dobrze świadczy o jakości tego elcedeka, z drugiej o jasności samiego.

ps. jeśli chodzi o 3D to jednak zdecydowanie lepszy kierunek obrał LG z tymi lekkimi zwykłymi okularami. Ot takie bezpretensjonalne rozwiązanie, user-friendly. Moje córki były w siódmym niebie przy jakimś sportowym demo. Panas robi z kolei jakieś cyrki z tymi olbrzymimi aktywnymi goglami ustawiając je na jakimś standzie pod mikrofon, parodia jakaś.

to podjadę do blue i obejrzę samiego :) ciekaw jestem co potrafi

mi lg w 3d najlepiej się ogląda 3d wychodzi do przodu i jest efekt głęboki oraz obiekty są też 3d a nie płaskie jeden za drugim

Focal + Naim

Ale te właśnie zniekształcenia powodują że dźwięk z lampy jest jaki jest, przecież nie powiesz mi że nie ma różnicy pomiędzy lampą a tranem w brzmieniu. Właśnie to ciepełko te zaokrąglone krawędzie to są własnie te zniekształcenia a że wielu to lubi to już inna bajka.

Czesc Witek

Tak, tylko ten 'dzwiek' ktorzy tak cenia to chyba cos wiecej niz tylko 'harmoniczne'. Pamietaj ze ja mowie o 'monoblokach' a nie o integrze.

Czasami dla mnie lampa gra zbyt 'uprzejmie' dlatego zdecydowalem sie na monobloki (300B i 845). Dla mnie to jakby cos najlepszego z dwoch swiatow:

energia (slam) z SS i delikatnosc (analogowy dzwiek) od lampy. To jest straszne uproszczenie oczywiscie. Widze ze trafilem na 'amatora' lampy?

Czasami dziwne rzeczy sie dzieja. U mnie 'najlepsza' (wiem zaraz beda wojny) plazma, naprawde dobry system 5.1 a film ogladalem... no wlasnie nawet nie pamietam kiedy. Wlasciwie to slucham (w innym pomieszczeniu) w 80% winyli. Smieszne to troche jest bo faktycznie to sie 'cofam' w rozwoju.

A teraz jescze te monobloki lampowe itd. Do czego daze? Ano w tym watku wojny swiatowe sie odbywaja. Moze czasami obejrzyjmy po prostu jakis dobry film bez rozwazan teoretycznych.

Pzdr

A teraz jescze te monobloki lampowe itd. Do czego daze? Ano w tym watku wojny swiatowe sie odbywaja. Moze czasami obejrzyjmy po prostu jakis dobry film bez rozwazan teoretycznych.

Oj Tak Tak !!!! A jeszcze lepiej dobry koncert.

plazma to takie mikro lampy ;)

"Świetlówki"

A widział ktoś już plazmę w sekcji audio opartą na lampach?

Nie, ale wszystko przed nami. Świat idzie do przodu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

plazma to takie mikro lampy ;)

Napisał to Lech36 i jestem tego samego zdania ... plazma to prędzej świetlówki.

Ale LCD można zrobić lampowy ... a nawet świeczkowy czy słoneczny (to dopiero analog pełną gębą), bo matrycę można podświetlić czymkolwiek, co emituje światło.

Napisał to Lech36 i jestem tego samego zdania ... plazma to prędzej świetlówki.

Ale LCD można zrobić lampowy ... a nawet świeczkowy czy słoneczny (to dopiero analog pełną gębą), bo matrycę można podświetlić czymkolwiek, co emituje światło.

to podświetl świeczką gołą matrycę lcd :)

a tak poważnie to obraz lcd to takie flamastry na białej kartce,,,

a obraz pdp to źródło światła odpowiedniego koloru wychodząca z głębokiej czerni :)

obraz powinien być moim zdaniem wyświetlany a nie zabarwiany ,,,

Focal + Naim

obraz powinien być moim zdaniem wyświetlany a nie zabarwiany

A jakie to ma znaczenie? Może nawet tam w środku siedzieć krasnoludek i malować pędzelkiem. Byle obraz był dobry.

A jakie to ma znaczenie? Może nawet tam w środku siedzieć krasnoludek i malować pędzelkiem. Byle obraz był dobry.

A krasnoludek to skąd będzie z Dalekiego Wschodu czy z Afryki. To te do LCD bo do plazmy to chyba jakiś współczesny Van Gogh, chociaż nie on do plazmy się nie nadaje, raczej Rembrandt.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Afryka produkuje jakieś telewizory? Nie słyszałem. Van Gogh to przecież impresjonizm, a więc nadaje się raczej do LCD. Zresztą ani on, ani Rembrandt nie byli krasnoludkami. :)

Afryka produkuje jakieś telewizory? Nie słyszałem. Van Gogh to przecież impresjonizm, a więc nadaje się raczej do LCD. Zresztą ani on, ani Rembrandt nie byli krasnoludkami. :)

Ale można ich sklonować w taki sposób by zostali krasoludkami.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.