Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Plazma miga, ma wyblakłe kolory i jest ciemna.

Sam pisałem te bzdury, dopóki się osobiście nie przekonałem

Niestety KrzysiekA nadal jest małym uparciuchem i od czasu do czasu napisze to i owo.

A tak na marginesie kolego Bobcat widziałeś kiedyś na własne oczy plazmę Pioneera w akcji? Jesli nie to polecam. Też zmienisz podejście.

Gdy czasami obserwuję sklepy z TV zauważam pewne prawidłowości:

1. Wyeksponowane są przede wszystkim LCD LED

2. W przypadku LCD gdy źródłem obrazu jest TV HD kolor czerwony jest w nadmiarze a obraz jest cukierkowy. Przeważają sceny statyczne.

3. W przypadku LCD gdy obraz wyświetlany jest ze specjalnych reklam HD dominuje kolor niebieski i też jest cukierkowy.

4. Gdy gdzieś trafi się plazma obraz jest ciemny wręcz matowy i na tle LCD wygląda nieciekawie.

Gdybym nie znał potencjału plazm kupiłbym zapewne LCD.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Niestety KrzysiekA nadal jest małym uparciuchem i od czasu do czasu napisze to i owo.

A tak na marginesie kolego Bobcat widziałeś kiedyś na własne oczy plazmę Pioneera w akcji? Jesli nie to polecam. Też zmienisz podejście.

Gdy czasami obserwuję sklepy z TV zauważam pewne prawidłowości:

1. Wyeksponowane są przede wszystkim LCD LED

2. W przypadku LCD gdy źródłem obrazu jest TV HD kolor czerwony jest w nadmiarze a obraz jest cukierkowy. Przeważają sceny statyczne.

3. W przypadku LCD gdy obraz wyświetlany jest ze specjalnych reklam HD dominuje kolor niebieski i też jest cukierkowy.

4. Gdy gdzieś trafi się plazma obraz jest ciemny wręcz matowy i na tle LCD wygląda nieciekawie.

Gdybym nie znał potencjału plazm kupiłbym zapewne LCD.

To że Bobcat nie widzi że plazma miga nie znaczy że plazma nie miga. Sam zresztą pisał że redaktorowi Kulpie (czy jak on się tam nazywa) plazma migała. Chyba nie chcecie podważać opinii profesjonalisty.

A tu przykład tego co dzieje się z czernią plazmy przy świetle. Na LCD czarny jest nadal czarny a na plazmie robi się szary. Hitachi_lcd_plasma_bg.jpg

I jeszcze raz LCD kontra plazma.

lcd_tv_review.jpg

No i gdzie ta wspaniała czerń plazmy?

/sek ? ... właściwie nie można mówić o podziale na klatki

Ale na to jest też określenie matematyczne okreslajace ilość.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

test czerni polega na zrobieniu zdjęcia z fleszem :) bravo!

chłopie idz do sklepu wez aparat i porów kilka fotek bez fleszy

wrzuć i zobaczymy co z tego wyjdzie,,

co do tej czerni na tej pani fakt nie jest głęboka ale to akurat nie wiem co to za model ale nie ten który mnie interesuje, pisalem wczesniej ze ponizej gt30 czern odbiega od mojego progu akceptacji,

powracając czerń ok nie jest głęboka , zobacz niebo na lewym jest widoczne na prawym cala plama super! a czern znowu nie jest głeboka bo jest robione zdjęcie z fleszem to przekłamuje kontrast i poziomy jasności plazmy,, tak dla wiadomości robi sie bez fleszy

a i zobacz najbardziej wysunięty zarys płatka kwiatu ten na dole mały ,,, i co jest ostry na lcd ???? ma bardziej porozlewane barwy zamazujące detale,,, to widać na tak kiepskiej focie

śmiechu warte.....

Focal + Naim

Ale na to jest też określenie matematyczne okreslajace ilość.

Nazwanie tego nieskończonością (bo chyba o tym myślałeś) jest błędne z logicznego punktu widzenia, bo zakłada jakiś podział, pomimo zmierzania do nieskończoności.

:P

test czerni polega na zrobieniu zdjęcia z fleszem :) bravo!

chłopie idz do sklepu wez aparat i porów kilka fotek bez fleszy

wrzuć i zobaczymy co z tego wyjdzie,,

co do tej czerni na tej pani fakt nie jest głęboka ale to akurat nie wiem co to za model ale nie ten który mnie interesuje, pisalem wczesniej ze ponizej gt30 czern odbiega od mojego progu akceptacji,

powracając czerń ok nie jest głęboka , zobacz niebo na lewym jest widoczne na prawym cala plama super! a czern znowu nie jest głeboka bo jest robione zdjęcie z fleszem to przekłamuje kontrast i poziomy jasności plazmy,, tak dla wiadomości robi sie bez fleszy

a i zobacz najbardziej wysunięty zarys płatka kwiatu ten na dole mały ,,, i co jest ostry na lcd ???? ma bardziej porozlewane barwy zamazujące detale,,, to widać na tak kiepskiej focie

śmiechu warte.....

Za to robienie zdjęć komórką jest jak najbardziej profesjonalne.

Proste pytanie dlaczego jak ja robię zdjęcie z ekranu LCD to biały nie jest przepalony i widać wszystkie szczegóły w światłach. Jak to robi jakiś fan plazmy to zawsze na LCD wyjdzie kupa. Prawda że zastanawiające?

Wklejam przykład.

I jeszcze jeden przykład. Jak wy robicie te zdjęcia że je tak pieprzycie. Ja się nawet specjalnie nie starałem i wyszło mi sto razy lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-13669-0-12507300-1320329451_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za to robienie zdjęć komórką jest jak najbardziej profesjonalne.

Proste pytanie dlaczego jak ja robię zdjęcie z ekranu LCD to biały nie jest przepalony i widać wszystkie szczegóły w światłach. Jak to robi jakiś fan plazmy to zawsze na LCD wyjdzie kupa. Prawda że zastanawiające?

Wklejam przykład.

I jeszcze jeden przykład. Jak wy robicie te zdjęcia że je tak pieprzycie. Ja się nawet specjalnie nie starałem i wyszło mi sto razy lepiej.

kolory twarzy to są naturale wg ciebie ? to są jakieś solaryjne brzoskwinie parodie

tam w parku jest noc czy szarówka??

przynajmniej moje fotki są robione bez flesza i pokazują więcej niż twoje z fleszem jak chcesz się przepychać jak dziecko :) kupa to wychodzi jak się zestawi obraz plazmy i lcd jak na moich fotkach robionym śmiesznym aparatem z komórki :)

proponuje żebyś wziął swój super aparat i z super umiejętnościami i wiedza teoretyczną bo sam wiesz ze taka posiadasz zrobił kilka zestawień właśnie takich jak ja bez flesza!

a nie tylko swojego tv najlepszego na świecie lub jakies parodie zdjęć z fleszem które tu próbujesz wmontować i udowodnić że przy błysku flesza to na pdp nie ma czerni!

chłopie do dzieła!

im więcej się zestawi takich porównań tym szybciej pewne mity cudownych technologii się obali ! więc ktoś ma jakieś zestawienia?

Focal + Naim

Nazwanie tego nieskończonością (bo chyba o tym myślałeś) jest błędne z logicznego punktu widzenia, bo zakłada jakiś podział, pomimo zmierzania do nieskończoności.

:P

No ale w przybliżeniu (żeby się nie kłocić) tak to można nazwać. To idąc tym tokiem myślenia, który obraz jest bardziej zbliżony do rzeczywistości 24, 50, 100, 200.....klatek/s. Czy nie jest jest logiczne, że im więcej tym lepiej, a klatki filmowe to w dzisiejszch czasach i postepie technologii to jakiś archaizm. Czy nie nalezałoby skorygować sposobu myślenia. Może teatr (teatrzyk) to bardzij prawidłowy obraz niż film.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

kolory twarzy to są naturale wg ciebie ? to są jakieś solaryjne brzoskwinie parodie

tam w parku jest noc czy szarówka??

przynajmniej moje fotki są robione bez flesza i pokazują więcej niż twoje z fleszem jak chcesz sie przepychac jak dziecko :)

Jakbym zrobił z fleszem to byś nic na ekranie nic widział. Tu nie chodzi o kolor tylko o pokazanie że LCD wcale nie przepala tak bieli i czerni jak to wyszło na zdjęciach powyżej. Mam wrażenie że wy podświadomie tak robicie zdjęcia żeby z LCD popsuć. Przy odrobinie złej woli zawsze można tak ustawić nawet najlepszy telewizor że wyjdzie źle.

przynajmniej moje fotki są robione bez flesza i pokazują więcej niż twoje z fleszem jak chcesz się przepychać jak dziecko :) kupa to wychodzi jak się zestawi obraz plazmy i lcd jak na moich fotkach robionym śmiesznym aparatem z komórki :)

proponuje żebyś wziął swój super aparat i z super umiejętnościami i wiedza teoretyczną bo sam wiesz ze taka posiadasz zrobił kilka zestawień właśnie takich jak ja bez flesza!

Drugie wklejone zdjęcie plazma kontra LCD jest bez flesza. Oczywiście w najnowszych plazmach nie jest tak ekstremalnie. Chciałem jedynie zobrazować to o czym pisałem wcześniej a mianowicie po ciemku czerń jest lepsza w plazmie a przy świetle w LCD.

A jeżeli chodzi o brzoskwiniowe twarze to wystarczy trochę zmniejszyć nasycenie koloru i wyjdą normalne. Zresztą kopia tego filmu nie jest najlepszej jakości.

@ Sittek

Zauważyłeś chyba kiedy zmieniłem zdanie na temat plazmy. Gdy miałem okazję pójść na spokojnie do MM, dostałem w łapę pilota i mogłem się tym bawić do woli. Więc ustawiłem sobie obraz taki, jaki lubię. I raptem okazało się, że to co widzę na ekranie G30 czy VT30 też lubię. Nawet bardzo. Bo niestety (dla mnie: na szczęście) lubię nie to co się większości podoba. Wy to nazywacie obrazem takim jak w rzeczywistości, naturalnymi kolorami. Ja to nazywam obrazem mdłym i kolorami wyblakłymi. Wszystkie plazmy, jakie miałem okazję widzieć poprzednio były ustawione w sposób może zalecany w podręcznikach, ale który mnie się nie podoba. Dlatego w mojej podświadomości powstało sprzężenie zwrotne: PDP = wyblakły, mdły obraz.

Moja eskapada do MM uświadomiła mi, że wcale taki być nie musi, tylko użytkownicy plazmę do tego zmuszają. Bo również jak tylko chcę może mieć obraz ostry, piękne, soczyste kolorki (takie jak lubię), świetny kontrast, dużą plastyczność.

Więc przynajmniej w moim przypadku za poprzednie negatywne zdanie o plazmach odpowiadają sami plazmowcy, którzy ustawiają sobie telewizory tak, a nie inaczej.

Zresztą na moim LCD też włączenie trybu Film daje obraz mdły, kolory wyblakłe i końcowy efekt staje się dla mnie nieakceptowalny.

@ KrzysiekA.

Nie neguję, że red. Kulpie w jakikchś zupełnie szczególnych warunkach migało. Ja tylko napisałem, że w normalnych warunkach oglądania normalnego obrazu (jeśli MM można uznać za warunki normalne) nic takiego nie zauważyłem. Choć specjalnie starałem się na to zwrócić uwagę.

Jakbym zrobił z fleszem to byś nic na ekranie nic widział. Tu nie chodzi o kolor tylko o pokazanie że LCD wcale nie przepala tak bieli i czerni jak to wyszło na zdjęciach powyżej. Mam wrażenie że wy podświadomie tak robicie zdjęcia żeby z LCD popsuć. Przy odrobinie złej woli zawsze można tak ustawić nawet najlepszy telewizor że wyjdzie źle.

Drugie wklejone zdjęcie plazma kontra LCD jest bez flesza. Oczywiście w najnowszych plazmach nie jest tak ekstremalnie. Chciałem jedynie zobrazować to o czym pisałem wcześniej a mianowicie po ciemku czerń jest lepsza w plazmie a przy świetle w LCD.

A jeżeli chodzi o brzoskwiniowe twarze to wystarczy trochę zmniejszyć nasycenie koloru i wyjdą normalne. Zresztą kopia tego filmu nie jest najlepszej jakości.

tak jak mam kuzwa takiego manuala w aparacie w komórce ze mogę poustawiać wszystko! jak w lustrzance! hahaah

chłopie daj spokój bo takie doszukiwanie się jest już śmieszne!

i znowu tłumaczenie kopia a to zmienię coś a to kalibrowanie a to wg gamuta i inne takie czyli wszystko tylko nie wina technologii!!

zauważ cenę tego lcd na moich zdjeciach w 64 calach wychodzi drożej ten lcd niż pdp wiem bo sprawdzałem! a obraz to już oczywiście kwestia gustu bo dasz się pokroić w obronie tej technologii więc tak to ujmę

stary ja poszedłem do sklepu i pstryknąłem totalnie sraczkowatym aparatem i takie wyszły foty ale żeby nawet na takich widać tak duże niuanse i detale to tylko świadczy jak te dwa światy technologii są odległe obrazami od siebie

przepala biel zobacz na obrazie kobiety nad jej ramieniem jest niebo na lcd to jasna plama!

a swoją drogą jaka to plazma panasa ta z tych tańszych? s20?

Focal + Naim

@ KrzysiekA.

Nie neguję, że red. Kulpie w jakikchś zupełnie szczególnych warunkach migało. Ja tylko napisałem, że w normalnych warunkach oglądania normalnego obrazu (jeśli MM można uznać za warunki normalne) nic takiego nie zauważyłem. Choć specjalnie starałem się na to zwrócić uwagę.

Ja nie neguję że migania nie widzisz. Jadnak pisanie że plazma nie miga nie jest do końca prawdą. Owszem dla pewnej grupy ludzi nie jest to problem. Dla mnie akurat jest to jednak trochę uciążliwe. Zdaje sobie jednak z tego sprawę że nie dla wszystkich a niektórzy nie widzą tego w ogóle.

No ale w przybliżeniu (żeby się nie kłocić) tak to można nazwać. To idąc tym tokiem myślenia, który obraz jest bardziej zbliżony do rzeczywistości 24, 50, 100, 200.....klatek/s. Czy nie jest jest logiczne, że im więcej tym lepiej, a klatki filmowe to w dzisiejszch czasach i postepie technologii to jakiś archaizm. Czy nie nalezałoby skorygować sposobu myślenia. Może teatr (teatrzyk) to bardzij prawidłowy obraz niż film.

ponoć Cameron chce najnowszy film 3D zrobić grubo ponad 60klatek /sek ponoć lepszą głębię 3d się uzyskuje , zobaczymy czy nie kłamał ;)

Ja nie neguję że migania nie widzisz. Jadnak pisanie że plazma nie miga nie jest do końca prawdą. Owszem dla pewnej grupy ludzi nie jest to problem. Dla mnie akurat jest to jednak trochę uciążliwe. Zdaje sobie jednak z tego sprawę że nie dla wszystkich a niektórzy nie widzą tego w ogóle.

pisałem!!

kątem oka widzę mruganie ale patrząc na wprost już nie widzę !

podobni kolega bobcat to zjawisko opisał więc

twoje oczy nigdy nie polubią pdp :) a raczej twoja psychika :)

Focal + Naim

tak jak mam kuzwa takiego manuala w aparacie w komórce ze mogę poustawiać wszystko! jak w lustrzance! hahaah

chłopie daj spokój bo takie doszukiwanie się jest już śmieszne!

przepala biel zobacz na obrazie kobiety nad jej ramieniem jest niebo na lcd to jasna plama!

a swoją drogą jaka to plazma panasa ta z tych tańszych? s20?

W moim telewizorze nic nie przepala. Trzeba po prostu być oszczędnym z kontrastem. Obejrzyj sobie moje zdjęcia.

Jeżeli chodzi zdjęcia z komórki. Jeżeli robi złe zdjęcia to po co je wklejasz i do takich zdjęć dorabiasz jakąś filozofię robiąc ludziom budyń z mózgu.

Niewiem jak to jest ale jak patrzę swoimi oczami na otaczający świat to nie widzę "teatrzyku", choć prawdę mówiąc teatr jest - w polityce. :D

W moim telewizorze nic nie przepala. Trzeba po prostu być oszczędnym z kontrastem. Obejrzyj sobie moje zdjęcia.

Jeżeli chodzi zdjęcia z komórki. Jeżeli robi złe zdjęcia to po co je wklejasz i do takich zdjęć dorabiasz jakąś filozofię robiąc ludziom budyń z mózgu.

zrobiłem takie jakie mógł zrobić aparat :)

a że już na nich widać pewne cechy obu technologii

to nie trzeba być wybitnym w spostrzeganiu żeby to zauważyć

no chyba że się akurat na przekór nie chce zobaczyć jak w twoim wypadku

filozofii nie dorabiam tylko stwierdzam co widzę, zresztą inne osoby też to potwierdziły

Focal + Naim

zrobiłem takie jakie mógł zrobić aparat :)

a że już na nich widać pewne cechy obu technologii

to nie trzeba być wybitnym w spostrzeganiu żeby to zauważyć

no chyba że się akurat na przekór nie chce zobaczyć jak w twoim wypadku

filozofii nie dorabiam tylko stwierdzam co widzę, zresztą inne osoby też to potwierdziły

Ja tam jedynie widzę to że aparat prześwietlił zdjęcia. Dla plazmy tego nie zrobił bo biały sięga na tym zdjęciu zaledwie 2/3 zakresu dynamiki aparatu. W LCD nawet szczegóły na chmurze wyrzuciło poza zakres dynamiki aparatu nie mówiąc już o białym.

Ja tam jedynie widzę to że aparat prześwietlił zdjęcia. Dla plazmy tego nie zrobił bo biały sięga na tym zdjęciu zaledwie 2/3 zakresu dynamiki aparatu. W LCD nawet szczegóły na chmurze wyrzuciło poza zakres dynamiki aparatu nie mówiąc już o białym.

Poza tym na zdjęciu z liściami widać po pierwsze że obraz na LCD ma za wysoką temperaturę i wpada w niebieski a po drugie dużo, dużo za niską gammę przez co wydaje się mało plastyczny a kolor jakby malowane plakatówkami i trochę wyblakłe. Nie wiem którymi pilotami się tam bawiłeś ale na pewno nie LCD bo ja bym telewizora tak nie ustawił.

Poza tym na zdjęciu z liściami widać po pierwsze że obraz na LCD ma za wysoką temperaturę i wpada w niebieski a po drugie dużo, dużo za niską gammę przez co wydaje się mało plastyczny a kolor jakby malowane plakatówkami i trochę wyblakłe. Nie wiem którymi pilotami się tam bawiłeś ale na pewno nie LCD bo ja bym telewizora tak nie ustawił.

bzdura że prześwietlił!

to dlaczego obraz panasa jest nadal ciemny?

nic nie prześwietlił jedyne mocne źródło światła to był ten górny led samiego oraz obok lg lcd i tak to wyszło na zdjęciach nie tylko na jednym! przy oświetleniu od góry jarzeniowym niekorzystnym dla każdego tv! nie było ciemno a widać że ekrany lcd górne są wybitne świecące!

nie tłumacz czegoś czego nie widziałeś! lub nie masz o tym pojęcia!

pisałem!

każdy obraz był difultow ustawiony!

potem tylko pobawiłem się pdp samiego i ustwiłem obraz pod moje oczy i tyle,

i zowu tłumaczysz gamuty kolory i inne tablice czyli wszystko tylko

nie to że problem jest w samej technologii!! wszystko naokoło ale bez celu!

szkoda że mimo że zdjęcia ni oddają całej rozpiętości różnic dalej nie widzisz jak ostre są liście czy ciemny w dolnym rogu pień, nie widzisz ostrości liter na tle jednolitym czy na tablicy w tym wypadku pogody!

tego chłopie nigdy nie poustawiasz gamutami! to jest bariera która lcd starają się przeksoczyć ale idzie im czasem z trudem a patrząc po cenie tego leda najnowszego sameigo to już zakrawa na kpinę! natomiast supełnie odwotnie mogę poeidzieć o pdp samiego całkiem udany obraz!

Focal + Naim

bzdura e prześwietlił!

to dlaczego obraz panasa jest nadal ciemny?

nic nie prześwietlił jedyne mocne źródło światła to był ten górny led samiego i tak to wyszło na zdjęciach nie tylko na jednym!

nie tłumacz czegoś czego nie widziałeś! lub nie masz o tym pojęcia!

Bo panas ma biały na poziomie 100cd/m2 a ledy dochodzą nawet do 350 cd/m2. Jest bardzo prosta metoda sprawdzenia. Ja nie mam niestety Photoshopa. Wrzuć i pobież próbkę koloru. Na 100 procent będą wszystkie kolory przy białych fragmentach w LCD na poziomie 255 co oznacza że prześwietliłeś.

i zowu tłumaczysz gamuty kolory i inne tablice czyli wszystko tylko

nie to że problem jest w samej technologii!! wszystko naokoło ale bez celu!

Jakby problem leżał w technologii to graficy używaliby nadal monitorów kineskopowych.

Bo panas ma biały na poziomie 100cd/m2 a ledy dochodzą nawet do 350 cd/m2. Jest bardzo prosta metoda sprawdzenia. Ja nie mam niestety Photoshopa. Wrzuć i pobież próbkę koloru. Na 100 procent będą wszystkie kolory przy białych fragmentach w LCD na poziomie 255 co oznacza że prześwietliłeś.

Jakby problem leżał w technologii to graficy używaliby nadal monitorów kineskopowych.

bo panas ma normalnie ustawiony difultowo bez cudowania obraz i tyle.

to że wyszło jasno na ledzie to tylko pokazuje jak właśnie oczojebne są te telewizory co wielokrotnie pisałem o tym

do rosołku są dobre ale w nocy jest to męczarnia, gdyby było totalnie ciemno w mm to by była jedna wielka plama jasnego na ledzie!

a wiesz jak u grafików wygląda obróbka grafiki dtp? fakt kalibruje się ich monitory ale pewne kolory definiuje się przy obróbce z palca takie jak pantone etc! tym bardziej że i tak w procesie drukarskim więcej się przekłamuje niż urzeczywistnia, ale to już inna historiia i proces powstawania, tak samo jak bawiłem się kromalinami sam robiłem kalibrowałem naświetlanie, dodatkowo sam calibrowałem ripa i naświetlarkę klisz i wywoływałem te klisze w chemii kodaka więc wiem gdzie można spodziewać się cyrków z kolorami, później wydruki próbne były już robione proofami cyfrowymi ,, też nie było idealnie ale łątwiej :) i takie tam robiło się w grafice różne rzeczy :)

Focal + Naim

ponoć Cameron chce najnowszy film 3D zrobić grubo ponad 60klatek /sek ponoć lepszą głębię 3d się uzyskuje , zobaczymy czy nie kłamał ;)

Czyli jednak teatr górą ;-).

Niewiem jak to jest ale jak patrzę swoimi oczami na otaczający świat to nie widzę "teatrzyku", choć prawdę mówiąc teatr jest - w polityce. :D

A jak idziesz do teatru to co widzisz? Dlaczego do sprzętu, w którym konstruktorzy próbują w "pocie czoła" zrobić nam dobrze (więcej klatek) - żeby było realniej, używacie lekceważącego słowa "teatrzyk". W kręgach artystycznych teatr uznawany jest za wyższy rodzaj sztuki niż film (tak słyszałem, ale może się mylę). 24 klatki to przeszłość - tak mi się przynajmniej wydaje. I tak to co wyświetlają TV to tylko daleka namiastka rzeczywistości, ale więcej klatek przybliża nas do rzeczywistości a nie oddala (nawet jeżeli część z nich jest wstawiona sztucznie).

bo panas ma normalnie ustawiony difultowo bez cudowania obraz i tyle.

to że wyszło jasno na ledzie to tylko pokazuje jak właśnie oczojebne są te telewizory co wielokrotnie pisałem o tym

do rosołku są dobre ale w nocy jest to męczarnia, gdyby było totalnie ciemno w mm to by była jedna wielka plama jasnego na ledzie!

Ale kto ci każe podświetlenie ustawiać na maksa. Ja sprawdzałem jak jasno mi świeci przy zgaszonym świetle (a ustawiłem subiektywnie tak żeby nie męczył) i wyszło mi 80cd/m2. Poza tym kontrast mam ustawiony na 85 ze 100 możliwych i to akurat ustawiałem z planszy do ustawiania kontrastu przez co mam pewność że mi nie przepali białego. To że telewizory ustawiają w sklepie jak ustawiają to inna sprawa, a to że wyregulowałeś plazmę Samsunga a nie ruszyłeś ustawień sklepowych w LEDach tylko zrobiłeś zdjęcia z tego co zastałeś to inna sprawa. Gdybyś próbował ustawić we wszystkich telewizorach najlepszy obraz to miałoby to chociaż odrobinę obiektywizmu.

te dziesiątki klatek/sek zaczynają przypominać wyścig zbrojeń w kartach graficznych - A potrafi 500/sek a B 1500/sek. tylko, że obie pracują na monitor z odświeżaniem 50/100/200 Hz. sens?

podobno 24 kl/sek wystarczały do wrażenia płynnego ruchu (fakt, dotyczyło to pełnych, nieskompresowanych klatek) - co się zmieniło? w crt większe odświeżanie miało sens przy większych przekątnych -> bezwładność luminoforu -> mruganie (i jeszcze ten przeplot).

ciekawe kiedy zaczną produkować wyświetlacze ze spektrum od podczerwieni po ultrafiolet (obecne ciepełko traktuję jako szum pasożytniczny ;) ). wtedy pewnie hitem będą okulary 3D z filtrem uva/b.

witek_z - ręce opadły.

Ale kto ci każe podświetlenie ustawiać na maksa. Ja sprawdzałem jak jasno mi świeci przy zgaszonym świetle (a ustawiłem subiektywnie tak żeby nie męczył) i wyszło mi 80cd/m2. Poza tym kontrast mam ustawiony na 85 ze 100 możliwych i to akurat ustawiałem z planszy do ustawiania kontrastu przez co mam pewność że mi nie przepali białego. To że telewizory ustawiają w sklepie jak ustawiają to inna sprawa, a to że wyregulowałeś plazmę Samsunga a nie ruszyłeś ustawień sklepowych w LEDach tylko zrobiłeś zdjęcia z tego co zastałeś to inna sprawa. Gdybyś próbował ustawić we wszystkich telewizorach najlepszy obraz to miałoby to chociaż odrobinę obiektywizmu.

chłopie czytaj!

ostatni raz piszę drukowanymi!!!

ZROBIŁEM FOTKĘ PRZED GRZEBANIEM W PDP SAMIEGO! KAŻDY TV BYŁ USTAWIONY FABRYCZNIE!

I GÓWNO MNIE INTERESUJĄ GAMUTY , INTERESUJE MNIE RÓŻNICA OSTROŚCI OBRAZU NAJLEPIEJ RUCHOMEGO A TAKI BYŁ NA LIŚCIACH W PARKU CZYTELNOŚCI LITER PATRZ POGODA I PLANSZA Z NAPISAMI BAIŁYMI KTÓRE SIĘ WYŻEJ ROZLEWAJĄ NA OBU LCD ITD

NIE MAM SIŁY PISAĆ OCZYWISTOŚCI! I TO DRUKOWANYMI ! :)

dodatkowo zobacz że pomarańczowy w samsungu pdp i led są zbieżne ,, o czym to świadczy??

pomyśl

te dziesiątki klatek/sek zaczynają przypominać wyścig zbrojeń w kartach graficznych - A potrafi 500/sek a B 1500/sek. tylko, że obie pracują na monitor z odświeżaniem 50/100/200 Hz. sens?

podobno 24 kl/sek wystarczały do wrażenia płynnego ruchu (fakt, dotyczyło to pełnych, nieskompresowanych klatek) - co się zmieniło? w crt większe odświeżanie miało sens przy większych przekątnych -> bezwładność luminoforu -> mruganie (i jeszcze ten przeplot).

ciekawe kiedy zaczną produkować wyświetlacze ze spektrum od podczerwieni po ultrafiolet (obecne ciepełko traktuję jako szum pasożytniczny ;) ). wtedy pewnie hitem będą okulary 3D z filtrem uva/b.

witek_z - ręce opadły.

myślę że źle rozumujesz

obecna technologia dominująca 3d to okulary naprzemiennie przysłaniające obraz dlatego specjalnie podnoszą próg liczby klatek aby tego mrugania nie było widać dodatkowo percepcja głębi 3d ulega poprawie ,,

i tyle.

Focal + Naim

witek_z - ręce opadły.

Wyobraź sobie że piłka tenisowa potrzebuje jednej sekundy na na przelecenie z jednego brzegu ekranu na drugi. Teraz policz sobie co ile pikseli skacze piłka gdy obraz ma 24 klatki co ile gdy ma 50 a ile gdy ma 100 lub nawet więcej. Przy rozdzielczości SD nie ma to aż takiego znaczenia. Przy 1080P nie jest to już takie oczywiste. Jeżeli piłka jest rozmazana to nawet nie jest to takie męczące. Jeżeli jednak poruszają się ostre obiekty to zaczyna to być denerwujące.

Wyobraź sobie że piłka tenisowa potrzebuje jednej sekundy na na przelecenie z jednego brzegu ekranu na drugi. Teraz policz sobie co ile pikseli skacze piłka gdy obraz ma 24 klatki co ile gdy ma 50 a ile gdy ma 100 lub nawet więcej. Przy rozdzielczości SD nie ma to aż takiego znaczenia. Przy 1080P nie jest to już takie oczywiste. Jeżeli piłka jest rozmazana to nawet nie jest to takie męczące. Jeżeli jednak poruszają się ostre obiekty to zaczyna to być denerwujące.

po co to liczysz?????

w realu piłka jak leci to jest ostra! tylko twoje oczy zaczynają powyżej pewnych prędkości widzieć ruch lub ślad ruchu na tv ma być ostro , jak szybko przeleci to tylko twoje oczy mają być barierą odbioru tego ruchu, gorzej jak piłka toczy się i dalej widać smugę! :)

osobiście wolę oglądać obraz meczu SD ale na tv który nie ma smużenia czy problemów z ruchomymi obiektami niż przekaz meczu HD na tv który sam z siebie gubi szczegóły ruchu!

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.