Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

ponieważ jak się doda żółtego obraz staje się taki "fajny", jak o zachodzie słońca i co najważniejsze Kowalskiemu taki obraz się bardziej podoba.

Czyli jednak jest tam nadmiar żółtego.

Dziękuję Wam za odpowiedzi - nie chciałem jednak powodować kłótni :). Bardziej skłaniam się ku Panasonikowi - porównywałem oba telewizory i Panas jest (imo) lepszy - naturalniej oddaje kolory, ma głębszą czerń i przede wszystkim w sportach widać, że jest dużo szybszy, nie ma żadnego cloudingu. Sharp jednak też jest świetny i wybór jest trudny.

Możecie mi powiedzieć, co to za telewizor - Panasonic TX-P50UT30E 3d ? Jest tańszy od wersji GT o ponad 1kzł (przy większym rozmiarze), a też ma FULL HD 3D. W czymś musi być różnica ?

kup G30

nie kupuj UT30 a jak już ma być 3D to GT30.

Jak ma być 3D to tylko LG z pasywnymi okularami albo poczekać na Toshibę bez okularów. Podobno ma się pojawić na koniec roku.

Biały jest za żółcony, żółty jest za mocny, zielony jest żółtawy itd.

Jeżeli nie widziałeś tego TV to nie wypisuj takich bredni....w le830 nie ma takich problemów...chyba, że ktoś tak jak Ty naczytał się bzdur lub usłyszał, że jest dodatkowy subpiksel i siłą autosugestii wypisuje "niemądre" rzeczy.....

Jak ma być 3D to tylko LG z pasywnymi okularami albo poczekać na Toshibę bez okularów. Podobno ma się pojawić na koniec roku.

Moim zdaniem jak 3D, to tylko bez okularów. Jest tylko jeden problem - ta Toshiba w tym roku będzie zapewne kosztowała majątek.

Quattrona da się skalibrować normalnie, choć jest to dużo trudniejsze bo potrzeba dodatkowych plansz do kalibracji... telewizor RGB też się da skalibrować praktycznie tak samo jak Quattrona jeśli posiada regulację odcienia i nasycenia żółtego, być może maksymalny poziom nasycenia żółtego (a wtedy już przesycenia) jest większy w Quattronie

więc w sumie całe to RGBY jeśli daje jakąś różnicę to na granicy autosugestii (oczywiście w tv RGBY po kalibracji), więc tak naprawdę to tylko marketing ale trzeba przyznać że skuteczny... skoro jakaś marka próbuje jakiejś innowacji to chcąc nie chcąc da to potencjalnemu klientowi do myślenia, nawet jeśli mało słyszał o tej marce wcześniej

Jeżeli nie widziałeś tego TV to nie wypisuj takich bredni....w le830 nie ma takich problemów...chyba, że ktoś tak jak Ty naczytał się bzdur lub usłyszał, że jest dodatkowy subpiksel i siłą autosugestii wypisuje "niemądre" rzeczy.....

Owszem, widziałem. Dlatego piszę. Definicja bredni jest inna. Nie mieszczą się w niej opinie z którymi się nie zgadzasz, albo które się Tobie nie podobają. Widzę że preferujesz dysputy na zasadzie "nieważno czy z sensem - ważne że coś odpysknięte".

Quattrona da się skalibrować normalnie, choć jest to dużo trudniejsze bo potrzeba dodatkowych plansz do kalibracji... telewizor RGB też się da skalibrować praktycznie tak samo jak Quattrona jeśli posiada regulację odcienia i nasycenia żółtego, być może maksymalny poziom nasycenia żółtego (a wtedy już przesycenia) jest większy w Quattronie

więc w sumie całe to RGBY jeśli daje jakąś różnicę to na granicy autosugestii (oczywiście w tv RGBY po kalibracji), więc tak naprawdę to tylko marketing ale trzeba przyznać że skuteczny... skoro jakaś marka próbuje jakiejś innowacji to chcąc nie chcąc da to potencjalnemu klientowi do myślenia, nawet jeśli mało słyszał o tej marce wcześniej

Trafiłeś w sedno. Pozatym jesteś mistrzem nad mistrze, więc może Tobie uda się skalibrowac Quattrona. Dla przeciętnego Kowalskiego jest to nie do pokonania. Zresztą po co ten cały ceremoniał skoro sam pisałes że są telewizory z którymi na dobrą sprawę nic robić nie trzeba, gdyż są właściwie skalibrowane już w fabryce.

Trafiłeś w sedno. Pozatym jesteś mistrzem nad mistrze, więc może Tobie uda się skalibrowac Quattrona. Dla przeciętnego Kowalskiego jest to nie do pokonania. Zresztą po co ten cały ceremoniał skoro sam pisałes że są telewizory z którymi na dobrą sprawę nic robić nie trzeba, gdyż są właściwie skalibrowane już w fabryce.

Nie przesadzajmy. To że ty nie potrafiłeś tego zrobić nie znaczy że jest to nie do pokonania dla przeciętnego Kowalskiego. Quattron ma dwie podstawowe zalety w stosunku do innych telewizorów. Dużo mniejsze zużycie prądu (i dlatego właśnie wybrano kolor żółty) i widmo bardziej ciągłe i podobne do widma światła słonecznego. Błędem Sharpa było zdecydowanie się na podkreślenie koloru żółtego w standardowych ustawieniach z powodów marketingowych.

Zresztą tu masz instrukcję jak ustawić Quattrona krok po kroku. A więc z tym Kowalskim nie przesadzajmy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A tak swoją drogą jak już rozmawiamy o nowych technologiach to dlaczego nagle ucichło o technologi TMOS? Miała zastąpić LCD tak jak OLED miał zastąpić plazmę i nagle ucichło zupełnie.

Ukryta Zawartość

W tamtym roku czytałem że Samsung ma "wypuścić" 42 calowego OLED-a na gwiazdkę 2011.

Ale LG to LCD.

Dziękuję Wam za odpowiedzi - nie chciałem jednak powodować kłótni :). Bardziej skłaniam się ku Panasonikowi - porównywałem oba telewizory i Panas jest (imo) lepszy - naturalniej oddaje kolory, ma głębszą czerń i przede wszystkim w sportach widać, że jest dużo szybszy, nie ma żadnego cloudingu. Sharp jednak też jest świetny i wybór jest trudny.

Możecie mi powiedzieć, co to za telewizor - Panasonic TX-P50UT30E 3d ? Jest tańszy od wersji GT o ponad 1kzł (przy większym rozmiarze), a też ma FULL HD 3D. W czymś musi być różnica ?

Nie wiem co to ten UT30, natomiast dziś miałem możliwość porównania kilku plazm w tym ST30 na tle GT30 oraz dwóch tańszych modeli (jeden to chyba S30, drugi XC3 czy jakoś tak) przy całkiem dobrym sygnale. Zarówno ST jak i GT30 były o 2 klasy lepsze, szczególnie jeśli chodzi o wrażenie kontrastu i czerni w stosunkowo jasnym pomieszczeniu. Obraz zarówno na ST jak i na GT był znakomity, myślę że spokojnie przekonałby nawet zwolenników LCD, gdyż był żywy, kontrastowy i bardzo ostry. Wskazanie, który z tych dwóch był lepszy było dość trudne, po dłuższej obserwacji przewagę zdobywał GT, ale to mogła być kwestia np. podkręcenia o jeden stopień kontrastu...

W każdym razie ten ST30 jako tańszy wydaje się być bardzo dobrą propozycją.

Nie przesadzajmy. To że ty nie potrafiłeś tego zrobić nie znaczy że jest to nie do pokonania dla przeciętnego Kowalskiego.

Właściciel również nie jest w stanie sobie do dziś poradzić. Mimo że zna się na sprawie lepiej niż ja.

Dużo mniejsze zużycie prądu

Przypominają się niedawne dyskusje o plaźmie co to miała właściciela puścić z torbami, taka jest prądożerna.

i dlatego właśnie wybrano kolor żółty )

Że co proszę? Kolor żółty jako czynnik oszczędzania energii? Czy mam rozumiem że przy programie geograficznym o Saharze mój LG zużywa mniej prądu niż przy programie przyrodniczym o dżungli nad Amazonką?

Błędem Sharpa było zdecydowanie się na podkreślenie koloru żółtego w standardowych ustawieniach z powodów marketingowych.

Chyba nie są aż tak nierozsądni. Wygląda na to, że raczej ewidentną wadą tego odbiornika jest nadmiar żółtego. Rzecz w którą (jak piszecie) można sobie poradzić drogą żmudnej procedury dla znawców

W tamtym roku czytałem że Samsung ma "wypuścić" 42 calowego OLED-a na gwiazdkę 2011

Pisali że miał być na Gwiazdkę 2010. Teraz się mówi o tegorocznej. Pewnie go bliżej Świat tym więcej się będzie mówiło, że tu chodzi o 2012.

W każdym razie ten ST30 jako tańszy wydaje się być bardzo dobrą propozycją.

Podtrzymuję poprzednio wyrażoną opinię. Jeżeli ST30 to ma być "coś pośredniego pomiędzy GT30 a G30" - to obraz na G30 podoba mi się bardziej niż na GT30.

Owszem, widziałem. Dlatego piszę. Definicja bredni jest inna. Nie mieszczą się w niej opinie z którymi się nie zgadzasz, albo które się Tobie nie podobają. Widzę że preferujesz dysputy na zasadzie "nieważno czy z sensem - ważne że coś odpysknięte".

Według mnie nie widziałeś tego TV ponieważ wypisujesz bzdury na jego temat. To raczej Ty preferujesz "Trolowanie" na zasadzie moje jest najlepsze reszta to g.. i nieważne czy widziałem na własne oczy....już kilka razy dałeś tego przykład nawet w tym wątku...sam sprowokowałeś dyskusję na temat LG, do którego nic nie mam...

ja nie uważam się za mistrza nad mistrze...wcale nie trzeba być geniuszem, żeby dobrze ustawić ten tv, tobie się nie udało i tyle. Dla przeciętnego kowalskiego wiele rzeczy stanowi problem i ja nie twierdzę, że ustawienie sharpa jest dziecinnie łatwe. Jakiego Quattrona próbowałeś ustawiać jeśli można wiedzieć?

Quattron jak na lcd ma jakość obrazu całkiem dobrą po skalibrowaniu ale nie jest to moja wymarzona preferencja , dodatkowo trudny do ustawienia jest o czym wcześniej pisałem,

szkoda że są to tak rozkalibrowane telewizory przewalające kolory po wyjęciu z pudła ale może faktycznie ktoś lubi bardzo mocno żółte tulipany i solaryjne twarze :)

Focal + Naim

Ja nie chcę, żebyś zmieniał zdanie o Quattronie, ja o LG też obecnie nie zmieniam

@mikson

Nie chce mi się więcej wypowiadać na ten temat, więc nie powtarzaj się i nie prowokuj proszę, ja już napisałem jak jest z kolorami w le830 i koniec. Myślę, że jak ktoś będzie wybierał LCD czy PDP to i tak ominie ten wątek ponieważ 90% to "trolowanie" w czystej postaci.

pozdrawiam

Witam

To jak to jest w koncu : g30 -> st30 -> gt30 ?

Sam szukam plazmy panasa i zastanawiaja mnie te dwa modele st30 i g30. Ktory ''technologicznie'' i ''jakosciowo'' jest jest lepszym tv? Gt30 jest za drogi dla mnie .

Nie zalezy mi na 3d tylko na jakosci obrazu 2d.

pozdr

Aha st30 jest tanszy o 400zł od g30...

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

@mikson

Nie chce mi się więcej wypowiadać na ten temat, więc nie powtarzaj się i nie prowokuj proszę, ja już napisałem jak jest z kolorami w le830 i koniec. Myślę, że jak ktoś będzie wybierał LCD czy PDP to i tak ominie ten wątek ponieważ 90% to "trolowanie" w czystej postaci.

pozdrawiam

tak samo się powtarzam jak i ty więc atakowanie mnie jest wynikiem chyba braku argumentacji

Focal + Naim

To jak to jest w koncu : g30 -> st30 -> gt30 ?

G30 porównywałem z VT30, a ST30 z GT30, nie miałem niestety możliwości zestawienia wszystkich wymienionych modeli.

Jak widziałeś GT30 i Ci się podobał, to bez żadnego ryzyka możesz brać ST30 - to ta sama "filozofia" obrazu, naprawdę trudno dostrzec różnice nawet gdy stoją obok siebie.

Na pewno mogę powiedzieć, że różnica pomiędzy VT30 i G30 jest większa niż GT30 od ST30, ale to wciąż nie wyjaśnia wszystkiego, bo jednak VT30 to półka wyżej od GT30...

ST30 nie posiada trybu THX jak G30 oraz bardziej zaawansowanych opcji do kalibracji obrazu.

Ma jednak filtr jak GT30 i przez to bardziej kontrastowy obraz w jasnym pomieszczeniu oraz lepszą czerń.

Cholerka, to jak w końcu jest ? Przed chwilą byłem w sklepie (media expert) i się dowiedziałem, że ST30 ma zupełnie inny panel od Gt30. Nie miałem niestety możliwości porównania ST 30 i GT 30, ale jutro to zrobię. Skoro obraz jest (jak mówicie) niemal identyczny, to nie lepiej wziąć 50' ST, zamiast 46'GT w tej samej cenie ?

EDIT: Porównywałem za to UT z GT - różnica jest duża (szczególnie w czerni).

ST30 nie posiada trybu THX jak G30 oraz bardziej zaawansowanych opcji do kalibracji obrazu.

Ma jednak filtr jak GT30 i przez to bardziej kontrastowy obraz w jasnym pomieszczeniu oraz lepszą czerń.

Dzieki za info ale w dalszym ciagu nie moge zdecydowac ktory jest lepszy;-) Widzialem gt30 w jednym sklepie a w drugim st30 . G30 nie bylo nigdzie na stanie niestety... Takze bezposrednie porownanie tej troj bedzie niemozliwe.

wg strony panasonic st30 ma jakis inny filtr ale nie ma thx... A tak wogole to co daje mi thx w tv?;-)

No i roznica 400zl warta doplacenia do g30 ?

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Cholerka, to jak w końcu jest ? Przed chwilą byłem w sklepie (media expert) i się dowiedziałem, że ST30 ma zupełnie inny panel od Gt30. Nie miałem niestety możliwości porównania ST 30 i GT 30, ale jutro to zrobię. Skoro obraz jest (jak mówicie) niemal identyczny, to nie lepiej wziąć 50' ST, zamiast 46'GT w tej samej cenie ?

EDIT: Porównywałem za to UT z GT - różnica jest duża (szczególnie w czerni).

słuchaj dalej panów z mm to kupisz to co im najgorzej schodzi ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

• Moderatorzy

a mnie wpienia opóźnienie w płaszczkach . jak pod odtwarzacz i wzmaka stereo miałem wpiętego trinitrona to tv robił za środek a kolumny zwielokrotniały efekt.

płaszczka działa z opóźnieniem kiliku milisekund więc połączenie dźwięku z tv+ wzmak powoduje zniekształcenia nie do przyjęcia.

a najlepszą hecą jest jeśli jednocześnie na tym samym kanale pracuje tv w kuchni i płaszczka w pokoju, i słychać jednocześnie oba i opóżnienie jest bardzo wyraźne - prawie tvn +1

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

nie ma thx... A tak wogole to co daje mi thx w tv?;-)

No i roznica 400zl warta doplacenia do g30 ?

THX to nie tylko tryb obrazu. Te również certyfikat spełnienia szeregu (rygorystycznych) norm. A więc także potwierdzenie jakości komponentów telewizora, swego rodzaju "nobilitacja". Prawo oznaczania konkretnego modelu znaczkiem THX przynale Lucasfilm.

Czy nie zastanowiło Cię dlaczego G30 (2D) jest o kilkaset złotych droższy od ST30 (3D)?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.