Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dobry. Chyba najlepszy ze wszystkich czterocalowych. Miałem jeszcze W4-1320 też całkiem niezły ale temu tytanowemu nie podskoczył.

A miałeś tego mojego? - też świetny, choć możliwe że mniej detaliczny, w końcu Twój to tytan.

W sprawie forniru nie doradzam bo to rzecz gustu.

A tu charakterystyka. Zwrotnica robiona przeze mnie.

EEEEEEEEEEE za nisko, przecież ten tytan ma zapewne takie same "smaczki" jak mój a może i lepsze, zrób na 4 kHz.

Coraz więcej oglądam i coraz bardziej mi się podoba. Obraz jak z bajki. Kolory musiałem trochę zmniejszyć, gdyż to co sobie ustawiłem na początku nie da się oglądać na dłuższą metę. Za bardzo intensywne. Nawet dla mnie. Dedykuję tę obserwację zwolennikom lansowania tezy że PDP daje wyblakłe kolory. Teraz mam je ustawione na mniej niż połowę. Prawdopodobnie Wy macie jeszcze mniej.

Znowu mi jakieś porównanie do głowy przyszło. LCD to obraz malowany fabami olejnymi. PDP to obraz kreślony światłem.

Mam identyczną oberwację co moi Szanowni Przedmówcy: w pierwszej chwili obaz na PDP może wyadać się mniej ostry. Szczególnie oglądany z kilkudziesięciu centymetrów. Ale dłuższe poooglądanie sprawia że jednak dostrzegam, iż jest dużo bardziej szczegółowy i ma lepszą głębię.I jest ostry jak brzytwa.

Co jest pewnym minusem tego telewizora: złapałem stacje DVB-T, ale nie można ich poustawiać po swojemu. Również nie ma niezależnych regulacji kolorów dopełniających YCM. A może to gdześ jest tylko się jeszcze tam "nie dokopałem".

KrzysiekA: obraz na Toshibie wyglądałby o wiele bardziej realistycznie gdyby ten telewizor nie miał zwichniętych kolorów.

To Witek zaczął mi dogryzać że mi coś tam nie wyszło no cóż nie pozostało mi nic innego jak pokazać że się myli.

Znów zacząłeś dupczyć o braku odbić i zasilaczu wyśmiewając się przy tym ze mnie więc napisałem co sądze o projekcie basika, (moim zdaniem mały błąd, za duża buda) zrobić budę mogłeś (każdy może) pytanie czy dobrze jest, zapewne napiszesz że bardzo dobrze jest, a ja mówię że nie bo "rąbie" ci jak cholera a nie gra.

KrzysieA, standardowo już odwracasz kota ogonem, najpierw prowokujesz a za chwilę robisz z siebie wielce poszkodowanego i prześladowanego.

Podczas gdy to ciebie po prostu szlag trafił że Bobcat kupił sobie plazmę i mu się bardziej podoba niż LCD. I od razu zacząłeś swoje herezje uskuteczniać i się wymądrzać. Poza tym jest różnica w stwierdzeniu, że coś ci się podoba, a namolnym raczeniem wszystkich n-ty raz tym samym zlepkiem marketingowego bełkotu, który miałby rzekomo dowodzić niepowtarzalności twojej toshiby.

Eech, szkoda gadać po prostu...

KrzysieA, standardowo już odwracasz kota ogonem, najpierw prowokujesz a za chwilę robisz z siebie wielce poszkodowanego i prześladowanego.

Podczas gdy to ciebie po prostu szlag trafił że Bobcat kupił sobie plazmę i mu się bardziej podoba niż LCD. I od razu zacząłeś swoje herezje uskuteczniać i się wymądrzać. Poza tym jest różnica w stwierdzeniu, że coś ci się podoba, a namolnym raczeniem wszystkich n-ty raz tym samym zlepkiem marketingowego bełkotu, który miałby rzekomo dowodzić niepowtarzalności twojej toshiby.

Eech, szkoda gadać po prostu...

A niech Bobcatowi na zdrowie wyjdzie. A tak swoją drogą to Bobcat dopytywał się o moje zdanie no to napisałem.

Dokładniej tutaj.

Na temat tego co mają do powiedzenia "pewne osoby" z zainteresowaniem czekam na wpis KrzyśkaA.

To że wam się nie spodobało to co napisałem to już nie moja wina. Zresztą było do przewidzenia co napiszę. To tak jakby oczekiwać od kota że zacznie szczekać a od psa że będzie miauczał.

A potem być nieszczęśliwym że pies szczeka a kot miauczy.

witek_z - ale się podkładasz. myślałem, że już spuściliśmy zasłonę milczenia..

kto jeszcze ma odbicia na dvb-t/c/s? a może odbicia występują tylko na plazmach? :D

bobcat - o ile wątek nie padnie (a nic na to nie wskazuje) chętnie przeczytam: pdp vs lcd - tak w połowie stycznia - opinie na gorąco i "po ochłonięciu" potrafią się znacznie różnić. a jeżeli w międzyczasie zechce ci się postawić obok siebie oba tv i w salonie i w av...

i odpadnie zarzut (albo i nie - zawsze można wysnuć jakąś teorię spiskową), że chwalisz lcd/pdp bo akurat to masz ;)

Moje koty miauczą. Psy sąsiada szczekają. I wcale nie czuję się z tego powodu nieszczęśliwy.

Krzyśku doskonale pamiętasz co myślałem na temat plazmy i co na ten temat wypisywałem. Mam jednak tę wadę, że słucham mądrzejszych od siebie. Mogę sobie czasem na zasadzie "sztuka dla sztuki" podroczyć się i popolemizować. Skoro jednak n (gdzie jest to duża liczba) osób mówi mi, że wszystko co wypisuję na temat PDP to jest jedna piramidalna bzdura - nie okopuję się aby do upadłego bronić tego szańca, ani nie węszę światowego spisku mrocznych sił. W wolnej chwili udaję się do marketu aby samemu przekonać się jak to z tą plazmą jest naprawdę. I przekonuję się samodzielnie bez niczyich podpowiedzi. Jest diametralnie inaczej niż poprzednio myślałem, do czego nie wstydzę się przyznać otwartym tekstem. I dziękuję tym, którzy mi otworzyli oczy.

Telewizor jeszcze nie jest do końca dopieszczony jeśli chodzi o kalibrację. Ale nawet te zgrubne ustawienia jakich dokonałem sprawiają, że oto siedzę przed nim i na kanale National Geographic HD oglądam program który z merytorycznego punktu widzenia mnie zupełnie nie interesuje. Tylko po to aby nacieszyć oko obrazem jak z najpiękniejszej bajki.

Proponuję aby pozbyć się dogmatycznego skostnienia i spojrzeć na dyskutowany tu temat w bardziej otwarty sposób.

Telewizor jeszcze nie jest do końca dopieszczony jeśli chodzi o kalibrację. Ale nawet te zgrubne ustawienia jakich dokonałem sprawiają, że oto siedzę przed nim i na kanale National Geographic HD oglądam program który z merytorycznego punktu widzenia mnie zupełnie nie interesuje. Tylko po to aby nacieszyć oko obrazem jak z najpiękniejszej bajki.

Aż Ci ciut zazdroszczę bo ja mam tylko zwykłego koreańskiego rzęcha.

Na podstawie tablic lub tego programu ustawiasz w TV.

Tym gammy nie sprawdzisz. A z ciekawości szukałem jakiegoś nowego programu. No nic, gdybyś chciał sprawdzić czy Twój wyświetlacz ma poprawną gammę 2,2 to użyj programu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(naciskasz F1 i kwadraty powinny się zlać z tłem kiedy suwak jest na 2.2)

Inny sposób to wyświetlenie:

Ukryta Zawartość

(powinno być szare przejście tonalne, nie podbarwione jakimkolwiek kolorem)

gamma

Tym też nie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale w przybliżeniu zawsze lepiej tablicą niż na oko.

Mam ten pierwszy programik i wychodzi na to że mam 2.3 ale tym też nie da się za bardzo bo na LCD zmienia się to jak jasna cholera w zależności od ustawienia się względem ekranu, po prostu kąty się zmieniają i gamma też.

Krzysiek, a mógłbyś nagrać (coś tam) i wrzucić (gdzieś tam) jakieś małe video swojego TV? (15 sekund starczy)

Krzysiek, a mógłbyś nagrać (coś tam) i wrzucić (gdzieś tam) jakieś małe video swojego TV? (15 sekund starczy)

Kiedyś nawet zrobiłem ale zainteresowanie było małe. Może dzisiaj coś sfilmuję. Wyszło nawet dobrze mimo że kamera ma 30 klatek na sekundę a film był 24.

Wedle życzenia. Wielkość zmieniłem z 1080p na 720p żeby pociągnęło na słabszych komputerach. No i żeby nie ładowało się godzinami z wolnego łącza.

Zważ na to że kamera ma 30 klatek a film 24. Jak na taką różnicę to wyszło wyjątkowo płynnie.

Jak się spodoba to mogę coś jeszcze wrzucić ale później bo procedura jest dosyć skomplikowana. Daj znać czy długo się ładuje to może wrzucę coś dłuższego.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wedle życzenia. Wielkość zmieniłem z 1080p na 720p żeby pociągnęło na słabszych komputerach. No i żeby nie ładowało się godzinami z wolnego łącza.

Zważ na to że kamera ma 30 klatek a film 24. Jak na taką różnicę to wyszło wyjątkowo płynnie.

Jak się spodoba to mogę coś jeszcze wrzucić ale później bo procedura jest dosyć skomplikowana. Daj znać czy długo się ładuje to może wrzucę coś dłuższego.

Ukryta Zawartość

tak na szybko :)

poruszające się obiekty tracą detaliczność rozmywają się np pierwsza scena idzie z prawej na lewą kobieta przed tymi panami i parasolką jak stanie jest ostrzejsza no coż,, tak wiem to wina filmu i kompresji

zawsze tak można tłumaczyć

pozdr

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

tak na szybko :)

poruszające się obiekty tracą detaliczność rozmywają się np pierwsza scena idzie z prawej na lewą kobieta przed tymi panami i parasolką jak stanie jest ostrzejsza no coż,, tak wiem to wina filmu i kompresji

zawsze tak można tłumaczyć

pozdr

Zrozum człowieku że filmowałem kamerą wbudowaną w aparat fotograficzny która może nakręcać tylko i wyłącznie z prędkością 30 klatek. Film jest z prędkością 24 klatek. To w zasadzie cud że nie przycina. Włącz sobie na odtwarzaczu na wyjściu 60P i puść film 50p to będziesz wiedział o czym mówię.

Zrozum człowieku że filmowałem kamerą wbudowaną w aparat fotograficzny która może nakręcać tylko i wyłącznie z prędkością 30 klatek. Film jest z prędkością 24 klatek. To w zasadzie cud że nie przycina. Włącz sobie na odtwarzaczu na wyjściu 60P i puść film 50p to będziesz wiedział o czym mówię.

po jakiego grzyba filmujesz jak wiesz że będzie źle i słabo?

Focal + Naim

po jakiego grzyba filmujesz jak wiesz że będzie źle i słabo?

Na osobiste życzenie Witka. Z góry założyłem że rozmawiam z ludźmi którzy się chociaż trochę znają na standardach telewizyjnych i jeżeli napiszę

to zrozumieją jakie są konsekwencje takiej różnicy klatek. Jak widać się myliłem. No cóż im mniejsza wiedza współdyskutantów tym więcej trzeba mieć cierpliwości.

Dlaczego nie komentujecie jakości kolorów które wyszły całkiem dobrze zważywszy na jakość kamery tylko czepiacie się no właśnie czego, nie wad telewizora ale wad samej kamery.

Fajnie Ci ten telewizorek gra krzysztof.

A można prosić jeszcze (aby mieć pełen obraz) filmik z SD?

No nie wiem. Mam mieszane uczucia po dwóch ostatnich komentarzach. Koledzy szukają do czego by się tu przypieprzyć i nie potrafią obiektywnie ocenić materiału bądź co bądź nakręconego bardzo kiepska kamerą.

Fajnie Ci ten telewizorek gra krzysztof.

A można prosić jeszcze (aby mieć pełen obraz) filmik z SD?

Masz tutaj. Przepalenie jest z kamery a nie z telewizora i nie mam zielonego pojęcia jak to zlikwidować. Ale oczywiście koledzy życzliwi będą twierdzić że to telewizor.

Ukryta Zawartość

A tutaj podkręciłem w połowie filmu jasność w kamerze w dół widać na koszuli że przepalenie było spowodowane kamerą. Jakość filmu nędzna a przede wszystkim mocno szumi. No cóż spełniam życzenie Witka. Jak komuś się nie podoba nie musi oglądać. Wolny kraj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do kolorów to ciężko opisać bo kamera może przekłamać ale jak na moje oko dalej coś nie jest ok z kolorem skóry jest to jakąś mgiełką podkolorowania podszyte takie narzucone lekkie ocieplenie może się podobać w sumie, masz duże przepalenia na jasnych miejscach są po prostu plamy na koszulach ubraniach twarzach ale możliwe że to kamera , obiekty są lekko rozmyte ale już oczywiście to wytłumaczyłeś że to wina kamery w sumie to wszystko tak można wytłumaczyć,, ja mogę też nakręcić film z komórki mojego vt30 i jaki to będzie miało sens? :)

Focal + Naim

Też kiedyś (poproszony) umieściłem jakieś zdjęcia (coprawda czarnego ekranu) robione komórką. Chodziło o to czy jest clouding. Nadal jednak uważam, że wklejanie tu zdjęć, a już zwłaszcza z komórki, nie nadaje się nawet psu na budę.

Pewnie. Nikt nie musi oglądać. Umieszczać też można wszystko, co się komuś zamarzy. Choćby nawet wartość merytoryczna umieszczonego materiału była równa zero lub nawet mniej. Zawsze jakoś można tłumaczyć. Wolny kraj. Internet jest cierpliwy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.