Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Czy tolerowalibyśmy sytuację gdyby samochód kupowany w salonie musiał być (na lawecie) zawieziony do serwisu, aby tam dopiero uczynili go zdatmym do jazdy? Chyba nie. Dodatkowo auta opuszczając fabrykę muszą spełniać wiele innych norm: czystość i skład spalin, emisja hałasu, droga hamowania, bezpieczeństwo czynne i bierne, ilość, rodzaj i ustawienie świateł itd itp. Podobnie żywność opuszczając zakład produkcyjny musi spełniać rygorystyczne normy. Jakoś można.

Ustawienie telewizora to też jest sprawa mierzalna. Istnieje przecież wzorcowy trójkąt kolorów, normatywne przestrzenie barw, wzorcowy rozkład Gammy. Co więc stoi na przeszkodzie narzucić na producentów obowiązek, aby każdy schodzący z taśmiy TV spełniał w ustawieniach fabrycznych te (i inne) normy w dokładnością do plus/minus ustalonego niewielkiego ułamka procenta. Dla dopieszczania każdego pojedynczego egzemplarza nie trzeba mieć zastępów ludzi. Łatwo sobie wyobrazić, że w XXI wieku jest to zadanie dla komputerów.

Dla miłośników dłubania i cyzelowania pozostawi się kilka trybów Profesjonalnych/Eksperckich (czy jak im tam) i niech się bawią do woli. Wszelako zaryzykuję twierdzenie, że znakomita większość pozostanie przy tak zdefiniowanych fabrycznych i będzie zadowolona.

Pewnie to stoi na przeszkodzie, że nie miałbyś wtedy swoich "mocnych intensywnych barw" :) A razem z tobą 90% konsumentów było by niezadowolonych. Więc nie wiem o co ta ideologiczna dyskusja. Chcesz mieć TV z "fabryczną kalibracją" to kup coś z trybami THX, albo ISF.

Porównanie do samochodów jest wyjątkowo nietrafione. Telewizor jak kupisz też jest gotowy do pracy, nie trzeba nic przy nim robić. Jeżeli nie odpowiada Ci obraz możesz ustawiać, tak samo jak możesz ustawić mapę silnika w samochodzie dla uzyskania lepszych osiągów, ona też nie jest pisana pod każdy samochód z osobna.

Pewnie to stoi na przeszkodzie, że nie miałbyś wtedy swoich "mocnych intensywnych barw" :)

Przecież napisałem, że miałbym Profesjonalne/Eksperckie i tam mógłbym sobie majstrować, w tym ustawiać mocne i intensywne barwy.

Mój LG pracuje w fabrycznym trybie Standardowym w którym nic nie zmianiałem i ma barwy takie, jak lubię (patrz wyżej). Więc jednak można

Chcesz mieć TV z "fabryczną kalibracją" to kup coś z trybami THX, albo ISF.

Telewizor jak kupisz też jest gotowy do pracy, nie trzeba nic przy nim robić.

Ustawienia fabryczne powinny być takie, aby tam nic nie trzeba było robić. Obecnie (poza nielicznymi wyjątkami) zazwyczaj są takie, że powninno się robić (i to sporo). Co nie zmienia postaci rzeczy, że mało kto cokolwiek robi, większość ogląda to, co fabryka zafundowała. Czyli obraz pozostawiający wiele do życzenia. Dlaczego więc nie dać klientom już na etapie produkcyjnym obrazu jaki być powinien? Wybór (obraz jaśniejszy/ciemniejszy, barwy mniej/bardziej nasycone itd itp) właściciel miałby przełączając poszczególne pozycje menu, których może powinno być trochę więcej niż obecnie. A dla amatorów zupełnie indywidualnych ustawień - pozostawione kilka trybów Profesjonalnych/Eksperckich, niech sobie tam ustawiają co/jak chcą.

PDP Panasonic (jak sam wiesz) wychodzi z fabryki tak, że trzeba się bawić i to dużo. W trybie THX również, tyle że tam niewiele można (chyba że w menu serwisowym). Między innymi przypadłością nastawów fabrycznych jest nadmiar składowej zielonej.

Nie bardzo rozumiem. Cutoff to korekcja "z dołu", nie można nią ruszyć tylko 10-20-30%, a 0% zostawić w spokoju. Ciąganie wszystkich trzech suwaków jest analogiczne do regulacji "jasność". Jedyna różnica to że w niektórych modelach można pogorszyć w ten sposób poziom czerni.

tylko czy na pewno piszesz o trybie 10-punktowej korekcji, czy 2 punktowej ?

przy 2 punktowej wiadomo, że to będą ustawienia globalne ale czy aby na pewno przy 10-punktowej cutoff nie wpłynie tylko na te konkretne IRE dla których się ustawia ? tv pamięta przecież konkretne ustawienia cutoff dla każdego IRE więc na chłopski rozum to byłoby dziwne, gdyby było inaczej (czyli globalnie) jak przy 2 punktowej korekcji

to tylko moje domysły, nie sprawdzałem tego i raczej nie chce mi się już w to bawić, więc dla pewności pytam :)

PDP Panasonic (jak sam wiesz) wychodzi z fabryki tak, że trzeba się bawić i to dużo. W trybie THX również, tyle że tam niewiele można (chyba że w menu serwisowym). Między innymi przypadłością nastawów fabrycznych jest nadmiar składowej zielonej.

najlepszy to jest tryb THX kino w moim LX9500, w pół minuty mogę przerobić tryb standardowy, nie różniący się ani odrobinę od THX

przesuwamy na max temperaturę na ciepłą W50, podświetlenie na 30/100, kontrast 83/100, kolor 53/100 i to by było na tyle, wszystkie ulepszacze wyłączone :)

tylko czy na pewno piszesz o trybie 10-punktowej korekcji, czy 2 punktowej ?

przy 2 punktowej wiadomo, że to będą ustawienia globalne ale czy aby na pewno przy 10-punktowej cutoff nie wpłynie tylko na te konkretne IRE dla których się ustawia ? tv pamięta przecież konkretne ustawienia cutoff dla każdego IRE więc na chłopski rozum to byłoby dziwne, gdyby było inaczej (czyli globalnie) jak przy 2 punktowej korekcji

Przy 10 punktowej korekcji można sobie modelować gamme dowolnie, myślałem, że chodzi Ci o kontrolę gain i cutoff, czyli 2p

najlepszy to jest tryb THX kino w moim LX9500, w pół minuty mogę przerobić tryb standardowy, nie różniący się ani odrobinę od THX

przesuwamy na max temperaturę na ciepłą W50, podświetlenie na 30/100, kontrast 83/100, kolor 53/100 i to by było na tyle, wszystkie ulepszacze wyłączone :)

W plazmach Panasonica nie przerobisz jednego trybu na drugi. Każdy jest unikalny. Fabryczne ustawienia trybu THX w moim G30 to Kontrast 36/60, Jasność 0 (skala od -30 do 30), Kolor 30/60, Ostrość 5/10, ulepszacze wyłączone. To są w tym trybie jedyne ustawienia, które możesz regulować. Nie ma tutaj ani ogólnego, ani szczegółowego balansu bieli ani Zarządzania Kolorami (które jest w obydwu Profesjonalnych).

w LG też nie można niczego zmieniać w THX, ale przerobić standardowy na THX się da :)

w Panasonicu wiem, pozmieniane parametry ma fabrycznie, także obraz przy jednakowych ustawieniach wygląda różnie w poszczególnych trybach

Przy 10 punktowej korekcji można sobie modelować gamme dowolnie, myślałem, że chodzi Ci o kontrolę gain i cutoff, czyli 2p

a jednak, czyli to chyba dobra wiadomość dla Tribula, może uda mu się ustawić gammę jaka mu pasuje :)

proponuję zwiększać cutoff (dla każdego koloru RGB jednocześnie) dla IRE 10, 20, ewentualnie dla 30 co np 2-3 stopnie w górę i sprawdzać czy jest poprawa widoczności cieni

tylko radzę robić to na docelowej gammie, jaka nam odpowiada w jasnych scenach

Porównanie do samochodów jest wyjątkowo nietrafione. ..... tak samo jak możesz ustawić mapę silnika w samochodzie dla uzyskania lepszych osiągów, ona też nie jest pisana pod każdy samochód z osobna.
Tuning czyli ingerencja w fabryczne ustawienia i parametry silnika samochodowego ZAWSZE prowadzi do jego szybszego zużywania się a nawet do awarii. Czy kalibracja też tym się cechuje? Czy przez to matryce zużywają sie szybciej? Czy prowadzone są w tym kierunku jakieś badania?

Może jestem i szczęściarzem, mam dotychczas dwie plazmy Panasonica i w żadnym, poza regulacją głośności czy predefiniowanego typu, nic nie zmieniałem. Obraz jest bardzo dobry i nic mnie w nim nie razi, nie przeszkadza, nie męczy. Kolory są naturalne, czerń świetna a głębia niesamowita. Czy powinienem grać w Totka?

Jak czytam wasze opisy wychodzi tylko jedno. Może najnowsze modele są tak przekombinowane, że bez dodatkowej ingerencji obraz jest aż tak beznadziejny?

TRIBUL a próbowałeś podejść do jakiegoś sklepu RTV i porównać obraz tego samego modelu? Oblatany jesteś w ustawieniach, więc nie będzie problemu. Może niech ci trochę pomogą, przyjdź może pod koniec dnia wtedy gdy zamykają i gaszą światła , poproś, postaw flaszkę obsłudze i porównaj.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Może jestem i szczęściarzem, mam dotychczas dwie plazmy Panasonica i w żadnym, poza regulacją głośności czy predefiniowanego typu, nic nie zmieniałem. Obraz jest bardzo dobry i nic mnie w nim nie razi, nie przeszkadza, nie męczy. Kolory są naturalne, czerń świetna a głębia niesamowita.

Ja też mam wspaniały obraz na swoim G30, ale wymagało to to dużo trudu. Fabrycznie było nie do zaakceptowania. Przynajmniej jak dla mnie. Od plazmy oczekuje się przecież więcej i są oczekiwania uzasadnione.

W takim razie czuję zmowę producentów z kalibratorami :)

Chyba to zbyt daleko idący wniosek :)

Napisałem powyżej swoją opinię. Telewizory powinny opuszczać fabrykę już skalibrowane. W razie czego należy ich należy przymusić jakimś nadrzędnym aktem normatywnym. Podobnie jak producentów samochodów zmuszono, aby ich pojazdy spełniały normy czystości spalin Euro (z kolejnymi numerami, każda następna coraz bardziej rygorystyczna). Na razie jest przyzwolenie na bylejakość w przedmiotowej sprawie i przerzucanie tego na klientów.

a jednak, czyli to chyba dobra wiadomość dla Tribula, może uda mu się ustawić gammę jaka mu pasuje :)

proponuję zwiększać cutoff (dla każdego koloru RGB jednocześnie) dla IRE 10, 20, ewentualnie dla 30 co np 2-3 stopnie w górę i sprawdzać czy jest poprawa widoczności cieni

tylko radzę robić to na docelowej gammie, jaka nam odpowiada w jasnych scenach

Ale TRIBUL ma ST50, a w nim nie ma wielopunktowej korekcji szarości czy gamma. Takie nastawy ma VT50, ale ma inne problemy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

TRIBUL a próbowałeś podejść do jakiegoś sklepu RTV i porównać obraz tego samego modelu? Oblatany jesteś w ustawieniach, więc nie będzie problemu. Może niech ci trochę pomogą, przyjdź może pod koniec dnia wtedy gdy zamykają i gaszą światła , poproś, postaw flaszkę obsłudze i porównaj.

Z tym akurat może być problem.Telewizor kupowałem na zamówienie,na sklepie go nie mieli. W jednym stoi taki, ale tam raczej nie pójdę bo "trochę nakrzyczałem" na obsługę (wszyscy uciekli za ladę:)) ponieważ zamówiłem Samsunga PS51E6500 który miał być do 2 dni, już do mnie niby jechał a w dzień dostawy okazało się, że telewizora w ogóle nie ma i "specjalista" ze sklepu mówi mi ze minimalny czas oczekiwania to 14 dni no i ...puściły mi nerwy. I w ten sposób stałem się posiadaczem owego "nieszczęsnego" Panasonica;)

Napisałem powyżej swoją opinię. Telewizory powinny opuszczać fabrykę już skalibrowane. W razie czego należy ich należy przymusić jakimś nadrzędnym aktem normatywnym. Podobnie jak producentów samochodów zmuszono, aby ich pojazdy spełniały normy czystości spalin Euro (z kolejnymi numerami, każda następna coraz bardziej rygorystyczna). Na razie jest przyzwolenie na bylejakość w przedmiotowej sprawie i przerzucanie tego na klientów.

W zasadzie to telewizory też podlegają pewnym normom, które muszą spełnic zanim opuszczą fabrykę, ale kalibracja do nich nie należy.

Każdy z nas ma telewizor ustawiony pod siebie, bo albo bawił się opcjami, żeby mu się podobało, albo zostawił fabryczne - bo mu się podobały. A ilu z nas ma tv ustawione według, nazwijmy to, "kalibratorskich schematów" - czyli "tak, jak to reżyser widział"?

Ale TRIBUL ma ST50, a w nim nie ma wielopunktowej korekcji szarości czy gamma. Takie nastawy ma VT50, ale ma inne problemy

Ukryta Zawartość

no właśnie, jak to jest że jedne ST50 mają 10 punktową regulację a drugie nie ? wersja USA ?

Ukryta Zawartość

The TC-55ST50 has a very complete calibration setting options including 2-point or 10-point white balance settings.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba to zbyt daleko idący wniosek :)

Może i za daleko, ale niepokój pozostaje. Wystarczy ocenić jakie cele stawiają sobie inne firmy aby zwiększyć popyt lub zainteresować swoje nowe produkty potencjalnego klienta.

I w ten sposób stałem się posiadaczem owego "nieszczęsnego" Panasonica;)

To masz tylko jeden sklep w mieście? A podjechać trochę obok nie możesz? Ja bym tam nie wytrzymał. Można wykonać jeszcze hardcorowy model: zakupić ten sam model, w ramach zwykłego zarządu włączyć, porównać i zwrócić.

Ja sądzę że Tribul przesadza, jak ma za ciemno to niech sobie obniży gammę i zwiększy kontrast. Jeśli to nie pomoże to są tylko 2 możliwości:

a) ma strasznie odstający od normy gust w kierunku totalnie nienaturalnego obrazu

b) ma cholernie kiepskie warunki oświetleniowe w pokoju np okno za telewizorem i musi wytężać wzrok żeby coś zobaczyć :)

Może jest jeszcze trzecia możliwość: trafił mu się walnięty egzemplarz? Wiem: Panasonic. Szlachectwo zobowiązuje. Ale koń się też czasem potknie, choć ma cztery kopyta :)

Ja sądzę że Tribul przesadza, jak ma za ciemno to niech sobie obniży gammę i zwiększy kontrast. Jeśli to nie pomoże to są tylko 2 możliwości:

a) ma strasznie odstający od normy gust w kierunku totalnie nienaturalnego obrazu

b) ma cholernie kiepskie warunki oświetleniowe w pokoju np okno za telewizorem i musi wytężać wzrok żeby coś zobaczyć :)

Nie Tribul nie przesadza:)Zadowalającą ilość szczegółów daje Gamma na poziomie 1,8, ale obraz w takim momencie jest straszny;)

AD a) jeżeli za naturalny obraz uważasz czerń w postaci czarnej dziury, masakryczny zielony śnieg (to akurat zlikwidowałem),obraz przejaskrawiony w jasnych scenach to tak, mam niesamowicie odstający od normy gust

AD b) okno mam zboku przez które słonce swieci wyłącznie rano, pozatym mam rolety

Dziwne ze wcześniej miałem LCD z LG, którego włączyłem,ustawiłem kilka pierdół i nie narzekałem, potem była plazma LG, niski model, podłączyłem ustawiłem kilka rzeczy i też było ok, jedyne co mi przeszkadzało to ogromny juder i rozmywanie obrazu,wiec sprzedałem i kupiłem to coś co ustawiam od ponad tygodnia.Sorry ale od tv za ponad 4 tysiaki wymagam już czegoś...choćby tego żebym się nie męczył przy oglądaniu...

Próbowałem już na każdym....jak tylko pokaże się gość w garniaku to widać jego twarz i dłonie,zapomnij o jakiś fałdkach,centkach itp na ubraniu.Z resztą wstawiałem zdjęcia dwie strony wcześniej,doskonale tam widać jak wygląda czerń w tym tv

z tego co czytam w testach to ustawiają np w trybie true cinema przy gammie 2,2 lub nawet 2.4 i piszą że "shadow details" są super....

bawiłeś się "cutoff" w balansie bieli ? co prawda masz tylko 2 punktowy balans bieli ale spróbuj podciągnąć w górę cutoff dla każdej składowej

to działa trochę jak jasność ale nie do końca... pamiętam przy mojej starej plaźmie PY8 (również 2 punktowy balans bieli w menu serwisowym) zabawa cutoff pozwoliła mi odkryć, że jest granica górna, gdzie przekraczając poziom cutoff RGB czerń sie pogarsza, przesuwamy tak jakby najniższą wartość czerni w górę

czyli zjeżdżając jasnością w menu nawet na minimum czerń będzie gorsza, szara

wydaje mi się że jest to powiązane z gammą, tj ustawiamy cutoffem punkt startowy dla gammy od IRE 0 (najniższa czerń) i poziom "shadow detail", czyli jeśli cutoff były za nisko to tracimy te detale ale powiedzmy w jaśniejszych scenach obraz może być ok

przed punktem (górna granica jasności przy ustawianiu cutoffem) gdzie zaczyna się pogarszać czerń można sprawdzić poziom "shadow details" na planszy testowej - początek filmiku

czy masz w swoim ST50 oprócz regulacji cutoff R G B, również regulację wszystkich RGB na raz (w cutoff) ??

I tak właśnie się kończy, jak producent da za dużo suwaków w menu użytkownika :D Szczerze to najbardziej lubiłem pioneery. W menu miały kilka pierdółek, które każdy mógł sobie dopasować pod gusta, a opcje kalibracyjny były dostępne przez kabel serwisowy. I tak powinno być, niestety poszło w drugą stronę.

Odnośnie twojego problemu: Kanał zielony (zieleń) niesie aż 71,5% jasności. Jeżeli przesunąłeś G-Cutoff na -14 co jest jakąś hardcorową wartością to obciąłeś ogromną ilość światła w cieniach. Wyzeruj te suwaki i wtedy zacznij się bawić od nowa. Najlepiej suwakiem jasności i ew. globalnym ustawieniem gamma.

Nie sądzę aby udało Ci się pozbyć domową metodą "zielonego śniegu" zachowując widoczność detali.

ponieważ zamówiłem Samsunga PS51E6500 który miał być do 2 dni, już do mnie niby jechał

To ciesz się, że nie dojechał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skończy sie kalibracja tv u Macka i tyle, nie ma co więcej ciągnąc tego tematu, telewizor ma beznadziejne ustawienia, wątpię żeby był uszkodzony a sam na oko go nie ustawie, za dużo tego.Zielony ściąłem aż tyle żeby pozbyć się zielonego śniegu i ogólnego zielonego nalotu na obrazie, np na twarzach:/Masakra

TRIBUL trochę się pogubiłem z twoimi problemami. Jeśli nie chcesz porównać z innym modelem to czy nie możesz wrócić do ustawień fabrycznych ? Czy może namieszałeś też w ustawieniach serwisowych i jest już pozamiatane? Pierwszy raz spotykam się z kimś kto by nie mógł poradzić sobie z ustawieniem tego TV.

Czy może namieszałeś też w ustawieniach serwisowych i jest już pozamiatane?

Sittek przecież tam "zwykły użytkownik" nie ma dostępu.

Pierwszy raz spotykam się z kimś kto by nie mógł poradzić sobie z ustawieniem tego TV.

Dlatego sformułowałem hipotezę, że trafił się Tribulowi walnięty egzemplarz.

Na tej fotce widać wyraźnie że coś z telewizorem jest nie tak. (tęcza)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tej fotce widać wyraźnie że coś z telewizorem jest nie tak. (tęcza)

Ukryta Zawartość

... lub efekt mory (interferencja pikseli matrycy światłoczułej z pikselami matrycy TV), lub efekt powiązany z niestabilnością wyświetlacza i krótkim czasem naświetlania matrycy światłoczułej.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.