Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Tak mógł napisać tylko nieobiektywny, zaślepiony fanatyk plazm albo zwykły sprzedawca tegoż asortymentu.

Wyniki ankiety mówią same za siebie. Zakładanie, że w tym wątku skrzyknęli się oto sami tylko fanatycy plazmy - jest operetkowe.

Niektórzy akceptują wyłącznie narzekania i krytykę, tylko to skłonni są postrzegać jako wypowiedzi obiektywne. Pozytywna wypowiedź - skutkuje albo epitetami o "zaślepionym fanatyźmie" albo pomówieniami o marketing i bycie sprzedawcą Czego konkretnie, skoro dyskutujemy o technologii, nie o konkretnych modelach?

To jest nieuprawnione uproszczenie i spłycenie sprawy.

Tak, pewnie nie ma czasu, bo musi kalibrować telewizory kolejnym naiwniakom.

No ba! I jeszcze jestem zajęty zakładaniem kolejnych kont na różnych portalach żeby wystawiać sobie dobre opinie :D

A Konica Minolta, Klein, x-rite, basiccolor, PhotoResearch i inni produkują te duże mierniki też dla jaj, bo przecież TV są wygrzewane i kalibrowane w fabrykach i świecą tak samo :)

Maciek: dlaczego jesteś Użytkownik, a nie Branża (na niebiesko)? Wtedy sytuacja byłaby jednoznaczna i klarowna.

A Konica Minolta, Klein, x-rite, basiccolor, PhotoResearch i inni produkują te duże mierniki też dla jaj, bo przecież TV są wygrzewane i kalibrowane w fabrykach i świecą tak samo :)

Każdy z nas potrafi wymienić długą listę do niczego niepotrzebnych produktów, wciskanych klientom przez rozpasany marketing, a tak naprawdę wytwarzanych wyłącznie po to, aby producentom nabijać kasę.

Nie sztuka sprzedać coś potrzebnego. Natomiast sztuką jest sprzedać coś zbytecznego.

Każdy z nas potrafi wymienić długą listę do niczego niepotrzebnych produktów, wciskanych klientom przez rozpasany marketing, a tak naprawdę wytwarzanych wyłącznie po to, aby producentom nabijać kasę.

Tak właśnie sądziłem, że te wszystkie spektrofotmetry, kolorymetry i mierniki natężenia światła to tylko marketing w najczystszej postaci. :D Dziękuję bobcat za uświadomienie :D Zatem sprzedam komplet zabawek i zacznę kalibrować oczami :D

BTW certyfikatów precyzji pomiarowej nie sprzedam, schowam do szuflady na znak tego że byłem tak naiwny by w to wierzyć :D

To miało być dowcipne?

Moje (również Sittka, Waldka1968 i wielu innych Kolegów z Forum) zdanie na temat kalibracji znasz. Dorabianie dętej ideologii (wspartej omalże rachunkiem całkowym oraz teorią względności Einsteina) jest zabawnym nieporozumieniem.

Wyniki ankiety mówią same za siebie. Zakładanie, że w tym wątku skrzyknęli się oto sami tylko fanatycy plazmy - jest operetkowe.

Niektórzy akceptują wyłącznie narzekania i krytykę, tylko to skłonni są postrzegać jako wypowiedzi obiektywne. Pozytywna wypowiedź - skutkuje albo epitetami o "zaślepionym fanatyźmie" albo pomówieniami o marketing i bycie sprzedawcą Czego konkretnie, skoro dyskutujemy o technologii, nie o konkretnych modelach?

To jest nieuprawnione uproszczenie i spłycenie sprawy.

Mam takie prawo, to jest moja opinia, a ty możesz się co najwyżej z nią nie zgodzić. Będziesz mnie piętnował za to?! Teraz każdy zwolennik LCD będzie od dziś twoim wrogiem? ;-D Po prostu wypróbowałem plazmę i nie podoba mi się w niej kilka rzeczy ...i kropka. Nie lubie też głupoty - pisałem to w odpowiedzi do witka jak byłbyś skłonny wczytać się, a nie pochopnie wygłaszać sądy. Ponadto za koszt zużycia energii przez twoją plazmę przez okres jej użytkowania zdążę sobie kupić już drugi, nowszy telewizor ;-)

Każdy ma niezbywalne prawo do prezentowania swoich poglądów. Tyle że epitety, jak również pomówienia pod adresem adwersarzy pod pojęcie "wygłaszania poglądów" zaliczyć nie sposób.

Oprócz plazmy mam również LCD. Widzę wyższość PDP, ale obraz na nim również mi się podoba. Sugerujesz że jestem wrogiem samego siebie?

Nie mierzyłem watomierzem. Według Instrukcji Użytkownika średnie zużycie energii elektrycznej wynosi:

* LCD - 140W

* Plazma - 122W

Twoje rewelacje o rzekomo horrendalnym zużyciu prądu przez plazmę są przeto mocno nieświeże. Jak mawiał Wiech: z lekkiem gazikiem.

Twoje rewelacje o rzekomo horrendalnym zużyciu prądu przez plazmę są przeto mocno nieświeże. Jak mawiał Wiech: z lekkiem gazikiem.

Co ty nie powiesz?

np. Panasonic TX-P55VT50 Nominalny pobór mocy 430 W

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

vs

Sharp LC-60LE840E Zużycie energii elektrycznej w trybie włączenia 87W

Ukryta Zawartość

Chyba że masz jakiś chiński miernik, albo plazma jest totalnie wyłączona/ciemna ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co napisałem pochodzi z materiałów producentów. Obydwa telewizory 42".

Bobcat, który LCD/LED 42" pobiera 140W ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To miało być dowcipne?

Moje (również Sittka, Waldka1968 i wielu innych Kolegów z Forum) zdanie na temat kalibracji znasz. Dorabianie dętej ideologii (wspartej omalże rachunkiem całkowym oraz teorią względności Einsteina) jest zabawnym nieporozumieniem.

Prawdziwie dowcipne jest to, że Twoje zdanie nt. kalibracji pochodzi z... kosmosu?:) Bo telewizorów nie miałeś kalibrowanych. Nie wiem jak Sittek i Waldek, ale domniemam że też nie, bo zazwyczaj Ci co najbardziej się pienią to najwięcej fantazjują :)

Bobcat, który LCD/LED 42" pobiera 140W ?

Tak "stoi napisane" w Instrukcji mojego LG 42LV5500.

Prawdziwie dowcipne jest to, że Twoje zdanie nt. kalibracji pochodzi z... kosmosu?:) Bo telewizorów nie miałeś kalibrowanych. Nie wiem jak Sittek i Waldek, ale domniemam że też nie, bo zazwyczaj Ci co najbardziej się pienią to najwięcej fantazjują :)

Zaś najbardziej dowcipne w tym wszystkim jest to, że jako osoba dla której kalibracja telewizorów zawodem - nie jesteś wiarygodnym partnerem w dyskusji na temat celowości (bądź jej braku) dokonywania tejże kalibracji. Oceny osoby bezpośrednio zainteresowanej zachowaniem źródła swojego utrzymania nie mogą z definicji być obiektywne. To jest tak jak gdyby próbować rozmawiać z piekarzem o zasadności (lub bezzasadności) spożywania pieczywa.

Zaś najbardziej dowcipne w tym wszystkim jest to, że jako osoba dla której kalibracja telewizorów zawodem - nie jesteś wiarygodnym partnerem w dyskusji na temat celowości (bądź jej braku) dokonywania tejże kalibracji. Oceny osoby bezpośrednio zainteresowanej zachowaniem źródła swojego utrzymania nie mogą z definicji być obiektywne. To jest tak jak gdyby próbować rozmawiać z piekarzem o zasadności (lub bezzasadności) spożywania pieczywa.

Zdecydowanie hehe, ja też złoszczę się na piekarzy jak próbują mi wcisnąć te ich obrzydliwe ciepłe kajzerki :D Oni myślą że się nabiorę chyba że to dobre pieczywo, przecież oni je pieką tylko dla zysku :D

A trochę poważniej: wejdź na hdtvpolska.com do wątku o teście kalibracji, jest wiele opinii (z tych moich fikcyjnych kont oczywiście :D), jakbyś chciał to byś znalazł bez problemu nawet na "czarnym" forum, chociaż z niego administracja skrupulatnie je usuwa :)

Tak "stoi napisane" w Instrukcji mojego LG 42LV5500.

No faktycznie w instrukcji tak pisze :-). Zwracam honor !

Mój LE8500 (55") pobiera ~85W w normalnych warunkach wieczornego oglądania (i to przy całkiem "oczojebnej" bieli). Przepraszam za tą oczojebność ale to takie ulubione słowo niektórych kolegów (oczywiśie wiadomo z której opcji). Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

wejdź na hdtvpolska.com do wątku o teście kalibracji, jest wiele opinii

Jest również wiele przypadków gdy ludzie zdrowieli po podaniu im placebo.

Na tym Forum jest chyba wystarczająco duża reprezentacja osób uważających kalibrację za zbędną. Sugerowanie im że są głupi i ślepi, nic nie widzieli a się mądrzą, ale skorzystawszy z (odpłatnych) usług kalibracyjnych przejrzą na oczy i odkryją prawdziwe piękno - jest wyjątkowo mało eleganckim sposobem prowadzenia dysputy.

85W w normalnych warunkach wieczornego oglądania

Muszę sobie sprawić miernik i samemu się przekonać jak jest naprawdę :)

Również pozdrawiam.

Jest również wiele przypadków gdy ludzie zdrowieli po podaniu im placebo.

Na tym Forum jest chyba wystarczająco duża reprezentacja osób uważających kalibrację za zbędną. Sugerowanie im że są głupi i ślepi, nic nie widzieli a się mądrzą, ale skorzystawszy z (odpłatnych) usług kalibracyjnych przejrzą na oczy i odkryją prawdziwe piękno - jest wyjątkowo mało eleganckim sposobem prowadzenia dysputy.

Wiesz co do tej pory dyskusja była z tobą ciężka, ale zawsze merytoryczna, a teraz widzę że zaczynasz zjeżdżać po równi pochyłej. Podważasz sens jakiegoś merytorycznie uzasadnionego zabiegu dlatego, że jakaś grupka was uważa bez to za bezcelowe? I do tego uważa bez podstaw, bo z kalibracją nie miało styczności... Typowe Argumentum ad populum.

Muszę sobie sprawić miernik i samemu się przekonać jak jest naprawdę :)

No właśnie, masz dwa TV tej samej wielkości. Miernik chyba rozwiał by wszystkie dyskusje, ale ja osobiście wolałbym za pieniądze przeznaczone na ten miernik zakupić zacnych trunków. Obraz po nich staje się zdecydowanie lepszy (nawet ten za oknem). O mam "pomysła" zaproś Macieja może będzie taniej :-). Ty stawiasz trunek on robi pomiar poboru (na przykład). A ile przy tym może być fajnych dyskusji o wyższości tych przysłowiowych świąt jednych nad drugimi.

No faktycznie w instrukcji tak pisze :-). Zwracam honor !

Mój LE8500 (55") pobiera ~85W w normalnych warunkach wieczornego oglądania (i to przy całkiem "oczojebnej" bieli). Przepraszam za tą oczojebność ale to takie ulubione słowo niektórych kolegów (oczywiśie wiadomo z której opcji). Pozdrawiam.

Skalibrowany TV LED może pobierać nawet 60W!

Skalibrowany TV LED może pobierać nawet 60W!

Może nawet i 40W tylko że nie będzie się nadawał do oglądania :) Wciąż mnie zastanawia skąd się wziął ten mit jakoby kalibracja TV LCD obniżała pobór mocy.

Może nawet i 40W tylko że nie będzie się nadawał do oglądania :) Wciąż mnie zastanawia skąd się wziął ten mit jakoby kalibracja TV LCD obniżała pobór mocy.

na kalibracji się nie znam, ale zmniejszenie jasności podświetlenia wiadomo, że zmniejsza pobór mocy.

Może z "Flatpanelshd". Na podstawie ich pomiarów też bym tak to określił.

Bierze się to stąd, że pierwszy pomiar jest zrobiony na ustawieniach sklepowych, a drugi po ustawieniu TV z targetem na ciemny pokój, co za tym idzie - obniżona siła podświetlenia. Stąd mniejszy pobór mocy.

Wciąż mnie zastanawia skąd się wziął ten mit jakoby kalibracja TV LCD obniżała pobór mocy.

To po co piszesz skąd wziął się ten mit skoro sam o tym piszesz ;-)

Ukryta Zawartość

Czy kalibracja zmniejsza pobór mocy (i wydłuża żywotność wyświetlacza)?

ZALEŻY Głównym celem kalibracji jest odwzorowanie studyjnej jakości obrazu. Pobór mocy często zmniejsza się, ponieważ telewizor jest zazwyczaj ustawiony zbyt jaskrawo. Nie jest to jednak regułą.

Ukryta Zawartość

Co ty nie powiesz?

np. Panasonic TX-P55VT50 Nominalny pobór mocy 430 W

Ukryta Zawartość

vs

Sharp LC-60LE840E Zużycie energii elektrycznej w trybie włączenia 87W

Ukryta Zawartość

Chyba że masz jakiś chiński miernik, albo plazma jest totalnie wyłączona/ciemna ;-)

Nominalny to nie jest średni. Na starej plaźmie 46' miałem nominalny pobór aż 470W a średnio wychodziło ok 180-200W.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że znów pojawił się mój ulubiony zakonspirowany kalibrator Koper. Znowu będzie śmiesznie.

Proponuję abyś w swojej ofercie wprowadził kalibrację audiofilskich bezpieczników do sprzętu hi end.

Dedykowane narzędzia o bardzo mądrych nazwach i funkcjach zapewne niebawem pojawią się na rynku.

Polacy są coraz bogatsi przez co lekkomyślni i naiwni, więc na pewno będziesz miał powodzenie i kupę roboty.

Ponadto za koszt zużycia energii przez twoją plazmę przez okres jej użytkowania zdążę sobie kupić już drugi, nowszy telewizor ;-)

Przecież LCD jest o kilkadziesiąt procent droższe od pdp, więc w jaki sposób na tym zarobisz? Nawet jeśli ta jarzeniówka pobiera trochę mniej prądu to zanim na tym nadrobisz straconą kasę minie prawie 10 lat. Powodzenia.

Co ty nie powiesz? np. Panasonic TX-P55VT50 Nominalny pobór mocy 430 W

Twoja ignorancja właśnie mnie dobiła. Umarłem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Widzę że znów pojawił się mój ulubiony zakonspirowany kalibrator Koper. Znowu będzie śmiesznie.

Proponuję abyś w swojej ofercie wprowadził kalibrację audiofilskich bezpieczników do sprzętu hi end.

Dedykowane narzędzia o bardzo mądrych nazwach i funkcjach zapewne niebawem pojawią się na rynku.

Polacy są coraz bogatsi przez co lekkomyślni i naiwni, więc na pewno będziesz miał powodzenie i kupę roboty.

Powiedziałbym nawet że jest aż za śmiesznie żeby stąd wyjść :D Trójka użytkowników plujących szlamem na proces kalibracji i jednocześnie nie mających żadnego argumentu żeby zabrać udział w dyskusji.

Największym argumentem jaki dotąd się pojawił jest "sitteki i waldek myślą tak samo" brawo chłopcy :)

BTW widzę, że zafascynowałeś się urządzeniami tak, że będziesz wyglądał aż pojawią się na rynku, niestety muszę Cię zmartwić - były już na poczatku XX wieku i stosowane są od początku w przemyśle profesjonalnym :))

Przecież LCD jest o kilkadziesiąt procent droższe od pdp, więc w jaki sposób na tym zarobisz? Nawet jeśli ta jarzeniówka pobiera trochę mniej prądu to zanim na tym nadrobisz straconą kasę minie prawie 10 lat. Powodzenia.

Dokładnie, mam wrażenie że ludzie mają problem z prostą matematyką.

1kWh kosztuje ok 55groszy. Wystarczy przeliczyć, kiedy zacznie się oszczędzać.

Podważasz sens jakiegoś merytorycznie uzasadnionego zabiegu dlatego, że jakaś grupka was uważa bez to za bezcelowe? I do tego uważa bez podstaw, bo z kalibracją nie miało styczności...

Starorzymska zasada głosi, że Milu nie może być sędzią że własnej sprawie. O sensie kalibracji można dyskutować z osobą neutralną, bezstronną. Zawodowy kalibrator nią nie jest i być nie może.

Każdy z naś, Twoich oponentów, miał do czynienia z kalibracją. Widzieliśmy bowiem obraz otrzymywany w jej wyniku. Więc Twój zarzut jest chybiony.

Starorzymska zasada głosi, że Milu nie może być sędzią że własnej sprawie. O sensie kalibracji można dyskutować z osobą neutralną, bezstronną. Zawodowy kalibrator nią nie jest i być nie może.

To nie sąd i nie starożytny rzym. Rozumiem że jak idziesz do lekarza to też nie słuchasz go tylko o działanie leków pytasz innych pacjentów tak? :D

Każdy z naś, Twoich oponentów, miał do czynienia z kalibracją. Widzieliśmy bowiem obraz otrzymywany w jej wyniku. Więc Twój zarzut jest chybiony.

A więc kiedy miałeś do czynienia ze skalibrowanym wyświetlaczem i kto przeprowadzał usługę? Przypomnę, ze wpisanie ustawień z internetu to nie kalibracja i włączenie trybu THX też nią nie jest :)

EDIT: Wyobrażanie sobie wyświetlacza po kalibracji też nie jest tym o czym mówie :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.