Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

TRIBUL to był twój problem a nie tego telewizora. Napisanie o tym byłoby wielkim nadużyciem; jak z trotylem.

No nie do końca tak jest że to był mój problem, bo pojawia się coraz więcej ludzi z tymi tv którzy narzekają na zielone kropki;) W tym temacie też znalazło się kilka osób które to widziało, no i Maciek Koper spotkał się z tym przy kalibracji. Na jednym z for jest osobny temat o tym tv i tam ci mniej zaślepieni niesamowitymi tekstami na temat ST50 widza ten efekt doskonale.

TRIBUL pamiętasz kiedyś ci napisałem : jeśli ktoś ma pecha to i palca w dupie złamie.

Nie rób więc ze swojego dziwnego przypadku reguły, nie przepisuj internetu, nie posiłkuj się głupotami, jeśli nie masz szczęścia to za żadne skarby nie podchodź za blisko do plazm, bo najpewniej pojawi się nagle wyładowanie i prąd cię przez matryce pierdyknie.

A z czym Maciej Koper w pracy się spotyka to my dobrze wiemy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ocenę opisów parametrów takich jak "bug50 Hz", funkcja IFC czy judder, jako zwykły Kowalski, pominę.

"sittek" przecież Ty nie jesteś zwykłym "Kowalskim" Ty jesteś "wideofilem". Ponad 3900 postów (przepraszam nie wiem ile przypada na TV) na to wskazuje :-). I to jeszcze szczególnym fanem Panasonic-a. Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

nie podchodź za blisko do plazm, bo najpewniej pojawi się nagle wyładowanie i prąd cię przez matryce pierdyknie.

Może tak być bo tam są dosyć wysokie napięcia ;-)

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

TRIBUL pamiętasz kiedyś ci napisałem : jeśli ktoś ma pecha to i palca w dupie złamie.

Nie rób więc ze swojego dziwnego przypadku reguły, nie przepisuj internetu, nie posiłkuj się głupotami, jeśli nie masz szczęścia to za żadne skarby nie podchodź za blisko do plazm, bo najpewniej pojawi się nagle wyładowanie i prąd cię przez matryce pierdyknie.

A z czym Maciej Koper w pracy się spotyka to my dobrze wiemy.

Jestem 100% pewny, że z tym tv nie miałeś w ogóle do czynienia, albo widziałeś go przelotem na półce w sklepie. Klapki na oczach bo to Panasonic i do przodu. Użytkownicy piszą wiele na temat tego tv jednak ty wiesz lepiej bo naczytałeś się gazetek i pochwałek w internecie.

Fakt telewizor jest dobry, jednak ma ogromne wady na trzech z pięciu trybów.Wyobraź sobie że ten tv kupiłby Bobcat, który lubuje się w dynamicznych nastawach obrazu, i co?I okazałoby się że ma zjedzone kilka tonów i zielone kropy, czyli telewizor jest już zdyskwalifikowany dla takiego odbiorcy.Ktoś kupuje ten tv do podłączenia konsoli, więc chce użyć trybu Gra bo ma najniższy input lag, niestety spotyka go taki sam problem jak w przykładzie wyżej.

Wysil się trochę, idź do sklepu, weź pilota, ustaw jakikolwiek tryb prócz kino i prawdziwe kino i potem zabieraj głos w tej sprawie.

Tribul, ale to trochę tak, jakby uznawać za wadę fakt, że np. wzmacniacz stereo słabo gra z regulatorami niskich i wysokich ustawionych na maksa, skoro generalnie się tak nie słucha.

Tribul, ale to trochę tak, jakby uznawać za wadę fakt, że np. wzmacniacz stereo słabo gra z regulatorami niskich i wysokich ustawionych na maksa, skoro generalnie się tak nie słucha.

Hehe wiem o czym mówisz, jednak są osoby dla których tryby kinowe są np zbyt ciemne i chcą skorzystać z innego trybu, bądź skorzystać z trybu gra żeby pograć na konsoli. Przecież po to jest kilka trybów żeby każdy znalazł coś dla siebie. To tak jak byś kupił sportowy samochód z wyborem trybów jazdy : miasto,sport i trasa, jednak prawidłowo działałby tylko tryb np sport.

Jestem 100% pewny, że z tym tv nie miałeś w ogóle do czynienia, albo widziałeś go przelotem na półce w sklepie. Klapki na oczach bo to Panasonic i do przodu. Użytkownicy piszą wiele na temat tego tv jednak ty wiesz lepiej bo naczytałeś się gazetek i pochwałek w internecie.

.......

Wysil się trochę, idź do sklepu, weź pilota, ustaw jakikolwiek tryb prócz kino i prawdziwe kino i potem zabieraj głos w tej sprawie.

Dobre, nawet bardzo dobre. Zanim coś napiszesz to lepiej przemyśl choć troszkę, bo głupio wychodzi. Plazmy Panasonica akurat znam bardzo dobrze, a ten model jeszcze bardziej. Nie muszę już chodzić po sklepach bo nachodziłem się wcześniej. Obecnie jeśli idę to aby posłuchać co opowiadają sprzedawcy. Fajna sprawa. Obecnie ten model ma moja rodzina, moi znajomi i niedługo pewnie będę miał go i ja :)

Możliwe, że tak się nie słucha (choć znam osoby, które tak słuchają), ale mimo wszystko regulatory niskich i wysokich tonów we wzmacniaczu nawet ustawione na maxa nie powinny wnosić żadnych zniekształceń dźwięku.

@Sittek czy nie lepiej zamiast ST zainteresować się modelem GT?

Nie mylisz się aby przypadkiem? Na stronach www.panasonic.pl są GT i to z tegorocznej serii 50. W sklepach Internetowych też są oferowane.

Przykładowo cena TX-P42GT50 około 4500 zł.

Naprawdę nie wiadomo co o tym całym ST50 sądzić. Potencjalny klient chcący sobie właśnie kupić telewizor i stojący wobec dylematu wyboru (mnie to na szczęście nie dotyczy) może dostać kociokwiku.

Z jednej strony entuzjastyczne recenzje:

* to jest VT50 za przystępną cenę

* jakość obrazu omalże Kuro G9

* czerń lepsza niż VT.

Z drugiej strony (a dokładnie: z wielu innych stron) coraz częściej i coraz liczniej dobiegające opinie że to chała inaczej knot, model który się Panasonicowi po prostu nie udał (zdarza się przy masowej produkcji, koń się też potknie choć ma cztery kopyta).

Nie mylisz się aby przypadkiem? Na stronach www.panasonic.pl są GT i to z tegorocznej serii 50. W sklepach Internetowych też są oferowane.

Model TX-PXXGT50 aktualnie nie jest oferowany przez oficjalnych dystrybutorów Panasonica. Był przez pewien czas ale został wycofany. Można go oczywiście kupić ale nie z oficjalnej sprzedaży. Plus jest taki, że jeśli został zakupiony za granicą Panasonic Polska honoruje europejską gwarancję. Oczywiście nie polecam kupować w UK ponieważ tam jest inny system kodowania.

Tribul ma rację to jest soft do bani.

Sittek rany boskie nie kupuj tego telewizora za żadne skarby świata.

ST obraz ma naprawdę świetny. Na wyższy model wydawać kilka tysięcy więcej nie ma sensu. No chyba, że ktoś nazywa się TRIBUL.

Te wady, o których piszecie to nie jest jakiaś wadliwa seria? Od dwóch dni mam P42ST50 i nie zauważyłem niczego niepokojącego. Jedynie co mi na razie przeszkadza to "teatralny" obraz w niektórych scenach... ale to może być spowodowane tym, że przez ostatnie 8 lat oglądałem na LCD Panasonica ;)

Nie bierz pod uwagę tego co wypisuje TRIBUL.

Jeśli ktoś wpadnie pod TIR-a nie oznacza od razu, że wszystkie są wadliwe i zarazem niebezpieczne.

Naprawdę nie wiadomo co o tym całym ST50 sądzić. Potencjalny klient chcący sobie właśnie kupić telewizor i stojący wobec dylematu wyboru (mnie to na szczęście nie dotyczy) może dostać kociokwiku.

Z jednej strony entuzjastyczne recenzje:

* to jest VT50 za przystępną cenę

* jakość obrazu omalże Kuro G9

* czerń lepsza niż VT.

Z drugiej strony (a dokładnie: z wielu innych stron) coraz częściej i coraz liczniej dobiegające opinie że to chała inaczej knot, model który się Panasonicowi po prostu nie udał (zdarza się przy masowej produkcji, koń się też potknie choć ma cztery kopyta).

Bo ten tv jest naprawdę dobry, ma rewelacyjny obraz jednak ma wady w trzech trybach obrazu, i tak jak pisze wtiek_z pewnie jest to wina softu który aktualizowałem juz dwa razy i żadnych zmian.W sumie to dla mnie bez różnicy bo i tak używam trybów kinowych, no ale dla kogoś może być zupełnie inaczej.

Miałem już styczność z sześcioma takimi tv i na każdym był ten sam efekt, jednak były to tylko 50st50, z 42 calami nie miałem styczności.

Sittek wiesz co.... szkoda mi czcionki na ciebie.

Bo ten tv jest naprawdę dobry, ma rewelacyjny obraz jednak ma wady w trzech trybach obrazu.

Trochę sam sobie przeczysz. Jak można nazwać naprawdę dobrym, skoro 60% trybów obrazu (3 na 5) ma sp....ch?. A gdyby odbierał tylko jeden kanał TV - to też byś go usprawiedliwiał, argumentując że "Ty innych nie oglądasz"?

Nie porównuj odbioru jednego kanału tv do trybów obrazu.Dla mnie mogłoby w ogóle nie być trybów obrazu, wystarczył by jeden - prawdziwe kino, tamte odbieram jako "dodatek", jednak tak jak pisałem, niektórym wady na tych trybach mogą bardzo przeszkadzać. Wszędzie w testach oceniany jest wysoko bo na trybach kinowych ten tv ma naprawde bardzo dobry obraz. Nikt nie robi testówrecenzji tv na trybie normalnym lub dynamicznym bo znacznie odbiegają od standardów, więc robią testy albo na trybach kinowych albo na tv po kalibracji, i wtedy pokazuje on na co go stać.

możesz przytoczyć jakieś źródła tych "coraz częściej i coraz liczniej dobiegających opinii" ?mi póki co wiadomo o relacji Tribula

Właśnie z powodu mnogości gustów i upodobań w każdym telewizorze jest wiele trybów obrazu. Dla Ciebie najważniejsze są Kinowe, reszta to dodatki. Dla mnie najważniejsze są Normalny i Dynamiczny a pozostaje skłonny jestem nazwać dodatkami. Dlatego uważam, że WSZYSTKIE tryby mają dawać dobry obraz. Jakiś tryb może się komuś nie podobać, ale nie ma prawa tam być zakłóceń typu zielony śnieg, jeśli prawdą jest to, co piszesz (bo inni tego nie widzieli).

Będę musiał w wolnej chwili przejść się do MM i pobawić ST. Sam jestem ciekaw trybu Dynamicznego i Normalnego w tym modelu.

A tak nawiasem mówiąc: nie zastanowiło Cię nigdy dlaczego jeden z trybów nazywa się Normalny (u innych producentów: Standardowy)? Skoro jest taki "be", nie trzyma norm i standardów? A może to normy i standardy są nienormalne?

jeśli prawdą jest to, co piszesz (bo inni tego nie widzieli).

Tak to jest jak czyta się wybiórczo i przyjmuje do wiadomości tylko to co ci pasuje. Tylko w tym tylko temacie masz 3 osoby które miały z tym styczność:

Tribul, widziałem wczoraj 65' ST50 - porażka.

Faktycznie w trybie dynamicznym występuje "śnieg" - pierwszy raz coś takiego widzę na plaźmie.

Co za tym idzie, kolejne 8 - 10 wyświetlane było z dużym mrowieniem, bo te blisko czerni zawsze muszą być mocno roztrząsane. Co za tym idzie:

- 7 pierwszych poziomów było jednolitą plamą

- stopnie gradacji, które powinny być jaśniejsze i już w miarę gładkie mocno śnieżyły i były przyciemnione

Tu z innego forum:

"U mnie , widać tylko zielone kropeczki na trybie NORMAL ,GRA,... ."

"ja u siebie widzę różnice jak przełączam między trybami, na normalnym tego powiedzmy, że śniegu widać najwięcej, ale jak zmienię tryb to już jest dobrze"

Dlatego uważam, że WSZYSTKIE tryby mają dawać dobry obraz. Jakiś tryb może się komuś nie podobać, ale nie ma prawa tam być zakłóceń typu zielony śnieg

O czym ja pisałem wyżej?Czytasz w ogóle? Pisałem przecież że dla niektórych osób ten tv może okazać się totalnie zje....wymieniłem tam nawet ciebie...

Tak to jest jak czyta się wybiórczo i przyjmuje do wiadomości tylko to co ci pasuje. Tylko w tym tylko temacie masz 3 osoby które miały z tym styczność:

Jeśli ktoś czyta wybiórczo - to chyba nie ja. Masz tu niedaleko wpis osoby twierdzącej, że zna opisywane zjawisko wyłącznie z Twojej opowieści.

O czym ja pisałem wyżej?Czytasz w ogóle? Pisałem przecież że dla niektórych osób ten tv może okazać się totalnie zje....wymieniłem tam nawet ciebie...

Po co ten agresywny ton? Czytam wogóle. Napisałem zaś tylko po to, aby podkreślić że się z Tobą zgadzam.

Nie mam agresywnego tonu:)To jest forum i podchodze do tego z uśmiechem;)Jak będę walił tu wykrzykniki to wtedy bedzie oznaczało żem agresywny hehe

Napisałem zaś tylko po to, aby podkreślić że się z Tobą zgadzam.

To jest właśnie porozumiewanie się pisząc:) Źle cie zrozumiałem.

Pozdrawiam

Ocenę opisów parametrów takich jak "bug50 Hz", funkcja IFC czy judder, jako zwykły Kowalski, pominę. Są to sprawy czysto techniczne dla zwykłego śmiertelnika niewidoczne, wymagającego zapewne przylepienia wzroku i nosa bezpośrednio do matrycy. Z odległości 2-3 metrów nic mi nie przeszkadzało, nic nie drażniło, a obraz był doskonały. Omawianie ich jest zapewne wymogiem współczesnej profesjonalnej recenzji sprzętu RTV. Cóż, takie czasy.

Śmiem twierdzić, że jak przylepisz nosa do matrycy to nie zauważysz żadnego z problemów. Ogólnie pasjonuje mnie jak można nie widzieć błędu 50Hz, albo juddera, ale jak widać każdy z nas ma inną wrażliwość. Czasami skrajnie różną ;)

Dlaczego ten Panasonic został oceniony na 2/5 przy prawie identycznych funkcjach LCD LG gdzie dostał aż 5/5?

Ocenie nie podlega wyłącznie ilość funkcji, ale także sposób ich obsługi. W LG wszystko chodzi bardzo płynnie, jest pilot magic remote, który jest niezwykle wygodny, przeglądarka www działa szybko i jest ze wszystkim kompatybilna, można przewijać itp. itd.

Czy jest to parametr który można poprawić nowym firmware?

Za pomocą firmware można poprawić wszystko - funkcjonalności, czerń, jasność, oddanie barw.

Obecnie ten model ma moja rodzina, moi znajomi i niedługo pewnie będę miał go i ja :)

Zrób test - wyświetl obraz z dużą ilością ciemnych szczegółów, a następnie przełączaj pomiędzy trybami prawdziwe kino i normalny/dynamiczny/gra. Przed przystąpieniem do testu suwak jasność musi być na 0 we wszystkich trybach. Opisz spostrzeżenia.

Naprawdę nie wiadomo co o tym całym ST50 sądzić.

* czerń lepsza niż VT.

Zastanawia mnie skąd wziąłeś taką informację. Ostatni raz gdy Cię o to zapytałem odpowiedziałeś, że ja tak pisałem co jest jakąś pomyłką. Nie pisałem tak.

Maciej Koper, czy możesz ustosunkować się do tego śnieżenia, bo w teście nie ma o nim mowy?

Trochę śniegu zawsze będzie, bo tak działa plazma (tworzy odcienie przez dithering przestrzenny). Oglądając jednak z odpowiedniej odległości nasze oczy sumują kolory z rozproszonego śniegu i przestajemy go zauważać. Panasonic ST50 ma natomiast jakiś problem w postaci zjadania odcieni w trybach [normalny] [dynamiczny] i [gra], a tych "niezjedzonych" wyświetlania z ilością śniegu większą niż zazwyczaj się widzi. Oglądałem to na oczy raz i rozumiem, że komuś może przeszkadzać, bo jest widoczne nawet z odległości 1,5 metra.

Moim zdaniem sam ten śnieg nie jest największym problemem, największym problemem jest to że TV zjada nawet 7 odcieni bliskich czerni. Ale jak widać co człowiek to inna wrażliwość na problemy. Sittek na przykład nie widzi juddera, problemu 50Hz, to według mnie problemy tego samego rzędu...

No ale skoro zjada czerń to nie można po prostu podciągnąć jasności?

Problem w tym, że zjada czerń w zależności od zawartości ekranu, więc jak podciągniesz suwak jasności to w danej chwili może być OK, a w następnej już nie bo np. zje kolejne odcienie, albo odwrotnie czerń będzie mrowiła i świeciła.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.