Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

"Oryginalny układ pikseli..i tak widać na moich fotkach

(kiepsko, ale prawidłowo, bo bez oszustwa)"

To co zacytowałem wyżej, wymalowałeś na wklejonej "fotce" ... zapewne nie zrobionej przez Ciebie.

Na twoich fotkach (posty: 5178, 5176, 5174) zupełnie nie widać pikseli, więc nie można mówić o jakimkolwiek układzie. Czyli kłamiesz i oszukujesz, twierdząc że "na Twoich fotkach widać prawidłowy układ" ... bo nie da się dostrzec jakiegokolwiek układu (bo zupełnie nie widać pikseli).

Zmień monitor , albo okulistę.

Nie spamuj , tylko odnieś się do pytania (kwadraciki z praktyki).

Ppytam kolejny raz , ale rozumiem że t y tylko teoretykiem jesteś - więc nie zabieraj glosu. :)))))

Na moich fotkach (przy sprawnym monitorze) widać ładnie pionowy układ pikseli (kolorowych, czego nie ma u oszustów i lemingów).

Dla tych co mają kiepskie monitory rozjaśnię zdjęcie oszusta i widać "jak na dłoni" oszustwo.

(moje też można rozjaśnić , ale lemingi tego nie potrafią, bo to już praktyka) :))))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Leming teoretyk oszustwa nie widzi , prawdy nie widzi.

W tym czasie co On bzdurzył już cyknąłem fotkę plazmy na szarym tle(dla ślepego leminga, teoretyka).

Wbrew temu co przedstawiają zdjęcia oszusta (cudowne rozmnożenie nie istniejących pikseli) macie kolejną prawdziwą fotkę.

(lemingi i tak pójdą za oszustwem bo....to lemingi) :))))))

-----------------------

na dole fotka w minutę (z ekranu PDP) - szukać zielonych wylądowań, szukać.....lemingi :))))))

Ps - pojaśnilem na fotce 2 (dla ślepego leminga - może teraz piksele dojrzy)

Ukryta Zawartość

post-8228-0-67014500-1352624984_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla tych co mają kiepskie monitory rozjaśnię zdjęcie oszusta i widać "jak na dłoni" oszustwo.

(moje też można rozjaśnić , ale lemingi tego nie potrafią, bo to już praktyka) :))))

Masz Twoje zdjęcie post 5174 szary ekran (wycięty fragment, bo nie chciałem wklejać foty o rozdzielczości kilku tys pikseli x kilka tys pikseli), rozjaśnione, zwiększony kontrast i powiększone (filtr lanczos - dużo dokładniejszy od bikubicznego):

Ukryta Zawartość

- nie widać struktury pikseli, tylko rozmycie + ew. plamy szumu matrycy i poniekąd efekt mory (subtelne zabarwienia na np. róż)

Leming teoretyk oszustwa nie widzi , prawdy nie widzi.

W tym czasie co On bzdurzył już cyknąłem fotkę plazmy na szarym tle(dla ślepego leminga, teoretyka).

Wbrew temu co przedstawiają zdjęcia oszusta (cudowne rozmnożenie nie istniejących pikseli) macie kolejną prawdziwą fotkę.

(lemingi i tak pójdą za oszustwem bo....to lemingi) :))))))

-----------------------

na dole fotka w minutę (z ekranu PDP) - szukać zielonych wylądowań, szukać.....lemingi :))))))

Ps - pojaśnilem na fotce 2 (dla ślepego leminga - może teraz piksele dojrzy)

Teraz twoje kłamstwa są nic nie warte manipulancie jeden. Najpierw nie potrafiłeś zrobić fotki, by było widać piksele, a teraz cudownie ci się udało? - nie rozśmieszaj mnie. Sam zrobiłeś te fotki? No kto by pomyślał. Proste pytanie: dla czego wcześniej nie wklejałeś choćby takiej dokładności fotek, by było widać zarys pikseli?

Ukryta Zawartość

Leming teoretyk:

- pierw narzekał że nie widzi pikseli'

- potem bez znajomości grafiki "zajrzał" do wnętra piksela.

Coś udowodnił?

Ano tylko tyle że wyciąga idiotyczne wnioski ze zdjęcia JPG.

(powiększ więcej - dostaniesz się do struktury elektrod - fantasto, teoretyku).

Ciebie odpuszczam, czekam na oszusta (bo chcesz temat "zamydlić").

Wstyd. :)))))

A tak na koniec - zrób wreszcie coś swojego (fotki, odpowiedz o kwadracie).

Z drugiej strony ,"nawalileś" ponad 8000 postów, to przecież nie możesz mieć praktyki - siedzisz na forum i spamujesz. :))))

-------------------------------------

Wracam do oszustwa (realnego, nie wyimaginowanego).

Dal mniej obeznanych - fotka poniżej przedstawia nieznany rodzaj matrycy, nie istnieje taka w rzeczywistości):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tak na koniec - zrób wreszcie coś swojego (fotki, odpowiedz o kwadracie).

Robiłem już różne swoje fotki i będę je robił wtedy kiedy będą coś wnosić do tematu. Teraz może mam wkleić fotkę swojego LCD kiedy rozmawiamy o ditheringu w plazmach?

Z drugiej strony ,"nawalileś" ponad 8000 postów, to przecież nie możesz mieć praktyki - siedzisz na forum i spamujesz. :))))

Faktycznie ... by napisać mniej niż 4 posty dziennie (niemal 3), to nic innego nie można robić, tylko siedzieć na forum ... coś ci powiem - wolno piszesz, skoro ty potrzebujesz całego swojego czasu by pisać z taką częstotliwością :)

Coś udowodnił?

Ano tylko tyle że wyciąga idiotyczne wnioski ze zdjęcia JPG.

Za to twoje może nie są idiotyczne? Gdzie tam widzisz strukturę pikseli swojego wyświetlacza, na swoich idiotycznych zdjęciach z postów nr. 5174 czy 5176 ?

Przypomnę:

fotka z lewej = instniejąca plazma (zrzut ekranu) widać piksele (z mojego PDP)

fotka z prawej = nie ma takiego modelu wyświetlacza (nie tylko PDP) = oszustwo (nie moje)

Ukryta Zawartość

post-8228-0-24481700-1352627149_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak oszustwem były Twoje wyniki kalibracji (zapewniam że nie jedynym),gdzie klientom kit wciskałeś w postaci bzdurnego "trójkąta" tak i tutaj oszustwo stosujesz.

Dostałeś czarno na białym, że dane wprowadzone do excella były poprawne, błąd tkwił po stronie excella, napisz sobie o to do microsoft'u

Ale ty jako naczelny troll oczywiście widzisz co innego. Czy zarzucanie oszustwa nie podchodzi czasem pod paragraf? :)

Mnie się zarzuca np w 100% prawdziwe fotki z pokazanym ekranem PDP (pikselami) i wnioski jako bzdury, samemu buduje się teorie oparte na oszustwie.

Zdjęcie które wstawiłem jest z tej witryny

Ukryta Zawartość

Więc tam zarzucaj kłamstwo. Nie rysowałem żadnych linii i nie powiększałem go jak nienormalny bo doskonale oddaje to co widać na PDP blisko czerni, więc równie dobrze może być narysowane w paint, mi to różnicy nie robi.

Ps - @Macieju , jak nie ogarniasz prawdy i podstaw, chwytasz się znowu oszustwa..... to faktycznie droga do np. certyfikatu IFC będzie długa.

(a to oszustwo wskazała mi osoba, która takowy papier posiada, i nie tylko to wskazała... :))) )

He he, pewnie to ta sama osoba, która mówiła Ci że spektrometr lepiej mierzy niskie jasności od kolorymetru, czyli zapewne TY sam :D. Proszę cię, piszesz takie bzdury, że Ci co znają zagadnienia pewnie płaczą ze śmiechu czytając to forum, a tym niedoświadczonym szkodzisz. Wprowadzając w błąd. Certyfikat IFC A co to właściwie jest? Gdzie można taki zrobić? :DDDDD

Ukryta Zawartość

Zapomniałem wspomnieć, że w czasie kiedy wymieniałem myśli ( :) ) z hojlo1, to na TVP1 HD leciał program "Jak to działa" ... ewidentnie było to SD przeskalowane na HD. Takie coś jest karygodne ... tzn. sam program jest oczywiście dobry, ale dla czego nie przygotowano go w HD?

@Macieju....

Czyli zamiast - przepraszam, pomyliłem się, albo wprowadzono mnie w błąd, mam kolejne bzdurzenie.

To nie ja, to inny pisał - dziecinada (to oni tutaj piszą???)

Przypomnę - nie ma takiego wyświetlacza na który się powołujesz.

Ale to mało istotne ( choć zapewne jedna z przyczyn z której z jednego forum Cię zbanowali)

----------------------------

@Macieju - nie znasz znaczenia słów i to Twój problem.

Ja z całą świadomością nazywam Twoje działania (jako całość) OSZUSTWEM.

I tutaj i np.:

Ukryta Zawartość

Jak nie rozumiesz znaczenia i tego słowa, to:

Ukryta Zawartość

Masz wybór, np:

- albo spauzować swoje Trollowanie (zarejestruj się jako firma i sprawa jasna)

- omijaj tematy związane z pracą zarobkową na zwykłym forum

- albo nawet podaj mnie do sadu

Pasuje mi ta trzecia koncepcja, będą także Twoi klienci za świadków robić itp...

Ja rozumiem znaczenie słów i obiecuję że jak będziesz wprowadzał w błąd mając cel zarobkowy (a nw gruncie rzeczy inaczej nie można), ja będę w miarę możliwości interweniował i nazywał sprawę po imieniu.

Nie tylko w tym dziale, forum , ale mogę na innych.

Nazywam to = OSZUSTWEM.

Możesz kontynuować, jak masz ochotę (dasz mi wolną rękę..)

Zauważ że jesteś jedyny z "zawodowych" kalibratorów, którzy: demagogię na forum uprawiają.

Tamci znają znaczenia słów i tego co robią..

-----------------------------

Wracając do tematu LCD/PDP... .

Tutejsi użytkownicy mają swój rozum i nawet fikcyjne fotki nie zmieniają wyniku ankiety u góry.

(a oczywiście na temat moich "kwadratów - pytanych wielokrotnie = cisza, tak to jest jak się real foto przedstawi...)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przepraszać to Ty będziesz ludzi za robienie śmietnika w wątku stekami bzdur. Poczekajmy tylko aż przetłumaczą Ci to inne osoby, które znają te zagadanienia. Będzie tak jak w wątku o Bravii 4K po wypowiedzie użytkownika wiatrak, gdy w końcu zrozumiałeś że nie masz racji i przeprosiłeś. Im szybciej uświadomisz sobie że tez nie masz racji teraz tym lepiej dla dobra wszystkich czytelników forum.

I nie uciekaj się do przedszkolnych zagrań oskarżając mnie o promocję, bo od dwóch stron rozmawiamy wyłącznie o działaniu plazmy. Ja plazm nie produkuję...

@Macieju

Dzięki - za wolną rękę.

Oszustwa trzeba tropić - masz w zupełności rację.

Jednak nadal podkreślasz nie znasz znaczenia słów i nawet terminu OSZUSTWO nie jesteś w stanie rozszyfrować.

Ale nie szkodzi - nie mój problem. :))))))

(u mnie przerwa - poczekam na kolejną "reklamę")

Ps - ale się zakręciłeś pierw dajesz zdjęcia z plazmy, teraz ze to nie Twoje, nie produkujesz....kontynuuj , kontynuuj...

Duża część tego kolorowego, pełzającego ziarna na ekranach to najzwyklejszy w świecie szum, najmocniejsze algorytmy nie wyczeszą go do końca z materiału wideo. Jedyny wolny od szumów obraz to świat widziany oczami.

@Edson - ale to nie dotyczy to omawianej fotki.

Oszustwo zdjęcia:

- masz u góry pzy cyfrach prawidłowy układ subpikseli (np. niebieskie/czerwone ładnie widać ułożone pionowo)

- poniżej ktoś programem graficznym wymazał prawdziwe piksele i wstawił "rozsiane kropki" (omówione na rysunkach) w dowolnym układzie.

Nie ma świecie takiego ekranu TV.

Ktoś posunął się do oszustwa by tylko udowodnić "TKM".

(liczył właśnie na to że nabierze na to oszustwo innych....)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

Dithering to zaraza.

Hojlo1 górą.

Ukryta Zawartość

Postanowiłem napisać jeszcze jednego posta w sprawie poruszonego zagadnienia. Tym razem z naciskiem na wytłumaczenie dlaczego zjawisko ditheringu NIE MA negatywnego wpływu na użytkowanie plazmy

Zacznę jednak od wstępu na którym zarejestrowałem dithering własnoręcznie, aby nie posiłkować się czyimiś wątpliwymi zdjęciami. Zrobiłem to z czystej formalności, aby czytelnicy nie mieli wątpliwości, bo wiedziałem, że rezultat będzie taki sam jak na zdjęciu zapożyczonym z AVSForum. Nieciekawi zagadnienia mogą od razu przeskoczyć do części drugiej mojej wypowiedzi gdzie napiszę czemu to nie przeszkadza.

W poście

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) napisałem czym jest dithering w plazmie. Następnie w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) opisałem po łebkach drugą technikę - sterowanie polowe (subfield drive 600Hz). Postulat mój (i Kyle) był taki, że jedna i druga technika jest używana w TV plazmowym do uzyskiwania porządanego odcienia koloru. Nastąpiła jednak dezinformacja jakoby dithering był jedynie "dodatkiem" generowanym przez różnorakie poprawiacze obrazu.

Do testu użyjemy więc starej plazmy Panasonic TX-P42S10E nie posiadającej układu IFC, ani czegokolwiek innego co mogłoby generować "śnieg". Plansze wyświetlę z generatora video:

dsc42352.th.jpgdsc42342.th.jpg

Poniższe zdjęcia dają efekt jak oglądanie ekranu z około 30 centymetrów

Teoria: dithering jest najsilniej wykorzystywany na odcieniach bliskich czerni. Wtedy najlepiej widać śnieżenie z niewielkiej odległości od ekranu. Krytyczne są 3 - 4 odcienie ponad czernią. Poniższe zdjęcie prezentuje dwie jednobarwne plansze w skali szarości. Ta po prawo to pierwszy stopień ponad czernią, jak widać składa się wyłącznie z niebieskiego koloru. To nie problem, bo na tak niskich jasnościach nasze oczy prawie nie dostrzegają koloru. Po lewo drugi szary odcień ponad czernią. Tu już widać wszystkie kolory rozsiane w kaszkę.

dsc4236small.jpg

Dalej matematycznie poprawny gradient 8 bitowy na którym według jednego z dyskutantów nie powinno być ditheringu wcale:

dsc4248small.jpg

I scena z filmu:

dsc4263small.jpg

Tu zdjęcia w pełnej rozdzielczości. Powiększenie zdjęcia i oglądanie w pełnym przybliżeniu daje efekt jak oglądanie ekranu z około 30 centymetrów

thumbnail.pngthumbnail.pngthumbnail.pngthumbnail.pngthumbnail.pngthumbnail.pngthumbnail.pngthumbnail.pngthumbnail.png

Polecam obejrzeć powyższe ^^ Wygląda całkiem strasznie, co?

Jednakże takie działanie wyświetlacza nie ujmuje mu ani trochę zalet. W podanych przykładach:

- wybrałem sceny z odcieniami bisko czerni podatne na występowanie ditheringu

- wybrałem takie o niskiej jasności, ponieważ w otoczeniu jaskrawych obiektów zdolność oka do rozróżniania detali w cieniach spada

- siedziałem blisko ekranu (30-40cm)

Jednym słowem obrałem najbardziej niekorzystną pozycję tylko po to by zauważyć niuanse i zgodnie z podwalinami teoretycznymi były one doskonale widoczne. Teraz czas na drugi eksperyment - oddalam się od telewizora aż kaszka pikselowa zleje się w jeden odcień, czyli stanie się to co ma się stać.

dsc42612.th.jpg

- przy 70 cm przestaję rozróżniać "tańczące piksele", przybierają 1 kolor.

- przy 130 cm nie widzę jakiegokolwiek efektu, obraz jest stabilny

Podejrzewam, że nikt ogląda z nosem w ekranie, więc nikomu też dithering nie będzie przeszkadzał. On jest, ale rzadko kiedy mamy okazję go zauważyć, chyba, że będziemy zwracać szczególną uwagę. Może nie tyle zauwazymy dithering co niespokojny, mieniący się obraz. W trochę gorszej sytuacji są posiadacze ST50, gdzie na 3 z 5 trybów obrazu dithering jest dużo bardziej zauważalny. I o to chyba się cała dyskusja rozbija.

Na zakończenie informacja dla tych co będą rysować kreski i liczyć piksele na moich zdjęciach: sprawdzałem sam w przybliżeniu i subpiksele nie są równe tak jak niektórzy by chcieli. Powód? Zdjęcia robione są z czasem migawki 1/30 sek. W tym czasie następuje więcej niż jeden błysk subpikseli, a aprat rusza się pod wpływem zwlaniania spustu. Wystarczy ruch obiektywu o 1mm a już przesunięcie będzie znaczne przy drugim błysku generowanym przez ekran i tak to wyjdzie na zdjęciu.

A jak ktoś nadal chce podyskutować to najlepiej z filmem, który zrobiłem podczas, żeby nie było wątpliwości ;)

Ukryta Zawartość

Sądzę, że to samo się stało na fotografii z AVSForum i hojlo, twóje ekspert powinien to uwzględnić.

Dochodzą do tego dystorsje i zniekształcenia. Na zdjęciu lansowanym przez hojlo dzieje się to samo:

beznazwy1jja.th.jpg

Wniosek: Jest dithering i można go zauważyć z niewielkiej odległości (30-40cm) na ciemnych scenach. Z odległości normalnych dla widza (70cm i więcej przy 42") nie widać efektu więc nic nie ujmuje wyświetlaczowi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie chce mi się czytać tych całych przepychanek (tradycyjnych w wątku) ale...

- przy 70 cm przestaję rozróżniać "tańczące piksele", przybierają 1 kolor.

- przy 130 cm nie widzę jakiegokolwiek efektu, obraz jest stabilny

Podejrzewam, że nikt ogląda z nosem w ekranie, więc nikomu też dithering nie będzie przeszkadzał. On jest, ale rzadko kiedy mamy okazję go zauważyć, chyba, że będziemy zwracać szczególną uwagę. Może nie tyle zauwazymy dithering co niespokojny, mieniący się obraz

Mam dokładnie takie samo zdanie. Żadnego ditheringu nie widać w praktyce, jest ta lekka niestabilność/mrowienie, widoczne czasami przy niektórych scenach.

Też nie dam rady przeczytać całości.

Naraz okazuje się ze z wady robi się zaletę itp.

Nie ma sensu komentować.

Jak zwykle widzę 2 podejścia do ditheringu.

Jedno słownikowe - czyli mieszanie kolorów (i to jest podstawa tłumaczenia na polski) i nic z niego nie wynika - tak działa wszystko oparte o mieszanie "światłem , czy tuszem".

Drugie znaczenie - dithering komputerowy

(czyli ŚWIADOME uzyskanie np. kolejnej barwy , ale nie z nakładania dwóch , ale metodą złudzenia, gdy np obok siebie "rozsiejmy kropki".

Dla mniej bystrych przypomnę że ten drugi jest stosowny specjalnie (pożądane) tylko wo kreślonej sytuacji.

Jednak chodzi o ekran (zasada działania) - nie układy pośrednie robiące dithering komputerowy.

Przykład z praktyki:

Załączcie sobie plazmę i CRT (przeciętny) wieczorem i nie podawajcie żadnego sygnału.

KAŻDY MROWI - co tu odkrywać!

Jednak zauważcie że to mrowienie to nie dithering komputerowy (nie ma co mieszać do uzyskania dodatkowego koloru) - ot mrowi bo wygasić całkiem komórek plazmowych/luminoforu nie potrafi.

Ot i tyle

Czyli z pozycji TV i optyki (i nieznajomości słownika) mamy dithering zawsze , ale nie zawsze tzw. "komputerowy".

Tak działa wszystko oparte o mieszanie kolorów.

------------------

Teraz przypomnę dlaczego @Maciej znowu głos zabiera.

Na drugim forum zrobił rzecz karygodną , aż administracja musiała interweniować.

Nie będę tego kontynuował - ale..:

@Macieju Koper - znowu udowodniłeś że jesteś OSZUSTEM, także jako "firma kogucik".

Zarejestruj się jako firma i przestań ludzi naciągać na koszty.

Nawet tam Ci to szybko wytkano....!!!

Wstyd że nadal tutaj się udzielasz!

Jeszcze bardziej nie polecam usług tej firemki, a do "rewelacji" tego osobnika proszę podchodzić ostrożnie (przykład z fałszywym zdjęciem i wnioskami nie jest jedyny).

Nawarzyło się piwa - trzeba teraz zacząć pić...

-------------------------

Ps - przepraszam , jest tez trzecie pojęcie do "ditheringu".

Ludzie używajcie języka polskiego , lub dobrze tłumaczcie Anglosasów , bo znowu będą kawały że jesteśmy narodem co małpują i to nieudolnie.

Przykre to.

Proponuje wrócić do tematu LCD/PDP, bo to jest prawdziwy wątek (nie dithering).

Ankieta tez tego dotyczy.

Czy aby nie przekroczyliśmy granic zdrowego rozsądku? Dyskusje na poziomie pojedyńczego piksela, co ja mówię: pojedyńczego elektronu i fizyki kwantowej. Można na tym napisać 5 prac doktorskich i 2 habilitacyjne. Siłowe wywoływanie na ekranie jakichś zjawisk, które w codziennym użytkowaniu nie mają żadnego znaczenia i wielce uczone deliberacje na podstawie oglądu z odległości 5 cm. Przejdźcie się do muzeum i obejrzyjcie jakikolwiek obraz (np. "Bitwa pod Grunwaldem") z tej odległości. Zobaczycie jaki jest "piękny inaczej": widać fakturę farby olejnej i takie tam inne, w sumie "błeee". Czy na tej podstawie będziecie lansować tezę, że Matejko był kiepskim malarzem?

Wyluzujcie trochę, puście sobie ulubiony BD lub program TV i cieszcie się pięknym obrazem, bo macie naprawdę dobre telewizory. I skończmy te akademickie dysputy bo to zaczyna się robić takie naukowe i poważne, że aż śmieszne i niepoważne.

Ciekawe czy po przeczytaniu tych kilku kartek ludzie zaczną zwracać się o zwrot pieniędzy?

- chyba nie ten dział .(???)

Jak o kalibracje chodzi i to pytanie nie jest retoryczne, proponuje powtórzyć w dobrym temacie. :)

----------------------

@Bobcat masz absolutnie rację.

Zauważ tylko ze naraz z jednego modelu PDP zrobiono jakąś wade wszystkich PDP i ilu stron było potrzeba by odkryć że tak nie jest.

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

........

(czyli ŚWIADOME uzyskanie np. kolejnej barwy , ale nie z nakładania dwóch , ale metodą złudzenia, gdy np obok siebie "rozsiejmy kropki".

Dla mniej bystrych przypomnę że ten drugi jest stosowny specjalnie (pożądane) tylko wo kreślonej sytuacji.

Jednak chodzi o ekran (zasada działania) - nie układy pośrednie robiące dithering komputerowy.

......

Jednak zauważcie że to mrowienie to nie dithering komputerowy (nie ma co mieszać do uzyskania dodatkowego koloru) - ot mrowi bo wygasić całkiem komórek plazmowych/luminoforu nie potrafi.

Ot i tyle

.......

Zacytowałem co istotniejsze fragmenty. Starałem się do tej pory powstrzymywać, ale moja pobłażliwość na rozsiewanie nieprawdziwych informacji, też ma swoje granice. Więc nie dam rady niestety się powstrzymywać i muszę to skomentować. Zrobię to w punktach.

1. Z przykrością stwierdzam, że mylisz się i to zasadniczo i w całej rozciągłości. Nie wiem skąd u Ciebie bierze się to zatwardziałe stanowisko i odporność na jakiekolwiek argumenty.

2. Ekran plazmowy składa się z dwóch elementów tak naprawdę, z matrycy, która zajmuje się zapalaniem i wygaszaniem pikseli poprzez wyładowanie. I ze sterownika, który zajmuje się adresowaniem pikseli i generowaniem obrazu jako całości, w tym generowaniem odcieni pośrednich. Dla reszty elektroniki telewizora, taki tandem stanowi właśnie ekran plazmowy.

3. Kolory pośrednie generowanie są na poziomie sterownika i wyłącznie tam. Metody na osiąganie kolorów pośrednich są dokładnie dwie i obie są stosowane zawsze. Pierwsza to subfield driving, czyli szybkozmienne migotanie, które jest uśredniane przez oko ludzkie i dlatego postrzega ono odcień danej barwy i dithering komputerowy, rozumiany jako rozsiewanie kropek, jak to ładnie raczyłeś nazwać.

Metoda pierwsza, stosowana jest dla jasnych i średnich kolorów, ale z powodu zredukowanej kwantyzacji, dla kolorów ciemnych trudniej jest rozróżnić odcienie i dlatego stosowany jest dithering komputerowy.

4. Metodę ditheringu wykorzystują intensywniej ekrany plazmowe firm Samsung i Hitachi, następnie LG, a w najmniejszym stopniu, ekrany Panasonica. Rozsiewanie kropek w ditheringu komputerowym, jest dodatkowo randomizowane, to znaczy wzorek rozsiewania ma charakter losowy na większych powierzchniach, aby wzmóc efekt uśredniający dla oka ludzkiego. I żeby efekt ditheringu był akceptowalnych z bliższej odległości.

Reasumując:

Dithering był, jest i zapewne będzie jeszcze długo, nieodłączną częścią metody generowania kolorów pośrednich, w zakresie ciemnych odcieni, w ekranach plazmowych. Dithering wykonywany jest na poziomie sterownika ekranu, nie wykonuje go ani matryca, ani tym bardziej podstawowa elektronika telewizora. Mrowienie obrazu o którym wspominasz, to są błędy pracy matrycy, które, owszem, występują ale które nie mają nic wspólnego z ditheringiem.

Możesz rozgłaszać różne teorie i tym podobne rzeczy, ale nie będziesz w stanie zaprzeczyć organoleptycznym faktom.

Proszę bardzo:

http://www.youtube.com/watch?v=o55xrVBQwGI

Ekran plazomwy Hitachi, źródło płyta BluRay. Pierwsza część filmu prezentuje sposób wyświetlania ciemnego odcienia, obraz na stopklatce. Druga część ocienia jasnego. Masz tryb ciągłego filmu "live". Mam nadzieję zatem, że nie pojawi się zarzut oszustwa.

Jeśli będziesz w stanie zaprzeczyć, że to co widać na ekranie to dithering komputerowy, to ja się poddaję. Nie da się polemizować z kimś, kto twierdzi, że Ziemia jest płaska. Czy naprawdę tak trudno jest przyznać się do błędu, nawet przed samym sobą, że aż trzeba brnąć w ślepą uliczkę, wciąć i wciąż, wbrew oczywistym faktom? Błądzić jest rzeczą ludzką....

Jeśli film Cię nie przekonał, to postaram się zdobyć dokumentację serwisową do jakiegoś sterownika matrycy i Ci przesłać. Chociaż to są akurat materiały "non public" i będzie to dość trudne. Będziesz tam mieć to wyłożone, kawa na ławę, że dithering, o charakterze komputerowym, jak najbardziej jest wykorzystywany w sterownikach matryc plazmowych.

A jeśli chcesz to zaobserwować "na żywca" to zrób to na matrycy Samsunga, byle o dużej przekątnej, bo będzie wtedy lepiej widać. Albo na nieco starszej, o mniejszej rozdzielczości, też będzie to dobrze widać. Do testów proponuję posłużyć się statycznym, ciemnym, obrazem z komputera. Dithering będzie świetnie widać.

........

......

Ot i tyle

.......

Zacytowałem co istotniejsze fragmenty. Starałem się do tej pory powstrzymywać, ale moja pobłażliwość na rozsiewanie nieprawdziwych informacji, też ma swoje granice. Więc nie dam rady niestety się powstrzymywać i muszę to skomentować. Zrobię to w punktach.

1. Z przykrością stwierdzam, że mylisz się i to zasadniczo i w całej rozciągłości. Nie wiem skąd u Ciebie bierze się to zatwardziałe stanowisko i odporność na jakiekolwiek argumenty.

2. Ekran plazmowy składa się z dwóch elementów tak naprawdę, z matrycy, która zajmuje się zapalaniem i wygaszaniem pikseli poprzez wyładowanie. I ze sterownika, który zajmuje się adresowaniem pikseli i generowaniem obrazu jako całości, w tym generowaniem odcieni pośrednich. Dla reszty elektroniki telewizora, taki tandem stanowi właśnie ekran plazmowy.

3. Kolory pośrednie generowanie są na poziomie sterownika i wyłącznie tam. Metody na osiąganie kolorów pośrednich są dokładnie dwie i obie są stosowane zawsze. Pierwsza to subfield driving, czyli szybkozmienne migotanie, które jest uśredniane przez oko ludzkie i dlatego postrzega ono odcień danej barwy i dithering komputerowy, rozumiany jako rozsiewanie kropek, jak to ładnie raczyłeś nazwać.

Metoda pierwsza, stosowana jest dla jasnych i średnich kolorów, ale z powodu zredukowanej kwantyzacji, dla kolorów ciemnych trudniej jest rozróżnić odcienie i dlatego stosowany jest dithering komputerowy.

4. Metodę ditheringu wykorzystują intensywniej ekrany plazmowe firm Samsung i Hitachi, następnie LG, a w najmniejszym stopniu, ekrany Panasonica. Rozsiewanie kropek w ditheringu komputerowym, jest dodatkowo randomizowane, to znaczy wzorek rozsiewania ma charakter losowy na większych powierzchniach, aby wzmóc efekt uśredniający dla oka ludzkiego. I żeby efekt ditheringu był akceptowalnych z bliższej odległości.

Reasumując:

Dithering był, jest i zapewne będzie jeszcze długo, nieodłączną częścią metody generowania kolorów pośrednich, w zakresie ciemnych odcieni, w ekranach plazmowych. Dithering wykonywany jest na poziomie sterownika ekranu, nie wykonuje go ani matryca, ani tym bardziej podstawowa elektronika telewizora. Mrowienie obrazu o którym wspominasz, to są błędy pracy matrycy, które, owszem, występują ale które nie mają nic wspólnego z ditheringiem.

Możesz rozgłaszać różne teorie i tym podobne rzeczy, ale nie będziesz w stanie zaprzeczyć organoleptycznym faktom.

Proszę bardzo:

http://www.youtube.com/watch?v=o55xrVBQwGI

Ekran plazomwy Hitachi, źródło płyta BluRay. Pierwsza część filmu prezentuje sposób wyświetlania ciemnego odcienia, obraz na stopklatce. Druga część ocienia jasnego.

Jeśli będziesz w stanie zaprzeczyć, że to co widać na ekranie to dithering komputerowy, to ja się poddaję. Nie da się polemizować z kimś, kto twierdzi, że Ziemia jest płaska. Czy naprawdę tak trudno jest przyznać się do błędu, nawet przed samym sobą, że aż trzeba brnąć w ślepą uliczkę, wciąć i wciąż, wbrew oczywistym faktom? Błądzić jest rzeczą ludzką....

Jeśli film Cię nie przekonał, to postaram się zdobyć dokumentację serwisową do jakiegoś sterownika matrycy i Ci przesłać. Chociaż to są akurat materiały "non public" i będzie to dość trudne. Będziesz tam mieć to wyłożone, kawa na ławę, że dithering, o charakterze komputerowym, jak najbardziej jest wykorzystywany w sterownikach matryc plazmowych.

A jeśli chcesz to zaobserwować "na żywca" to zrób to na matrycy Samsunga, byle o dużej przekątnej, bo będzie wtedy lepiej widać. Albo na nieco starszej, o mniejszej rozdzielczości, też będzie to dobrze widać. Do testów proponuję posłużyć się statycznym, ciemnym, obrazem z komputera. Dithering będzie świetnie widać. Oczywiście dithering jest widoczny do pewnej odległości od matrycy. Przy odległościach większych, działa uśredniająca właściwość oka ludzkiego. Zresztą na tym opiera się cała idea ditheringu, więc nic dziwnego w tym nie ma.

Za dużo czytania i to znowu podejście od strony grafiki komputerowej.

Nie szkodzi.

Przedstawię fotkę , która jest podstawą rozważania wyświetlania obrazu).

Chyba komentarza pod nim nie trzeba tłumaczyć.

Tysiące wpisów nie zmienią tej zasady (bo to podstawa działania ekranu i LCD i CRT i PDP...).

Chyba że ktoś znowu mądry np napisze że w ekranie LCD nie ma czerwonego i niebieskiego subpiksela.

Oto dla normalnie myślących przykład dithteringu.

Reszta ma kłopot (jak nie widzi na fotce i kolorów i podpisu). :))))))))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

Przepraszam, post powielił się dwukrotnie. Niestety nie da się już wyedytować. To przekłamania na łączach. Wcale nie ma tak dużo czytania. Polecam więc przeczytać .

No i czy widziałeś film? Ten film jest z odtwarzacza BR, nie z komputera. To samo spokojnie można zaobserwować choćby z N-boxa.

Nie stosuj uniku "za dużo czytania". Ja wiem, że to niewygodne i bolesne, bo ciężko polemizować z oczywistymi faktami i z przykładem nie dającym pola manewru i cienia wątpliwości, co do statu faktycznego. Ale chowanie głowy w piasek, też nie jest metodą.

Więc powtórzę pytanie, czy to co widać na filmie, w jego początkowej części, to, bez cienia wątpliwości, dithering, czy też nie? Przypomnę, że jest to ekran plazmowy Hitachi, stopklatka z odtwarzacza BR. Nie stosuj metody zarzucania nas kolejnymi teoriami. Odpowiedz, proszę, na to proste pytanie. Czy to jest dithering "rozsiewający", czy nie jest?

Nie wymagam żadnych dodatkowych teorii. A już szczególnie tych, odnoszących się do technologii LCD. Proszę tylko o prostą odpowiedź. Co to jest, co widać na filmie?

Czemy smiecisz w temacie LCD- PDP?

Ilu jeszcze do pomocy dojdzie moderatorów itp.

Rysunek jest podręcznikowy (podstawy TV)

Widzisz opis?

Załóż sobie temat bo już z podręcznikiem nie ma co dyskutować (rok wydania 1964).

Mam fotkę powtórzyć = proszę bardzo:

(ona dotyczy tematu LCD/PDP i dithteringu)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za dużo czytania i to znowu podejście od strony grafiki komputerowej.

Nie szkodzi.

Przedstawię fotkę , która jest podstawą rozważania wyświetlania obrazu).

Chyba komentarza pod nim nie trzeba tłumaczyć.

Tysiące wpisów nie zmienią tej zasady (bo to podstawa działania ekranu i LCD i CRT i PDP...).

Chyba że ktoś znowu mądry np napisze że w ekranie LCD nie ma czerwonego i niebieskiego subpiksela.

Oto dla normalnie myślących przykład dithteringu.

Reszta ma kłopot (jak nie widzi na fotce i kolorów i podpisu). :))))))))

Nie rozróżniasz ditheringu od syntezy addytywnej.

(tak ... tu było coś więcej napisane)

Następny z podręcznikiem będzie dyskutował?

Jest sobie obrazek z podpisem i pisać do autora (a raczej wszystkich) że masz inne zdanie.

Co wg. Ciebie na tym obrazku jest? (ja wiem ... tylko jestem ciekaw czy Ty wiesz). Albo jeszcze prościej: czy Tobie się wydaje że obraz ten przedstawia ułożenie pikseli na ekranie np. LCD? Czy Ty myślisz że ten obraz miał wyjaśniać zasadę działania LCD/plazmy/CRT?

Oczywiście ze widzę (opisane)

Także i to widzę (efekt identyczny, zmieszania kolorów) a to LCD z tzw średniej półki 100Hz, który nikt nie chciał omówić.

Tak to widać z pewnej odległości (choć mnie mało to przeszkadza)

Chyba znowu ktoś napisze że to efekt pożądany.

Dla mnie tak działa wszystko - mamy trzy kolory to inne będą wynikiem lepszego lub gorszego mieszania.

Technologia obojętna.

(tylko nie zarzucać ,że obrazek LCD preparowany, ale oko widzi mniej błędów)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.