Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Takie przeliczanie jest bez sensu. Wydaje się, że od pewnej wielkości ekranu koszty wyprodukowania przestają rosnąć liniowo, a zaczynają wykładniczo. Znajduje to bezpośrednie przełożenie na cenę rynkową samego odbiornika. Bardzo możliwe, że w ramach postępu technologii ta graniczna wielkość będzie się przesuwać w górę, ale na razie jest to właśnie przeskok pomiędzy 51-55 cali a 64+.

Takie przeliczanie jest bez sensu. Wydaje się, że od pewnej wielkości ekranu koszty wyprodukowania przestają rosnąć liniowo, a zaczynają wykładniczo. Znajduje to bezpośrednie przełożenie na cenę rynkową samego odbiornika. Bardzo możliwe, że w ramach postępu technologii ta graniczna wielkość będzie się przesuwać w górę, ale na razie jest to właśnie przeskok pomiędzy 51-55 cali a 64+.

zgadzam się napisałem że pół serio :)

tak dla zobrazowania bo nie każdy sobie to przeliczył czy jest liniowy przyrost ceny :)

w tej chwili faktycznie 50cali jest ekonomiczniejszym wyborem w stosunku do wielkości matrycy

Visible Screen Size (diagonal)

TX-P65VT30E: 165 cm / 65 inches

TX-P55VT30E: 140 cm / 55 inches

TX-P50VT30E: 127 cm / 50 inches

TX-P42VT30E: 106 cm / 42 inches

jak widać skok pomiędzy 42 a 50 jest spory tak samo 55 a 65 natomiast 50 a 55 stosunkowo nie duży ale zauważalny patrząc po ekranach

więc dlatego robię przymiarki do samsunga bo skok na 64 jest duży a jego obraz jest naprawdę udany i śmiało może konkurować z vt30

wiem że to śmieszne ale załączę fotki z aparatu telefonicznego nie wiele widać detali :)

fotki zrobiłem zanim pilot wpadł mi w rękę od samiego,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-21279-0-43809200-1320254451_thumb.jpg

post-21279-0-12075000-1320254467_thumb.jpg

post-21279-0-13025700-1320254477_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

to ty tak myślisz, czytając różne wpisy dałem sobie spokój z odpowiedzią.

są tu odbicia czy nie twoim zdaniem?

:D

to nie są odbicia (co napisało też osób kilka, poniżej)

to halo dookoła żakietu prezenterki? ciekawe odbicia, występują dookoła obiektu.... o bluzce nie wspomnę

to co masz na fotce może pochodzić z aparatu :D (często domyślnie są pozapinane poprawiacze ostrości itp.), tv (też poprawiacze/resizery - te dodatkowo mogą się różnić znacznie algorytmami. jedne przeskalują ładniej, inne nie), albo z samego, ubogiego sygnału (przesłanką może być mozaika w napisie pomiędzy "powrót" a "do przyszłości")

ponownie - odbicia mogą wystąpić na etapie w.cz. - efekt - błędy w dekodowaniu i kaszana na ekranie. odbicia na ekranie są nawet teoretycznie niemożliwe (chociażby dlatego, że strumień nie zawiera kolejnych pełnych ekranów - temat na osobny wątek, a najlepiej na samodokształt z dvb-t i mpeg-4; jak bardzo zechcesz - via priv - namiary na wiedzę).

wiem że to śmieszne ale załączę fotki z aparatu telefonicznego nie wiele widać detali :)

fotki zrobiłem zanim pilot wpadł mi w rękę od samiego,

... te TV mają ustawioną całkowicie inną jasność - normalka w marketach.

te LED z wystawy, aż żal na to patrzeć... choćby aparat przekłamywał i pomijając już różnice ustawień to od razu widać czym się różnią te 2 technologie

w domu, choć w mniejszym stopniu też coś z tej charakterystyki obrazu jednak zostaje

dokładnie to samo chciałem stwierdzić, :)

stojąc i patrząc nawet przy takim oświetleniu w mm efekt zestawienia led i to drogiego jak widać po cenie a pdp jest widoczny,,

pytałem się i tv są difultowo fabrycznie ustawiane, i na takich ustawieniach był samsung,

zdjęcie nie oddaje w pełni różnicy tych technologii i jakości wyświetlanego obrazu...

w realu różnica jest dużo większa..

obrazek gdzie są liście , pdp ostre lcd już rozmazane? dlaczego , bo to było ruchome,

głębia czerni tego pniaka w dolnym lewym rogu, bezcenne,

następne literki wycięte z tła, bez komentarza, ich ostrość

na mapie pogody wdać jak wyraźna jest mapa na pdp i czytelna,

fotka w kłosami trawy, jak pięknie przewalone słońce i niebo na ledzie :)

i gdybym zrobił kilka fotek lustrzanką to mógłbym pisać do rana :)

Focal + Naim

W tym "teście" porównawczym tylko VT30 wyszedł z tarczą (jedyny, który wyświetla czerwień zamiast pomarańczowego i ładnie pokazał kolor liści).

Ale ktoś wejdzie do MM, przyzwyczai wzrok do regału ustawionych jak halogeny elcedeków (pewnie w trybie sklepowym) po czym w końcu trafi się plazma, no i szok, okazuje się, że jest ekstremalnie ciemna :))

O rany, teraz spojrzałem uważniej na te liście na ledach - przecież tam w ogóle nie wiadomo o co chodzi, jakiś chaos totalny...

na samsungu, fakt, są jaśniejsze niż na VT30 ale jednak ostre i te kolory mają coś wspólnego z rzeczywistością

jak już pisałem szkoda że nie zrobiłem fotki po ustawieniu samiego z dynamicznego na relaks i 1 tryb oszczędności energii

obraz się lekko "wycisza" "łagodnieje " wytrąca się lekko agresywność i jest już na poziomie jasności vt30 z bardzo podobną plastyką głębi obrazu ,

naprawdę niezły jest ten samsung,

Focal + Naim

mczaj zróbmy taką zabawę, weź aparat i dorwij tego samiego i vt30 i poustawiaj je jak lubisz i cyknik kilka fotek

ja zrobię tak samo i zobaczymy co wyjdzie w porównaniu :)

Focal + Naim

pewnie bez trudu można je ustawić tak, żeby w warunkach takiego sklepowego zdjęcia wyglądały tak samo, natomiast leda może być trudniej a i tak się go rozpozna po rozmazanym obrazie w ruchu

a nie masz wrażenie, że ten teatrzyk to może i w testach z planszami przesuwającymi się w poprzek ekranu wykaże się czasem skutecznością, ale przy wyświetlaniu normalnego obrazu (takiego, jaki oglądają na codzień normalni ludzie) trochę się gubi i tak np. niektóre fragmenty obrazu zachowują ostrość, ale inne, np. tło, które też jest w jakimś ruchu, sprawia już wrażenie rozmazanego?

poza tym myślę, że te elcedeki z wystawy to domyślnie mają powłączane teatrzyki a i tak z ruchem jest jakiś problem, raz te obiekty w ruchu nie są całkiem ostre, raz przeostrzone, cały czas ma się wrażenie, że TV potwornie się stara, żeby oszukać oko, ale i tak nie do końca się mu udaje

@mczaj

to zależy od telewizora i tego całego systemu ruchu...

są różne te ulepszacze, 100, 200, 400hz więc to pewnie jakiś tam wpływ ma na skuteczność

u mnie jest niby 400hz i wszystko jest ostre w ruchu, idealna płynność, no ale teatrzyk że nie da się oglądać filmów (sport, przyroda - super)

mam jeszcze opcje do redukcji samego smużenia, wtedy ostrość w ruchu zostaje, jest tak na oko w miarę dotrzymująca kroku plaźmie, ale płynność jest ciut gorsza

jak to wygląda na takich tańszych ledach z 100hz albo tymi oszukanymi 100hz to można się domyśleć :)

aha, co do tych rozmazań to akurat u mnie nie ma tego, jest ostrość, ale czasem zdarzają się takie mikroprzycięcia, lub minimalne przyśpieszenie/zwalnianie jakby ruchu - w tych właśnie "trudnych" scenach filmowych :)

:D

to nie są odbicia (co napisało też osób kilka, poniżej)

to halo dookoła żakietu prezenterki? ciekawe odbicia, występują dookoła obiektu.... o bluzce nie wspomnę

to co masz na fotce może pochodzić z aparatu :D (często domyślnie są pozapinane poprawiacze ostrości itp.), tv (też poprawiacze/resizery - te dodatkowo mogą się różnić znacznie algorytmami. jedne przeskalują ładniej, inne nie), albo z samego, ubogiego sygnału (przesłanką może być mozaika w napisie pomiędzy "powrót" a "do przyszłości")

ponownie - odbicia mogą wystąpić na etapie w.cz. - efekt - błędy w dekodowaniu i kaszana na ekranie. odbicia na ekranie są nawet teoretycznie niemożliwe (chociażby dlatego, że strumień nie zawiera kolejnych pełnych ekranów - temat na osobny wątek, a najlepiej na samodokształt z dvb-t i mpeg-4; jak bardzo zechcesz - via priv - namiary na wiedzę).

Odbicia widać jak na dłoni za klapą na tle czarnej bluzki, powiększ sobie dość mocno i przestań zawracać mi dupe swoimi durnotami.

@don111

Mi chodzi właśnie o taki brak pełnej naturalności ruchu, wrażenie nerwowości, braku stabilności. Tak, jakby elektronika się gubiła, gdy dużo się dzieje na ekranie. Poza tym tak to jest, jak panel ma wrodzoną wadę (fatalna rozdzielczość w ruchu), a elektronika cały czas musi ją korygować, maskować itp.

Żeby być bardzie zrozumiałym posłużę się przykładem piłkarskim, jako że akurat leci Liga Mistrzów :)

Weźmy takiego przeciętnego piłkarza z ligi hiszpańskiej. Jak biegnie z piłką, to robi to ot-tak, po prostu, nie myśli nad tym, a i tak piłka się go słucha, człowiek ma pewność, że mu nie odskoczy, że się nie przewróci, że nie kopnie nie wiadomo gdzie. Ogląda się to ze spokojem i zaufaniem. Bo koleś ma wrodzone jak i wyuczone umiejetności.

A teraz przeciętny piłkarz z ligi polskiej. Jak prowadzi piłkę, to wydaje się, że jego mózg jest rozgrzany do czerwoności. Bo cały czas musi się skupiać na korygowaniu własnych błędów, braku techniki. Cały czas walczy o podtrzymanie równowagi, piłka ma być przy tej lepszej nodze, stres, nerwy, nerwy żeby się nie wypierdzielić, żeby piłka nie odleciała, cały czas korekty, jakieś dziwne ruchy itd.

Dla mnie takie same same są wrażenia przy oglądaniu obrazu ruchomego na plaźmie i elcede. W pierwszym przypadku wrażenie oczywistości, spokoju, normalności. W drugim nerwowe korygowanie ograniczeń panelu, sztuczność, wrażenie "robienia" obrazu, a nie swobodnego jego odtwarzania.

właśnie, może osobny wątek w temacie odbić?

Ktoś pisał w tym temacie lub temacie bobcata o wadach i zaletach PVA i IPS, może małe przypomnienie? może być na PW bo nie chce mi się szukać (tyle stron) a będę musiał wymienić monitor komputerowy. Mam ochotę na Eizo ale nie wiem który.

Plazma miga, ma wyblakłe kolory i jest ciemna.

Sam pisałem te bzdury, dopóki się osobiście nie przekonałem, że jest to jedna wielka nieprawda. Więc się uczciwie na Forum przyznałem, że nie miałem racji. Tak nakazuje przyzwoitość. Od tego czasu nie ujrzeliście ani jednego złego słowa pod adresem PDP, mojego autorstwa. I nie ujrzycie takowego.

Widzę jednak, że niektórzy próbują godnie kontynuować niechlubne tradycję bzduro-pisarstwa, tym razem pod adresem LCD. Wyciągane są bowiem takie "argumenty", jak:

1. Tylko plazma może prawidłowo odtworzyć czerwień, na LCD w to miejsce wychodzi pomarańczowy.

Tak może i było w pierwszych generacjach LCD. Obecnie jest to taka sama "prawda" (inaczej) jak migająca plazma.

2. Obraz ruchomy jest na LCD rozmazany.

Owszem, na telewizorach 50 Hz. Przy wyższych częstotliwościach odświeżania ekranu, a także dzięki upłynniaczom - obecnie jest to taka sama "prawda" (inaczej) jak blade kolory na PDP.

3. No i niektórzy stworzyli sobie papierowego tygrysa, z którym następnie walczą. Jakiś mityczny "teatrzyk". Nikt wprawdzie nie potrafi zdefiniować co to takiego zacz, ale wszyscy wiedzą że jest to coś bardzo niedobrego. Pełni rolę Baby Jagi, którą się straszy dzieci gdy odmawiają spożycia kaszki bądź umycia rączek. "Teatrzyk" posiada atrybuty istoty nadprzyrodzonej: wszyscy o nim słyszeli, każdy o nim mówi, ale nikt go na własne oczy nie widział.

Apeluję o niezastępowanie starych bzdur - nowymi.

Bobcat, Ty owszem, pisałeś bzdury i dobrze że już nie piszesz.

Natomiast co do teatrzyku, to nie jest żaden mistyzycm, tylko fakt, nad czym tu rozprawiać?

Taki teatrzyk mam też na plaźmie, jak włączę wspomagacz.

A co do tego pomarańczowego, weź czytaj uważnie, co się pisze, poszczególne słowa w zdaniu nadają mu takie lub inne znaczenie, dlatego ważne jest, żeby czytać je wszystkie, a czasem mam wrażenie, że czytasz co drugie słowo a resztę sobie dopowiadasz sam ...

Nie obraź się, ale wydaje mi się że po prostu nie wiesz o czym rozmawiamy, czym jest ów teatrzyk, dlaczego powstaje (i na LCD i na plaźmie).

Szkoda też, że nie widzisz nawet na tych zdjęciach z komórki, że ruchomy obraz jest na lcd mniej lub bardziej rozmazany, podczas gdy na plaźmie - nie.

ps. wrzuć sobie w google "efekt teatru telewizji", zresztą google samo Ci dopowie resztę po wpisaniu "efekt tea" i poczytaj trochę po różnych źródłach o co kaman.

1. Tylko plazma może prawidłowo odtworzyć czerwień, na LCD w to miejsce wychodzi pomarańczowy.

Tak może i było w pierwszych generacjach LCD. Obecnie jest to taka sama "prawda" (inaczej) jak migająca plazma.

ten na górze led to najnowszy model samiego :) i widać jak super świeci

Focal + Naim

Mczaj wiesz, że nie jestem obrażalski. Gdy czegoś nie wiem - pytam.

Może nie zwracałem uwagi, ale o problemie teatrzyku dowiedziałem się dopiero tu na Forum.

Sam piszesz, że właczając polepszacze masz go u siebie na PDP również. A więc efekt teatrzyku nie jest immanentną cechą samych tylko LCD, a wynika (jeżeli dobrze rozumiem) z niedoskonałości pracy układów elektronicznych. Nie rozumiem więc dlaczego uczyniono z tego jeden z koronnych zarzutów pod adresem LCD (i tylko tu).

Panowie. Ponieważ ledy są ustawione dużo jaśniej to ich zdjęcia są po prostu prześwietlone. Gdybym tam był to wystarczyłoby mi pięć minut z pilotem żeby uzyskać dokładnie to samo co na ekranie plazmy. Zresztą zdjęcia te potwierdzają jedynie to co wcześniej pisałem. Plazma jest dużo ciemniejsza.

Zresztą to że są prześwietlone widać po braku szczegółów na chmurkach.

Bobcat, Ty owszem, pisałeś bzdury i dobrze że już nie piszesz.

Natomiast co do teatrzyku, to nie jest żaden mistyzycm, tylko fakt, nad czym tu rozprawiać?

Taki teatrzyk mam też na plaźmie, jak włączę wspomagacz.

A co do tego pomarańczowego, weź czytaj uważnie, co się pisze, poszczególne słowa w zdaniu nadają mu takie lub inne znaczenie, dlatego ważne jest, żeby czytać je wszystkie, a czasem mam wrażenie, że czytasz co drugie słowo a resztę sobie dopowiadasz sam ...

Jaki się na Panasonicu wyłączy IFC to skacze tak samo jak na LCD. Jak się włączy to też jest teatrzyk. Wiem bo miałem i niech mi nikt bajek nie opowiada.

Sam piszesz, że właczając polepszacze masz go u siebie na PDP również. A więc efekt teatrzyku nie jest immanentną cechą samych tylko LCD, a wynika (jeżeli dobrze rozumiem) z niedoskonałości pracy układów elektronicznych.

Nie jest to żadna wada układów elektronicznych. Teatrzyk będzie zawsze gdy kręci się z większą ilością klatek i nie ma to znaczenia czy się te klatki symuluje czy kamera ma 60 klatek na sekundę. Ludzie są po prostu przyzwyczajeni do 24 klatek.

Panowie. Ponieważ ledy są ustawione dużo jaśniej to ich zdjęcia są po prostu prześwietlone. Gdybym tam był to wystarczyłoby mi pięć minut z pilotem żeby uzyskać dokładnie to samo co na ekranie plazmy. Zresztą zdjęcia te potwierdzają jedynie to co wcześniej pisałem. Plazma jest dużo ciemniejsza.

Zresztą to że są prześwietlone widać po braku szczegółów na chmurkach.

Jaki się na Panasonicu wyłączy IFC to skacze tak samo jak na LCD. Jak się włączy to też jest teatrzyk. Wiem bo miałem i niech mi nikt bajek nie opowiada.

Nie jest to żadna wada układów elektronicznych. Teatrzyk będzie zawsze gdy kręci się z większą ilością klatek i nie ma to znaczenia czy się te klatki symuluje czy kamera ma 60 klatek na sekundę. Ludzie są po prostu przyzwyczajeni do 24 klatek.

krzychu we aparat lepszy i idź poustawiaj lcdeki i zrób fotkę potem pogadamy jak to wychodzi

takie tlumaczenie bo ledy nie sa poustawiane,

pytałem się kolesia potem jak dawał mi pilota i zrobiłem fotkę na każdym były difultowe ustawienia, tu nawet nie chodzi o jasność ale o sposób wyświetlania obrazu

zauważ co się dzieje z np chmurami, literami na czerwonym tle, plansza pogody czy liśćmi , to nie jest efekt złego ustawienia lcd

to jest efekt dobrego wyświetlania pdp i tyle.

Focal + Naim

krzychu we aparat lepszy i idź poustawiaj lcdeki i zrób fotkę potem pogadamy jak to wychodzi

Krzychu dobrze pisze. Te dwa ekrany na górze są ustawione masakrycznie jaśniej od tych na dole. Biorąc pod uwagę zakres dynamiczny aparatu z telefonu komórkowego czy nawet kompaktu, to te zdjęcia można sobie wsadzić. Napis statyczny na tym TV na górze po lewej jest arcy prześwietlony. Ja raz zrobiłem zdjęcie LCD vs. plazma to mnie fanatycy plazmowi wyśmiali ... a przynajmniej ustawiłem identyczną jasność (plazma dopiero klękała na wyświetlonym logo na białym tle, podczas gdy na stonowanym obrazie była taka sama intensywność co na LCD).

Tak samo jak są przyzwyczajeni do tego, że dźwięk na filmie jest nagrany w studiu i nie ma nic wspólnego z tym co było nagrywane na planie (poza oczywiście zbieżnością tekstów). I jeszcze jedno - bardzo duże znaczenie ma np. podkład muzyczny w filmie, który w rzeczywistości nie występuje i wiele innych "sztucznych" cech filmu (np. 24 klatki, praktycznie wszystkie fabuły), a wiec jednym słowem "Holywood-ska fabryka snów".

A ile klatek jest w rzeczywistym obrazie (tym za oknem) ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

pytałem się kolesia potem jak dawał mi pilota i zrobiłem fotkę na każdym były difultowe ustawienia, tu nawet nie chodzi o jasność ale o sposób wyświetlania obrazu

zauważ co się dzieje z np chmurami, literami na czerwonym tle, plansza pogody czy liśćmi , to nie jest efekt złego ustawienia lcd

to jest efekt dobrego wyświetlania pdp i tyle.

Wystarczy wrzucić to zdjęcie na Photoshopa i pobrać próbkę koloru na białym to zobaczysz że na zdjęciu wszystkie kolory mają wartość 255.

Po drugie na tych LCD trzeba mocno pociągnąć gamme w górę bo na oko widać że jest za niska. Po trzecie kontrast za wysoki.

No i za jasne podświetlenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.