Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Widziałem w MM jak gra. I to mi wystarczyło aby przestać się nim interesować, natomiast skupić uwagę na serii 30. Wiatrak podważa oględziny w sklepie, a mnie przecież pomogły one podjąć chyba najbardziej trafną decyzję w całej historii moich zakupów sprzętu video, czyli G30. Więc ja bym tych oględzin tak bardzo nie dezawuował.

Coraz bardziej przez moją plazmę dostaje szału, (pieprzone powidoki) i nie tylko, trzeba się będzie rozejrzeć za dobrym LCD. (poważnie pisze)

Kanały przeskakują z prędkością światła :D i jak mu się spodoba raz 3 sekundy a raz 20.

Coraz bardziej przez moją plazmę dostaje szału, (pieprzone powidoki) i nie tylko, trzeba się będzie rozejrzeć za dobrym LCD. (poważnie pisze)

Kanały przeskakują z prędkością światła :D i jak mu się spodoba raz 3 sekundy a raz 20.

Może już po prostu swoje wysłużył?

A jaki to jest? Bo nie Panasonic?

Witek ja tylko żartowałem.

Witam

Piszę w imieniu kolegi. Budżet '+,-' 3000zł. Rozmiar 46-50". Źródła pc, kablówka (nie ma jeszcze wybranej), dvd, później blu-ray. Osobiście namawiam na plazmę Panasonic 50" lub ostatecznie LG lub Samsung. On woli LEDa z uwagi na komputer i pobór prądu. Kinomanem ani telewizoromaniakiem nie jest. W tej chwili ma Sharpa 32" LCD sprzed paru lat i obraz w sumie go zadowala. 3D oraz inne bajery zbyteczne. Co możecie polecić? Tylko konkretne modele.

Moje typy to Panasonic G30 a z LEDów LG V5500 lub Philips 4007 lub 5007.

Na temat Philipsa się nie wypowiadam, za mało je znam. LG 42LV5500 oraz Panasonic TX-P42G30 mogę z pełnym przekonaniem rekomendować. Mam obydwa i jestem z nich bardzo zadowolony. Jest tylko jeden drobny szkopuł: ich już praktycznie nie można dostać.

Witek ja tylko żartowałem.

Ale ja naprawdę mam takie problemy i odczucia.

I na dodatek to "lustro" - to najbardziej do szału mnie doprowadza i co najważniejsze jeśli ukarzą się OLED-y również będą miały lustra.

Jaki jest następca LG LV5500?

Najpierw poszukaj, może jeszcze uda Ci się gdzieś dostać G30 albo 42LV5500.

Nie ma bezpośredniego następcy 42LV5500. Bliski temu modelowi jest 42LS5600, ale w porównaniu z tamtym zubożony: nie ma lokalnego wygaszania 16-strefowego LED Plus, nie jest 100 Hz, Motion Clarity Index jest na poziomie 100 (LV ma 500). Nieodległym modelem jest także 42LS560S z tunerem satelitarnym (nie jestem miłośnikiem tunera Sat wbudowanego w telewizor), pozostałe zastrzeżenia - jak LS5600.

On woli LEDa z uwagi na komputer i pobór prądu.

Jeżeli pod pojęciem komputer kryje się zamiar wykorzystywania telewizora jako większego monitora, to faktycznie plazmy odpadają.

Nie bierz powystawowego, choćby nawet cena była bardzo atrakcyjna. Taki egzemplarz pracuje wiele miesięcy non-stop, 7 dni w tygodniu, po kilkanaście godzin na dobę. Dla plazmy jest to zabójcze, dla LCD również bardzo szkodliwe.

Zadzwoń na infolinię LG Electronics Poland (tel. 801 54 54 54). Na ich stronie Internetowej 42LV5500 cały czas jest. Oni raczej konwekwentnie stosują politykę, że w sytuacji gdy ostatnie sztuki danego modelu znikają z magazynu - wycofują go również ze strony www. Więc może Ci powiedzą jak/gdzie można 42LV5500 jeszcze dostać.

Może ci Majowie mają rację z wieszczeniem końca świata w grudniu 2012 roku? Witek rozważa LCD...

dla gummio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gumio jeśli Ci rzecywiście zależy na LV5500 (z doświadczenia polecam, warto) - kontaktuj się natychmiast pod wskazanym przez Witka adresem. To są naprawdę ostatnie okazje, aby ten model dostać. A Witkowi należy się od Ciebie jakaś flacha, nieprawdaż?

Dzięki wszystkim. Wszystko przekażę koledze i niech sam dokona wyboru.

Ktoś coś wie na temat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Podejrzanie tanio. Gniot?

Bobcat. Ja nic nie kupuję, tylko mój kolega. Prosił mnie o sugestie bo się sam nie zna. Zakupu dokona sam.

Ukryta Zawartość

I na dodatek to "lustro" - to najbardziej do szału mnie doprowadza i co najważniejsze jeśli ukarzą się OLED-y również będą miały lustra.

Jeśli już jesteś tak zdesperowany mam radę :) Po co kupować LCD? Bez sensu. Jeśli cię to razi to za darmo podjaśnij sobie i zwiększ nastawy na oczojebne i będziesz miał z pdp LCD. A powidoki? Nie pij tyle :)

LCD są bardzo ładne gdy stoją w salonie. To fakt, świetny design, cieniutka obudowa, wymuskane boczki. Jednakże czar pryska gdy się go włączy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Sittek nie wiem czy moje nastawy G30 kwalifikują się do nazwy "oczojebne". Faktem jest, że lubię obraz jasny, żywy, o intensywnych kolorach. Ale "LCD z plazmy" bym tego nie nazwał. Albowiem obraz na PDP jest z lepszy, co od razu widać.

LCD są bardzo ładne gdy stoją w salonie. To fakt, świetny design, cieniutka obudowa, wymuskane boczki.

VT50 również ma świetny design, cieniutką obudowę i wymuskane boczki.

Był u mnie sąsiad i spodobał mu się obraz z mojego VT ,też chce kupić 50 calowa plazmę Panasa ,jego budżet to do 3kzł ,rozważa

serie UT i ST ,ta pierwszy ok. 2,7kzł ,drugi ok.3kzł .Jaka jest różnica pomiędzy tymi seriami oprócz ceny ?

Powiem wam, że właśnie czytałem test telewizorów na HDTV POLSKA i plazma Panasonica dostała po tyłku (głownie za płynność obrazu jednak nie tylko) od...uwaga...telewizora LED Sonego...nie wiem co tym myśleć, zwariowałem.

Bo to forum jest przerażająco uzależnione od działu marketingu Sony/Pamas.

Oraz iTi/N.

Nawet największe gnioty z logo SONY to produkty "bezprecedensowe" z "sensacyjną jakością (BD Panasa) obrazu".

Zanotowali jednak ostatnio poważną wpadkę. powierzają test ambitnemu kalibtatorowi;

Bravia KDL-40HX750

PRZECIW:

- brak obsługi MKV (ogólnie obsługa formatów Video po USB mogłaby być lepsza...)

- nie najlepsza reprodukcja koloru niebieskiego

- problemy z rozpoznaniem pulldown'u

- deinterlacing bez rewelacji....

- tryb ogólny dość znacznie odbiega od tego jak powinien wyglądać naturalny obraz - należy sprawdzić np. tryb kino lub poddać telewizor kalibracji

- ciężko korzystać z przeglądarki używając standardowego pilota

Już mniejsza z tym że Panasonic ST50 oraz VT50 dostały od Sonego LED, ale momentami był taki pojazd z Panasoniciem że sam zacząłem sie nad nim zastanawiać czy warto kupować:)A zamówiłem takowego wczoraj, miał być Samsung PS51E6500 no ale okazało się ze musiałbym czekać na niego 2 tygodnie, więc padł werdykt że będzie Panasonic 50ST50, tylko że naprawdę zacząłem obawiać się tego juddera i problemu z 50HZ...

Bo to forum jest przerażająco uzależnione od działu marketingu Sony/Pamas.

Jeżeli jakiś sprzęt jest po prostu dobry i napisze się to otwartym tekstem - natychmiast padają pomówienia o chodzenie na pasku marketingu i pozostawanie na garnuszku danego producenta. Tylko głosy krytyczne zasługują na miano obiektywnych i rzetelnych? Nie wpadajmy w przesadę.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.