Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

A nie da rady wziąć TV pod pachę, do serwisu lub sklepu, postawić obok siebie dwa takie modele i te same sceny zapodać - będzie widać czy jest problem czy nie. Jeśli będzie to poza serwisem, zrobić fotki. Jak coś, będzie materiał do załączenia do F. Konsumentów.

Nie jest to takie proste bo tego TV nie ma normalnie w sklepie w którym go kupowałem, zamawiali ten tv dla mnie u dystrybutora. Co ciekawe najwięcej śniegu mam w trybie Normalnym, widziałbym go nawet z 10 metrów, w trybie kino i prawdziwe kino wyeliminowałem go na tyle ze z 3 metrów jest ledwo zauważalny,oczywiście musiałem ściąć zieleni bo ten tv ma jej nadmiar i to tak fest z tego co widzę. Na innym forum pisał mi gość ze też reklamował Panasonica z powodu śniegu, i dostał odpowiedź że Panasonici tak działają.Jednak żeby w trybie normalnym był tak śnieg a w innych nie to coś dziwnego.

Kupuj w sprawdzonych sklepach będziesz miał wymianę , czy zwrot od ręki.

Mam trochę sprzętu u siebie z Waszego sklepu i bardzo sobie chwalę współprace;) Kupiłem u Was kolumny, wzmacniacz i DAC-a ;)

Maciek przestań pierdzielić głupoty że tak działa plazma, w życiu nie widziałem takiego efektu a zmniejszanie G cut-off nic nie da ponieważ nie jest od tego.

Piszesz że tak powinno być , więc napisz dlaczego tylko na zielonym ów efekt występuje a nie na wszystkich.

Ołkeeeej, nie będę już pierdzielił takich głupot, ale wiecie co? Rozmawiając o tym śniegu poczułem świąteczną atmosferę! Przecież już tylko 3 miesiące do wigilii :D

Dashing through the snow

In a one horse open sleigh

O'er the fields we go

Laughing all the way

Bells on bob tails ring

Making spirits bright

What fun it is to laugh and sing

A sleighing song tonight

Oh, jingle bells, jingle bells

Jingle all the way

Oh, what fun it is to ride

Jingle bells, jingle bells

Jingle all the way

Któż to widział aby plazma używała roztrząsania do generowania odcieni barw? :) Zawsze miała przejścia tonalne gładkie jak pupa niemowlaka :) Spatial dithering? To nie na plazmie ;)

A day or two ago

I thought I'd take a ride

And soon Miss Fanny Bright

Was seated by my side

The horse was lean and lank

Misfortune seemed his lot

We got into a drifted bank

And then we got upsot

Oh, jingle bells, jingle bells

Jingle all the way

Jingle all the way

In a one horse open sleigh yeah

G-Cutoff? Czy to aby na pewno reguluje składową zieloną w dolnych zakresach dynamiki? Nie! to nic nie daje, to jest nie od tego ;)

Jingle all the way

Jingle all the way

Wybaczcie, na prawdę się wczułem w ten świąteczny klimat. Na święta - tylko plazma i jej... śnieg ;)

Tribul jeżeli zorganizujesz transport - masz kalibrację gratis u mnie, pod warunkiem, że opiszesz wrażenia TU na forum, niech stracę :) Przy okazji zmierzę czy liczba płatków śniegu się zgadza :)

G-Cutoff? Czy to aby na pewno reguluje składową zieloną w dolnych zakresach dynamiki?

G-cutoff jest od balansu czerni i faktycznie reguluje zieleń w dolnych zakresach szarości.

Ale na pewno nie reguluje ŚNIEG.

Wybaczcie, na prawdę się wczułem w ten świąteczny klimat. Na święta - tylko plazma i jej... śnieg ;)

W UK już w sierpniu są świąteczne promocje, we wrześniu szykują uliczne choinki a w marketach przy wielu produktach widnieją zdjecia Mikołajów:)

Oczywiście - na święta tylko plazma.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Dzisiaj zrobiłem rajd po sklepach i ku mojemu zdumieniu w jednym stał 50ST50 i G30 i wiecie co?W tym sklepie chyba też maja już święta bo po zgaszeniu świateł zobaczyłem tyle śniegu że mógłbym bałwana ulepić, tyle że...zielonego;)Dzięki miłemu sprzedawcy mogłem wszystko sobie sprawdzić, na wszystkich tv w sklepie leciał jakiś koncert czyli czerni było wystarczająco, zgasiliśmy światła bo gość ze sklepu też był ciekaw, ustawienia na tryb normalny i panie sanki miałem wyciągać,zarówno na ST50 jak i G30.Tryb kino eliminuje ten efekt prawie całkowicie przy odpowiednich ustawieniach.O lcd się nie wypowiadam bo to tragedia w ogóle,obraz płaski jak decha przy szarej czerni, a tanie nie były,Sony Sharpy po 5 tysięcy i więcej.

Teraz pytanie, jakim cudem niektórzy tu nie widza tego śniegu?Ja bym go zobaczyl z 10 metrów.Mi ustawianie tv na trybie normalnym zajęło ponad 2 tygodnie i śnieg jest nadal, jak nie zielony to biały w zależności co zrobie z G-cutoff, teraz przesiadłem się na tryb kino bo tu jest go z 60 razy mniej.

Takim samym cudem, jak tym że większość populacji nie dostrzega efektu tęczy w DLP.

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

Tribul jeżeli zorganizujesz transport - masz kalibrację gratis u mnie, pod warunkiem, że opiszesz wrażenia TU na forum, niech stracę :) Przy okazji zmierzę czy liczba płatków śniegu się zgadza :)

Maćku nie chce nic za darmo, z twoich usług na pewno skorzystam tylko czekam na jakąś wolną gotówkę, i trzeba to będzie zrobić tak żebyś nie musiał tu jechać specjalnie to koszta myślę że zmaleją.Tak czy tak możesz liczyć na opis po kalibracji;)

TAK ŻE OGŁASZAM WSZEM I WOBEC ŻE PLAZMY PANASONIC TX-50ST50 ŚNIEŻĄ NA ZIELONO W TRYBIE NORMALNYM I DYNAMICZNYM

TAK ŻE OGŁASZAM WSZEM I WOBEC ŻE PLAZMY PANASONIC TX-50ST50 ŚNIEŻĄ NA ZIELONO W TRYBIE NORMALNYM I DYNAMICZNYM
Po przeczytaniu twojej historii z ciekawości kopnąłem się na lustrację do Saturna i MM w 3City. Obejrzałem sobie na spokojnie w sklepie te egzemplarze model ST, powęszyłem razem z obsługą ( byli naprawdę w porządku) i stwierdzam, że nic takiego nie ma miejsca.

Jest więc teraz 2:2

W jakim oświetleniu?Tryb normalny?Obraz ma być nie całkiem czarny, np napisy końcowe, tylko scena z różnymi odcieniami czerni.Mój tak ma, w sklepie tak było na ST50 i G30, na sąsiednim forum jak poruszyłem temat to też pojawiły się głosy że tak mają.

Tribul przepraszam, ale to już zaczyna być nudne. Wychodzi na to, że nie ma na świecie telewizora który by znalazł uznanie w Twoich oczach. Każdego modelu się czepiasz. Zgoda, może trafił Ci się (niestety) walnięty egzemplarz. Co to jest wogóle ów tajemniczy zielony (albo biały śnieg), który Ty widzisz nawet odległości 10 metrów? Małych różowych słoników albo szaro-zielonych UFO-ludków nie widzisz przypadkiem również?

Ze zdumieniem czytam o "śniegu" na G30. Spytałem co to jest gdyż nigdy nic takiego nie zauważyłem, nawet mieomal że "jeżdżąc nosem po ekranie"

Mam pytanie do innych Kolegów - właścicieli plazm: czy macie jakiś śnieg na swoich? Wypowiedzcie się proszę czy to nie są aby jakieś fantasmagorie Tribula.

P.S. Używam na stałe trybu Normalnego. Przedtem używałem Dynamicznego, na którym również żadnego śniegu nie było.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Mam pytanie do innych Kolegów - właścicieli plazm: czy macie jakiś śnieg na swoich? Wypowiedzcie się proszę czy to nie są aby jakieś fantasmagorie Tribula.

Na 55VT30 od ponad 1,5 roku nie udało się mi, ani żadnemu mojemu znajomemu, zauważyć żadnego śniegu ani zielonej poświaty. Niedowiarków zapraszam serdecznie na jakiś dobry film.

Jedni widzą migotanie, drudzy powidoki, innym wreszcie pada na ekranie jakiś śnieg (w dodatku zielony, czasem tylko biały). Może to my mamy problemy ze wzrokiem, że tego nie jesteśmy w stanie dostrzec mimo usilnych starań?

W jakim oświetleniu?Tryb normalny?

A jakie ma to znaczenie skoro obraz był nienaganny? Miałem kręcić gałką? :-)

Co by tu nie pisać albo TRIBUL ma ogromnego pecha do plazm, nie przymierzając jak nasz inny kolega z forum, albo mając niesamowicie czuły aparat widzenia widzi znacznie więcej od innych.

Tribul przepraszam, ale to już zaczyna być nudne. Wychodzi na to, że nie ma na świecie telewizora który by znalazł uznanie w Twoich oczach. Każdego modelu się czepiasz. Zgoda, może trafił Ci się (niestety) walnięty egzemplarz. Co to jest wogóle ów tajemniczy zielony (albo biały śnieg), który Ty widzisz nawet odległości 10 metrów? Małych różowych słoników albo szaro-zielonych UFO-ludków nie widzisz przypadkiem również?

Ze zdumieniem czytam o "śniegu" na G30. Spytałem co to jest gdyż nigdy nic takiego nie zauważyłem, nawet mieomal że "jeżdżąc nosem po ekranie"

P.S. Używam na stałe trybu Normalnego. Przedtem używałem Dynamicznego, na którym również żadnego śniegu nie było.

Nie będę nawet komentował tego wpisu. Po prostu czytaj ze zrozumieniem.

A jakie ma to znaczenie skoro obraz był nienaganny? Miałem kręcić gałką? :-)

Takie samo jak jakość czerni w jasnym sklepie.

Oto ufoludki i słoniki PANIE BOBCAT, jak widać na ST30 tez są

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Moja teoria spiskowa na ten temat wygląda tak : pierwsi astronauci na orbicie Księżyca też widzieli dziwne rozbłyski nawet jak mieli zamknięte oczy ,po latach stwierdzono ,że jest to promieniowanie kosmiczne.Może w związku z zapowiedzianym końcem świata wzmogło się to promieniowanie , może zbliża się tajemnicza planeta Nubiru ,nie informują nas o tym żeby nie wywołać paniki a kolegi telewizor już to odbiera

w postaci "zielonego śniegu" ? :-)

Żeby nie był to zwykły offtop to wrzucę coś audiofilskiego : Franiu Zappa też coś tam śpiewał o żółtym śniegu ... ....

O i ST 50 też się znalazł

Ukryta Zawartość

VT30 też

Ukryta Zawartość

GT30

Ukryta Zawartość

Wszystko to jest to o czym pisałem tutaj i co widziałem na tych tv w sklepie jak i moim.Więc jak panie SŁONIK?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tribul dlaczego ja nic takiego nie miałem i nie mam? Inni piszą że również nie mają.

Był kiedyś taki przezabawny western-komedia "Pechowiec na prerii". Obejrzyj go proponuję. A następnie wyciągnij wnioski w kontekście Twoich permanentnych niefartów z plazmami.

Już kiedyś był taki jeden pechowiec, co miał serię niesamowitych przypadków z plazmami ;)

co do zielonych przebarwień - mam takie w niektórych scenach (ciemnych) w mojej drugiej plazmie samsunga (ma już parę latek).

W Panasie tego nie widać z odległości, z której ogląda się TV. Jasne, że jak podejdę na 0,5 metra, to widać to charakterystyczne dla plazm mrowienie, tylko że co z tego?

Proponnuję zapodać zdjęcia zrobione z 1 cm obrazu z LCD ...

Wygląda na to, że grupa przeciwników plazmy (do której i ja niegdyś należałem, czego się do dziś wstydzę) przegrupowuje siły i z zapałem godnym lepszej sprawy poszukuje nowych "argumentów" na zasadzie "do czego by się tu jeszcze przyczepić?". Migotanie i powidoki zostały chóralnie obśmiane jako byty nieistniejące, przeto trzeba wydumać coś nowatorskiego w nadziei że ktoś się na to złapie.

Tribul dlaczego ja nic takiego nie miałem i nie mam? Inni piszą że również nie mają.

Był kiedyś taki przezabawny western-komedia "Pechowiec na prerii". Obejrzyj go proponuję. A następnie wyciągnij wnioski w kontekście Twoich permanentnych niefartów z plazmami.

Bobcat tobie to forum służy do dowartościowania się czy jak?Bo tak to wygląda,kupiłeś G30 i jakiegoś LCD LG i myślisz ze chwyciłeś Pana Boga za pięty, obowiązkowo musi być 42 cale,nie większy.Nie dasz sobie nic powiedzieć, jest super bo ty taki masz.Masz filmy jak byk pokazujące problem, masz opisy ludzi a ty dalej swoje...czy nie kumasz w ogóle angielskiego?Jednak zdjęcia też są.

mczaj, u mnie na trybie normalnym widać to z odległości 3 metrów, na trybie kino już nie.

Ja kończę już temat,problem rozwiązany, tv nie jest uszkodzony.Obraz jaki uzyskałem satysfakcjonuje mnie w zupełności,ale na kalibrację i tak się skuszę;)

Wygląda na to, że grupa przeciwników plazmy (do której i ja niegdyś należałem, czego się do dziś wstydzę) przegrupowuje siły i z zapałem godnym lepszej sprawy poszukuje nowych "argumentów" na zasadzie "do czego by się tu jeszcze przyczepić?". Migotanie i powidoki zostały chóralnie obśmiane jako byty nieistniejące, przeto trzeba wydumać coś nowatorskiego w nadziei że ktoś się na to złapie.

No i co ty tu znowu wypisujesz? W życiu nie zamieniłbym tego tv na LCD....pomimo tych kropek;)

Jakie dowartościowywanie? Jestem zadowolony z tego co mam, zarówno jeśli chodzi o modele, jak i wielkość. I tyle. Wiem: u nas w dobrym tonie jest narzekać i utyskiwać.

I nie "jakiegoś" LG LCD tylko LV5500.

Jeżeli w twoim tv tego nie ma lub tego nie widzisz to tylko się cieszyć, natomiast ty robisz sobie ze mnie jakieś dziecinne żarty o ufoludkach, słonikach i westernach i wmawiasz mi że problem nie istnieje bądź mam pecha i uszkodzony tv, a na końcu ze należę do jakiejś grupy LCD,a może sekty?:)Jej ile ty masz lat?Ja w swoim to mam dlatego był w serwisie, widzę to tak jak widziałem na drugim egzemplarzu w sklepie oraz na G30, tak samo widzę to na filmach wyżej i na zdjęciach, skoro ty tego nie widzisz i nie czytasz tekstu z linków no to już nic nie poradzę.Ważne ze jesteś zadowolony.

Tribul przecież inni też próbują dać Ci do zrozumienia, że sprawa została przez Ciebie sztucznie wyolbrzymiona, żeby nie powiedzieć: rozdęta do monstrualnych rozmiarów. Walczysz z papierowymi tygrysami.

I nie "jakiegoś" LG LCD tylko LV5500

I co mam ci bić brawo czy krzyknąć WOW?

Jeżeli to co widzisz na filmikach to jest coś sztucznie wyolbrzymionego to masz coś chyba ze wzrokiem.Dobrze ze na trybie kino tego nie ma bo inaczej tv nie byłby wart 2 tysięcy zł w moich oczach.Nie należę do osób które zachwalają wszystko co kupili żeby podnieść swoje ego, tylko trzeźwo patrze na dany produkt i widzę jego wady i zalety, nie jestem jakimś fanboyem, a jak patrzę czasem na wpisy typu "co Panasonic to Panasonic" to widzę klapki na oczach.

Pisze ci jeszcze raz,nie masz tego w swoim tv lub tego nie widzisz to się ciesz,ale nie wmawiaj mi ze coś wyolbrzymiam bądź mam haluny, bo w takim wypadku cała moja rodzina je ma oraz gość w sklepie i ci goście co wsadzili filmiki w youtube oraz ich kamery....

Pozdrawiam

Ani brawo ani WOW. Skoro jeden został wymieniony z nazwy to konsekwentnie należy wymienić drugi.

Odwracasz proporcje. Nie dlatego zachwalam, że ja go kupiłem, tylko dlatego kupiłem że ocena danego modelu wypadła dobrze. Oczywiście: w moich oczach, według moich kryteriów. Ostatecznie to ma być sprzęt dla mnie. Inni mogą mieć odmienną hierarchię i ich ocena będzie się diametralnie różniła od mojej.

Nie wpadam w cielęcy zachwyt i nie widzę w swoim sprzęcie wyłącznie samych zalet. Widzę również minusy, o czym wielokrotnie pisałem w różnych miejscach na Forum. Zobacz na przykład jak schlastałem swój ostatni zakup, tuner radia Internetowego i DAB+. Totalne badziewie, które na szczęście udało się zwrócić i wycofać kasę. Inputowanie mi więc, że mojego autorstwa są wyłącznie lukrowane laurki dowodzi złej woli.

Kupuję klocki, dla których (powtarzam: w mojej wstępnej ocenie) bilans plusów i minusów wypada najlepiej na plus. Odstępstwo od zasady wstępnej oceny zrobiłem raz, w przypadku wspomnianego tunera Internetowego (bo zapałałem chęcią jego posiadania), z wiadomym skutkiem. Więcej tego błędu nie popełnię. A słoników i UFO-ludków proszę sobie za bardzo nie brać do serca.

Również pozdrawiam.

Na 55VT30 od ponad 1,5 roku nie udało się mi, ani żadnemu mojemu znajomemu, zauważyć żadnego śniegu ani zielonej poświaty. Niedowiarków zapraszam serdecznie na jakiś dobry film.

u brata też nic takiego ani u siebie jakiś czas temu gdy mialem go nigdy nie zauwazylismy. hmmm też dla mnie wydumany temat.A wzrok raczej ma dobry. Obraz mnie interesuje , ale tu nie mam złych wrazeń co do tych poświat itp. dziwne......

nie, tryb kinowy ma więcej odcieni od normalnego, zwłaszcza odcieni czerni

tryb normalny ma zlaną czerń, gubi szczegóły, obraz wygląda bardziej wyraziście i kontrastowo przez to, jest ok do oglądania w dzień, zapewne tak jak większość Panasoniców ma pokrzywioną gammę w tym trybie

"śnieg" jest niby zawsze ale ten najbardziej widoczny to efekt ditheringu i występuje tylko na granicy najniższej czerni (przygaszone piksele) i jednego-dwóch najciemniejszych odcieni szarości jaki tv jest w stanie wyświetlić, a w trybie normalnym masz czarną plamę i nieprawidłową gammę, zwłaszcza w najniższych IRE, podejrzewam że to jest właśnie problemem

tryb kinowy ma więcej odcieni od normalnego, zwłaszcza odcieni czerni

tryb normalny ma zlaną czerń, gubi szczegóły

"śnieg" jest niby zawsze

w trybie normalnym masz czarną plamę

Zapraszam do mnie. Przekonasz się, że to wszystko nieprawda. Na trybie Normalnym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.