Skocz do zawartości
IGNORED

Plazma vs LCD

KrzysiekA

Plazma vs LCD  

326 użytkowników zagłosowało

1. 1. Ktróra z technologii wyświetlania obrazu jest lepsza.

• LCD
    • PDP
    • Jedna i druga technologia ma swoje wady i zalety.

Rekomendowane odpowiedzi

Radził Ci abyś zjechał w dół G-cut, a chodzi o skopany model przez producenta - taki oto specjalista jest z niego.

Oczywiście przeoczyłeś post nr. 4863

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w którym dogłębnie opisałem istotę problemu i wskazówki jak go rozwiązać. Dlaczego mnie to nie dziwi? :D

W niepamięć też poszło jak rzucaliście wyzwiska w stronę Tribula i skończyliście dopiero jak się okazało że na prawdę jest jakiś problem :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W niepamięć też poszło jak rzucaliście wyzwiska w stronę Tribula i skończyliście dopiero jak się okazało że na prawdę jest jakiś problem :)

Bo to jest od jakiegoś czasu wątek fanów (ale czy tylko fanów ?) firmy Panasonic :-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Przepraszam bardzo: cały czas, z uporem mianiaka pisałem na podstawie opisów Tribula, że to może być walnięty egzemplarz. Okazuje się więcej: jest jeszcze gorzej, to jest walnięty model.

MK zachwycał się czernią na ST50, która (jak pisał) jest lepsza niż na VT50.

Przepraszam bardzo: cały czas, z uporem mianiaka pisałem na podstawie opisów Tribula, że to może być walnięty egzemplarz. Okazuje się więcej: jest jeszcze gorzej, to jest walnięty model.

Starorzymska zasada głosi, że Milu nie może być sędzią że własnej sprawie. O tym czy obrażałeś Tribula można dyskutować z osobą neutralną, bezstronną. Biorący udział w dyskusji być nią nie może. :)

z delikatnym nawiązaniem do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ;)

MK zachwycał się czernią na ST50, która (jak pisał) jest lepsza niż na VT50.

Nie pisałem tak, a jeżeli Ci się wydaję to proszę zacytuj. Proszę nie oczerniać moich wypowiedzi.

Ukryta Zawartość

Bo to jest od jakiegoś czasu wątek fanów (ale czy tylko fanów ?) firmy Panasonic :-).

A może raczej zadowlonych właścicieli? Jak wiesz: sam nie byłem fanem, więcej: byłem przeciwnikiem plazmy. Zmieniłem "barwy klubowe" gdy zobaczyłem, co ten Panasonic potrafi i jaki daje obraz.

Insynuacje są zupełnie niepotrzebne.

@ MK - zupełnie nie rozumiem postu 5014 z godz. 13:31.

Przeciętnemu kowalskiemu kalibracja nie jest potrzebna ponieważ jemu to wszystko jedno.

Ludzie którzy jak ja, Bobcat, Sittek, Don111, HQ150 i wielu innych którzy zabrali w tym temacie głos kalibracja "profesjonalna" jest niepotrzebna - oni sami mogą.

Kowalskiemu wszystko jedno - racja.

"Oni sami mogą", to prawda ale trzeba trochę czasu na to stracić i się doedukować, bo na początku sam balans bieli to już jest czarna magia dla zielonego w temacie. No i bez kolorymetru i tak ustawienia na oko nie będą idealne, kwestia czy to odstępstwo od ideału jest duże. Poza tym sporo tv ma ustawienia fabryczne bliskie ideałowi (tzn blisko max możliwości danego modelu). Więc czy (zaawansowaną) kalibrację warto zrobić ? Pewnie że tak, tylko nie w każdym przypadku się ona opłaca.

Ja bym to wypunktował tak:

Nie warto gdy:

- tv ma tryb thx (podoba się czy nie - kalibracja da podobny obraz albo niewiele się różniący)

- tv ma dobre ustawienia fabryczne (np LG)

- tv jest stary i nie ma dostępu do zaawansowanych ustawień

- ma się taniego LEDa (i tak się z niego dużo nie wyciśnie, a cena za zaawansowane grzebanie i ustawienia obrazu o wartości >20% samego tv jest głupotą)

Warto gdy:

- tv nie ma thx lub nie ma dobrych ustawień fabrycznych (np Sharp RGBY,)

- ustawienia tv ogarnie tylko zaawansowany (tym bardziej Sharp RGBY)

- tv jest drogi (nawet taka zaawansowana kalibracja to mały % wartości tv)

- jeden z w/w + użytkownik jest zielony w temacie lub nie ma czasu/nie chce mu się bawić

PS

Jakby ktoś chciał to mogę mu wypożyczyć kolorymetr z instrukcją kalibracji "zrób to sam" dla zielonych. Czy to już się kwalifikuje do przemianowania na branżę ? ;p

Nie rozumiem oburzenia co niektórych? Czyżbyście naprawdę liczyli na upust usług?

Kalibracja jest niezbędna dla ludzi którzy bardziej interesują się parametrami niż zwykłym oglądaniem telewizji.

Czy jest to dowartościowywanie własnego sprzętu czy siebie nie wiem.

Wiem jednak, że w przypadku wielu telewizorów jego sens jest podobny jak wymiana okablowania w sprzęcie hi fi.

Jedni będą podniecać się ogromna zmianą inni wyłącznie tym że to zrobili.

Czy aby podnieść swoją atrakcję w oczach innych certyfikaty z kalibracji również wywieszacie w ramkach obok TV?

Sittek, ja jestem niezorientowany, możesz mi prosto i klarownie wyłożyć, o co chodzi w postach Kopera?

To chyba pytanie nie do mnie a raczej do MK.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

A może raczej zadowlonych właścicieli? Jak wiesz: sam nie byłem fanem, więcej: byłem przeciwnikiem plazmy. Zmieniłem "barwy klubowe" gdy zobaczyłem, co ten Panasonic potrafi i jaki daje obraz.

Ale jakoś tak się składa, że zadowoleni własciciele plazm potrzebują dowartościowania swoich nabytków w tym wątku, bez przerwy o nich piszą. Ciekawe dla czego ? I dlaczego tak emocjonalnie reagują na pytania odnośnie opisywanych uchybów swoich ukochanych plazm. Ja tez jestem zadowolony z obu TV które mam i wcale nie są to plazmy, ale nie mam związku emocjonalnego z nimi, po prostu je oglądam i wiem ze maja wady, ale są one dla mnie mało istotne (o cholera jestem "Kowalski" i to do tego przeciętny :-). W przeciwieństwie do pozostalych tu "wilbicieli" f-my na "P" nie podkreślam tego co chwilę. Powiedzcie co tak na prawdę jest nie tak z plazmami, że bez przerwy musicie je dowartościowywać. Jezeli są takie idealne to myślę, że obronią się same i już za 2, 3 lata będą zdecydownie dominować na świecie w klasie od 42" w górę.

P.S. Stałem się w końcu właścicielem pierwszego (u mnie) oled-a. Wprawdzie to tylko komórka ale na początek wystarczy do określenia pertspektyw technologii. Obraz z TV IPLA jest naprawdą bardzo ciekawy. Pozdrawiam.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

@ Don 111

Masz kolejkę za bardzo ciekawy, wyważony i obiektywny wpis 5016 z godz. 14:09 :)

Kalibracja jest niezbędna dla ludzi którzy bardziej interesują się parametrami niż zwykłym oglądaniem telewizji.

Sittkowi też się należy kolejka. To chyba najbardziej trafne zdanie, jakie słyszałem na temat kalibracji :)

Ale jakoś tak się składa, że zadowoleni własciciele plazm potrzebują dowartościowania swoich nabytków

Nie do końca masz rację. My tylko staramy się dementować różne bzdury, jakie na temat plazmy co i raz się pojawiają.

Jezeli są takie idealne to myślę, że obronią się same i już za 2, 3 lata będą zdecydownie dominować na świecie w klasie od 42" w górę.

Nie są idealne, też mają swoje wady, których jestesmy świadomi. Jednak ostateczny bilans plusów i minusów plazm w porównaniu z takim samym rachunkiem dla LCD wypada zdecydowanie na korzyść PDP.

Ja również kiedyś szermowałem statystykami sprzedaży, dopóki mi Koledzy tu na Forum nie uzmysłowili jaka to niedorzeczność. Plazma jest dla koneserów, smakoszy. W skali świata ilość konsumentów hamburgerów miażdżąco przewyższa ilość wielbicieli eleganckiej, wykwitnej i wysublimowanej kuchni japońskiej (nawet doliczając tu rodowitych Japończyków). Co bynajmniej nie oznacza, że hamburgery reprezentują kuchnię z wyższej półki.

P.S. Stałem się w końcu właścicielem pierwszego (u mnie) oled-a. Wprawdzie to tylko komórka ale na początek wystarczy do określenia pertspektyw technologii. Obraz z TV IPLA jest naprawdą bardzo ciekawy.

Od jakiegoś czasu mam Nokię N8, również z wyświetlaczem OLED. Obraz bardzo ładny, dobre kolory, nie ma problemu kątów oglądania. Ale nic nadzwyczajnego. Nie uzasadnia jakichś ochów i achów.

Nie rozumiem oburzenia co niektórych? Czyżbyście naprawdę liczyli na upust usług?

Czy jest to dowartościowywanie własnego sprzętu czy siebie nie wiem.

Wiem jednak, że w przypadku wielu telewizorów jego sens jest podobny jak wymiana okablowania w sprzęcie hi fi.

Jedni będą podniecać się ogromna zmianą inni wyłącznie tym że to zrobili.

Czy aby podnieść swoją atrakcję w oczach innych certyfikaty z kalibracji również wywieszacie w ramkach obok TV?

To chyba pytanie nie do mnie a raczej do MK.

Poproszę o cytat, gdzie i kto komu wciska kit, iż kalibracja jest niezbędna do oglądania TV na co dzień?

"Oburzenie" co poniektórych bierze się z faktu, iż uczepiłeś się jak rzep psiego ogona. ;)

I małe acz istotne sprostowanie. Kalibracja (mi osobiście) nie jest potrzebna do podniecania się parametrami i wywieszenia certyfikatu lub zamieszczenia postu z raportem softu kalibracyjnego. Kalibracja w dużej ilości przypadków jest NIEZBĘDNA do zrealizowania zasady WYSIWYG. Ludzie, którzy na swoim ekranie chcą oglądać obraz takim, jaki został zarejestrowany potrzebują kalibracji, ponieważ wyświetlacz nie zapewnia odtworzenia obrazu zgodnie z przyjętą normą.

Pytanie w poprzednim poście skierowałem do Ciebie, bo to Twoja wypowiedź: "...Zorientowany czytelnik lub wideofil od razu wychwyci o co chodzi w jego postach...". Ja nie wychwyciłem, i proszę o klaryfikację. ;)

@Bobcat

Nie mogę zrozumieć, po co zabierasz głos w dyskusji o potrzebie (bądź nie) kalibracji.

Zgodzimy się chyba co do jednego, które to jedne podnoszone było nie raz: kalibracja wynika z potrzeby, o której wspomniałem powyżej.

Ty z kolei, nie raz pisałeś iż lubisz obraz "pocztówkowy", ma być kolorowo i kontrastowo; obraz po kalibracji jest dla Ciebie wypłowiały i nie tegez. Nie lubisz narzuconych z zewnątrz ram, ma być tak jak lubisz, a nie jak wymyślił se jakiś pożal się Boże twórca standardów czy reżyser lub operator.

Na forum miłośników soli, dyskutujących o wyższości drogiej soli z Wieliczki nad tanią solą z Kłodawy, przychodzi Bobcat mówiąc iż ci z Wieliczki to oszuści i wydrwigrosze, bo on lubi słodkie a nie słone.

Kalibracja ma na celu zapewnienie efektu, który jest Ci obcy i niemiły. Chyba oczywiste, iż Twój głos w takiej dyskusji jest irrelewantny? ;) :)

"...Kto zagląda pod powierzchnię, czyni to na własną odpowiedzialność..."

Don Kichote to zły człowiek był...

@Bobcat

Nie mogę zrozumieć, po co zabierasz głos w dyskusji o potrzebie (bądź nie) kalibracji.

kalibracja wynika z potrzeby

Zabieram głos, gdyż tę potrzebę próbuje się na siłę kreować.

Na forum miłośników soli, dyskutujących o wyższości drogiej soli z Wieliczki nad tanią solą z Kłodawy, przychodzi Bobcat mówiąc iż ci z Wieliczki to oszuści i wydrwigrosze, bo on lubi słodkie a nie słone.

Soli z Wieliczki już nie ma (poza wyrobami pamiątkarskimi). Kopalnia służy obecnie jako muzeum i przemysłowego wydobycia tam nie ma.

A ze słodyczy to ja najbardziej lubię befsztyk :)

Kalibracja ma na celu zapewnienie efektu, który jest Ci obcy i niemiły. Chyba oczywiste, iż Twój głos w takiej dyskusji jest irrelewantny? ;) :)

Rozumiem, że w dyskusji mogą (Twoim zdaniem) wypowiadać się tylko ci, którzy mają identyczne zdanie? Rozmowa klakierów i potakiwaczy? Coś w stylu dawne zebranie partyjne PZPR?

Przykład z solą wydumany, ale chyba przyznasz, iż doskonale obrazuje sytuację?

Po co gadać o czymś, co nie jest dla Ciebie? Porównanie do zebrań partyjnych bardzo chybione, brak argumentów? ;)

Różne zdania to:

1. Kalibracja jest potrzebna, aby uzyskać efekt "A".

2. Do uzyskania efektu "A" kalibracja jest niepotrzebna.

3. To zależy jak leży, niektóre sprzęta pozwalają na fabrycznych nastawach uzyskać "A", a inne ni chu chu.

Ty zaś twierdzisz, iż do uzyskania "B" nikt nie potrzebuje kalibracji.

Jakie znaczenie w dyskusji o "A" ma taki głos?

Poza tym, powinienem się obrazić.

Imputujesz mi, iż moja potrzeba posiadania właściwie odtwarzającego zamysł twórcy filmu toru video wynika jedynie z marketingowej kreacji? Uważasz mnie za idiotę? Uważasz, że nie wiem jak powinien wyglądać obraz z mojego projektora na moim ekranie? Że jeśli chcę, aby "Matrix" był zazieleniony, tak jak został stworzony, a "Szeregowiec Ryan" brudny, wyblakły i zaziarniony, tak jak został stworzony, to jestem w błędzie i ulegam marketingowej nachalnej nagonce? Bo obraz powinien być ostry i cukierkowy, jak w reklamie TV? ;)

Jeśli będę chciał mieć skalibrowany projektor, i nie będę chciał wydawać tysiąca złotych na kalibrację, to przecież mogę sobie kupić kolorymetr za tysiąc lub dwa, i skalibrować sprzęt samemu. Nikt mi nie wmusi skorzystania z usług nawet zakonspirowanego kalibratora. :D

I po raz kolejny przypominam: zakładka nazywa się KINO DOMOWE. Jakie tu ma znaczenie jak przykładowo "Taniec z gwiazdami" wygląda na skalibrowanym bądź nie telewizorze? ;)

@ Wiatrak

Jeżeli komuś tu zaczyna brakować argumentów to chyba raczej nie mnie. Widzę że puszczają Ci nerwy więc zaczynasz faulować. Gdyby to był ring bokserski - dostałbyś ostrzeżenie za atakowanie głową.

Założenie, że pragnieniem całej ludzkości jest posiadanie obrazu, który nazwałeś A (i tylko garstka dziwaków uważa inaczej) jest fałszywe. A więc nieuprawnione.

Kalibracja jest sztucznym problemem, aby kreować nowy popyt na stosowne usługi. Przykładów z różnych innych dziedzin jest na pęczki. Tu nam wmawiają inny proszek do prania koszul białych, inny do kolorowych. Gdzie indziej inne opony na lato, inne na zimę. Na marginesie: istnieją od dawna mieszanki gumowe doskonale spisujące się w zakresie temperatur od -50* do +50*, armia amerykańska używa ich od kilkudziesięciu lat, niedawno zostały "odtajnione" i dopuszczone do cywila. Ale po co mają nam sprzedać jeden komplet opon, skoro można dwa. Prawda?

Zgadzam się z tezą sformułowaną kiedyś tu na Forum. Telewizory powinny wychodzić z fabryki już skalibrowane. Niektórzy producenci tak robią, mają dobre tryby fabryczne. Co byś powiedział gdyby kupiwszy nowy samochód musiał prosto z salonu jechać do serwisu aby dopiero tam uczynili go zdatmym do jazdy?

P.S. "Tańca z Gwiazdami" nie oglądałem ani Jednego odcinka. I nie zamierzam.

Bobcat, mam dla Ciebie dobrą radę. Pisz mniej. Po prostu mniej. Piszesz za dużo, co chwila słowotok, w większości n-te powtórzenia tych samych wywodów. Nie musisz ustosunkowywać się do każdego wypowiedzianego tu słowa, zdania czy akapitu. Czasami odpuść po prostu. Chyba że chcesz zamęczyć czytelników swoją twórczością na amen, wtedy faktycznie jesteś już blisko celu.

Staram się, to znaczy najczęściej jest tak, że czytam początek i po chwili już wiem, że znowu będzie lanie wody i dalej już nie czytam. Generalnie muszę się przyznać, że znakomitej większości Twoich postów nie doczytałem do końca, stąd też właśnie moja rada dwa piętra wyżej. Np. w przypadku Twojego przedostatniego posta opuściłem wszystko po "pragnieniu całej ludzkości".

Różnica między nami jest taka, że ja nie oceniam Twoich wpisów. Ty natomiast z lubością oceniasz moje (i nie tylko). Twoje oceny ani mnie ziębią ani grzeją. Są mi dokładnie obojętne.

...Założenie, że pragnieniem całej ludzkości jest posiadanie obrazu, który nazwałeś A (i tylko garstka dziwaków uważa inaczej) jest fałszywe. A więc nieuprawnione...

W którym miejscu poczynione jest takowe założenie? Bo jak dla mnie, to raczej garstka dziwaków (włączając niżej podpisanego) jest za "A"... ;)

Ludzie, którzy na swoim ekranie chcą oglądać obraz takim, jaki został zarejestrowany potrzebują kalibracji, ponieważ wyświetlacz nie zapewnia odtworzenia obrazu zgodnie z przyjętą normą.

Pytanie w poprzednim poście skierowałem do Ciebie, bo to Twoja wypowiedź: "...Zorientowany czytelnik lub wideofil od razu wychwyci o co chodzi w jego postach...". Ja nie wychwyciłem, i proszę o klaryfikację. ;)

Czy gdy zakupię nowe buty, to aby wygodnie w nich chodzić, powinienem je za dodatkową opłatą skalibrować?

Czy gdy zakupię nową pralkę lub lodówkę powinienem ja też skalibrować bo inaczej bęben będzie nierówno się kręcił a lodówka będzie nierówno chłodziła?

To w jakim celu został stworzony telewizor, powtarzam telewizor, nie LCD, nie plazma, nie wyświetlacz ciekłokrystaliczny, a zwykły telewizor - urządzenie służące do codziennego oglądania programów telewizyjnych? Przypadkiem nie do codziennego oglądania?

A może to raczej sprzęt RTV i jego posiadacze są dość specyficzną docelową grupą gotową wydawać dodatkowe pieniądze na mniej lub bardziej potrzebne dodatki?

Ja rozumiem oburzenie osób które poddały się procesowi kalibracji, wiem, że teraz nie wypada nie wypowiedzieć się w tej kwestii. Tylko tak naprawdę czy był to proces niezbędny? Niech każdy sam sobie na to odpowie, niech tylko tu nie pisze, bo odpowiedź będzie z góry wiadoma.

Na samym początku zaznaczyłem, że nie podoba mi się fakt narzucania posiadaczom TV dodatkowej opcji w postaci kalibracji, ponieważ jest to sugerowanie z góry niedoskonałości wytworzonego fabrycznego nowego i kompletnego produktu. Dodatkowe płatne operacje na nowym modelu mogą z góry sugerować, że nowy produkt jest niekompletny i nie do końca sprawny technicznie.

Dlaczego inne produkty elektryczne nie wymagają dodatkowych opcji, dodatkowych wydatków?

.......

A dlaczego nie wychwyciłeś sensu mojej wypowiedzi i nadal nie rozumiesz? "Klaryfikować" nie zamierzam, proponuję jednak wnikliwa lekturę, a gdy się nie uda, spróbować przeczytać jeszcze raz. Może za którym razem załapiesz.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Czy gdy zakupię nowe buty, to aby wygodnie w nich chodzić, powinienem je za dodatkową opłatą skalibrować?

Czy gdy zakupię nową pralkę lub lodówkę powinienem ja też skalibrować bo inaczej bęben będzie nierówno się kręcił a lodówka będzie nierówno chłodziła?

Czy gdy zakupię nowy telewizor powinienem go skalibrować jeżeli chcę mieć oddany obraz w postaci najbliższej reżyserskiej? Tak - chyba że wszystkie portale na świecie publikujące pomiary kolorymetryczne są zakonspirowane.

Ja rozumiem oburzenie osób które poddały się procesowi kalibracji, wiem, że teraz nie wypada nie wypowiedzieć się w tej kwestii. Tylko tak naprawdę czy był to proces niezbędny? Niech każdy sam sobie na to odpowie, niech tylko tu nie pisze, bo odpowiedź będzie z góry wiadoma.

Tylko gdzie te wszystkie oburzone osoby?

Portal z USA z kilkoma setkami opinii o kalibracji:

Ukryta Zawartość

Zgadzam się z tezą sformułowaną kiedyś tu na Forum. Telewizory powinny wychodzić z fabryki już skalibrowane.

Wtedy musiałbyś zamówić kalibratora aby ustawił Ci ulubiony pocztówkowy obraz :)

Ukryta Zawartość

Właściwie same się kalibrują ("rozchodzą"=dopasują do stopy) . Może kiedyś będą doskonalsze buty, które na prawdę będą zmieniały w sposób kontrolowany kształt w środku, by optymalnie dopasować się do stopy.

Czy gdy zakupię nową pralkę lub lodówkę powinienem ja też skalibrować

Tak. Na lodówce wybierasz siłę chłodzenia (nawet na cyfrowych wybierasz temp. docelową). Natomiast pralkę kalibrujesz do różnego rodzaju prania (inaczej do prania delikatnego, inaczej do "mniej" delikatnego).

To w jakim celu został stworzony telewizor,

W takim celu, by na nim coś oglądać. Skalibrowany powinien zostać fabrycznie, do ustandaryzowanych parametrów. ... inna sprawa że każdy wyświetlacz z czasem się rozkalibruje (najszybciej CRT).

Dlaczego inne produkty elektryczne nie wymagają dodatkowych opcji, dodatkowych wydatków?

Jakieś tam opcje "kalibracji" mają ... odpowiednio bardziej prymitywne, od czegoś tak trudnego jak wierna reprodukcja obrazu.

inna sprawa że każdy wyświetlacz z czasem się rozkalibruje (najszybciej CRT).

Moim zdaniem plazma (dosyć wysoka temp.w zamkniętej komórce subpiksela - oczywiście jak świeci zwłaszcza na biało lub mocno jasno).

Czy gdy zakupię nowy telewizor powinienem go skalibrować jeżeli chcę mieć oddany obraz w postaci najbliższej reżyserskiej?

A gdzie jest powiedziane, że niewolnicze kopiowanie i trzymanie się jakiegoś wzorca jest cnotą najwyższą? Dlaczego zatem na koncertach pianistycznych laury zbierają nie ci, którzy prezentują szkolarską poprawność, ale tacy którzy są w stanie zademonstrować zupełnie nowatorską interpretację np. muzyki Chopina? Dotyczy to w szczególności wirtuozów z tak odległych od naszego kręgów kulturowych jak Japonia czy Chiny.

Tylko gdzie te wszystkie oburzone osoby?

Jest to tak zwana "milcząca większość". Nie kady lubi publicznie się przyznawać, że pozwolił oto zrobić się w bambuko. Za własną (nota bene) kasę.

Wtedy musiałbyś zamówić kalibratora aby ustawił Ci ulubiony pocztówkowy obraz :)

Maćku: przecież na ten temat rozmawialiśmy. W mojej cenie najważniejsze są wzajemne proporcje R:G:B. I na to zwracam uwagę. A te proporcje powinny być fabrycznie ustawione jak trzeba. I to rozumiem pod postulatem, aby z fabryki telewizory wychodziły już skalibrowane. Natomiast jak kto sobie ustawi suwak Kolor jest sprawą zupełnie indywidualną. Ty tej regulacji nie ruszysz, ja sobie podkręcę na kolory bardziej pocztówkowe. Ale obaj proporcje będziemy mieli właściwe. Tak więc wizyta kalibratora byłaby zbyteczna :)

Telewizor powinien mieć obszerne menu różnych, dobrze fabrycznie ustawionych trybów obrazu. Tak aby każdy znalazł coś dla siebie. Ty i inni miłośnicy rygorystytcznego trzymania się wzorcowych parametrów mielibyście THX/Kino/Prawdziwe Kino, ja miałbym Normalny/Standardowy albo nawet Dynamiczny/Żywy. Ale żaden z nas nie musiałby już w ustawieniach telewizora nic więcej majstrować.

Pozdrawiam.

ale tacy którzy są w stanie zademonstrować zupełnie nowatorską interpretację np. muzyki Chopina

Nieprawda. Najlepszym przykładem jest Ivo Pogorelich. Mimo, że wszyscy wiedzieli, że jego sposób grania jest genialny to konkurs wygrał kto inny. Zadecydowało przywiązanie do schematów w głowach jurorów. Na szczęście świat i publiczność zweryfikowały te skostniałe sposoby podejścia do sztuki.

Masz rację Lechu. W takmtych czasach jury złożone było z belfrów, a nie z wirtuazów. Dlatego najwyżej premiowano szkolarską poprawność. Raz że świat i publiczność to zweryfikowały, dwa że czasy się zmieniły i teraz zwraca się uwagę na nowatorstwo interpretacji, vide sukcesy Japończyków czy Chińczyków.

A gdzie jest powiedziane, że niewolnicze kopiowanie i trzymanie się jakiegoś wzorca jest cnotą najwyższą?

A gdzie jest powiedziane że ma być coś powiedziane? Kto powiedział że musisz kupować BMW, możesz być zadowolony z malucha przecież. Nie rozumiem tego rozumowania. Nikt Ci nie mówi jak żyć. Zamawiają kalibrację Ci którym zależy, a ty wciąż ich obrażasz pisząc że są naiwni.

Jest to tak zwana "milcząca większość". Nie kady lubi publicznie się przyznawać, że pozwolił oto zrobić się w bambuko. Za własną (nota bene) kasę.

Wymyślasz absurdalne odpowiedzi. Łatwiej Ci uwierzy w jakąś "milczącą większość" niż przyjąć prosty fakt że są po prostu zadowoleni? To rozumowanie ociera się o religię. Tym bardziej że na zadowolenie jest kilkaset wypowiedzi na avsforum.

Maćku: przecież na ten temat rozmawialiśmy. W mojej cenie najważniejsze są wzajemne proporcje R:G:B. I na to zwracam uwagę.

Skoro proporcje RGB są dla Ciebie najważniejsze to nie powineneś siedzieć na trybie normalnym, gdzie kanał B dominuje nad resztą. Czy ty wymyślasz te odpowiedzi na potrzebę dyskusji?

Skoro proporcje RGB są dla Ciebie najważniejsze to nie powineneś siedzieć na trybie normalnym, gdzie kanał B dominuje nad resztą.

W każdym telewizorze? W mojej subiektywnej ocenie ani w G30 (Normalny, skorygowany przeze mnie), ani w LV5500 (Standardowy, nieruszane ustawienia fabryczne) nie ma dominacji B, ani żadnego innego koloru. Co innego Dynamiczny/Żywy. Tam faktycznie można (na upartego) mowić o dominacji B.

Rozmowa z Tobą jest trudna (acz nie powiem: bardzo ciekawa). Możliwe, że jakaś (widoczna tylko na przyrządach) dominacja B w Normalnym/Standardowym nawet i jest. W zwykłym oglądaniu ona nie przeszkadza, a nawet się (takim jak ja) podoba. To jest dylemat z gatunku: czy jeść zdrowo czy smacznie. Bo to zazwyczaj nie idzie w parze, więcej: przeważnie pozostaje w kontradykcji. Ja wolę jeść smacznie :)

Za to w tak ulubionym przez Ciebie THX (G30) jest ewidentna, widoczna już na pierwszy rzut oka dominacja G, która Tobie jakoś nie przeszkadza. A poradzić sobie z tym można (jak sam pisałeś) wyłącznie poprzez Menu Serwisowe. Czyli przeciętny użytkownik jest bezradny, gdyż tam dostępu nie ma. A nawet gdyby (jakoś) miał - to nie wiem czy ktoś się odważy, z obawy, że coś sp.... .

I nie bądźmy demagogami z tym rzekomym obrażaniem kogokolwiek.

Zamawiają kalibrację Ci którym zależy, a ty wciąż ich obrażasz pisząc że są naiwni.

Naiwni są ci co myślą, że mają "już" dobry obraz bo wydali na TV minimum 10kzł. Dla mnie to jest kompletnie niepojęte dlaczego na tym forum wszyscy wciąż czepiają się ciebie na każdym kroku i podważają wiedzę profesjonalisty. Ja z przyjemnoscią skorzystam z twoich usług.

To rozumowanie ociera się o religię

Nie to już nie jest religia, niektórym na tym forum przerodziło się to w jakiś pieprzony fanatyzm...coś ala moherowe berety

Naiwni są ci co myślą, że mają "już" dobry obraz bo wydali na TV minimum 10kzł. Dla mnie to jest kompletnie niepojęte dlaczego na tym forum wszyscy wciąż czepiają się ciebie na każdym kroku i podważają wiedzę profesjonalisty. Ja z przyjemnoscią skorzystam z twoich usług.

Uważaj z takimi tekstami bo zaraz znajdzie się jakiś co ci napisze że wchodzisz w dziurę miedzy udami, albo chodzicie na randki bądź dostajesz kase za takie wpisy...

Uważaj z takimi tekstami bo zaraz znajdzie się jakiś co ci napisze że wchodzisz w dziurę miedzy udami, albo chodzicie na randki bądź dostajesz kase za takie wpisy...

Oczywiście, to doprawdy nie wiesz że z Koperem dzielimy się kasą za każdy taki wpis?? Za jedną linijkę tekstu odpala mi 200zł zarobione na kalibracji ;-)

Więc zapraszam do wpisów, w tym wątku widzę że wszystko jest możliwe ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.