Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego bedac w filharmonii 5 osob na 100 pozna ze wiolonczelistka ma rozstrojona strune basowa a reszta nie? Wg Twojej teorii kazdy powinien to wylapac bo to ewidentna zmiana dzwieku.

Te 5 osób które słyszy fałsz w każdym ślepym teście to wyłapie bo mają wykształcony słuch.

A dobry muzyk jeszcze powie jakie dźwięki gra,nawet słuchając z telefonu na ulicy

A reszta która nie słyszy siedzi cicho,nawet jak sie im coś tam wydaje...

Ponadto jeśli te 5 osób które słyszy fałsz,zwróci na to uwagę tym niesłyszącym robiąc porównanie z oryginalnym nagraniem,to ci którzy wcześniej tego nie wyłapali też zaczną słyszeć i znakomita większość potem będzie rozróżniać oryginał i fake bez problemu.

Przyklad nie jest do konca trafny bo dotyczy sluchu muzycznego jak sam zwrociles uwage. Trafniejszy by byl gdyby wiolonczelistka ukradkiem zmienila instrument w srodku na zbudowany z innego drewna..

Chcialem tylko uzmyslowic areckiemu ze to co slysza jedni nie jest oczywiste dla drugich

na pewno nie muzycznego bo nie zmieniają wysokości dzwieków ;)

słuch muzyczny to proste wyzej/nizej nic więcej :)

kable sieciowe mogą np poluzować albo przyspieszyc bas a tego sluch muzyczny nie jest w stanie wyłapać

zrobie Wam w niedziele test ktory nawet nagrany komórką udowodni że kable sieciowe mają wpływ na dzwiek filtrowanie, zakłocenia itp

podłączę do rozkręconego na max i przesterowanego wzmacniacza gitarowego najpierw kabel zwykły pozniej tzw audiofilski i sami sie przekonacie ile pisków. brumień i brudów jest więcej na tym zwykłym

Clapton i Cohen śpiewają dość podobnie do siebie

Albo recenzent głuchy albo słaby kabel. Ja nawet na marketowym za każdym razem rozpoznam kto śpiewa i nigdy nie śpiewają dla mnie podobnie.☺ Mogę to udowodnić w ślepym teście

Jak wszystko to wszystko :) Inaczej topowo nie będzie.

slupy.jpg

Im bliżej elektroniki tym wpływ jest większy. Bardzo dużo daje podczas tuningu wstawienie gniazda IEC tylko wyższej klasy i okablowania wewnątrz dobrą miedzią, najlepsza moim zdaniem jest Furukawa . To na koniec zawsze robię po poprawieniu aplikacji i elementów w torze sygnału i wtedy bardziej słychać pozytywny wpływ lepszego kabla sieciowego.

Porlick próbował z filtrami ferrytowymi, ja też , nawet mam kilka dołożonych na przewodach tylko nie na tych od audio a od TV czy kompa. Taki filtr w sumie to niewiele daje bo większośc urządzeń z zasilaczami impulsowymi ma filtry o sporym tłumieniu, no ale mogę sobie wyobrazić sytuację że komuś poprawił dużo jeśli mu gdzieś wchodziły duże zakłócenia to zredukował je w penym stopniu.

W trakcie usuwania konta.

Jak wszystko to wszystko :) Inaczej topowo nie będzie.

slupy.jpg

Im bliżej elektroniki tym wpływ jest większy. Bardzo dużo daje podczas tuningu wstawienie gniazda IEC tylko wyższej klasy i okablowania wewnątrz dobrą miedzią, najlepsza moim zdaniem jest Furukawa . To na koniec zawsze robię po poprawieniu aplikacji i elementów w torze sygnału i wtedy bardziej słychać pozytywny wpływ lepszego kabla sieciowego.

Porlick próbował z filtrami ferrytowymi, ja też , nawet mam kilka dołożonych na przewodach tylko nie na tych od audio a od TV czy kompa. Taki filtr w sumie to niewiele daje bo większośc urządzeń z zasilaczami impulsowymi ma filtry o sporym tłumieniu, no ale mogę sobie wyobrazić sytuację że komuś poprawił dużo jeśli mu gdzieś wchodziły duże zakłócenia to zredukował je w penym stopniu.

W trakcie usuwania konta.

A w temacie piszą już sami głusi. Poklepują się wzajemnie i chlipią "bo przecież nie słychać różnicy... prawda?". Taka grupa wsparcia :)

Jestem przekonany, ze gdyby skierowac Cie na audiometrie tonalną czy otoemisję akustyczną wyszłoby Waść, żeś głuchy jak pień.

Ale kable zasilające "grają".

Muszę Cię zmartwić. Z racji wykonywanego zawodu MUSZĘ dbać o swój słuch i dokonywać w miarę częstych badań.

U audiofila jest w 99% tak, że dużo pisze ładnych kwiecistych opowieści o zmianie w barwie brzmienia, o zachodzących tu i tam zmianach jakie słyszy…wszystko oczywiście w zakresie wykraczającym poza ludzkie ucho…a na badaniu audiologicznym w życiu nie był.

Podtrzymuje - farmazony wypisujecie, nic więcej.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

kable sieciowe mogą np poluzować albo przyspieszyc bas a tego sluch muzyczny nie jest w stanie wyłapać

żadne kable nie mogą niczego przyspieszyć,gdyby tak było muzycy by grali nie równo

proste myślenie = proste wnioski

Arecky Twoje argumenty są wszędzie chybione

to że ktoś ma dobre wyniki nie oznacza że wszystko uslyszy bo o tym decyduje doświadczenie i umiejętność słuchania. Dzieci mają swietną wrażliwość słuchu (tylko nie wyskakuj znow z wysokościami i słuchem muzycznym) bo jeszcze nie udzkodzoną tzw. życiem ale nie oznacza to że będą lepiej wyłapywać róznice w audio od doświadczonego audiofila

żadne kable nie mogą niczego przyspieszyć,gdyby tak było muzycy by grali nie równo

zrozum że nie mowię o przyspieszaniu o ćwierćnuty itp tylko wyciszanie wybrzmiewanie szybsze urywanie

Muszę Cię zmartwić. Z racji wykonywanego zawodu MUSZĘ dbać o swój słuch i dokonywać w miarę częstych badań.

Rasowym audiofilom badania słuchu niepotrzebne ! To lata trenowania czynią ich wszechsłyszącymi.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Dla mnie to bajkopisarstwo(sprzet nie moze zawyzyc tonacji). Ale nie odbieram im tego.

Dla mnie jedyne co moze zmienic sieciowka to w bardzo delikatny sposob skorygowac skraje pasm (glownie na gorze - przesterowanie i nachodzenie na siebie dzwiekow trywialnie mowiac uporzadkowanie) zadnej innej zmiany nie bylobmi dane uslyszec na sieciowkach. Za to glosnikowe juz tak mozna sie pokusic o opis zmian na srednicy o cieplejszym lub bardziej szczegolowym dzwieku

Czyli mają omamy i ta cała pisanina jest bez sensu, skoro twierdzisz że piszą bajki to na jakiej podstawie dajesz sobie prawo do prawienia w tym temacie? A może nie masz jeszcze takiego sprzętu, żeby to co inni usłyszeć :)

jak ja Was tak czytam to Wy rzeczywiscie nie macie prawa slyszec tych kabli jeśli mieszacie podstawowe pojęcia jak wysokości i długości dzwięków

to sie zapisuje nutami

nie kablami zasilającymi

jak ja Was tak czytam to Wy rzeczywiscie nie macie prawa slyszec tych kabli jeśli mieszacie podstawowe pojęcia jak wysokości i długości dzwięków

Wikipedia;

Wysokość dźwięku – w muzyce, częstotliwość tonu podstawowego.

Instrumenty lub ich elementy (np. struny), podczas grania na nich, drgają z określoną częstotliwością zależną od rodzaju materiałów, z jakich zostały wykonane, i ich wymiarów fizycznych. Wysokość dźwięku zależna jest od ilości drgań wykonanych w jednostce czasu; im większa częstotliwość drgań, tym wyższy jest dźwięk

Częstotliwość drgań wszystkich dźwięków „a” na fortepianie, strojonych według obowiązującego obecnie stroju (a1=440 drgań na sekundę) jest następująca:

Wysokość dźwięku Częstotliwość (Hz)

A2 27,5

A1 55

A 110

a 220

a1 440

a2 880

a3 1760

a4 3520

Różnice wysokości dwóch dźwięków określane są mianem interwału. Dany interwał odpowiada zawsze określonemu stosunkowi częstotliwości, np.:

2:1 = oktawa,

3:2 = kwinta itd.

W przeszłości obowiązywał tzw. strój paryski, w którym dźwięk a1 posiadał częstotliwość drgań 435 Hz, ale w 1939 r. na mocy międzynarodowego porozumienia przyjęto, jako ogólnie obowiązujący, strój a1=440 Hz.

W muzyce używa się dźwięków od C2 = 16 drgań na sekundę (osiągalne tylko w wielkich organach) do c5 = 4186 drgań na sekundę, chociaż ucho ludzkie jest zdolne odróżniać dźwięki o częstotliwości do ok. 20 000 drgań na sekundę.

NIC O KABLACH !!!!

pogromca mylisz pojęcia i tylko się osmieszasz

malikali jeszcze raz Ci powtarzam że nie moge brac odpowiedzialnosci i sie tlumaczyc z tego co piszą inni - mam prawa do własnych poglądów i opinii i opisuję własne doswiadczenia

pokaze Wam ten tescik z kablem zasilajacym do wzmacniacza gitarowego - to będzie duże szkło powiekszające na skalę problemu

to nie ma zwiazku z tematem słyszenia kabli rozumiesz?

do wysokości dzwieków uzywa się stroików a nie kabli zasilającyh (bo nie zmieniają wysokości dzwieków) nie mieszaj pojęc bo robisz jeden wielki bałagan

Chyba sam używasz pojęć których nie znasz ?

to nie ma zwiazku z tematem słyszenia kabli rozumiesz?

do wysokości dzwieków uzywa się stroików a nie kabli zasilającyh (bo nie zmieniają wysokości dzwieków) nie mieszaj pojęc bo robisz jeden wielki bałagan

jak nie ma związku z tematem jak sam użyłeś sformułowania

cytuje;wysokość dzwięku

żaden wzmacniacz, kolumna a tym bardziej kabel nie jest w stanie zmienic wysokości zarejestrowanego dzwieku czy to jest jasne? po co sie upierasz na te wysokosci? nigdzie nie napisałem że kable je

zmieniają

to ma zerowy związek z tematem

pokaż mi kontekst gdzie uzyłem "wysokość dzwięku" bo nie wierzę że jesteś aż tak głupi

na pewno nie muzycznego bo nie zmieniają wysokości dzwieków ;)

słuch muzyczny to proste wyzej/nizej nic więcej :)

kable sieciowe mogą np poluzować albo przyspieszyc bas

słownik pwnprzyśpieszyć, przyspieszyć — przyśpieszać, przyspieszać

1. «zwiększyć szybkość czegoś; też: spowodować szybsze działanie»

2. «skrócić czas trwania albo przybliżyć termin wykonania lub moment dokonania się czegoś»

czyli bas u Ciebie gra szybciej ?

od reszty muzyków

pogromca mylisz pojęcia i tylko się osmieszasz

malikali jeszcze raz Ci powtarzam że nie moge brac odpowiedzialnosci i sie tlumaczyc z tego co piszą inni - mam prawa do własnych poglądów i opinii i opisuję własne doswiadczenia

pokaze Wam ten tescik z kablem zasilajacym do wzmacniacza gitarowego - to będzie duże szkło powiekszające na skalę problemu

Kolego Biniek84 z całą sympatią dla Twojej walki :) ale zauważ, że jakbyś prześledził swoje wpisy…to dojdziesz do smutnego wniosku. Wijesz sie w tym wszystkim i to bardzo. Raz coś ma wpływ i można, zaraz nie o to chodziło, bo nie mozna a jednak "idzie".

Nie chcę mi się kopiować wpisów z ostatnich kilku stron i podawać przykłady.

Pisałem wczoraj o tym, że jury w przypadku Konkursu Chopinowskiego zwraca uwagę właśnie na zbyt szybkie wygaszanie nawet dźwieków "pozornych" (zapewne wiesz, że dla naszego mózgu istnieją prawa nie do przeskoczenia i jeden dźwięk może w sposób dominujący zakryć drugi, tworząc w ten sposób dla ludzkiego ucha trudne czesto do odróżnienia zmiany w muzyce. Tak jak to działa w przypadku MP3, gdzie niby jest wszystko OK…ale brakuje tego "powietrza, tej plastyczności…czyli tych wszystkich dźwięków zakrytych, ale jednak istniejących w tle).

Wracając do jury konkursu, dla nich właśnie to o czym piszesz w przypadku kabli ma największe znaczenie -zbyt szybkie lub późne wygaszanie dźwięków, zbyt szybkie "urywanie" lub zbyt długie przytrzymanie wybrzmienia dla danej nuty, czesto tez tej "pozornej"- zakrytej 2 bardziej dominującej w granym utworze.

AAe jak Ci o tym pisałem, to zarzuciłes mi "co to ma wspólnego z kablami".

No więc dokładnie to samo jak widać. tyle tylko, że Ty stwierdzasz niemożliwość wskazania zmiany kabala zasilajacego w teście 5 krotnego losowego działania…bo umysł się "upija".

Jak pisałem, że powiedz to jury konkursu…wyśmiałes mnie co ma jedno wspólnego z drugim - JAK WIDAC WSZYSTKO i jeszcze więcej.

Kolego nikt tu nikomu nie chce zabronić kupowania kabli nawet za 50 000 zł. za metr!

Frajda posidania też może być sposobem na "lepsze" zycie lub poprawę samopoczucia. Ale nie twórzmy do tego bzdurnych teorii. A jeszcze w tym wszystkim dobitnie stwierdzasz, że coś słyszysz…by za chwilę wić się i kombinowac jak napisac, że te słyszenie występuje jedynie przy ciągłym 30 minutowym słuchaniu na tym samym kablu.

Mam pytanie do Ciebie, z całym szacunkiem a nawet sympatią - jak to jest, że opisujący kable sieciowe posługuja się w swoich testach minimu kilkoma przykładowymi utworami. Czyli słuchają 1 potem 2 itd. A na końcu opisuja jakie w nich zaszły zmiany.

ale kiedy chcę przeprowadzić test okazuje się, że po 1 nie jest mozliwe wychwycenie zmian ciągle zmieniając jak nie utwór to kabel.

To jak wy dokonujecie tych osobistych testów, że dochodzicie do takich wniosków jak "wpływ na brzmienie kabla zasilajacego"?

Pytam bo to wszystkie nie trzyma się…sam wiesz czego.

Przewód od gitary do wzmacniacza to nie to samo co przewód zasilający do sprzętu audio.

Nikt o zdrowych zmysłach nie kupuje lepszy zasilajacy do "pudła" - wzmacniacza gitarowego, tylko lepszy połączeniowy.

Powód znasz i nie jest to żadna czarna magia - gitara wraz ze wzmacniaczem minimalnie źle zestrojona lub połączona kiepskim przewodem łatwo daje efekt przesterowania i bardzo szybko dostrzegamy to słysząc nieczystości brzmienia (róznie nazywane).

ale nikt z muzyków nie idzie do sklepu audio by kupowac audiofilskie zasialjace przewody do wzmacniaczy!

Bo to fikcja. A pamietaj o jednym, we wzmacniaczu gitarowym układów dokonujacych tak ogromnej zmiany prądu jest mniej i nie zachodzi tyle "procesów" na prądzie. więc tym bardziej powinno to być słychać kiedy zmieniamy zasilający. A tego sie nie robi.

Kolego Biniek 84 tu naprawdę nikt nikomu nie chce odbierac frajdy z posiadania, tylko pokazac, że frajda posiadania nie uprawnia do pisania głupot nie mających podstaw w realnym świecie.

Miłego dnia.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

szybciej lub wolniej się urywa, gaśnie i wybrzmiewa - cały czas mylisz pojęcia

rozumiem że bez podstawowej wiedzy wyłapanie róznic jest trudne ale Twoja niewiedza to ignorancja

czy na konkursie chopinowskim fortepian podlaczony jest do pradu i odtwarzany z glosnikow? wiec co to za przyklad?

jak chce kupic kabel to slucham minimum 2 tygodnie zeby sie do niego przekonac - te zmiany są tak nieoczywiste ze muszę do tego podchodzic parę razy

sprzęt muzyczny zmienia te interwały? poprawia muzyków zmienia tonacje utworów? niee

Clapton i Cohen śpiewają dość podobnie do siebie, w zawyżonej tonacji

?

to jest własnie bzdura i fantazja recenzenta o ktorej wczesniej pisałem

ja bym mu chętnie wpierdolil za takie głupoty bo dowodzi tylko swojej ignorancji i daje pożywkę pożniej do szydzenia na forach :)

nie wrzucajcie wszystkich do jednego wora

to że jeden muzułmanin jest mordercą nie oznacza że wszyscy są

rozumiem że bez podstawowej wiedzy wyłapanie róznic jest trudne ale Twoja niewiedza to ignorancja

a gdzie można zdobyć wiedze o kablach zasilających ?

w jakiej szkole ?

jaki kierunek ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.