Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Bo to jest proste jak prąd stały :) Ty oczywiście niepotrzebnie komplikujesz, ale mam inne pytanie może lepiej Ci pójdzie z odpowiedzią :) Załóżmy, że masz we wzmacniaczu bardzo duże pojemności kondensatorów w zasilaczu i odłączysz kabel sieciowy na chwilę z gniazdka, grasz sobie nie za głośno i wzmacniacz jeszcze przez te kilka sekund działa i teraz uważaj pytanie za 100 punktów w tym krótkim czasie, kiedy wzmacniacz jest zasilany z kondensatorów sieciówka ma wpływ na brzmienie, czy nie? Odpowiedź uzasadnij.

Tak, ma wpływ. Uzasadnienie proste - sieciówka ma zawsze wpływ, nawet wtedy jak ją jeszcze nie podłączyłeś, a nawet wtedy gdy dopiero masz zamiar ją kupić. To się nazywa wpływ na naszą podświadomość. W efekcie końcowym z podświadomości robi się oczywista - oczywistość, a ta przeradza się w prosty sposób w rzeczywistość.

A tak poważnie- dobre pytanie :) jestem ciekaw jak z tego wybrnie ;)

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

Kiedyś jeden taki elektryk, co kolegów w audiofilskim środowisku ma odpisał mi, że mam sobie sam szukać, bo on nie ma zamiaru wykładać mi tej wiedzy, choć wcześniej przegadaliśmy ponad 20 stron w tym temacie :) Sprawa tyczyła się ślepych wtyczek, które poprawiają brzmienie! Ale tam to sprawa była jasna on po prostu nie chciał robić przykrości kolegom, którzy wierzą w tego typu magie:)

Nie znał się- elektryków nie uczą WIEDZY TAJEMNEJ ;-)

Wybitni elektrycy idą na stołek prezydencki, reszta słucha kabli zasilających.

;)

W PL mieliśmy jednego "wybitnego" elektryka. Okazało się, że bredził od rzeczy i bredzi do dziś.

Więc co więcej oczekiwac od pozostałej części mniej wybitnych elektryków ;)

Jedynie opowiadań jak gra kabel zasilający. Nawet ten, co się go odłączy.

Niestety na brzmienie sieciówek jest miejsce...pętle masy, sprzężenia pojemnościowe, wiele urządzeń, gdzie prąd płynie po najmniejszej impedancji, a że przewody mogą mieć różną impedancje powinna przyznać przynajmniej część kablo-sceptyków.

.

Wybitni elektrycy idą na stołek prezydencki, reszta słucha kabli zasilających.

;)

To żeby nie "przeszkadzała" im reszta toru dźwiękowego, niech wsadzą je sobie do uszu i podłączą do gniazda- świat stanie się lepszy :-))

>J.Jerry

Niestety na brzmienie sieciówek jest miejsce...pętle masy, sprzężenia pojemnościowe, wiele urządzeń, gdzie prąd płynie po najmniejszej impedancji, a że przewody mogą mieć różną impedancje powinna przyznać przynajmniej część kablo-sceptyków.

Dlatego napisałem:

że jak urządzenie reaguje na zmianę kabla zasilającego, to albo jrst uszkodzone, albo ma żle zaprojektowany zasilacz.

I co z tego jak w praktyce przewód sieciowy ma większe znaczenie od głośnikowego na jakość dźwięku.

Ale to chyba zależy od konstrukcji urządzeń?

Wolałbym urządzenia z dedykowanym okablowaniem-dostarczonym lub urządzenia pozwalające na stosowanie tzw. zwykłych kabli i właściwie takie tylko posiadam.

Tymczasem niektórzy sprawiają wrażenie, jakby życzyli sobie urządzeń do słuchania kabli (i muzyki oczywiście też), więc nie dziwne, że jest jak jest.

Dlatego napisałem:

że jak urządzenie reaguje na zmianę kabla zasilającego, to albo jrst uszkodzone, albo ma żle zaprojektowany zasilacz.

Nie mam wiedzy, czy da się to tanim kosztem załatwić w każdym przypadku.

Brum sieciowy powstający przez pętlę masy to realne zjawisko, ale ma to związek z prowadzeniem mas urządzeń, a nie jakościami kabli sieciowych, nawet najlepszy na świecie kabel sieciowy nie wyeliminuje brumu sieciowego. No i brum sieciowy to zakłócenia w postaci buczenia, gdzie tu miejsce na te radosne twórczości o wpływie kabli sieciowych na brzmienie w postaci dodania basu, szerszej sceny i gładszych wysokich tonach?

Od dawna nie zaglądam do takich tematów, ale jak widzę stała grupa uzdrawiaczy polskiego audiofilizmu jest na miejscu:-)

Przyznam się, że nie czytałem poprzednich 100 paru stron, ale czyżbym trafił na fizyczne wyjaśnienie, że kable sieciowe mogą wpływać na dźwięk?

Bo jak założyć, że teraz 90% sprzętu jest wykonana badziewnie i oszczędnie, jak założyć, że z jakieś 50% instalacji elektrycznych w polskich domach jest zrobiona przez szwagra kolegi niezgodnie ze sztuką, a w dużych aglomeracjach ze starym budownictwem ten odsetek może być znacznie wyższy, to..... Cóż, może niektórzy mają prawo słyszeć?!

Straszne!!!

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

To dlaczego wieczorami lepiej to gra? i nie chodzi o wieczorwy nastrój....?

Wieczorem spada natężenie szumów otoczenia wyrażone w dB. Gdybyś się zamknął w pomieszczeniu akustycznie odizolowanym pory dnia nie miałyby znaczenia dla odsłuchu. Na pewno się nie poprawia stan zakłóceń w sieciach energetycznych wręcz przeciwnie, to wieczorem najwięcej TV i PC z zasilaczami impulsowymi działa, że nie wspomnę o żarówkach energooszczędnych :)

Przyznam się, że nie czytałem poprzednich 100 paru stron, ale czyżbym trafił na fizyczne wyjaśnienie, że kable sieciowe mogą wpływać na dźwięk?

Nie mogą wpływać na brzmienie, ale mogą wraz z innymi połączeniami mas stworzyć niekorzystne zjawisko. Sam walczyłem jakiś czas temu z brumem subwoofera i jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żebym po usunięciu tego tupu usterki pitolił o większym rozciągnięciu basu :) Wyjaśnienie i jak sobie radzić z tego typu problemem było już dawno na forum poruszane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie mogą wpływać na brzmienie, ale mogą wraz z innymi połączeniami mas stworzyć niekorzystne zjawisko. Sam walczyłem jakiś czas temu z brumem subwoofera i jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żebym po usunięciu tego tupu usterki pitolił o większym rozciągnięciu basu :) Wyjaśnienie i jak sobie radzić z tego typu problemem było już dawno na forum poruszane.

Ukryta Zawartość

To wiem. To co wcześniej było napisane, opowiedziane - też.

Moje pytanie brzmiało czy w niekorzystnych warunkach można zaobserwować wpływ sieciówki. Bo może Ci co słyszą, to wcale nie mają problemu ze słuchem, mózgiem, nie są chorzy psychicznie, nie mają schizofrenii i nie słyszą głosów obcych (takie teksty w niektórych wątkach czytałem), tylko po prostu opisują rzeczywistość zastaną w swoim otoczeniu i w swoich warunkach?

Ukryta Zawartość

Czyli co- pisząc "poprawił się bas", powinien napisać " zwiększył się przydźwięk, co spowodowało subiektywne zwiększenie odczuwania basu". A co ze zmianami na wysokich???

Teoretycznie można to wyjaśnić zniekształceniami harmonicznymi, maskowaniem, pojemnościami i wieloma innymi aspektami jak się okazało ważnymi w takiej sytuacji. Ale nie w tym rzecz. Na prawdę nie mam ochoty na taką dyskusję a nawet w kilku wątkach napisałem jakie jest moje zdanie o sieciówkach.

Chodzi o prostą odpowiedź. Może czy nie?

W swoich urządzeniach wszystkie przewody zasilające mam fabrycznie niewymienne, lecz miałem etap walki z zakłóceniami w czasie wymiany listwy zasilającej- pomogło staranne poprowadzenie przewodów zasilających i połączeniowych.

Jeżeli masz fabrycznie niewymienne to nie próbowałeś czy jest wpływ czy go nie ma, nawet w przypadku skopanej instalacji i źle zaprojektowanym urządzeniu. Czyli zakładam, że do wyjaśniania zjawiska zaprzęgasz tylko teorię. Próbować nie musisz? Rozumiem, że przecież to nie może działać, więc kompletnie nie ma sensu.

Szkoda, że nikt nie odpowiedział na proste pytanie.

Jeżeli masz fabrycznie niewymienne to nie próbowałeś czy jest wpływ czy go nie ma, nawet w przypadku skopanej instalacji i źle zaprojektowanym urządzeniu. Czyli zakładam, że do wyjaśniania zjawiska zaprzęgasz tylko teorię. Próbować nie musisz? Rozumiem, że przecież to nie może działać, więc kompletnie nie ma sensu.

Szkoda, że nikt nie odpowiedział na proste pytanie.

Ujmę w prostej odpowiedzi. Nie, kabel sieciowy nie może grać.

Powody:

1. Zmiany jakie zachodzą w dostarczanym prądzie poprzez zmianę kabla (róznica w czystości miedzi) są na wyjściu nie do zmierzenia.

2. Jesli zgodnie z punktem 1 nie jest mozliwe zmierzenie jakichkolwiek zmian w zakresie prądu po zmianie kabla sieciowego to prąd taki nie ma żadnego wpływu na zmianę pracy wzmacniacza

3. Prąd we wzmacniaczu poddany jest wielostopniowej filtracji oraz zmianom tak ogromnym w swym zakresie, że odrzucając nawet punkt 1 i 2 i przyjmując, że róznice w przypadku zmiany kabla sięgałyby w szczytowym zakresie 0.1% zmian, to zgodnie z pkt. 3 po tak ogromnych zmianach jakie zachodzą we wzmacniaczu wpływ 0.1% (absurdalnie przyjęty, bo nie istniejący) nie mają żadnego znaczenia.

4. Każdy ze słyszących kable NIGDY nie zechciał poddac się ślepemu testowi polegającemu na losowej zmianie kabla ze wskazaniem kiedy wpięty jest przewód A, a kiedy wpięty jest przewód B…pomimo faktu, że w swoich opisach podobno ZAWSZE SŁYSZĄ ZMIANY W BRZMIENIU po zmianie przewodu zasilajacego.

5. Doskonała większość okablowania dostepnego na rynku nie różni się uzytym materiałem. Róznice w dużej mierze dotyczą sposobu konfekcji obejmującej inne wtyki i inne izolacje.

6. Sprzęt w swojej budowie i konstrukcji nie ma prawa być podatny na niezmierzalne dosłownie zmiany w zasilaniu, powodem jest to, że nasza sieć jest w zdecydowanej większości i tak zakłócana poprzez pracę słabej jakości urządzeń elektrycznych (podgrzewacz wody, niektóre suszarki, czajniki elektryczne), że gdyby sprzet audio był tak wrazliwy na zmianę kabla zasilajacego, to po wpięciu się sąsiadki obok naszego mieszkania z lokówką powinno automatycznie dochodzić do zmian w brzmieniu naszego audio.

7. W profesjonalnych urządzeniach audio stosuje się zasadę porządnego przewodu zasilającego spełniajacego założone z góry parametry zdolności to przetransportowania odpowiedniej ilości energii elektrycznej oraz zapewniajacej bezpieczeństwo uzytkowe.

Nikt z poważnych muzyków, realizatorów dźwięku, akustyków, konstruktorów sprzętu elektronicznego nie zarzuca sobie głowy poszukiwaniem zmian tam, gdzie ich nie ma - czyli zmian jakie niby wystepują po wymianie przewodu zasilającego.

W każdym z tych środowisk próba wcisnięcia kitu, że przewód zasilający "gra" skończyłaby się uznaniem za wariata.

8. wszystkie powyższe punkty pokazują realność otaczającego nas świata. Pokazują wpływ i brak tych wpływów na nasze hobby. Na przeciwko fizyce, matematyce, pomiarom, doświadczeniu oraz zdrowemu rozsądkowi zawsze staje jeden tekst "ale ja słyszę".

Kiedy jak w pkt. 4 taka osoba proszona jest o udowodnienie tego zjawiska - temat urywa się od ręki i nie ma nic poza "ale ja słyszę i udowodnijcie mi, że jest inaczej". Niestety takie bzdury jak słyszenie kabli osmiesza całe środowisko audiofilii i melomanów. Komercja napędziła bzdurne i oderwane od realiów opinie. Ludzie pokroju Pacuły zrobili tymi wpisami za kasę więcej szkody niż pozytku.

Prościej sie nie da.

MrArkowski wiele parametrów się nie da zmierzyć a mimo to uznajemy ich występowanie - to nie jest argument!

nie pisz ze nikt nigdy nie zgodził się na test bo moja propozycja jest wciąż aktualna i nie ma w niej żadnego haczyka

Moje pytanie brzmiało czy w niekorzystnych warunkach można zaobserwować wpływ sieciówki. Bo może Ci co słyszą, to wcale nie mają problemu ze słuchem, mózgiem, nie są chorzy psychicznie, nie mają schizofrenii i nie słyszą głosów obcych (takie teksty w niektórych wątkach czytałem), tylko po prostu opisują rzeczywistość zastaną w swoim otoczeniu i w swoich warunkach?

Nie można, bo zjawisko nie wynika z jakości użytej sieciówki i z każdą inną brum będzie nadal taki sam. Wykluczając oczywiście zmiany w podłączeniu takiego kabla, bo jeśli brum wynika np. z błędu w podłączeniu to identyczny efekt poprawy polegający na pozbyciu się przydźwięku uzyskasz z kablem za pierdylion zł i z takim typowym elektrycznym.

>malikali

Niekoniecznie- trochę inaczej go ułożysz i BRUM może być nieco cichszy/ głośniejszy, lecz nie spowoduje to polepszenia tonów wysokich, czy zwiększenia "dźwięczności blach", jak opisują to złotousi.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.