Skocz do zawartości
IGNORED

Czy słuchacie kabli sieciowych?

Lesław01

Różnica między kablami sieciowymi  

931 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy słyszysz różnicę mędzy kablami sieciowymi

Rekomendowane odpowiedzi

Kiza:

Gniazdo w urządzeniu (IEC) masz rozumiem bez bolca środkowego.

Jeśli tak, to kabel 3 przewodowy nie zmienia nic.

Dzięki.Czyli ta zabawa z uziemianiem w moim przypadku mija się z celem???

Wystarczy + i 0 , dobrze rozumiem???

Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Jeżeli Twoja Yamaszka jest wykonana w drugiej klasie ochronności (symbol podwójnego kwadratu z tyłu obudowy) to nawet uziemienie obudowy jest zabronione.

Klasa II - urządzenia, w których zastosowano izolację podstawową oraz izolację dodatkową - wszystkie części przewodzące dostępne są, niezależnie od izolacji roboczej, oddzielone od części czynnych izolacją podwójną lub wzmocnioną, której konstrukcja uniemożliwia powstanie uszkodzenia grożącego porażeniem w warunkach normalnego użytkowania podczas założonego czasu trwałości wyrobu. Urządzenia te nie potrzebują doprowadzenia przewodu ochronnego, nie mają więc zacisku ochronnego i są łączone z siecią zasilającą dwużyłowym przewodem (jednakże niektóre z nich mogą być wyposażone w wewnętrzny zacisk ochronny, którego obecność wynika z innych wymagań). Ruchomy przewód powinien być zakończony wtyczką ze „ślepym” wgłębieniem na styk ochronny gniazda wtykowego lub płaskim wtykiem z kołkami stykowymi pokrytymi do połowy długości powłoką izolacyjną ze względu na bezpieczeństwo dotykowe.

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Jeżeli Twoja Yamaszka jest wykonana w drugiej klasie ochronności (symbol podwójnego kwadratu z tyłu obudowy) to nawet uziemienie obudowy jest zabronione.

Klasa II - urządzenia, w których zastosowano izolację podstawową oraz izolację dodatkową - wszystkie części przewodzące dostępne są, niezależnie od izolacji roboczej, oddzielone od części czynnych izolacją podwójną lub wzmocnioną, której konstrukcja uniemożliwia powstanie uszkodzenia grożącego porażeniem w warunkach normalnego użytkowania podczas założonego czasu trwałości wyrobu. Urządzenia te nie potrzebują doprowadzenia przewodu ochronnego, nie mają więc zacisku ochronnego i są łączone z siecią zasilającą dwużyłowym przewodem (jednakże niektóre z nich mogą być wyposażone w wewnętrzny zacisk ochronny, którego obecność wynika z innych wymagań). Ruchomy przewód powinien być zakończony wtyczką ze „ślepym” wgłębieniem na styk ochronny gniazda wtykowego lub płaskim wtykiem z kołkami stykowymi pokrytymi do połowy długości powłoką izolacyjną ze względu na bezpieczeństwo dotykowe.

Dzięki za bardzo , Bardzo wyczerpujące wyjaśnienia.Tylko że ja już mam wymienione siciówki(o mnie),Ale to chyba nie przeszkadza, po prostu jeden z trzech przewodów jest nieczynny, i chyba nie ma to żadnego wpływu na użądzenia??? Pozdrawiam.

,

Dzięki za bardzo , Bardzo wyczerpujące wyjaśnienia.Tylko że ja już mam wymienione siciówki(o mnie),Ale to chyba nie przeszkadza, po prostu jeden z trzech przewodów jest nieczynny, i chyba nie ma to żadnego wpływu na użądzenia??? Pozdrawiam.

,

Tak jak Grześ napisał, Nic to:) Ale przynajmniej nie musisz kupować nowej sieciówki jeśli kiedyś wymienisz wzmacniacz na taki z uziemieniem:)

Człowiek może być dobry, uczciwy ale i tak ilość ludzi na jego pogrzebie zależy od pogody...

Tak jak Grześ napisał, Nic to:) Ale przynajmniej nie musisz kupować nowej sieciówki jeśli kiedyś wymienisz wzmacniacz na taki z uziemieniem:)

Rozumiem, ale chyba same kable i tak są lepsze od tych co dała fabryka(o mnie) i chyba mają raczej pozytywny, niż negatywny wpływ na zestaw???

Pozdrawiam,

A kto to jest Alain Charoy?

;)

Daj go na Forum...

Podyskutujemy.

Polska "szkola" (podstawowka, gimnazjum, liceum) tez jest podobno najlepsza na swiecie, "a tu bida panie".

Jakos nigdzie nie znalazlem, zeby w opisanych przez Charoy'a sprawach ktos z nim polemizowal.

No ale "my som w Polszcze panie" ;-)

Pętle mas są normą ale w sprzęcie… ałdiofilskim... ;)

Odkad przeczytalem Charoy'a dla mnie petle mas i prady zaklocen sa norma.

Jak chcesz, niech bedzie "ałdiofilską" (w sprzecie masowym nikt na to nie musi zwracac uwagi).

Mam 300 m od siebie nadajniki sieci komorkowych, wycelowane prosto we mnie.

... i jak zmieniam/przedluzam sieciowki, to system zmienia charakter dzwieku ;-)

Napisze tak ... jestem zbyt inteligentny, zeby sobie dac wmowic, ze mi sie codziennie wydaje, ze slysze sugestie.

Jak zmienie kable i zostawiam tak na kilka tygodni, to charakter grania przez caly ten czas sie nie zmienia, a powinien byc rozny zaleznie od samopoczucia.

Kiedy zmieniam na inne polaczenie kabli zasilajacych czy listew, znow zmienia sie charakter systemu i przez caly czas jego cechy dzwiekowe sa stale i nie zmieniaja sie w czasie zgodnie z samopoczuciem.

Mam nieaudiofilski system audio i zmiany sa bardzo wyraznie.

I dobrze ze jest nieaudiofilski, bo przy audiofilskim wystarczylo by gadanie o trafach i lepszych kolumnach.

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Przynajmniej złamałeś jedną zasadę (normę na tym Forum):

Nie musi byś sprzęt hi-end aby było kable słychać…

;)

Ja mam na dachu kilka systemów anten krótkofalarskich. Najbliższy maszt telefonii komórkowej z 300m dalej i…

Nic nie słyszę w systemie…

400m dalej jest duża przychodnia zdrowia, podobno bardzo zakłóca swoimi sprzętami do radio-coś tam-terapii okolicznych mieszkańców. Nie odczuwam jej obecności.

I dobrze ze jest nieaudiofilski, bo przy audiofilskim wystarczylo by gadanie o trafach i lepszych kolumnach.

A jednak. Prądy w pętlach mas płyną m.in. przez trafa zasilające. I jakość tego elementu mocno współdecyduje o eliminacji problemu.

Nie mówię, że problemu nie ma.

Mówię, że jak ktoś mówi, iż ma hi-end i słyszy kable to jest to nieporozumienie. No chyba, że hi-end polega na wyłożeniu diamentami…

Polska "szkola" (podstawowka, gimnazjum, liceum) tez jest podobno najlepsza na swiecie, "a tu bida panie".

Jakos nigdzie nie znalazlem, zeby w opisanych przez Charoy'a sprawach ktos z nim polemizowal.

No ale "my som w Polszcze panie" ;-)

Nie jest tak jak myślisz.

Niektórzy z nas już dorośli do bycia Europejczykiem i Światowcem. Zatracili kompleksy. Tego życzę wszystkim.

Nie znam tego Pana. Tak jak i on nie zna mnie. A mógłbym przytoczyć kilka moich prac (w tym publikacje naukowe) z dziedzin o których tu rozmawiamy.

I nie traktuj tego jako przemądrzalstwo. Wielokrotnie tu na Forum dawałem dowód na zrozumienie zjawisk, które nawet kablo-zwolennicy wyśmiewają.

Jestem otwarty. Kable też mogą grać. Tylko nie mówmy, że to nie do przeskoczenia. Nie mówmy, że na tym polega hi-end. Na tym, polega fun … ;)

A mógłbym przytoczyć kilka moich prac (w tym publikacje naukowe) z dziedzin o których tu rozmawiamy.

No to teraz rozumiemy w światku naukowym nikt cię nie czyta i produkujesz się tutaj!

Wyrazy współczucia.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

No to teraz rozumiemy w światku naukowym nikt cię nie czyta i produkujesz się tutaj!

Wyrazy współczucia.

Masz jakiś uraz do nauki ? Było pod górkę do szkoły ?

To forum publiczne. Kiedy zostaniesz moderatorem bedziesz podejmowac decyzje zabraniajace pisania uzytkownikom. Jednak z twoim poziomem kultury jest to na szczescie niemozliwe.

server unreachable;--

Ja mam na dachu kilka systemów anten krótkofalarskich. Najbliższy maszt telefonii komórkowej z 300m dalej i…

Nic nie słyszę w systemie…

Idąc tym tropem... każdy z nas ma przy sobie telefon komórkowy, który jest realnym nadajnikiem fal elektromagnetycznych. Telefon promieniuje, zaś każdy przewodnik jako antena zbiera zakłocenia. Mimo to narazie nikt nie wpadł na to, aby się bronić przed własnym telefonem :-) Wydaje mi się, że głównym powodem tego stanu rzeczy jest brak współpracy pomiędzy działami marketingu sieci komórkowych i producentów sprzętu audio. ;-)

To forum publiczne. Kiedy zostaniesz moderatorem bedziesz podejmowac decyzje zabraniajace pisania uzytkownikom. Jednak z twoim poziomem kultury jest to na szczescie niemozliwe.

A ja myślałem że jesteśmy u cioci na pączkach,a to forum publiczne.Niepotrzebnie jesteś taki czupurny.

Jeszcze kwestia gniazda w ścianie dochodzi. Można mieć dobrze dobrany kabel z dobrze dobranymi wtykami z 2 stron a gniazdo w ścianie za 5zł z Praktikera. Osobiście polecam gniazda furutecha.

czytam tak ten temat i zachodzę w głowę: jakim cudem ktokolwiek słyszy wpływ kabla sieciowego na brzmienie ?!? Czy da się w ogóle zrobić taką sieciówkę ?!? Przy dużym wysiłku można spreparować taki kabel połączeniowy, czy głośnikowy (totalnie spieprzone RLC), ale sieciówkę ?!? A może to jest wątek humorystyczny ?

Czy da się w ogóle zrobić taką sieciówkę

kup 2 x 4mb jakiegoś kabla ze szpuli,

przetnij jeden kawałek na pół i złóż zgodnie z kierunkiem napisów

drugi przetnij i złóż odwrotnie

załóż wtyki i masz dwie sieciówki do porównania

a jak odwrócisz wtyki na każdym kablu ... ?

dobrej zabawy (tylko dla słyszących)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

faktycznie - niektórzy "średnio wnikliwie" słuchajacy dbają o to by był to wątek stricte humorystyczny

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

A jaki ma być? ;-)))

Trudno poważnie rozmawiać o sieciówkach. Doszukiwanie się jakiegoś ich wpływu na brzmienie jest po prostu śmieszne i powinno być tak traktowane.

Więcej luzu!

Ankieta i ten wątek (28 stron) jest śmieszny-lepszy byłby o stolikach.Czy kabel sieciowy przed i za kondycjonerem tez wpływa na brzmienie?W ostatnim Galileo było porownanie ik za 2 € z takim za 2 tys. €.W pomiarach i odsluchu na sprzęcie za 30 tys. € NIE BYŁO RÓŻNICY ! Dlaczego audiofile słyszacy kable NIGDY tego nie udowodnili,wręcz przeciwnie bo w internecie jest pełno obiektywnych slepych testów w których nikt nigdy nie zgadl czy gra kabel za 5 zł czy valhalla.

End!mediumdscn7823ch0.jpg

Ankieta i ten wątek (28 stron) jest śmieszny-lepszy byłby o stolikach.Czy kabel sieciowy przed i za kondycjonerem tez wpływa na brzmienie?W ostatnim Galileo było porownanie ik za 2 € z takim za 2 tys. €.W pomiarach i odsluchu na sprzęcie za 30 tys. € NIE BYŁO RÓŻNICY ! Dlaczego audiofile słyszacy kable NIGDY tego nie udowodnili,wręcz przeciwnie bo w internecie jest pełno obiektywnych slepych testów w których nikt nigdy nie zgadl czy gra kabel za 5 zł czy valhalla.

Leży ładnie, w oryginalnym kartoniku sieciówka Transparenta, z wtykami F1, pięknie wykonana, tylko.....,zapłaciłem za nią duże pieniądze, na wet nie próbuje jej sprzedawać, bo nikt w Polsce mi za nią nie zapłaci, aby mi się wróciło, i tak leży i murszeje, a zasilam system na normalnych przewodach audio, za rozsądne pieniądze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.