Skocz do zawartości
IGNORED

Super Audio CD - taka piękna katastrofa!

Violet

Rekomendowane odpowiedzi

A już najbardziej w budżetówce, gdzie porządnemu ekranowaniu księgowi mówią stanowcze nie.

Dodam, że w serii Sony S-MASTER PRO tylko jeden model był nie udany /i nie jest to mój/. Prawdą jest iż potrzebny jest dobry zasilacz i serii tych modeli takie były. Później wycofano się z tego ze względu na koszty. Opisy tu zamieszczane nie mają nic wspólnego z prawdą. Ja jako posiadacz to wiem.

W popularnych rozwiązaniach nie przekracza 0.5Mhz

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

ARTON55 masz rację, przy Twoim braku wiedzy i osłuchania dyskusja nie ma sensu.

Tyle masz na poparcie swoich słów?

Nie dziwię się.

Wszystko coś napisał na mój temat to...

NIEPRAWDA!

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Dodam, że w serii Sony S-MASTER PRO tylko jeden model był nie udany /i nie jest to mój/. Prawdą jest iż potrzebny jest dobry zasilacz i serii tych modeli takie były. Później wycofano się z tego ze względu na koszty. Opisy tu zamieszczane nie mają nic wspólnego z prawdą. Ja jako posiadacz to wiem.

Dodajmy że jako posiadacz który niczego innego w życiu nie słyszał. STR-DB 2000 QS jest d... budżetówką i niczym więcej.

Tyle masz na poparcie swoich słów?

Nie dziwię się.

Wszystko coś napisał na mój temat to...

NIEPRAWDA!

Fantastycznym poparciem moich słów są wszystkie Twoje wpisy;-)

Pomiary Mark Levinson No. 53 klasy D za 200KPLN. efektywna Częstotliwość kluczowania 4Mhz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajna stronka, dzięki!

ps. w porównaniu do:

Ukryta Zawartość

(to chyba jest zwykły AB)

To ten Mark Levinson ma 10x większe IMD (0,02% vs. 0,002%). THD+N jest trochę dla mnie zaskakujące - powyżej 8 khz na tym Levinsonie opada, natomiast na Classe wraz ze wzrostem częstotliwości rośnie. Przy 20 khz Levinson ma 0,004% a Classe 0,008% .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Twoja wiedza o sacd to skąd? Jakich płyt słuchasz?

Już nie słucham, bo nie ma czego słuchać jeśli chodzi o repertuar.

KOLUMNY SSX70ED

Katastrofa. Nawet szczytowy model Sony to była porażka.

Mniejsza o to, każdy ma to na co go stać ale w takim wypadku nie powinien pierdół wypisywać o wyzszości SACD nad CD w ogóle jesłi juz to tylko

we własnym systemie A TO ROBI KOLOSALNĄ RÓZNICĘ.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Nikt z tobą nie chce dyskutować.

Nie ma z czym ; )

Twój kolega Disco nie zrobił żadnego odsłuchu! Nie zamieścił rzetelnego opisu mimo iż prosiłem. Nie zamieścił zdjęcia tego zestawu.

Gdyby nawet słyszał to nie ma pojęcia jak gra mój zestaw, gdyż jest po tuningu. Tuning jak jest żle zrobiony to potrafi jeszcze popsuć dźwięk. Jak dobrze to w sprzęcie , który ma potencjał, go podnieść o klasę lub dwie. Krótko mówiąc byle zmiana kondensatorów daje wyraźną różnicę w dźwięku! To co on wie o nim jak go nie słyszał. Znajomy wspólny co słyszał nie istnieje! Totalna ściema. Zwykły blagier.

Arton, ale my mówimy o STR-DB2000QS! A ty podałeś parametry STR-DA2000ES! Ty jesteś w posiadaniu DA2000QS, a tu jest zupełnie inaczej:

Poza tym, wiesz co można z tymi parametrami zrobić?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

nie powinien pierdół wypisywać o wyzszości SACD nad CD

Wiem co słyszę i słyszałem już dożo systemów. Interesuję się tym formatem od 10 lat. Ty się zastanawiasz dopiero teraz. Taka to różnica.

Arton, ale my mówimy o STR-DB2000QS! A ty podałeś parametry STR-DA2000ES! Ty jesteś w posiadaniu DA2000QS, a tu jest zupełnie inaczej:

Coś nie pasuje ? Co tu jest a co ja podałem?

No zajebiście. Sony poszedł na całość. STR-DB2000QS i STR-DA2000ES to praktycznie takie same modele. No i gdzie jest dzisiaj ta ich Extremely High Standard? Tylko kasa dzisiaj się liczy, widać, że firma na znaczku dzisiaj jedzie.... Kiedyś ES znaczyło jednak coś innego....

Arton, faktycznie, przepraszam myślałem, że to dwa różne modele, oczywiście podałeś jak trzeba.

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Arton55, mógłbyś napisać co to za model SACD, z którego warstwa CD i CD brzmią jak mp3? Nie wątpię, że takich sprzętów jest więcej. W końcu każdy kupujący SACD chce usłyszeć jego lepszość.

Zapewne zakładasz również, że i producenci USB DAC'ów 24bit/96kHz też kombinują na niekorzyść 16/44.1kHz tylko po to żeby słuchacz usłyszał "lepszość" 24/96kHz nad 16/44.1kHz?

Czy możesz wskazać tych producentów z nazwy?

Ty się zastanawiasz dopiero teraz. Taka to różnica.

Ależ ja się juz nie zastanawiam od 3 lat bo nie ma nad czym. Dla mnie SACD to przeszłosć od 3 lat.

Od 3 lat nic się nie zmieniło, dalej nisza z okolicznościowymi wydaniami tytułów jak na lekarstwo.

To juz wolę te pliki "zakichane"

Poza tym moim zdaniem DVD-A było ciekawszym pomysłem jeśli chodzi o jakość dźwięku.

Tak nawaisem mówiąc SONY to lipa od 15 lat tak więc nie ma się czym podniecać.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Zapewne zakładasz również, że i producenci USB DAC'ów 24bit/96kHz też kombinują na niekorzyść 16/44.1kHz tylko po to żeby słuchacz usłyszał "lepszość" 24/96kHz nad 16/44.1kHz?

Czy możesz wskazać tych producentów z nazwy?

Nie mogę, ponieważ nie słuchałem ani jednego takiego urządzenia pod kątem zmian jakości dźwięku wraz z bitrate. Natomiast na meetingach, gdzie można było posłuchać SACD, najlepiej zrealizowaną płytą, o najlepszym brzmieniu, było K2CD, czyli Red Book zrobiony po ludzku. Nie odbiegajmy więc od tematu, czyli SACD, które z 24/96 i prawdziwie gęstymi formatami nie ma nic wspólnego. Nawet HDCD wydaje się czymś bądź co bądź mądrzejszym.

ARTON55 - napisałeś coś o modyfikacji: "Jest po modyfikcji, ma nowe wzmacniacze operacyjne AD797 i elektrolity Blackgate" - zrobiłem kilka modyfikacji różnych, i sama wymiana opampów i elektrolitów, to może iść na sam koniec. Jak już najważniejsze rzeczy są załatwione. Wtedy coś sensownego wniesie. Bez podstaw (zasilanie, stopień analogowy, jeżeli inny opamp to po przeliczeniu pozostałych elementów pod kontem nowego opampa), to taki sprzęt gra po prostu mniej ch..jowo...

System gra dobrze, albo nie....

Nie mogę, ponieważ nie słuchałem ani jednego takiego urządzenia pod kątem zmian jakości dźwięku wraz z bitrate. Natomiast na meetingach, gdzie można było posłuchać SACD, najlepiej zrealizowaną płytą, o najlepszym brzmieniu, było K2CD, czyli Red Book zrobiony po ludzku. Nie odbiegajmy więc od tematu, czyli SACD, które z 24/96 i prawdziwie gęstymi formatami nie ma nic wspólnego. Nawet HDCD wydaje się czymś bądź co bądź mądrzejszym.

No tak HDCD wydaje się być czymś mądrzejszym, jako że zachowuje częstotliwość próbkowania 44.1kHz, do tego psuje warstwę CD dla wszystkich użytkowników, którzy nie posiadają dekodera HDCD.

HDCD jest tak mądrym rozwiązaniem, że ostatnio Steve Hoffman zadeklarował, że nie będzie już używał HDCD puentując "It degrades the sound and it bugs me. I've tried everything, every way and it just diminishes the fidelity."

Ukryta Zawartość

Prawdziwy zapis 20bit/44.1k nie ma startu do DSD, o pseudo hi-rez cudowaniu HDCD (peak extension i takie tam) nawet nie ma co wspominać.

Image6%5B1%5D.jpg

Ukryta Zawartość

Audioholik, a może nie posługiwałbyś się czyimś zdaniem, tylko pisał o własnym doświadczeniu? Ale jak osłuchania brak, to i zdania nie ma. A bez osłuchania to nawet mini-wieża ładnie gra....

ARTON55 - napisałeś coś o modyfikacji: "Jest po modyfikcji, ma nowe wzmacniacze operacyjne AD797 i elektrolity Blackgate" - zrobiłem kilka modyfikacji różnych, i sama wymiana opampów i elektrolitów, to może iść na sam koniec. Jak już najważniejsze rzeczy są załatwione. Wtedy coś sensownego wniesie. Bez podstaw (zasilanie, stopień analogowy, jeżeli inny opamp to po przeliczeniu pozostałych elementów pod kontem nowego opampa), to taki sprzęt gra po prostu mniej ch..jowo...

K-wa! To nie jest wątek o mnie!

ps.

Masz rację i nie masz racji. Dla czego? Ano skoro robiłeś modyfikacje to wiesz, że teoria i właściwe podejście do tematu może okazać się sukcesem i dać wręcz niewiarygodne rezultaty. Czasem jest to okupione dużą wytrwałością w poszukiwaniu i zbieraniu doświadczeń od innych, ilością prób no i dodatkowo szczęścia. Skrócę się. Zmodyfikowane jest zasilanie, wymieniony WO i wstawione BGN + nowe gniazda. AD797 był jak słuchał u mnie Stary Audiofil. Potem był AD825 a teraz..(?) i tu nie zdradzę. Gra jakby to nie był WO! Okazuje się, że są takie. Prędzej bym dał się namówić na odsłuch ale mam to w nosie. Powiem tylko tyle, że zmiany końcowe poszły w tym kierunku co daje AD825 ale jeszcze dużo dalej! Wymiana zegara w tym przypadku niekonieczna patrz poniżej pomiary jittera. A może być jeszcze lepiej z ekstremalnym zegarkiem pytanie czy warto się pakować?

sonydvpns900vjitter.jpg

My tu gadu gadu o badziewnych rozwiązaniach jak HDCD, a tu od wczoraj w sprzedaży dostępny już jest MYTEK DSD USB DAC.

Ukryta Zawartość

Czekam na recenzję Red. Pacuły...

Ukryta Zawartość

My tu gadu gadu o badziewnych rozwiązaniach jak HDCD, a tu od wczoraj w sprzedaży dostępny już jest MYTEK DSD USB DAC.

Ukryta Zawartość

Czekam na recenzję Red. Pacuły...

a ty czego chcesz sluchac na tym? chyba ze pochwalic sie ze to jakies dsd ? ale przeciez nie ma czego na tym nawet posluchac nie szkoda ci czasu na ten marketing ? hahaha

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

a ty czego chcesz sluchac na tym? chyba ze pochwalic sie ze to jakies dsd ? ale przeciez nie ma czego na tym nawet posluchac nie szkoda ci czasu na ten marketing ? hahaha

Jak to czego? Plików 24/96 i DSD oczywiście.

Audioholik podłączy swoją mega wypaśną kartę REALTEC i będzie grało jak ta lala :)

No to co, obóz Super DSD nie chce konfrontacji z moim magnetofonem, nie chce się przyznać, że zakupy się nie udały, nie chce się przyznać, że sam przetwornik nie wystarczy. Firma Sony to już tylko znaczek, skończyła się w 93-94 roku. Docent Arton uważa, że w latach 80`tych już w studiach nagrywano w 24bitach, Prof. Audioholik mu przytakuje (żołnierz jak się patrzy, pewnie robił u Artona za asystenta) :)

Wieś Śpiewa, Wieś Tańczy!

Zabawne w tym watku jest to, że im gorszy sprzęt ktoś posiada tym bardziej promuje SACD.

Na dobrym sprzęcie stereo dobrze zrobione mp3 zabrzmi lepiej niż SACD na sprzęcie ARTONa, co w niczym nie przeszkadza ARTONowi promować SACD.

Widać, że marketingowo format SACD udał się firmie SONY znakomicie....

TUX

Na dobrym sprzęcie stereo dobrze zrobione mp3 zabrzmi lepiej niż SACD

Ciekawe na jakim sprzęcie i jak zrobione powinno być mp3? :)

Mocne słowa.

RCD 991 AE ma HDCD ale to CD player i to całkiem niezły. Z tej trójki najlepszy.

Jestem tego samego zdania. :)

Rotel zdecydowanie lepiej radził sobie niż Denon z SACD ( choć z tym Denonem wcale tak źle nie było).

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tux ujął to idealnie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.