Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory z dobrym basem

audiohz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie dalej jak wczoraj miałem okazje posłuchać Kody K-5500T. Są to duże monitory z 20cm midwooferem. Przyznam, że w pierwszej chwili byłem nimi rozczarowany, ale szybko okazało się, że wina leżała po stronie realizacji mojej płyty. Po wrzuceniu płyty lepiej zrealizowanej pokazały co potrafią. Rewelacyjna średnica, kapitalne wokale, bas szybki, punktowy, trochę twardy (ale to może subiektywne odczucie - jestem nieco skrzywiony niemal subwooferowym basem moich Heybrook'ów). Generalnie kolumny na tyle mnie urzekły, że planuję wymiane obecnych podłogówek właśnie na te monitorki. Musze jeszcze tylko sprawdzić jak spiszą się z moją Yamahą. Acha... cena: na dzisiaj jest to 899zł ale dźwięk IMHO zasługuje na kwotę przynajmniej dwa razy większą.

Luxmany i winyle 

audiohz... na początku tez tak pomyślałem... :)) Ale dałem się namówić na odsłuch w dedykowanej sali i przyznam, że koparka mi opadła... No chyba, że cenisz sobie renomę producenta... to co innego ;)

Luxmany i winyle 

Witaj,

Umów się na odsłuchy i samemu wybierz. Proponuję jednak zdecydowanie zwrócić uwagę na Dynaudio serię DM (np. dM 2/8) do której aktualnie dokładane są firmowe, bardzo dobre standy oraz kolumny Paradigm.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przed poleceniem Tobie czegokolwiek, dobrze by było jakbyś podał powierzchnię pomieszczenia oraz jak rozstawisz głośniki. Mianowicie czy BR ma być z przodu, czy może być z tyłu?

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Piszę tylko, żeby mieć czyste sumienie. Wysiadłem już 2 lata temu z Paradigmów. Przyczyną był właśnie bas. Jest go dużo, ale przy głośniku bez wentylacji i zbyt chudym bassrefleksie,( jak na membranę 20 cm)był zupełnie nieczytelny. Dotyczyło to serii Monitor, nie wiem, jak jest np w Signature. Subwoofer kompletnego kina LG za 349 pln miał bardziej czytelny basik (Zeppelin,Haden,La Faro, M.Miller). Radzę posłuchać przed zakupem. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pokój jak wcześniej wspomniałem to 15m2 kolumny będą stały na takim mebelku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) odległość tej szafki od ściany to 10cm, bądź jedna będzie stała na szafce a druga na standzie obok gdzie jest trochę wolnego miejsca

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość JacekMadera

(Konto usunięte)

W tym budżecie najlepiej powinny się spisać Dynaudio DM 2/7 lub 2/8, jednak jeśli postawisz je tak, jak opisałeś, to będziesz miał dwa różne brzmienia kolumn (więcej basu, może nawet nieczytelnego w tej bliżej ściany). Ja mam ustawioną jedną kolumnę bliżej mebli (z boku) i już na płycie testowej jest mała różnica, niewyczuwalna na szczęście w codziennym użytkowaniu...

Chyba musisz zwrócić uwagę na BR z przodu a tutaj Ci już nie podpowiem...

Pokój jak wcześniej wspomniałem to 15m2 kolumny będą stały na takim mebelku http://www.meblenajtaniej.pl/md7s.10.12.jpg odległość tej szafki od ściany to 10cm, bądź jedna będzie stała na szafce a druga na standzie obok gdzie jest trochę wolnego miejsca

Wówczas, zdecydowanie jednym z najlepszych rozwiązań, będzie zakup głośników marki KEF. BR znajduje się z przodu co będzie znacznie lepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku.

Jak wyżej ktoś juz proponował Dynaudio DM 2/8, głośnik średnioniskotonowy 20 cm średnicy, potężne monitory! Otwory br z tyłu można zatkać dołączonymi gąbkami, zmieni się nieco charakterystyka brzmienia w niskim zakresie ale w tym metrażu basu bedzie i tak duzo.

Ciężko coś znaleźć z br z przodu, kefy mają tylko 6 1/2 cala głośniki trochę mało

Przy 15m2 na pewno Tobie bassu nie zabraknie.

Ukryta Zawartość

Troche ponad planowany budzet, ale moze warto?!

Ukryta Zawartość

Less is More

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 18stka Seasa też daje radę, spore gabaryty, waga prawie 20kg, dobre komponenty i mieści się w górnej granicy założonego budżetu.

Ukryta Zawartość

Na tej szafce dobrego basu bym się nie spodziewał. Monitory niestety muszą stać na podstawkach, inaczej będziesz zawiedziony i szukał go i szukał.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Skoro zamierzasz słuchać muzyki na takim mebelku to wydawanie 3000 zł na kolumny jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Albo zainwestuj 300 zł w podstawki, albo zmniejsz budżet do 1000 zł.

Skoro zamierzasz słuchać muzyki na takim mebelku to wydawanie 3000 zł na kolumny jest wyrzucaniem pieniędzy w błoto. Albo zainwestuj 300 zł w podstawki, albo zmniejsz budżet do 1000 zł.

Nie wiem co powiedzieć; zadziwiłeś mnie swoją wypowiedzią :D. Mam niezbyt duży pokój i stąd na tej szafce stałyby te kolumienki. Miejsce mam na jeden stand który stałby obok tej szafki a drugi byłby wówczas wysunięty do przodu o jakieś 40cm w stosunku do pierwszego i ten wysunięt przeszkadzałby w codziennym użytkowaniu.

Niestety na szafce szału nie będzie. Będzie ci się wydawało że ze sprzętem jest coś nie tak. Szafka niestety zabije te kolumienki, nawet najlepsze.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

miałem wcześniej tą wieże

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i stała właśnie na tej szafce teraz mam wafle 9.5 i denona dra 700 i z basem jest gorzej bo kolumienki za nisko mają głośniki

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.