Skocz do zawartości
IGNORED

Kabel sieciowy - czy to ma sens?

soso

Rekomendowane odpowiedzi

Do ;larson3

sorry za ten numer że ci chciałem do domu zwalić gośći,może przesadziłem,ale miałem na myśli ocenę w obecnosći innych słuchaczy.

Zyczę miłego słuchania kabla sieciowego :]

Czy kabel zasilający napewno nie jest w torze sygnałowym ?

To on dostacza prąd, który jest następnie przetwarzany przez układ i stosownej formie podawany na wyjście urządzenia.

No to antykablarz wrócił , mówie odrazu jako antykablarz nie będe zajmował wam głowy bo sieciówka tak czy inaczej nie ma wpływu na dżwięk, no jest jeden wyjątek że producent wyposażył swoje urządzenie w za cieński kabel , ale to się raczej nie zdarza ,

Był bym skłonny szanownym Państwu powiedziec tak:

Jeżeli szukac wpływu na dzwięk to tylko i wyłącznie w Transformatorze naszego urządzenia jak i w zasilaczu , gdzie bądż co bądż mamy do czynienia z kondensatorami filtrującymi nasze napięcie jak i zakłucenia falami czy polami innego pochodzenia [transformator czy fale radiowe] , diody prostownicze też ważna sprawa, nawet szukajcie dzwięku na bezpieczniku

Więc zamądrzali kablarze pokombinujcie gdzieś gdzie się to opłaca.

Równie dobrze mogę kupić w elektrycznym kabel 10mm2 i wtyczkę do gniazda sieciowego , podłącze i co jestem wspaniały bo płynie mi bezproblemowo tyle ile potrzebuje tego sztrumu , haha a to że na kablu 4mm2 wzmacniacz pobierze tyle samo co na tym wielkim to sie nie liczy .

Pytanie to ja zadałem i odpowiedzi nie dostałem :

Na co , jaki wpływ ma audiofilska sieciówka ?????????

"I co ci kolega będzie na "oszołomskie" pytania o sieciówki odpowiadał, jak tu z wyrafinowaną kwadrofonią mamy do czynienia..."

dzarro po pierwsze kwadro nie polega na podłączeniu 4 kolumn do wzmacniacza stereo tylko są 4 kanały sygnałowe , wyrafinowana to z rafinerią mi sie kojarzy

mądrością chcesz się pochwalić , to zapraszam do siebie na odsłuch, tylko się nastaw na obiektywizm a nie z góry na niepowodzenie nie spisuj . aha apropo weż swoją płytę żebyś miał porównanie . ;p

No i co dzarro?

W pięty nam poszło, jak nam Djeight odpowiedział :-) Nie będzie się zajmował sieciówkami, nawet nie sprobuje, bo nie, i koniec. On wie lepiej bez probowania.

Ale kwadro od stereo odróżnia i w wątku o ustrojach swój ustrój pokazał:-) Djeight, powiedz nam tylko jeszcze na koniec, to znaczy wytłumacz, po cholerę Ci dwie pary kolumn obok siebie? A przypadkiem tak zwanej sceny stereo to ci nie narusza?

Pozdrawiam i bardzo miłego słuchania życzę

Stempur

abudzik

Rozumiem, że chodzi o poszerzenie obrazu stereo, żeby jak to audiofile mówia, dżwięk się od kolumn odrywał? No bo jak juz ściany naruszy, to przestrzeni będzie więcej na to odrywanie dźwieku....

Pozdrawiam Stempur

Słuchajcie, chyba już czas skończyć te jaja, choć zabawnie się robi....

no i klops - przecież wiadomo, że masę zapewnia sieciówka i to najlepiej jakaś koszmarnie pytoniasta...że nie wspomnę z czułością o dwóch producentach :)

a kolega taką drogę wyklucza :(

Po dwie kolumny na kanał - efekt może być jak w samochodzie lub w systemach Bose, czyli taka hiperprzestrzenność, efektowna ale cokolwiek sztuczna, kwestia upodobań oczywiście...

Stempur, może wpadniesz kiedyś ze swoimi sieciówkami, to się bedę mógł nareszcie autorytatywnie wypowiedzieć w takim wątku jak ten ;-)

abudzik, 26 Lip 2006, 00:18

no i klops - przecież wiadomo, że masę zapewnia sieciówka i to najlepiej jakaś koszmarnie

>pytoniasta...

Zgadłeś !!! No może nie za pytoniasta - podłoga też może popękać :-)))

A ja mam pytanie, całkiem serio, bo nie wiem:

Który z producentów ultradrogich high-endowych urządzeń (źródeł i wzmacniaczy) produkuje również dedykowane drogie sieciówki?

A który z takich producentów z całą pewnością swoich sieciówek nie robi?

Zbig

Chętnie wpadnę, zabiorę Larsona, on ma kilka ciekawych sieciówek. Tylko się musimy w końcu umówić i znaleźć deko czasu w tym samym terminie. Bo i Twoich kolumn ciekawym. Myślę, że w sierpniu się w końu uda.

Stempur

Sieciowek u mnie coraz mniej.

Kilka z nich uznalo, ze nie bedzie juz grac w moim systemie tylko bedzie zarabiac grajac dla turystow na starowce :-)

Nie konczmy tego watku, prosze :-)))))

No a wczoraj zdalem sobie sprawe z pewnego problemu jaki ma duza czasc niedowiarkow w testowaniu sieciowek. Jakby nawet chcieli to jak maja to zrobic skoro z ich zastawow stereo wystaja na stale wmontowane przewody od lampki nocnej ;-))))))

Ściana nie pękła od muzyki , tylko jak dom wybudowano osiadł trochę grunt z jednej strony i z tąd pęknięcie ,

Szczerze to przyznać się kto jest z trójmiasta, trzeba rozwikłać sprawę odsłuchem !!!

Dalej nie wyczytałem jaką kożyść mamy po zmianie sieciówki , słyszycie czegoś więcej czy zachwycacie sie jej wyglądem ?? Jeżeli macie nowe sieciówki i twierdzicie że jest lepiej to gdzie argumenty, zachowania sie wzmacniacza itp

No dobra Didzejejt, kończmy, bo komedia sią z tego robi.

Pytasz, jakie korzyści są z sieciówki? No więc po prostu: ona wpływa na dźwięk, zmienia go, modeluje. Jak? Różnie, w zależności od sieciwóki. Raczej nie wpływa na balans tonalny i barwy, ale na kontrolę dzwięku, przestrzenność, czystość, rysunek, dynamikę. Jak chcesz, to sobie sprawdź, jak nie, to nie sprawdzaj. Twoja broszka. I wywal tą drugą parę kolumn, bo to tak kaszani dźwięk, że aż strach.

Pozdrawiam i czekam na kolejnego sieciówkowego sceptyka, co to żadnych sieciówej nie porównywał.

Stempur

>>stempur

to rzeczywiście komedia ;)

ja porównywałem, ba - nawet testy w klubie były i ...nie słyszę. trudno, muszę żyć z tą (pewnie nie jedną) ułomnością ;))))

pozdrawiam,

stempur -->

Z tonu Twojej wypowiedzi wnioskuję że kable sieciowe i ich wpływ na swój system przećwiczyłeś :)

I doszedłeś do wniosków że zmiany są odczuwalne w zakresie "kontroli dzwięku, przestrzenności, czystości rysunku, dynamiki" etc.

Ostatnimi czasy za namową naszego nadwornego KAIM'owego kablosceptyka odbył się test kabli sieciowych w KAIM. Sceptyk ów twierdzi, że kabel sieciowy nie ma najmniejszego wpływu na brzmienie zestawu.

I na poparcie swojej tezy gotów jest wyłożyć 5000 PLN dla osoby która udowodni mu że jest inaczej :)

5000 PLN niezła kwota :) ... można by za nią kupić naprawdę grubaśną sieciówkę :)

Zapewne zaraz napiszesz, że słyszysz i nikomu niczego nie musisz udowadniać :) ... tyle, że skoro słyszysz to może przy okazji podniesiesz 5 tysiączków leżących niejako na ziemi ;)

Osobiście ... jestem sieciówkowym sceptykiem :) więc odpadam :)

Może zorganizujemy odsłuch w KAIM?

zdezintegrowany_3PO

ps. testowałem sieciówki i czasami "wydaje" mi się że słyszę róźnice ... to taka mała dygresja ;)

Zdezintegrowany

O ile wiem to zalorzenia tego testu sa takiego, ze nawt gdyby testowac wedlog nich Harbethy kontra B&W to niedaloby to pewnosci wygranej :-)

Poza tym tak naprawde nikt nie jest wierzacym "slepo" :-) w zbawienny wplyw sieciowek na diametralne roznice w dzwieku systemu. Nikt chyba czegos takiego tu nie napisal. To raczej wolna potyczka z zagorzalymi kablosceptykami. Roznice miedzy sieciowkami slysze wsrod roznych zakresow cenowych i jakosciowych ale nie robie z tego religii :-) ale jakos sporo tu konkwisty z drugiej strony barykady.

Podejrzewam, ze Stempur i kilku innych ma podobne do tego podejscie jak ty czy ja :-)

Co do KAIM to testy tam jak wiemy tez nie sa wyznacznikiem prawdy absolutnej ;-) tylko zabawa. Ostatnio wlasnie weryfikuje to jesli chodzi o porownanie Xindakow z inna bardzo popularna marka :-) i roznymi kolcami. Wyniki rozna sie troche od testow KAIMowych.

larson3 -->

"Poza tym tak naprawde nikt nie jest wierzacym "slepo" :-) w zbawienny wplyw sieciowek na

diametralne roznice w dzwieku systemu"

... prawie wybrnąłeś ;) ... rozumiem że do testu nie staniesz? :)

Ale do rzeczy :)

Moim zdaniem jeśli ktoś twierdzi, że słyszy różnice w brzmieniu kabli sieciowych i mają one wpływ na brzmienie systemu to w sposób łatwy i w zasadzie bezproblemowy może to racjonalnie udowodnić.

Kolega peperoni twierdzi że nie słyszy i nie boi się tego napisać ... osobiście też skłaniam się ku tezie że nie słyszę !!!

Natomiast z kabloentuzjastami jest taki problem że mówią ... i nic więcej.... a ponoć "języczkiem jak smyczkiem" ;)

larson3/stempur --> zorganizujemy uczciwy ślepy test sieciówek w KAIM :) ... nawet dla satysfakcji/ udowodnienia jedynej słusznej audiofilskiej tezy ... chłopaki no nie bądźcie trokami od kaleson !!!

CZAS NA CZYNY ... BO JUŻ ZA DUŻO SŁÓW NAPISANO .... :)

zdezintegrwoany_3PO

larson3, 26 Lip 2006, 12:01

>Zdezi ja z wielka checia. I proponuje nie w KIAM tylko w prywatnym znanym systemia. Ale zasady

>ustalimy wspolnie przy piwie :-)

Oczywiście system Twój, sieciówki Twoje :)

... pomieszczenie może byc Twoje również ... pod warunkiem, że można będzie sprzęt oprócz kolumn zasłonić kotarą :) i zmieści się w tym pomieszczeniu kilka osób powiedzmy dwie/ trzy do notowania wyników testu :)

zdezintegrowany_3PO

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.