Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, sir.jax napisał:

@Marcouss250i jest brzmieniowo pomiędzy 240, a 340. 

Podpytaj w @Q21 oni mogą pomóc w tym temacie, już gdzieś o tym było pisane.

Dzięki za odpowiedź 😉 tak, wiem, przewertowałem całe forum. Tylko zastanawiam sie, czy warto mieć oba egzemplarze naraz, gdyby np. naszła mnie ochota posłuchać nieco innego brzmienia, czy to jednak nie ma sensu bo brzmienie jest niemal identyczne w obu tych modelach. Pod tym kątem moje pierwotne pytanie było zadane 😉 

Skądinąd wiem, że podobno 250i ma lepszą barwę nawet od wyższego modelu, ale to już kwestia doboru reszty systemu i akustyki.

Pytaj kolegów z Q21.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

2 minuty temu, sir.jax napisał:

Skądinąd wiem, że podobno 250i ma lepszą barwę nawet od wyższego modelu, ale to już kwestia doboru reszty systemu i akustyki.

Pytaj kolegów z Q21.

Wielkie dzięki 🙂 już ich zapytałem, ale póki co milczą. Uzbroję się zatem w cierpliwość.

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Może @Q21tutaj odpowie na Twoje pytania?

Pewno też pojawią się głosy, że jak się przesiadać to lepiej na 340i 😁

Wysłałem do nich maila bo jestem ich stałym klientem, więc zapewne odpowiedzą 😉 tyle to ja wiem, w tym miesiącu założyłem sobie, że sprzedam 240i i kupię 340i... ale te marzenie się niestety nie spełniło z powodów nie do końca zależnych ode mnie.. mam luzem ok. 6 tys zł i czuję, że więcej już mieć nie będę, niezależnie od przedziału czasowego, i zastanawiam się na co je spożytkować, to przecież taka kupa kasy.... 😉 

10 minut temu, Marcouss napisał:

tyle to ja wiem, w tym miesiącu założyłem sobie, że sprzedam 240i i kupię 340i

Pamiętaj, że 250i to czysty wzmacniacz analogowy bez zbędnych dodatków typu DAC,LAN,  pre gramofonowe i inne bzdety.

Jak dla mnie to zaleta, większość z nas i tak korzysta z zewnętrznych urządzeń typu DAC, streamer, czy inne...

Robimy to świadomie i z jakiegoś powoduj.😉

Pamiętaj, że 250i to czysty wzmacniacz analogowy bez zbędnych dodatków typu DAC,LAN,  pre gramofonowe i inne bzdety.

Jak dla mnie to zaleta, większość z nas i tak korzysta z zewnętrznych urządzeń typu DAC, streamer, czy inne...

Robimy to świadomie i z jakiegoś powoduj.😉

Dla mnie również to zaleta. Ja słucham w 90% tylko płyt CD, niczego innego nie używam. Nie jestem zwolennikiem scalaków, a i wolę bipolary, niż MOSFET-y, ale przyznam, że 240i brzmi świetnie. Ale kusi mnie taki analog dodatkowo, choćby po prostu w zapasie, dla potomnych 😉 ...i tak się miotam i miotam...

Może niepotrzebnie, jak się podoba nie ruszać.

Brzmienie można modyfikować na wiele sposobów od kabelków zasilajacych po absorbery pod urządzenia, a o akustyce nie wspomnę, bo to oczywista oczywistość.

Może niepotrzebnie, jak się podoba nie ruszać.

Brzmienie można modyfikować na wiele sposobów od kabelków zasilajacych po absorbery pod urządzenia, a o akustyce nie wspomnę, bo to oczywista oczywistość.

I to jest właśnie cenna myśl, "jak sie podoba nie ruszać" 🙂 ! Też myślałem nad interkonektem, by coś zmienić. Mam Ricable Invictus i gra to bardzo czytelnie oraz lekko, ale z tym sprzętem efekt się potęguje. Myślałem nad Oyaide AZ-910 który ponoć gra ciemniej i gęściej. Chcę wypożyczyć na testy i porównać, tyle że w salonach mi znanych będą go mieć dopiero w połowie stycznia. Z akustyki myślę, że wyciągnąłem prawie wszystko co można w granicach rozsądku i na nią na pewno nie narzekam, więc jeden problem z głowy.

Godzinę temu, Marcouss napisał:

Z akustyki myślę, że wyciągnąłem prawie wszystko co można w granicach rozsądku i na nią na pewno nie narzekam, więc jeden problem z głowy.

Mam rozumieć, że masz jakąś adaptację akustyczną, tylko mi nie mów o kwiatkach 😆

Też myślałem nad interkonektem,

Nie tylko tym można...

Jakieś zasilające może? 

Edytowane przez sir.jax

Rozpraszacze w rodzaju kwiatów mam tylko dwa, i to raczej dla ozdoby 😉 generalnie poszedłem w podstawy, to co mogłem to zrobiłem, może termin "adaptacja akustyczna" to zbyt profesjonalne okreslenie, ale metodą prób i błędów zrobiłem następujące rzeczy: Podłogę panelową wyłożyłem sporawym dywanem na 3/4 wielkości pomieszczenia, sufit wyłożyłem cienkimi płytkami styropianowymi ale nie gładkimi (gdzieś wyczytałem, że robią tak desperaci - ale co mi tam 😛 ), za kanapa machnąłem tapetę, a za kolumnami ścianę wyłożyłem korkiem ekspandowanym. Trochę dźwięku zjadło, ale szczerze mówiąc zrobił się bardziej skupiony, a podbarwienia są jedynie w samych rogach pokoju przed kolumnami, ale na pewno nie można nazwać tego dudnieniem. Ogólnie jestem zadowolony a i sąsiedzi nigdy się przy okazji nie skarżyli 😉

Co do przewodów to muszę się zastanowić co ja w ogóle chcę, bo się zdecydować nie mogę, i rzeźbie w sumie na wyrost nie powiem w czym bardziej niż to potrzebne 😉

Czyli nie masz zrobionej akustyki. 

Sufit jest ważny, ale nie żeby cienkim styropianem go wykładać.  Ten jest akustycznie do niczego. Jak coś Ci zjadło, to może przetłumiłeś.

W rogach to nie podbarwienia tylko wzmocnione mody pomieszczenia tzw. strzałki. 

Kolumny masz w rogach pokoju?

Co to znaczy dźwięk bardziej skupiony? Zwarty między kolumnami?

jak rozszerzyłem kolumny to tych modów było już mniej, niż jak były ustawione nieco wężej. Skupiony to znaczy, że nie tak rozmyty, nie jestem najlepszy jak widać w terminologii 😉 Wiadomo, że balans tonalny zmienia się wraz ze zmianą miejsca odsłuchowego, ale zaryzykuję stwierdzenie że niezależnie gdzie stoję  - byleby przed linią głośników, to wszędzie dźwięk jest satysfakcjonujący. Nie, kolumny mam na ok. 135cm od ścian bocznych, rozstawione na szerokość 190cm bodajże.

W ramach poszerzania wiedzy dotyczącej rozległej tematyki jaką

jest AUDIO i zdobywania nowych doświadczeń z około muzycznych

prezentacji, zamienię się na tydzień czasu na DAC.

Posłuchałbym Simaudio Moon Neo 380 D DSD w zamian udostępnię

w pełni hi-endowy przetwornik Aqua Acoustic La scala Mk II 😀.
Niech zwycięży lepszy 😜.

Edytowane przez Krzysztof_56775
W dniu 27.12.2022 o 14:09, Marcouss napisał:

w tym miesiącu założyłem sobie, że sprzedam 240i i kupię 340i... ale te marzenie się niestety nie spełniło z powodów nie do końca zależnych ode mnie..

Kup 250i (jeśli znajdziesz z 2-giej ręki) i nie przejmuj się, że nie masz 340-tki. Połączenie 250i z nawet znacznie droższym źródłem i kolumnami nie będzie żadnym faux pas.

Lubię sobie pogrywać ... 

• 2 miesiące później...

Czy mogę prosić o pomoc przy dopasowaniu bezpiecznika do 240i oraz 250i ? (chyba że to będzie ten sam). Widziałem jak Pantaleon opisywał dokładnie, który do 280d oraz który do 340i...być może przegapiłem część wątku.

Znalazłem takie coś, ale tu jest kilka rodzajów:

HiFi-Tuning Supreme³ Copper Fuse 5x20 mm - bezpiecznik audio Copper Fuse (avcorp.pl)

temat bezpieczników jest dla mnie totalną nowością....ale że lubię grzebać we wnętrzu, sądzę że z wymianą sobie poradzę 😉 

W 250i masz bezpiecznik duży 6,3x32mm i jest o charakterystyce szybki.

Podejrzewam, że w240i i 340i będzie ten sam rozmiar, musisz obczaić ich charakterystykę zadziałania i wartość. 

Zazwyczaj zastepipujesz zwykły na taki audio o stopień wyżej, tak się przyjęło. 

Ja mam w niektórych urządzeniach nominalną wartość, a w jednym 10x wyższą niż nominał 🙂

8 minut temu, Marcouss napisał:

temat bezpieczników jest dla mnie totalną nowością....ale że lubię grzebać we wnętrzu, sądzę że z wymianą sobie poradzę 😉 

A z kierunkowością i jak powinno to brzmieć też?😉

3 minuty temu, Marcouss napisał:

Czy mogę prosić o pomoc przy dopasowaniu bezpiecznika do 240i oraz 250i ? (chyba że to będzie ten sam). Widziałem jak Pantaleon opisywał dokładnie, który do 280d oraz który do 340i...być może przegapiłem część wątku.

Znalazłem takie coś, ale tu jest kilka rodzajów:

HiFi-Tuning Supreme³ Copper Fuse 5x20 mm - bezpiecznik audio Copper Fuse (avcorp.pl)

czołem,

Zostałem wywołany do tablicy więc wrzucę kilka zdań;

Niestety nie wiem jakie bezpieczniki siedzą w 240i i 250i, jednak musisz zwrócić uwagę na 3 parametry:

1. Jaki jest rozmiar. W Europie najpopularniejszy rozmiar to 5x20. Jednak za wielką wodą częściej spotyka się 6,3x32... a Moon to z urodzenia Kanadyjczyk, więc może być różnie. W 280D są 2 szt. 5X20 ale już w 340i jest jeden 6,3x32.

2. Czy bezpiecznik jest tzw. zwłoczny (oznacznie T), czy szybki (znacznie F). Radziłbym się w tym punkcie trzymać wskazań producenta,

3. Jaki jest "amperaż". W tym przypadku, można się pokusić o przewymiarowania. Ja osobiście nie przesądzałem (kilka procent w górę). Jednak są użytkownicy, którzy idą po bandzie i dają x2 lub x3. Jest w tym pewien element hazardu ale efekty (na plus) są podobno wyczuwalne.

HiFi-Tuning Supreme³ Copper (lub Silver) są, IMO, świetne. Zwłaszcza w odniesieniu do ich ceny. Sam używam 2 srebrnych i jednego widzianego. 

Lubię sobie pogrywać ... 

Wzmacniacze Moona mogą mieć rozmiar bezpiecznika 6,3x32mm, a urządzenia cyfrowe już raczej 5x20mm.

Hazardem można nazwać mostkowanie srebrnym lub innym drutem, zamiast bezpiecznika.

Prąd zwarciowy osiąga taką wartość, że spali się nawet przewymiarowany o 10x.

Chyba jednak znałem sobie sprawę, że na dzień dzisiejszy sobie nie poradzę 🤣🤣 termin amperażu mam opanowany, lokalizacje bezpieczników oczywiscie tez. Zwloczny, czy szybki..jak to sprawdzic.... kierunkowosc 🤣 to może zanim zadam kolejne pytanie jednak trochę się dokształcę u kolegi elektryka by się bardziej nie zbłaźnić 😄 

Kolega elektryk, to postuka się w czoło na wieść,  zechcesz zamienić bezpiecznik na "audiofilny" 😁

W wątku o bezpiecznikach już kiedyś wrzucałem zależność i co od czego zależy, żeby zaistniały warunki do zadziałania bezpieczników. 

Znalazłem link 

https://tromil.pl/bezpiecznik-prymitywny-element/

Edytowane przez sir.jax

6 minut temu, sir.jax napisał:

Ja mam w niektórych urządzeniach nominalną wartość, a w jednym 10x wyższą niż nominał 🙂

... właśnie mówiłem o takich hazardzistach jaj Jacek 😀

Lubię sobie pogrywać ... 

Ciekawym jest, że Moon 380 D DSD ma bezpiecznik 0,2A, ale już jego następca 390 D ma 2A.

Dlatego bez obawy wstawiłem sobie 10x wiekszy-2A, a i tak już raz udało mi się taki "spalić"

Ponieważ...

12 minut temu, sir.jax napisał:

Prąd zwarciowy osiąga taką wartość, że spali się nawet przewymiarowany o 10x.

19 minut temu, Marcouss napisał:

Chyba jednak znałem sobie sprawę, że na dzień dzisiejszy sobie nie poradzę 🤣🤣 termin amperażu mam opanowany, lokalizacje bezpieczników oczywiscie tez. Zwloczny, czy szybki..jak to sprawdzic...

Zwłoczny, czy szybki? Odpowiedź masz w dwóch miejscach - instrukcja i obudowa urządzenia "tabliczka" znamionowa przy gnieździe bezpiecznika. Jeszcze jest trzecia opcja, na samym bezpieczniku, czyli jego kapslu.

O dziwo Moon 250i ma bezpiecznik główny o charakterystyce "szybki", gdzie zazwyczaj większość producentów w tym miejscu stosuje zwłoczne. 

Poczytaj też blog Wojtka Pszoniaka o bezpiecznikach, ale też o tym jak luchac, by było łatwiej odnaleźć różnice w brzmieniu.

http://wpszoniak.pl/portfolio/bezpieczniki-w-audio/

http://wpszoniak.pl/portfolio/sluchanie-a-slyszenie/

Edytowane przez sir.jax

jestem dosyć pojętnym uczniem, więc raczej szybko ogarnę tematykę, tylko muszę mocniej zgłębić ten temat. Czytałem właśnie na różnych forach i blogach te wpisy.

A jeśli chodzi o dźwięk, co chce zmienić, to napiszę tak - jak brzmi 250i nie wiem, dopiero jutro mam odbierać ten klocek bo udało mi się nabyć z drugiej ręki od pierwszego właściciela z 2020 lub 2021r.. Wiem za to jak brzmi 240i bo posiadam. A, że czytałem tutaj iż między oba modelami dużej różnicy nie ma to podejrzewam, że wrzuciłbym ten sam bezpiecznik. Podobało mi się jak Pantaleon opisywał modele Supreme i Silver, więc myślałem o tym pierwszym, bo skoro 240i (i analogicznie pewnie podobnie 250i) gra lekko, niezagęszczoną średnicą i bardzo szczegółowo,to przydałoby się nieco dociążyć, trochę wypełnić ten środek, jak najmniej przy tym tracą szczegół. W tym kierunku bym poszedł...

a kwestie techniczne to może jutro jak do mnie dotrze, rozbiorę go i zobaczę na własne oczy co ma w środku 😉

2 godziny temu, sir.jax napisał:

Ciekawym jest, że Moon 380 D DSD ma bezpiecznik 0,2A, ale już jego następca 390 D ma 2A.

Dlatego bez obawy wstawiłem sobie 10x wiekszy-2A, a i tak już raz udało mi się taki "spalić"

Ponieważ...

Zwłoczny, czy szybki? Odpowiedź masz w dwóch miejscach - instrukcja i obudowa urządzenia "tabliczka" znamionowa przy gnieździe bezpiecznika. Jeszcze jest trzecia opcja, na samym bezpieczniku, czyli jego kapslu.

O dziwo Moon 250i ma bezpiecznik główny o charakterystyce "szybki", gdzie zazwyczaj większość producentów w tym miejscu stosuje zwłoczne. 

Poczytaj też blog Wojtka Pszoniaka o bezpiecznikach, ale też o tym jak luchac, by było łatwiej odnaleźć różnice w brzmieniu.

http://wpszoniak.pl/portfolio/bezpieczniki-w-audio/

http://wpszoniak.pl/portfolio/sluchanie-a-slyszenie/

a te artykuły super, właśnie przeglądam.. Skarbnica wiedzy, a że ja bardzo lubię się uczyć to bardzo wielkie podziękowania 🙂 !

bo skoro 240i (i analogicznie pewnie podobnie 250i) gra lekko, niezagęszczoną średnicą i bardzo szczegółowo,to przydałoby się nieco dociążyć,

Otóż 250i nie gra lekko, zapytaj Q21. Ale wiem, że 250i gra pomiędzy 240i, a 340i.

Moona 250i można fajnie upgraedować wewnętrznym okablowaniem i wymianą terminali głośnikowych,  o bezpieczniku i kablu zasilającym nie wspomnę. 

Jeśli to nie tajemnica, to skąd kupiłeś tego Moona 250i?

Edytowane przez sir.jax

22 minuty temu, sir.jax napisał:

Otóż 250i nie gra lekko, zapytaj Q21. Ale wiem, że 250i gra pomiędzy 240i, a 340i.

Moona 250i można fajnie upgraedować wewnętrznym okablowaniem i wymianą terminali głośnikowych,  o bezpieczniku i kablu zasilającym nie wspomnę. 

Jeśli to nie tajemnica, to skąd kupiłeś tego Moona 250i?

generalnie różnice teoretyczne w brzmieniu znam, przewertowałem kilka razy to forum a ponadto pytałem Was o poradę no i w Q21 także mi podali charakterystykę brzmieniową obu modeli wg nich 🙂 źle się wyraziłem, nie miałem na myśli że oba grają praktycznie tak samo - bo jaki byłby sens kupować 250i mając 240i, miałem na myśli że różnice w brzmieniu, z tego co zrozumiałem z wszelakich wypowiedzi, nie są jakoś duże na korzyść jednego bądź drugiego modelu. Także prostuję swoją wypowiedź 🙂 okablowanie akurat mam całe Oyaide, tylko do 260D mam Tellerium Q serii Black II. O bezpiecznikach dowiedziałem się...dzisiaj wertując po raz kolejny to forum, wcześniej nie miałem o tym pojęcia 🤣 jasne, na OLX wypatrzyłem, jutro mam go oglądać i płacić gotówką w razie czego. Jeśli coś się nie będzie zgadzać to oczywiście go nie wezmę 😉

Mówiłem o okablowaniu wewnątrz wzmacniacza między zasilaczem, a płytka pcb wzmacniacza, kabelki są na konektory,więc proces odwracalny.

U mnie w systemie też Oyaide zasilające, ale nie na wzmak.

Chyba wiem co to za wzmacniacz 🙂😉

jakbyś miał jakiś patent, lub źródło z którego takie przewody można nabyć to ja chętnie bym się na to skusił, czemu nie 🙂 bo sam w temacie upgradu jestem totalnie zielony, nigdy tego nie robiłem.. Kilka było wystawionych na OLX ale nie pasował mi kolor, bo ja chciałem srebrno-czarny. Czy chodzi Ci o TEN wzmacniacz?

https://www.olx.pl/d/oferta/wzmacniacz-zintegrowany-neo-moon-250i-CID99-IDQIevs.html

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.