Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  120 członków

Simaudio Klub
IGNORED

Simaudio CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Bierz i się nie zastanawiaj. Jak nie spasi to sprzedaż bez problemu. 340-ki Moona rzadko się u nas trafiają s/h. W przeciwieństwie do 250-ki czy 240-ki.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

3 godziny temu, misiek x napisał:

Panowie ,to ja tak od strony finansowej.Nie mam parcia na zmianę ,ale z ciekawości posłuchał bym u siebie 340i. Czy 9000zł to dobra cena? Papiery, pilot, karton.

To znakomita cena. Brać i nie marudzić. Cena nowego z dodatkami (ver. d3px) to dziś wydatek prawie 30kPLN. 

2 godziny temu, cortes napisał:

Bierz i się nie zastanawiaj. Jak nie spasi to sprzedaż bez problemu. 340-ki Moona rzadko się u nas trafiają s/h. W przeciwieństwie do 250-ki czy 240-ki.

... z ust mi wyjąłeś.

Lubię sobie pogrywać ... 

20 godzin temu, Pantaleon napisał:

Atoll IN100SE to bardzo fajny piecyk (mój faworyt w budżetówce), jednak bądźmy poważni - 240i to wzmacniacz zupełnie z innej półki i cenowej i jakościowej. 

Co do 340i, zawiedziony nie będziesz. Weź jedynie pod uwagę, że kupując nowego, musisz poczekać 3-4M zanim wzmacniasz osiągnie pełnię swoich możliwości. Do tego czasu przejdziesz liczne załamania i napady wątpliwości 🙂 - wzmacniacz w trakcie "rozgrzewki" gra koszmarnie (twardo, brutalnie, "kwadratowo" i płasko). Po tym czasie nabywa ogłady, muzykalności, barwy, przestrzeni - warto zaczekać i nie popadać w panikę 🙂 

Powodzenia w zakupach.

owszem, dlatego go zostawiłem 🙂 wiem wiem, że nie będę zawiedziony - 240i też na początku grał płasko i jakoś bez życia, ale po 200h się rozkręcił i już nie zatrzymał. Będę cierpliwy, wielkie dzięki 🙂

5 godzin temu, misiek x napisał:

Panowie ,to ja tak od strony finansowej.Nie mam parcia na zmianę ,ale z ciekawości posłuchał bym u siebie 340i. Czy 9000zł to dobra cena? Papiery, pilot, karton.

a gdzie taka cena? akurat jestem w temacie , więc sam chętnie kupię za tę kwotę ! 😄

2 godziny temu, Pantaleon napisał:

Ja jakoś wątpię w te 9000. Prędzej 19.000 (jeśli wersja d3px).

Jako prawnik powiem, że jeżeli cena jest zbyt atrakcyjna to może wskazywać na kradziony sprzęt. Wtedy także kupujący może mieć zarzut paserstwa. Dlatego zawsze trzeba zażądać dowodu zakupu. Chociaż jak pisał kolega jest oryginalne pudło. Czyli raczej okazja, a nie kradzione. Ale warto mieć świadomość ryzyka. 

Za model 340i to jest rynkowa cena s/h bazując na cenach jakie widnieją na hifi shark(+- 1950 ojro). Często są to ceny wyjściowe.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

• 3 miesiące później...
W dniu 9.11.2022 o 23:48, ThePiotr napisał:

Nie w temacie 340i ale dobry wieczór wszystkim

D287E526-A0A5-4A75-AA5B-9BDBBE346B17.jpeg

Rozumiem, że ACE potraktowałeś jako pre (?). Ciekawy pomysł (tańsza opcja 390-tki). Końcówka 330A jest świetna, zatem efekt finalny może być naprawdę niezły.

Jakie kolumny masz do tego podpięte?

Lubię sobie pogrywać ... 

Tak, ACE jako transport, kolumny PMC twenty5.24 - nie spodziewałem się takiej poprawy po podpieciu 330A bo sam ACE gra naprawdę ładnie i nie ma problemu z napędzeniem PMC. Scena szersza, wiecej powietrza, wokal już nie na twarzy.....nie od razu to słychać ale po kilku dniach już tak, szczególnie jak sie przepnie z powrotem na ACE. Czekam teraz na 390 demo, zobaczymy

3 godziny temu, ThePiotr napisał:

Tak, ACE jako transport, kolumny PMC twenty5.24 - nie spodziewałem się takiej poprawy po podpieciu 330A bo sam ACE gra naprawdę ładnie i nie ma problemu z napędzeniem PMC. Scena szersza, wiecej powietrza, wokal już nie na twarzy.....nie od razu to słychać ale po kilku dniach już tak, szczególnie jak sie przepnie z powrotem na ACE. Czekam teraz na 390 demo, zobaczymy

Super paczki podpiąłeś do tego zestawu. 

A co do 330A to jest to znakomita końcówka, w cenie sporo wyższej niż cały all-in-one ACE. Efekt był więc w zasądzi do przewidzenia. Z drugiej strony nie wiem jak wypadł ACE przy bezpośrednim podłączeniu do 5.24. Ja chyba bym się na to nie zdobył, chyba że lubisz bardzo detalicznie i chłodno grające połączenia. Jestem pewien, że 330A, poza elementami o których sam wspomniałeś, wniósł jeszcze sporo wypełnienia i plastyczności (pod warunkiem, że wygrzany - kilka dni to dla niego stanowczo za mało - cholernie długo się wygrzewa).

Tak czy inaczej fajny set-up.

Lubię sobie pogrywać ... 

12 godzin temu, Pantaleon napisał:

Super paczki podpiąłeś do tego zestawu. 

A co do 330A to jest to znakomita końcówka, w cenie sporo wyższej niż cały all-in-one ACE. Efekt był więc w zasądzi do przewidzenia. Z drugiej strony nie wiem jak wypadł ACE przy bezpośrednim podłączeniu do 5.24. Ja chyba bym się na to nie zdobył, chyba że lubisz bardzo detalicznie i chłodno grające połączenia. Jestem pewien, że 330A, poza elementami o których sam wspomniałeś, wniósł jeszcze sporo wypełnienia i plastyczności (pod warunkiem, że wygrzany - kilka dni to dla niego stanowczo za mało - cholernie długo się wygrzewa).

Tak czy inaczej fajny set-up.

Na moje ucho PMC (samo w sobie) + ACE/240i nie gra detalicznie i chłodno - tak było z Monitor Audio Gold, uszy bolały. Teraz jest rozdzielczo i spokojnie. Ogólnie PMC często jest zestawiane z Moonem i Musical Fidelity, uwielbiam te kolumny.

Panowie, jestem w trakcie sprzedaży swojego znakomitego Moona 240i (jeszcze na gwarancji salonowej) - celem zainwestowania w 340i, którym dodatkowo "zaraził mnie" Pantaleon [za co dziękuję 😉 ]  Jest wystawiony na OLX od wtorku. Jakby ktoś był zainteresowany - to serdecznie zapraszam, cena do negocjacji 🙂

16 godzin temu, Marcouss napisał:

Panowie, jestem w trakcie sprzedaży swojego znakomitego Moona 240i (jeszcze na gwarancji salonowej) - celem zainwestowania w 340i, którym dodatkowo "zaraził mnie" Pantaleon [za co dziękuję 😉 ]  Jest wystawiony na OLX od wtorku. Jakby ktoś był zainteresowany - to serdecznie zapraszam, cena do negocjacji 🙂

... za co przepraszam, bo koszty rosną 🙂

znalazłeś 340i w sensownej cenie?

Lubię sobie pogrywać ... 

no niestety, już nic nie poradzę - miłość jest z reguły ślepa 😉 z kilku salonów do których wysłałem zapytanie, dwie najlepsze oferty to odpowiednio 19 i 20 tys. Więc na pewno atrakcyjna cena. Ale muszę najpierw sprzedać 240tkę, bo inaczej nici...

Godzinę temu, Marcouss napisał:

no niestety, już nic nie poradzę - miłość jest z reguły ślepa 😉 z kilku salonów do których wysłałem zapytanie, dwie najlepsze oferty to odpowiednio 19 i 20 tys. Więc na pewno atrakcyjna cena. Ale muszę najpierw sprzedać 240tkę, bo inaczej nici...

jak rozumiem cena dotyczy wersji bez dodatków? (czyli nie d3px)

19tys. to już całkiem niezła cena (-25%). Co do 240tki - może ktoś sobie zrobi przyjemny prezent na gwiazdkę 🙂 

Lubię sobie pogrywać ... 

Godzinę temu, Pantaleon napisał:

jak rozumiem cena dotyczy wersji bez dodatków? (czyli nie d3px)

19tys. to już całkiem niezła cena (-25%). Co do 240tki - może ktoś sobie zrobi przyjemny prezent na gwiazdkę 🙂 

tak jest, podstawowa wersja. Mi rozbudowana nie jest potrzebna, bo ja słucham jedynie CD, czasem FLAC-ki z komputera, ale rzadko. Nie idę z duchem czasu 😉 liczę na to że ktoś go kupi, ale nie ma pośpiechu. Póki co będzie dalej cieszył uszy.

13 minut temu, Marcouss napisał:

tak jest, podstawowa wersja. Mi rozbudowana nie jest potrzebna, bo ja słucham jedynie CD, czasem FLAC-ki z komputera, ale rzadko. Nie idę z duchem czasu 😉 liczę na to że ktoś go kupi, ale nie ma pośpiechu. Póki co będzie dalej cieszył uszy.

I bardzo słusznie, że wersja podstawowa. Ja mam wersję rozbudowaną - kiedyś korzystałem z gramofonu i czystego transportu plików Moon Mind... a potem i tak poszedłem w kierunku zewnętrznego DAC'a ze streamerem i pozbyłem się "szlifierki". W efekcie, dodatki do 340tki tylko się "kurzą".

Lubię sobie pogrywać ... 

też myślałem o gramofonie pod 240tke - miałem nabywać Technicsa SL-1500C, ale się rozmyśliłem i zainwestowałem w Moona 260D i nie żałuję 😉 kapitalny odtwarzacz. Tylko zastanawia mnie jedno i tu mógłbyś pomóc 🙂 skoro 340i jest w pełni zbalansowana, to RCA, czy XLR 😛 ?

15 godzin temu, Marcouss napisał:

też myślałem o gramofonie pod 240tke - miałem nabywać Technicsa SL-1500C, ale się rozmyśliłem i zainwestowałem w Moona 260D i nie żałuję 😉 kapitalny odtwarzacz. Tylko zastanawia mnie jedno i tu mógłbyś pomóc 🙂 skoro 340i jest w pełni zbalansowana, to RCA, czy XLR 😛 ?

konstrukcyjnie układ 340i nie jest zbalansowany, więc używanie XLRów nie jest szczególnie uzasadnione

ja używam XLRów ale ten wybór był podyktowany faktem, że miałem kilkanaście sztuk kabli tego typu na testach i dokonałem wyboru między nimi

nie umiem powiedzieć czy klocki Moon'a lepiej "czują" się w towarzystwie RCA czy XLR - nigdy nie miałem okazji porównać choćby jednego kompletu identycznych kabli, w obu tych standardach.

tak przy okazji - znalazłem ciekawą reckę w Audiograde (połączenie 340i z VPI)

nagroda „Audiograde Editor’s Pick”.

Lubię sobie pogrywać ... 

34 minuty temu, Pantaleon napisał:

konstrukcyjnie układ 340i nie jest zbalansowany, więc używanie XLRów nie jest szczególnie uzasadnione

ja używam XLRów ale ten wybór był podyktowany faktem, że miałem kilkanaście sztuk kabli tego typu na testach i dokonałem wyboru między nimi

nie umiem powiedzieć czy klocki Moon'a lepiej "czują" się w towarzystwie RCA czy XLR - nigdy nie miałem okazji porównać choćby jednego kompletu identycznych kabli, w obu tych standardach.

tak przy okazji - znalazłem ciekawą reckę w Audiograde (połączenie 340i z VPI)

nagroda „Audiograde Editor’s Pick”.

nie jest to konstrukcja zbalansowana? to mnie teraz zaskoczyłeś 🙂 ale przynajmniej już wiem, że nie muszę wymieniać sygnałówki. Tylko pytanie, co z zasilaniem. Pod 240tkę mam Oyaide z białymi końcówkami. Zastanawiam się, czy to wystarczy na 340tkę, by dać jej grać najlepiej jak umie hmm...

2 minuty temu, Marcouss napisał:

nie jest to konstrukcja zbalansowana? to mnie teraz zaskoczyłeś 🙂 ale przynajmniej już wiem, że nie muszę wymieniać sygnałówki. Tylko pytanie, co z zasilaniem. Pod 240tkę mam Oyaide z białymi końcówkami. Zastanawiam się, czy to wystarczy na 340tkę, by dać jej grać najlepiej jak umie hmm...

Jeśli masz Tunami na palladach, to nie zawracaj sobie gitary z wymianą. To świetny kabel. Będzie Ci ciężko znaleźć coś sensowniejszego na tej półce cenowej... no chyba, że gdzieś znajdziesz Audio Illuminati (cięty z metra) i dokupisz parę IeGo z wysokiej serii. 

Jakie masz sygnałówki?

Lubię sobie pogrywać ... 

3 godziny temu, Pantaleon napisał:

Jeśli masz Tunami na palladach, to nie zawracaj sobie gitary z wymianą. To świetny kabel. Będzie Ci ciężko znaleźć coś sensowniejszego na tej półce cenowej... no chyba, że gdzieś znajdziesz Audio Illuminati (cięty z metra) i dokupisz parę IeGo z wysokiej serii. 

Jakie masz sygnałówki?

Dokładnie tę sieciówkę mam 🙂 głośnikowe Oyaide OR-800b, a RCA mam Ricable Invictus. Wcześniej miałem Van den Hul The Rock i mimo że w tej samej półce cenowej, to jednak Ricable go zdeklasował, przynajmniej tak mi się zdaje. Pod 260D sieciówka to Tellerium Q Black II 🙂 to, jeśli chodzi o pełne okablowanie.

19 godzin temu, Marcouss napisał:

Dokładnie tę sieciówkę mam 🙂 głośnikowe Oyaide OR-800b, a RCA mam Ricable Invictus. Wcześniej miałem Van den Hul The Rock i mimo że w tej samej półce cenowej, to jednak Ricable go zdeklasował, przynajmniej tak mi się zdaje. Pod 260D sieciówka to Tellerium Q Black II 🙂 to, jeśli chodzi o pełne okablowanie.

Niestety o RInvictus, The Rock i sieciówce TQ nie mogę nic powiedzieć - nie miałem okazji przetestować. Generalnie nie jestem fanem VdH, więc nie dziwię się, że znalazł się podobnie wyceniany sznurek który mu dokopał.

Lubię sobie pogrywać ... 

4 godziny temu, Pantaleon napisał:

Niestety o RInvictus, The Rock i sieciówce TQ nie mogę nic powiedzieć - nie miałem okazji przetestować. Generalnie nie jestem fanem VdH, więc nie dziwię się, że znalazł się podobnie wyceniany sznurek który mu dokopał.

ja zawsze myślałem, że VdH jest najlepszy, ale może po prostu nie w tym zakresie cenowym 😉 rozsądek podpowiada by dokonać ostatniego zakupu, więc padło na wzmacniacz i wierzę, że już nic więcej nie będzie mi brakowało. Jak już da się nabyć - z całą pewnością zdam godziwą relację!

W dniu 16.11.2022 o 11:18, ThePiotr napisał:

Na moje ucho PMC (samo w sobie) + ACE/240i nie gra detalicznie i chłodno - tak było z Monitor Audio Gold, uszy bolały. Teraz jest rozdzielczo i spokojnie. Ogólnie PMC często jest zestawiane z Moonem i Musical Fidelity, uwielbiam te kolumny.

Nie mogłem sobie odmówić, podłaczyłem 390 do 330a i teraz wiem co miałeś na mysli - sybilanty potrafią chlastać po uszach, fakt że 390 grała dotąd niewiele. Mój Ace przy niej to oaza spokoju. 

Godzinę temu, ThePiotr napisał:

Nie mogłem sobie odmówić, podłaczyłem 390 do 330a i teraz wiem co miałeś na mysli - sybilanty potrafią chlastać po uszach, fakt że 390 grała dotąd niewiele. Mój Ace przy niej to oaza spokoju. 

Spokojnie. Jeśli klocki są nowe, możesz się spodziewać takiego nerwowego, "szorstkiego" grania. Wraz z upływem czasu dźwięk się uspokaja i uplastycznia. Początki 340i były u mnie identyczne (dźwięk był brutalny i irytujący). Po 3 miesiącach zmiana była taka... że 340i został ze mną na 3 lata i wciąż nie widzę dla niego konkurenta do 20 tys PLN.

Lubię sobie pogrywać ... 

• 1 miesiąc później...

Na starcie życzę forumowiczom wszystkiego dobrego przy końcu roku 😉 ale do rzeczy: ciekawi mnie jak wypada 240i w bezpośrednim porównaniu z 250i, ktoś ma chęć dokładniej opisać 😉 ? na forum, gdzieś na początku, widziałem że Pantaleon napisał iż 250i ma lepsze barwy i większość jego znajomych wybierała ten model. Pomijam budowę obu modeli bo tę wiedzę zgłębiłem sam. Jak gra 240i wiem, bo posiadam. Ale w bezpośrednim zestawieniu - czy oba modele to ta sama klasa brzmieniowa? czy 250i naprawdę ma lepsze barwy od 240i , i czy gra nieco gęściej w średnicy, z nieco większym wypełnieniem, czy też różnice w brzmieniu są raczej kosmetyczne ? PS. W holenderskim magazynie znalazłem test 250i, okazało się że ma spore zniekształcenia, a w pomiarach wypada raczej miernie, w przeciwieństwie do 240tki, która w pomiarach wypadła świetnie (wg Audio) - co zdziwiło...

@Marcouss250i jest brzmieniowo pomiędzy 240, a 340. 

Podpytaj w @Q21 oni mogą pomóc w tym temacie, już gdzieś o tym było pisane.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.