Skocz do zawartości
IGNORED

ONKYO TX 8050

Pap76

ONKYO TX 8050  

58 użytkowników zagłosowało

1. 1. - czy warto zakupic ten ampli w budżecie do 2k

2. 2. Czy ONKYO TX 8050 jest lepszym wyborem niż YAMAHA RX-797?

Rekomendowane odpowiedzi

Na niemieckim amazonie cena wynosi 1452 zł (wysyłka jest gratis) :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

EDIT:

Ale wysyłka gratis obowiązuje chyba tylko na terenie niemiec, przy ofertach gdzie jest wysyłka do polski to cena jest już 1665.

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Albo można w Krakowie pójść i kupić :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) aktualnie za 1798

Ukryta Zawartość

Wczoraj przeglądałem rosyjskie forum i ktoś podał że w tym ampli siedzi taki DAC :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli taki sam jak w Onkyo TX-NR1009.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

na wstępie witam wszystkich. mam problem z tym onkyo tx 8050 przy odtwarzaniu muzyki z dysku podłączonego do usb, między poszczególnymi utworami robi przerwę która jest irytująca na przykład przy słuchani nagrań np. koncertowych. aktualizacja oprogramowania nie pomogła, może macie jakieś rozwiązanie do tego problemu(pliki zapisane są jako falck).

• 2 tygodnie później...

Co prawda nie mam tego modelu co Ty,ale w moim ampl.Onkyo 609 przerwa między utworami flac wynosi około 3s.

A jak się sprawuję to Onkyo? Mógłbyś coś o nim "skrobnąć".Jakieś porównanie do innych klocków,jakie wrażenia z odsłuchu?

Witam, dla mnie Onkyo TX-8050 miał być kompromisem pomiędzy funkcjonalnością, jakością dźwięku a ceną.

Zależało mi na funkcjach sieciowych, na możliowości podpięcia dysku pod usb oraz na jak najlepszej jakości dźwięku.

Ampli miał grać z Dali Zensor 5.

Jednak złożyło sie tak, że miałem możliwość odsluchu zarówno ampli Onkyo, jak i wzmaciacza Marantz PM6004.

No i moje założenia nt. budżetowego sprzętu all-in-one szlag trafił:)

Różnica w dźwięku pomiędzy ampli Onkyo a wzmakiem Marantz była po prostu za duża. Onkyo brzmiał jakoś tak płasko, brak było takiej świeżości, dynamiki.

Po podpięciu Marantza inny świat. Dźwięk nabrał klarowności, czystości, separacji.

Prawdę mówiąc spodziewałem sie różnicy, ale nie aż takiej.

W chwili obecnej jestem zdecydowany na osobny wzmacniacz + odtwarzacz sieciowy. W mojej opinii warto jest jednak dozbierać, aby tą różnicę usłyszeć.

Pzdr

• 3 miesiące później...

Jak wiadomo w tym ampli brak jest złącz HDMI, jednak może być to w sumie plus w sensie bezawaryjności bo ostatnio na wielu forach można przeczytać że w wielu amplitunerach różnych firm '' wcale nie tak rzadko ''palą'' się płytki HDMI bo jest problem z prawidłowym odprowadzaniem ciepła z tych płytek.

, a tu polski użytkownik nagrał to .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 miesięcy później...

Teraz ten sieciowy stereofoniczny ampli będzie miał konkurenta w postaci Yamahy :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tyle tylko że orientacyjna cena w Polskim sklepie jest nieco z kosmosu w odniesieniu do ceny Onkyo ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wyjątkowo z kosmosu - praktycznie 2 razy drożej niż 8050....

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Jeśli będzie jakościowo lepszy, tak jak pisał ZYRAFAL, to może się okazać że wcale nie jest taki zły. Może grać równie dobrze jak 2 osobne elementy.

Strzelam że jest budowany na bazie AS 500.

i chyba pudłujesz , bo to nowa topologia u Yamahy

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Cena ze sklepu rms to bajer. Yamaha odpowiedziała mi na fejsie, iż sugerowana cena Yamaha r-n500 to 449Euro. wiec półka cenowa podobna do Onkyo tx-8050. ja już czekam, aby posłuchać r-n500 i w razie czego swoje onkyo wywalić za okno ;)

Czekamy więc na oficjalną cenę polskiego dystrybutora i pierwsze recenzje.

zauważ również, iż na ifa r-n500 był na półce obok takich tuz jak a-s201 oraz r-s201, urządzenie za 249 euro i obok kilkukrotnie wyższy cenowo model? to nie u Yamahy... ;)

• 1 rok później...

Odgrzewając temat - zakupiłem w tamtym tygodniu z Niemiec (amazon.de) ze sklepu Onkyo 8050 w cenie ostatecznej (platność kartą kredytową z przelicznikami z Eur na PLN / wysyłką DHL i innymi pierdołami) za 1650zł.

Zatem potwierdzam zakup wszędzie na zachód od nas.

• 8 miesięcy później...

Ja kupowałem w tej cenie rok temu w Polsce. Czarny z uwf-1 ale niestety gdzieś mi się zgubił ten adapter wifi na usb i teraz szukam nowego tanio o takich samych rozmiarach bo wiem że pasują duże tp-link ale jakoś nie widzi mi się takie coś sterczące z amplitunera. U mnie gra z Zensor 7 i jest bardzo spoko.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.