Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

tobie jak widać nie pomógł

Muszę cię zmartwić. Ja nie używam tego typu środków.

nie musiałeś nic tlumaczyć, bo każdy widział że to nie żadne odbicie białej ściany tylko właśnie kiepska czerń

No to zaraz wkleję zdjęcie i ci będzie łyso.

Jednak nie mogę zrozumieć egzaltowania się kosmiczną czernią skoro cały efekt psuty jest odbiciem. Nie raz wklejałem zdjęcia i musiałem tłumaczyć że to nie czerń jest kiepska tylko widać odbicie białej ściany.

Telewizję ogląda się wieczorkiem a nie w dzień, ach zapomniałem że Ty idziesz spać z kurami.

Muszę cię zmartwić. Ja nie używam tego typu środków.

nie wiem jakich używasz, ale można czasem odnieść wrażenie, że powinienneś zmienić dilera

Telewizję ogląda się wieczorkiem a nie w dzień, ach zapomniałem że Ty idziesz spać z kurami.

W odróżnieniu od troli którzy prowadzą nocny tryb życia.

Na tej samej zasadzie nie zauważa się słabszej czerni w LCD.

Po prostu jej nie widać.

Cała ta dyskusja jest bezprzedmiotowa.

Trzeba zobaczyć co komu pasuje, wziąć pod uwagę inne okoliczności i tyle...

dokładnie, w dzień słabej czerni nie widać, dopiero im ciemniej tym gorzej

nie wiem jakich używasz, ale można czasem odnieść wrażenie, że powinienneś zmienić dilera

Panowie nie mam ochoty karmić trolli dlatego każdy wpis nie dotyczący tematu będę po prostu ignorował. Jak macie ochotę to możecie sobie poujadać ale musicie się z tym pogodzić że ja do tego ujadania nie mam zamiaru się przyłączać.

Do szyby można się przyzwyczaić. Na LCD można w dzień dowalić luminancją i odbicia nie widać. Jedyni może w ciemnych scenach trochę przeszkadza.

Jednak nie mogę zrozumieć egzaltowania się kosmiczną czernią skoro cały efekt psuty jest odbiciem. Nie raz wklejałem zdjęcia i musiałem tłumaczyć że to nie czerń jest kiepska tylko widać odbicie białej ściany.

Wiem jedno że następny mój telewizor będzie miał matowy filtr.

jeszcze raz Ci napiszę, że u mnie był filtr który dobrze rozmywał odbicia, a czerń wcale nie jest wypłowiała czy coś w tym stylu, wręcz przeciwnie, jest lepsza niż w nocy, bo nie jest to poziom taki że nie widać ekranu (daleko mu od tego)

czyżby nowe plazmy miały tak fatalne filtry ? czy to tylko przewrażliwieni użytkownicy ?

Panowie nie mam ochoty karmić trolli dlatego każdy wpis nie dotyczący tematu będę po prostu ignorował. Jak macie ochotę to możecie sobie poujadać ale musicie się z tym pogodzić że ja do tego ujadania nie mam zamiaru się przyłączać.

sam to ujadanie zacząłeś, śmieszny ... trolu :)

no a z tym ignorowaniem, to prawdziwy cios w serce, aż wszystkich zmroziło po prostu

Z drugiej strony na noc można zjechać z jasnością podświetlenia ;)

już chyba o tym kiedyś dyskutowaliśmy, każdy panel ma swój limit że ciemniejszego ekranu nie wyświetli

u mnie przy wyłączonym local dimming przy najniższym podświetleniu jest jaśniejsza wyraźnie czerń niż na plaźmie (ale to tylko LG, zawsze miał kiepską czerń), do zera czy do poziomu Kuro się raczej nie zjedzie na żadnym LCD :)

już chyba o tym kiedyś dyskutowaliśmy, każdy panel ma swój limit że ciemniejszego ekranu nie wyświetli

u mnie przy wyłączonym local dimming przy najniższym podświetleniu jest jaśniejsza wyraźnie czerń niż na plaźmie (ale to tylko LG, zawsze miał kiepską czerń), do zera czy do poziomu Kuro się raczej nie zjedzie na żadnym LCD :)

Ale Kuro nie ma wcale aż tak dobrej czerni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Niezwykle można obniżyć jasność SONY EX720 (model 40" swoją drogą pobiera 44W na takim ustawieniu) ... na minimalnej jasności chyba nawet Kuro jaśniej świeci czernią ;) (jedyny plus kuro to taki że pod kątem nadal czerń będzie super)

do zera czy do poziomu Kuro się raczej nie zjedzie na żadnym LCD :)

Przecież powyżej, ileś-tam postów wcześniej, jest zestawienie, na którym czytamy że LG LE8500 ma czerń 0.00.

Ukryta Zawartość

Widze ze kominujesz 'jak kon pod gore' aby tylko zaprzeczyc oczywistym faktom.

Co to za strona typu 'Mickey Mouse'? Jakies amatorskie porownania/zestawienia.

Nie stac ich na wiecej Kuro (tylko na jakis model z najnizszej polki)?

Ukryta Zawartość

Przecież powyżej, ileś-tam postów wcześniej, jest zestawienie, na którym czytamy że LG LE8500 ma czerń 0.00.

i standardowo nie rozumiesz, że jest to wynik tego, że przy całym czarnym ekranie następuje po chwili całkowite wygaszenie diod i stąd taki wynik, natomiast faktyczny poziom czerni tego panelu to jakieś 0,15 czyli jakieś 50 razy jaśniej od Kuro 5090 (a nie starego modelu 508...)

Tu jest potrzebne małe wyjaśnienie :

1. To jest pomiar z włączonym "Local Dimming"

2. Na "flatpanelshd" minimalny zakres pomiarowy wnosi 0,02cd/m2 wszystko co poniżej jest określane jako 0,0, ale oczywiście w rzeczywistości tak nie jest (nawet z "Local Dimming"). Oni to wszystko wyjaśniają przy okazji testów TV LCD z "Local Dimming".

i standardowo nie rozumiesz, że jest to wynik tego, że przy całym czarnym ekranie następuje po chwili całkowite wygaszenie diod i stąd taki wynik, natomiast faktyczny poziom czerni tego panelu to jakieś 0,15 czyli jakieś 50 razy jaśniej od Kuro 5090 (a nie starego modelu 508...)

To jest pomiar normowy i na jednym ekranie jest biel i czerń (jednocześnie) a nie tak jak piszesz, że przy całkowicie czarnym ekranie. Ten o którym piszesz to jest liczony w "oszukanych" milionach kontrast dynamiczny (maks. biel/wygaszony ekran). W plazmach też stosowany jest ten chwyt ("poniżej pasa") marketingowy.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Ukryta Zawartość

tu są fajne wyniki "czerni" - słynnej toshiby co to 20 plazm panasonica w MM pobiła na głowę :)))

Ukryta Zawartość

a jakby tego było mało, to okazuje się, że przez fatalne podświetlenie panelu "czerń" waha się w tej toshibie od 0,05 do 0,18 wg pomiarów AV w różnych miejscach ekranu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To jest pomiar normowy i na jednym ekranie jest biel i czerń (jednocześnie) a nie tak jak piszesz, że przy całkowicie czarnym ekranie. Ten o którym piszesz to jest liczony w "oszukanych" milionach kontrast dynamiczny (maks. biel/wygaszony ekran). W plazmach też stosowany jest ten chwyt ("poniżej pasa") marketingowy.

Użytkownik Lech36 edytował ten post dziś, 00:00

Czesc

Ale to jest b. wazny pomiar. Powiedzmy ze ogladasz film 'Planeta malp' (nowy) to tam bedzie doskonale widac jaka przewage ma dobra plazma.

tak się właśnie mierzy kontrast on/off (ekran czarny/ekran biały) i przeważnie wynik tego właśnie pomiaru jest publikowany przez testujących.

Co masz na myśli pisząc pomiar normowy? Szachownicę do pomiaru kontrastu ANSI?

tu są fajne wyniki "czerni" - słynnej toshiby co to 20 plazm panasonica w MM pobiła na głowę

Panasonic nie produkuje aż tylu rodzajów plazm ;-)

tak się właśnie mierzy kontrast on/off (ekran czarny/ekran biały) i przeważnie wynik tego właśnie pomiaru jest publikowany przez testujących.

Co masz na myśli pisząc pomiar normowy? Szachownicę do pomiaru kontrastu ANSI?

Wyniki dla szachownicy podał kiedyś KrzysiekA (z pisma Chip chyba). Jeżeli chodzi o "flatpanelshd" to metoda pomiaru chyba jest tam opisana ale ja tego nie szukałem.

Czesc

Ale to jest b. wazny pomiar. Powiedzmy ze ogladasz film 'Planeta malp' (nowy) to tam bedzie doskonale widac jaka przewage ma dobra plazma.

Pewnie masz rację. Najlepszą plazmą jaką miałem przyjemność oglądać przez dłuższy czas było Kuro 508. Niestety w moim odczuciu i właściciela też (około 3 lata używania) obraz był słaby, zwłaszcza po tych 3 latach (opinia prywatna proszę mnie nie atakować).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Wyniki dla szachownicy podał kiedyś KrzysiekA (z pisma Chip chyba). Jeżeli chodzi o "flatpanelshd" to metoda pomiaru chyba jest tam opisana ale ja tego nie szukałem.

Zerknąłem na ten test LG 8500 i nie opisują tam metody pomiaru czerni.

Jest więc bardzo prawdopodobne, że pomiary są standardowo dla ekranu wyświetlającego po prostu kolor czarny.

W takich warunkach full-led może zejść praktycznie do zera.

Hipotetyczne moje rozważania :)

Ukryta Zawartość

Gdybym kupił tego panasa, to bym oglądał tv raz w tygodniu - "w niedziele po kościele" i może nawet w piwnicy, aby dobrze przemyśleć swój błąd zakupu i skąd wziąć na rachunki za energię elektryczną.

355W poboru energii to jest chore.

Ukryta Zawartość

panas 55VT30 ma zmierzone w teście zużycie na poziomie 140W (HFC, 10/2011), więc jest chyba OK?

Moje 58 cali (PY800) brało podczas testu 300-350W (test w AV), więc progres jest.

Elcedeki pewnie niedługo będą brały 10W :)

tylko tak napradwdę, to co z tego? Czy przy wyborze np. wzmacniacza kierujesz się poborem prądu? Nie.

Po prostu producenci elcedeków promują ten parametr, całkiem skutecznie wytwarzając u ludzi potrzebę posiadania super-energooszczędnego TV.

Aha, przy oglądaniu plazmy możesz przygasić (nie zgasić) światło, wyjdzie na to samo:)

Rozmowa często schodzi na temat poziomu czerni. Dla wielu jest to jeden z podstawowych parametrów, może nawet najważniejszy. Moim zdaniem jest on oczywiście bardzo ważny, ale nie należy go przesadnie fetyszyzować. Mniejsza o to.

W niektórych wypowiedziaćh daje się zauważyć podwójna skala ocen. Jeśli PDP ma dobrą czerń, osiągniętą poprzez wygaszenie piskeli - to jest dobrze. Jeśli LCD ma dobrą czerń dzięki wygaszeniu podświetlenia - to jest źle.

Hipokryzja. Chcieliście super-czerń - to macie. Efekt końcowy siuę liczy. Jaka to różnica którą metodą osiągnięty? Niech tam nawet siedzi w środku diabeł z puszeczką czarnego sprayu i zamalowuje ekran od środka.

Gonzo: jak kupisz to napisz koniecznie co wybrałeś i pierwsze wrażenia.

panas 55VT30 ma zmierzone w teście zużycie na poziomie 140W (HFC, 10/2011), więc jest chyba OK?

Moje 58 cali (PY800) brało podczas testu 300-350W (test w AV), więc progres jest.

Elcedeki pewnie niedługo będą brały 10W :)

tylko tak napradwdę, to co z tego? Czy przy wyborze np. wzmacniacza kierujesz się poborem prądu? Nie.

Po prostu producenci elcedeków promują ten parametr, całkiem skutecznie wytwarzając u ludzi potrzebę posiadania super-energooszczędnego TV.

Aha, przy oglądaniu plazmy możesz przygasić (nie zgasić) światło, wyjdzie na to samo:)

Ciekaw jestem z którego palca te 140W wyssali (pewnie z dużego paluch u nogi) i przede wszystkim przy jakiej jasności?

Miałem GT20 i Panasonic też podawał 120W średni pobór prądu. Tylko że obraz był tak ciemny że trzeba było się domyślać co się dzieje na ekranie. Przy normalnym obrazie ciągnęło 200W. Do tego doszedł amplituner i odtwarzacz to zaczęło przekraczać 300W poboru prądu.

Tutaj bardziej realne wyniki dla VT30.

Ukryta Zawartość

I to jest model o pięć cali mniejszy.

Ukryta Zawartość

Gonzo: jak kupisz to napisz koniecznie co wybrałeś i pierwsze wrażenia.

Jak napiszę to na pewno będę po którejś stronie barykady ;)

Liczę też na teksty - wtopiłeś kasę, zawsze można było lepiej ;)

Zobaczę, może w sobotę, lub niedzielę coś do chaty przytargam, ale nie obiecuję że tak będzie.

Acha, mierzyłem ścianę, bo mam taki występ na niej na którym wisiał poprzedni tv i przekątna 37`-40` będzie idealna, większy mi nie wejdzie.

3-4 m to odległość oglądania, więc ok.

Zobaczę, może w sobotę, lub niedzielę coś do chaty przytargam, ale nie obiecuję że tak będzie.

Ja bym się nie spieszył zwłaszcza że kupujesz w sklepie. Przynajmniej zapytaj się czy możesz wymienić na coś innego jak ci się nie będzie podobać.

Nie przejmuj się. Zawsze się jest po JAKIEJŚ stronie, zawsze też znajdą się etatowi malkontenci i marudy. Ja po długich poszukiwaniach i oglądaniu w końcu się zdecydowałem. Skorzystałem też z cennych rad i uwag otrzymanych w moim wątku. Witek był nawet tak miły, że poświęcił swój wolny czas i udał do sklepu specjalnie po to, aby z moim (wtedy jeszcze wstępnie) wybranym modelem zapoznać się bliżej i podzielić konkretnymi spostrzeżeniami, za co jestem Mu nieodmiennie wdzięczny.

Z wyboru jestem bardzo zadowolony, czemu niejednokrotnie dawałem wyraż na Forum. To się też niektórym nie spodobało, albowiem przyjęty w naszym kraju konwenans wymaga aby być wiecznie skwaszonym i niezadowolonym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.