Skocz do zawartości
IGNORED

LCD, LED, czy plazma, a może kineskopowy ?

szybki Gonzo

Rekomendowane odpowiedzi

tu są fajne wyniki "czerni" - słynnej toshiby co to 20 plazm panasonica w MM pobiła na głowę :)))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jakby tego było mało, to okazuje się, że przez fatalne podświetlenie panelu "czerń" waha się w tej toshibie od 0,05 do 0,18 wg pomiarów AV w różnych miejscach ekranu.

Ja akurat mam 40 cali a więc nie trafiłeś.

Kilka testów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytuję.

Liczba szczegółów jest zdumiewająca, telewizor pozostawia w tyle wiele plazm (nie mówiąc o większości modeli LCD) i pozwala na nowo odkryć oglądanie w telewizji sportu czy filmów akcji.

"WL768 zalicza się do ostrych elcedeków. Obraz jest tak klarowny i bogaty w detale, że WL768 bez trudu wytrzymuje porównanie z dobrymi plazmami.

"Dzięki zastosowaniu skanującego podświetlenia oraz zaawansowanego układu o nazwie Active Vision M200HD Pro osiągnięto poziomą rozdzielczość obrazów ruchomych rzędu 1050–1080 linii (!). Jest to jeden z najlepszych wyników wśród obecnie produkowanych telewizorów i plasuje Toshibę 40WL768G w absolutnej światowej czołówce w tej kategorii.

"Jeśli chodzi o wyświetlanie tradycyjnego obrazu (2D) też trudno do czegoś się przyczepić, jakość jest naprawdę imponująca. (...) oglądanie filmów na 40 WL768 to czysta przyjemność. Żywe kolory, świetne odwzorowanie szczegółów, imponujący kontrast i ekstremalnie głęboka czerń na całej powierzchni ekranu."

"Obraz jest ostry, kolory świetne. To zdecydowanie najlepsza jakość obrazu SD jaką zdarzyło mi się widzeć."

"Sygnał HD - Znów wielkie brawa dla Toshiby. Obraz jest naprawdę świetny. Szczegóły, kolor, brak artefaktów. To najlepszy obraz HD jaki oglądałem podczas testów."

Czerń i ilość szczegółów znakomita. Temperatura kolorów jest na bardzo dobrym poziomie. Czerwień rewelacyjna. Paleta barw - urzekająca. Zdjęcia statyczne prawie jak w oryginale. Rewelacyjne usuwanie przeplotu i tu naprawdę widać mistrzowską rękę inżynierów Toshiby.

Mógłbym tak długo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KrzysiekA jak wiesz w ramach oglądania różnych TV zanim dokonałem wyboru - zapoznałem się również i z tą Toshibą. Miałem zastrzeżenia, które opisałem na Forum. Głównie do kolorów, zwłaszcza czerwonego.

KrzysiekA jak wiesz w ramach oglądania różnych TV zanim dokonałem wyboru - zapoznałem się również i z tą Toshibą. Miałem zastrzeżenia, które opisałem na Forum. Głównie do kolorów, zwłaszcza czerwonego.

W tej Toshibie da się bardzo dokładnie skalibrować gamut. Jedyny warunek to posiadanie kolorymetru.

Ja akurat mam 40 cali a więc nie trafiłeś.

Kilka testów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cytuję.

Liczba szczegółów jest zdumiewająca, telewizor pozostawia w tyle wiele plazm (nie mówiąc o większości modeli LCD) i pozwala na nowo odkryć oglądanie w telewizji sportu czy filmów akcji.

"WL768 zalicza się do ostrych elcedeków. Obraz jest tak klarowny i bogaty w detale, że WL768 bez trudu wytrzymuje porównanie z dobrymi plazmami.

"Dzięki zastosowaniu skanującego podświetlenia oraz zaawansowanego układu o nazwie Active Vision M200HD Pro osiągnięto poziomą rozdzielczość obrazów ruchomych rzędu 1050–1080 linii (!). Jest to jeden z najlepszych wyników wśród obecnie produkowanych telewizorów i plasuje Toshibę 40WL768G w absolutnej światowej czołówce w tej kategorii.

"Jeśli chodzi o wyświetlanie tradycyjnego obrazu (2D) też trudno do czegoś się przyczepić, jakość jest naprawdę imponująca. (...) oglądanie filmów na 40 WL768 to czysta przyjemność. Żywe kolory, świetne odwzorowanie szczegółów, imponujący kontrast i ekstremalnie głęboka czerń na całej powierzchni ekranu."

"Obraz jest ostry, kolory świetne. To zdecydowanie najlepsza jakość obrazu SD jaką zdarzyło mi się widzeć."

"Sygnał HD - Znów wielkie brawa dla Toshiby. Obraz jest naprawdę świetny. Szczegóły, kolor, brak artefaktów. To najlepszy obraz HD jaki oglądałem podczas testów."

Czerń i ilość szczegółów znakomita. Temperatura kolorów jest na bardzo dobrym poziomie. Czerwień rewelacyjna. Paleta barw - urzekająca. Zdjęcia statyczne prawie jak w oryginale. Rewelacyjne usuwanie przeplotu i tu naprawdę widać mistrzowską rękę inżynierów Toshiby.

Mógłbym tak długo.

Cysiu przecież to są testy sponsorowane :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cysiu przecież to są testy sponsorowane :D

Tak, tak. Jedenaście czasopism i stron zajmujących się telewizorami i wszystko sponsorowane. Tak sobie tłumaczcie. Nic innego wam nie pozostało.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak, tak. Jedenaście czasopism i stron zajmujących się telewizorami i wszystko sponsorowane. Tak sobie tłumaczcie. Nic innego wam nie pozostało.

Ukryta Zawartość

Nie stety tak to teraz wygląda, firmy płacą czasopismom za zrecenzowanie swoich produktów...

PS. nie widziałem tego tv w akcji ale wyglądowo jest naprawde zacny

Ukryta Zawartość

Nie stety tak to teraz wygląda, firmy płacą czasopismom za zrecenzowanie swoich produktów...

PS. nie widziałem tego tv w akcji ale wyglądowo jest naprawde zacny

Mam ten telewizor w domu i miałem Panasonika GT20. Panasonik może sobie jedynie pomażyć o takiej jakości obrazu.

tylko dlaczego taki mały ?

Nie rozumiem. Czy chodzi ci o to że 40 cali? 80 procent tego co oglądam to SD. Dlatego 40 cali. Gdybym oglądał tylko w HD to wybrałbym coś większego. W HD najlepiej ogląda mi się z dwóch metrów. W SD mogłoby być trochę dalej. Teraz mam 3 metry ale próbowałem 4,5 metra i z tej odległości SD jest idealne. Faktycznie można pomylić z HD na niektórych kanałach.

kupuje Toshibe w ciemno ;)

No nie wiem. Teraz kupiłbym inny model. Poza tym że ten telewizor ma bardzo dobry obraz to jest dosyć gówniany. Długo mógłbym wymieniać jego wady. O lusterku już wcześniej pisałem. Poza tym obsługa jest od dupy strony. Kanałów nie posortowałem do tej pory bo to wyższa szkoła jazdy. Media Player nie odtwarza mi ponad połowy filmów i do tego z wejścia USB nie da się ustawić niczego. Ani jasność, ani kontrastu, ani koloru co dyskwalifikuje ten telewizor jako odtwarzacz medialny. Jeżeli chodzi o kartę sieciową WIFI to udało mi się ją uruchomić ale nie wiem do czego ona się nadaje. Telewizor ma w prawdzie Youtube ale przy obsłudze tego z pilota można osiwieć. Do tego nie odtwarza z Youtube formatów HD. Bardzo denerwująca jest też informacja o za słabym sygnale z tunera mimo to że obraz jest całkiem dobry. Wystarczy że syganał zniknie na ułamek sekundy i pojawią się denerwująca ramka z informacją.

Mógłbym tak godzinami.

KrzysiekA

Ja Ciebie nie rozumiem ?

Najpierw, wpis #302, prawie że się spuszczasz nad tą Toshibą, a teraz piszesz - cyt;

"No nie wiem. Teraz kupiłbym inny model. Poza tym że ten telewizor ma bardzo dobry obraz to jest dosyć gówniany. Długo mógłbym wymieniać jego wady. O lusterku już wcześniej pisałem. Poza tym obsługa jest od dupy strony. Kanałów nie posortowałem do tej pory bo to wyższa szkoła jazdy. Media Player nie odtwarza mi ponad połowy filmów i do tego z wejścia USB nie da się ustawić niczego. Ani jasność, ani kontrastu, ani koloru co dyskwalifikuje ten telewizor jako odtwarzacz medialny. Jeżeli chodzi o kartę sieciową WIFI to udało mi się ją uruchomić ale nie wiem do czego ona się nadaje. Telewizor ma w prawdzie Youtube ale przy obsłudze tego z pilota można osiwieć. Do tego nie odtwarza z Youtube formatów HD. Bardzo denerwująca jest też informacja o za słabym sygnale z tunera mimo to że obraz jest całkiem dobry. Wystarczy że syganał zniknie na ułamek sekundy i pojawią się denerwująca ramka z informacją. Mógłbym tak godzinami."

To jak to w końcu jest ? jest taka super, czy taka do dupy ?

Pomijam cenę, bo nie leży w zakresie moich zainteresowań, co nie znaczy że mógłbym wydać i 10 patoli, ale po co.

Założyłem że wydam do 3 tysiaków i tak będzie, a jeśli taniej to i lepiej.

To nie jest w sumie artykuł pierwszej potrzeby, tylko kolejna zabawka.

Poprzedni wpis też zakończyłeś - "Mógłbym tak długo"

A ten kolejno cytowany - "Mógłbym tak godzinami"

Sorry, ale stajesz się mało wiarygodny.

KrzysiekA

Ja Ciebie nie rozumiem ?

Najpierw, wpis #302, prawie że się spuszczasz nad tą Toshibą, a teraz piszesz - cyt;

"No nie wiem. Teraz kupiłbym inny model. Poza tym że ten telewizor ma bardzo dobry obraz to jest dosyć gówniany. Długo mógłbym wymieniać jego wady. O lusterku już wcześniej pisałem. Poza tym obsługa jest od dupy strony. Kanałów nie posortowałem do tej pory bo to wyższa szkoła jazdy. Media Player nie odtwarza mi ponad połowy filmów i do tego z wejścia USB nie da się ustawić niczego. Ani jasność, ani kontrastu, ani koloru co dyskwalifikuje ten telewizor jako odtwarzacz medialny. Jeżeli chodzi o kartę sieciową WIFI to udało mi się ją uruchomić ale nie wiem do czego ona się nadaje. Telewizor ma w prawdzie Youtube ale przy obsłudze tego z pilota można osiwieć. Do tego nie odtwarza z Youtube formatów HD. Bardzo denerwująca jest też informacja o za słabym sygnale z tunera mimo to że obraz jest całkiem dobry. Wystarczy że syganał zniknie na ułamek sekundy i pojawią się denerwująca ramka z informacją. Mógłbym tak godzinami."

To jak to w końcu jest ? jest taka super, czy taka do dupy ?

Pomijam cenę, bo nie leży w zakresie moich zainteresowań, co nie znaczy że mógłbym wydać i 10 patoli, ale po co.

Założyłem że wydam do 3 tysiaków i tak będzie, a jeśli taniej to i lepiej.

To nie jest w sumie artykuł pierwszej potrzeby, tylko kolejna zabawka.

Zauważ że pierwsze wpisy dotyczyły tylko i wyłącznie obrazu a negatywne wpisy reszty czyli daje to pełny obraz telewizora.

Zresztą bardzo podobnie był oceniony tutaj.

Ukryta Zawartość

Cytuję.

Podsumowanie

Przyszła pora na podsumowanie naszego testu. Nie jest to sprawa prosta, chyba po raz pierwszy dostajemy telewizor budzący w nas tak mieszane uczucia. Z jednej strony mamy świetny desing i doskonałą jakość obrazu, z drugiej niedopracowanego pilota, brak dodatkowych funkcji i różne niespodzianki podczas użytkowania. Wszyscy Ci którzy nie potrzebują żadnych dodatkowych funkcji będą naprawdę zadowoleni. W codziennym użytkowaniu nie przeszkadza nawet nierównomierne podświetlenie matrycy. Z drugiej strony, płacąc prawie 6000zł za 40-calowy telewizor chcemy otrzymać więcej. Naszym zdaniem powinniśmy otrzymać zdecydowanie więcej. Winowajcą jest niedopracowane oprogramowanie. Na szczęście to typ „usterki” którą można naprawić z dnia na dzień. Za jakiś czas postaramy się zdobyć wersję sklepową telewizora, zobaczymy czy do tego czasu problem zostanie naprawiony.

A więc mam ostatni firmware i funkcjonalność wcale się nie poprawiła

Myślę że nowe modele Toshiby mogą być lepsze. Szczególnie 42SL738. Niestety jest on bez Resolution+ Nawet chciałem go kupić ale niestety w SD jest to typowy LCD. Gdyby pojawił się nowy model 42SL738 z Resolution+ to pewnie żadna plazma nawet bożek Kuro by mu nie podskoczyła. Ten telewizor w HD ma obraz naturalny jak plazma i nie posiada wad plazmy. No ale to SD mnie zniechęciło.

A dodam jeszcze że za ten telewizor zapłaciłem nie 6000zł tylko 730 Euro.

No i jeszcze jedno wynika z tych wpisów. Ja przynajmniej próbuję być obiektywny.

Ukryta Zawartość

No i jeszcze jedno wynika z tych wpisów. Ja przynajmniej próbuję być obiektywny.

Z poprzednich wpisów wcale to nie wynika, a z tego ostatniego już tak.

Niby różnica minimalna, a jak się późnej okazuje, to wielka.

A dodam jeszcze że za ten telewizor zapłaciłem nie 6000zł tylko 730 Euro.

Polacy widocznie są bogaci :), skoro takie ceny występują na naszym rynku - pewnie ktoś kupił i za 6000pln.

Może kolega jest sponsorowany? Jeśli tak, to naprawdę gratuluje wiedzy.

Acha, mierzyłem ścianę, bo mam taki występ na niej na którym wisiał poprzedni tv i przekątna 37`-40` będzie idealna, większy mi nie wejdzie.

3-4 m to odległość oglądania, więc ok.

I zrobisz wielki błąd. Dla odległości 3-4 metry TV wiszącego na ścianie przekątna 46" to minimum. TV po kilku dniach zniknie na ścianie a oglądanie w FullHD dla przekątnej 37"-40" w LCD będzie prawdziwą męką.

Ciekaw jestem z którego palca te 140W wyssali (pewnie z dużego paluch u nogi) i przede wszystkim przy jakiej jasności?

Miałem GT20 i Panasonic też podawał 120W średni pobór prądu. Tylko że obraz był tak ciemny że trzeba było się domyślać co się dzieje na ekranie. Przy normalnym obrazie ciągnęło 200W.

Zużycie zmierzone watomierzem mojego 42" panasa wychodziło średnio 100-120W, więc jak na plazmę jest to bardzo dobry wynik. Cikawi mnie też jak zmierzyłeś te 200W? Ja aby sprawdzić zużycie w ekstremalnych warunkach gdy zwiększyłem jasność i kontrast na maksa pobór zwiększył się raptem do 140-150W, więc jest to kolejny dowód na to że albo pomiary podajesz z czapki albo miałeś USZKODZONY egzemplarz ( albo to co na początku napisałem)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Z poprzednich wpisów wcale to nie wynika, a z tego ostatniego już tak.

Zauważ że poprzednie wpisy to nie moje słowa ale cytaty z testów.

Może kolega jest sponsorowany? Jeśli tak, to naprawdę gratuluje wiedzy.

No pewnie. Dali mi telewizor za darmo żebym głupoty pociskał na forum.

Zużycie zmierzone watomierzem mojego 42" panasa wychodziło średnio 100-120W, więc jak na plazmę jest to bardzo dobry wynik. Cikawi mnie też jak zmierzyłeś te 200W? Ja aby sprawdzić zużycie w ekstremalnych warunkach gdy zwiększyłem jasność i kontrast na maksa pobór zwiększył się raptem do 140-150W, więc jest to kolejny dowód na to że albo pomiary podajesz z czapki albo miałeś USZKODZONY egzemplarz ( albo to co na początku napisałem)

Tu masz pomierzony pobór prądu a nie marketingowy bełkot. Jak pracowałem na Politechnice to znajomy zawsze powtarzał. Powiedz jakie mają być wyniki to metodę pomiaru zawsze się dopasuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I zrobisz wielki błąd. Dla odległości 3-4 metry TV wiszącego na ścianie przekątna 46" to minimum. TV po kilku dniach zniknie na ścianie a oglądanie w FullHD dla przekątnej 37"-40" w LCD będzie prawdziwą męką.

Nie no, bez przesady :)

Miałem 32` i faktycznie było z deka przymało.

Tak jak napisałeś, po pewnym czasie tv zniknął na ścianie, ale to też kwestia przyzwyczajenia.

8` więcej robi różnice, a za każdy cal się przecież płaci.

Jak mi padł Sharp to zastępczo oglądałem tv na 21`CRT Funaja, może było to oglądanie bez eksplozji radości, ale można - zapewniam

Jak będę chciał obejrzeć jakiś film, na którym mi zależy, to pójdę do kina i usiądą w pierwszym rzędzie ;)

Poza tym nie mam salonów, jak to niektórzy opisują, tylko typowe mieszkanie w bloku i nie mogę sobie wydzielić osobnego pomieszczenia na sesje audio-wizualne.

Stąd i zakładany budżet - nie ma co przesadzać.

ps. Dla własnej orientacji, przed chwilą zmierzyłem miarką szerokość tego ściennego występu - ma 137cm szerokości.

Pewnie wlazłby i 50` tv, ale po co ?

Zauważ że poprzednie wpisy to nie moje słowa ale cytaty z testów.

To po co cytujesz głupoty, i to jeszcze świadomie ?

ps. Dla własnej orientacji, przed chwilą zmierzyłem miarką szerokość tego ściennego występu - ma 137cm szerokości.

Nie kupuj telewizora mniejszego niż 46 cali do powieszenia na ścianie i do oglądania z 3-4 metrów.

Dla własnej orientacji, przed chwilą zmierzyłem miarką szerokość tego ściennego występu - ma 137cm szerokości.

Wiem, że wydatek na TV jest zawsze trudny, jednakże robi sie to co najmniej raz na 5 lat. Kilkaset złotych mozna dołozyć. Sam kiedyś uważałem, że TV 28 "ctr to optimum i jest ogromny. Poprzednio miałem 37" obecnie 42" i uważam, że dla odległości 2-3 metrów przekątna jest bardzo dobra. Dodaje, że stoi a nie wisi na ścianie. Gdyby wisiał byłby zdecydowanie za mały !!!!! Po co się więc męczyć?

Jak pracowałem na Politechnice to znajomy zawsze powtarzał. Powiedz jakie mają być wyniki to metodę pomiaru zawsze się dopasuje.

Sugerujesz że robiąc swoje pomiary sam się okłamywałem? Bez sensu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To ja zapytam trochę inaczej, bo widzę że te cale, to dla Was jakieś "nomber łan" w tej kwestii.

Czy posiadanie dużych tv, szybkich samochodów, najdroższych sprzętów audio, to powiększenie własnego ego, każdego z Was ?

Czym dla Was jest telewizor ?

Przecież mogę kupić kilka małych 20`-21` i każdy z domowników będzie miał swój, i oglądał będzie co tylko zechce z odległości nawet 1cm.

Dla mnie tv to nie element szpanerstwa przed znajomymi i kolegami, którzy mnie odwiedzają.

Ja kupuję go dla siebie, nie dla nich.

To ja zapytam trochę inaczej, bo widzę że te cale, to dla Was jakieś "nomber łan" w tej kwestii.

Czy posiadanie dużych tv, szybkich samochodów, najdroższych sprzętów audio, to powiększenie własnego ego, każdego z Was ?

Przecież mogę kupić kilka małych 20`-21` i każdy z domowników będzie miał swój, i oglądał będzie co tylko zechce z odległości nawet 1cm.

Dla mnie tv to nie element szpanerstwa przed znajomymi i kolegami, którzy mnie odwiedzają.

To może to -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,OLED, całkowicie osobisty a po użyciu można go schować do szuflady.

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

To może to -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,OLED, całkowicie osobisty a po użyciu można go schować do szuflady.

Też rozwiązanie, i jaki "ekologiczny" :)))

Ukryta Zawartość

Co do wielkości ekranu to nie żadne tam dick-extension (co mieliby powiedzieć miłośnicy projektorów?) tylko obserwacja wielu użytkowników: każdy TV szybko robi się taki akurat, by za chwilę stać się trochę przymałym. Jak zmieniałem TV z 32 cali na 50, to ten drugi duży wydawał się tylko przez kilka dni, szybko nadeszła faza „nie mógłby być mniejszy” płynnie przechodząc w „fajnie gdyby był większy”. Niestety, podobnie jest teraz z 58 calami…

Co by nie powiedzieć – czym większy ekran tym się filmy lepiej ogląda, ale również sport i różne nationale i discovery.

Jak Ci się zmieści 50 cali – bierz 50 cali. Więcej nie będziesz chciał, bo miejsca nie starczy, więc problem będziesz miał z głowy :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.