Skocz do zawartości
IGNORED

Tematyka Bliskiego Wschodu w światowej kinematografii

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Do założenia tego wątku sprowokował mnie jeden z ostatnio obejrzanych filmów produkcji francusko-kanadyjskiej

z 2010 roku - "Incendies" - polski tytuł to "Pogorzelisko".

Film zrealizowany na podstawie opowiadania Wadji Mouawad'a - "Scorched" (sztuka), w reżyserii Denis'a Villeneuve.

Jest to retrospektywna opowieść ukazująca wewnątrzpaństwowy konflikt w Libanie z roku 1975. Konflikt, którego

podłoże ma nasilająca się skala przemocy między środowiskami chrześcijańskimi i muzułmańskimi i która w finale doprowadza do wojny domowej z eskalacją na cały kraj. Wstrząsająca opowieść o zaskakującym i nieprzewidywalnym

finale. Film pełen trwogi i niepokoju ze znakomitą kreacją Lubny Azabal. Jeden z lepszych filmów jakie ostatnio

obejrzałem. Brawo !!! Moja ocena to maksymalna ilość punktów, niezależnie w jakiej skali.

Parker's Mood

To może coś dla kontrastu, żeby nie było tak smutno. Izraelski film "The Band Visit" - "Przyjeżdża orkiestra"

Wielokrotnie nagrodzony i wyróżniany na wielu festiwalach film izraelskiego reżysera Eran'a Kolirin'a.

Inteligentna komedia opowiadająca historię Egipskiej Orkiestry Policyjnej, która przyjeżdża do Izraela na zaproszenie

nowo otwartego Centrum Kultury Arabskiej, lecz w wyniku nieporozumienia ląduje gdzieś na izraelskiej prowincji.

Znakomite, stonowane, inteligentne kino optymizmu i nadzieji z pokojowym przekazem, podane w komediowej oprawie

z dawką wysublimowanego humoru. Następna perełka do kolekcji !!! Brawo!!!

Parker's Mood

MarkN

Obawiam się ,że w tym wątku będą tylko filmy izraelskie bo Arabowie kręcą wyłącznie kino propagandowe.

Widziałem kilka ciekawych,niestereotypowych filmów izraelskich ale nie pamiętam tytułów.

Jeden opowiadał m.in. o związku homoseksualnym Żyda i Palestyńczyka!Rzecz u Arabów nie do pomyślenia.Bardzo ciekawy obraz Izraela a zwłaszcza Tel Avivu,zupełnie odmienny od stereotypu.Obraz wybitnie antywojenny.No i film Bejrut o załodze izraelskiego czołgu w Libanie,też antywojenny.Takie filmy po stronie arabskiej nie powstają bo nie mogą powstać,tam obowiązuje albo propaganda albo miejscowy boolywood."Przyjeżdża orkiestra" jest u nas na DVD.

Też się zgadzam z tą opinią, nie mniej jednak widziałem kilka bardzo dobrych filmów arabskich.

Właściwie interesuje mnie tematyka i forma, a nie produkcja, bo wiadomo że w tamtym świecie

ideologia jest chora. Tak jak kiedyś u nas :) Dlatego też min. "normalni" arabowie kręcą filmy

za amerykańskie, izraelskie i europejskie pieniądze. Mam w myślach parę tytułów, ale widzę, że

zainteresowanie na forum filmowym kinematografią blisko-wschodnią jest znikome. Tylko Ty i ja.

Nie widziałem jeszcze "Bejrut", no i ten temat o związku homoseksualnym Żyda i Palestyńczyka

mnie mocno intryguje. Poszperam w necie, może uda mi się wytropić tytuł.

Parker's Mood

- "no i ten temat o związku homoseksualnym Żyda i Palestyńczyka mnie mocno intryguje."-

Witam. Bardzo ciekawe filmy,interesujący świat Bliskiego Wschodu. "Pogorzelisko",to znakomity film,podzielam opinię,natomiast tez z pytania,to "Eyes wide open" -"Oczy szeroko otwarte"

Prosimy jeszcze o ciekawe tytuły.

• 2 miesiące później...

Ajami - izraelska produkcja z 2009 roku nominowana do Oscara i wyróżniona w Cannes. Dramatyczny obraz układów

na Ziemi Obiecanej, a konkretnie miasta Jaffa. Bezwzględność, okrucieństwo, dramat życia i gangsterskie układy.

Nawet spokojnym ludziom nie związanym ze światem przestępczym grozi śmiertelne niebezpieczeństwo. Obraz, który

ukazuje bezsilnośc i brak jakiejkolwiek nadzieji na lepsze jutro wobec wszechobecnych gangów i okrucieństwa życia.

Film o nienawiści, przemocy i wszechobecnych i władczych klanach przestępczych. Bardzo dobre, dołujące i depresyjne

kino. Zresztą w tamtych warunkach nie można chyba zrobić filmu niedołującego !!!

Parker's Mood

• 6 miesięcy później...

The Stoning of Soraya M - irański obraz wyprodukowany za amerykańskie pieniądze. Film dla ludzi o mocnych nerwach! Atmosferę podgrzewa fakt, że jest to historia autentyczna, która o mały włos nie ujrzałaby światła dziennego. Mała irańska wiocha, w której dokonano mordu na niewinnej kobiecie. Pod płaszczykiem wiary, religii, niewierności i tej całej hipokryzji, banda oszołomów ukamieniowała bezbronną i niewinną kobietę. Prostactwo, prymityw, oszołomstwo i zakłamanie, które w swoich brudnych łapach trzyma władzę i decyduje o życiu niewinnych ludzi. Szok! Jestem pod niesamowitym wrażeniem! W pale się nie mieści, że dzieją się takie rzeczy i z punktu widzenia cywilizowanego człowieka jest to po prostu nie do uwierzenia. Film ten koniecznie trzeba zobaczyć, ale od razu ostrzegam, że jest to kino wielkiego niepokoju i absurdalnych obyczajów świata Islamu. Dawno nic tak mną nie wstrząsnęło jak ten irański obraz! Sam film jest świetnie skrojony z kapitalnymi zdjęciami i znakomitą grą aktorów. W rolach głównych oglądamy świetną Shohreh Aghdashloo i Mozhan Marno. Reżyseria: Cyrus Nowrasteh. Scenariusz: Cyrus Nowrasteh, Betsy Giffen Nowrasteh. Zdjęcia: Joel Ransom. Polski tytuł: Ukamieniowanie Sorayi M. Premiera filmu odbyła się w 2008 roku.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Ja polecam "Syriana" z Clooney'em. Film może mógłby być bardziej żwawy, ale poza tym świetnie pokazuje tło społeczno-kulturowo-polityczne tego co się działo - dzieje na bliskim wschodzie od kilkudziesięciu lat.

Nie jest to dramat psychologiczny, czy film obyczajowy. Jest to statyczny thriller political fiction z gorzkim wydźwiękiem.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

• 4 miesiące później...

Ja polecam "Syriana" z Clooney'em. Film może mógłby być bardziej żwawy, ale poza tym świetnie pokazuje tło społeczno-kulturowo-polityczne tego co się działo - dzieje na bliskim wschodzie od kilkudziesięciu lat.

Nie jest to dramat psychologiczny, czy film obyczajowy. Jest to statyczny thriller political fiction z gorzkim wydźwiękiem.

Polecam BABEL z Bradem Pitem z 2006

sylwek

Film niewątpliwie wybitny ale jaki ma związek z tematem wątku?Czyli Bliskim Wschodem?To ze jeden z wątków dotyczy kraju arabskiego?Przecież to Maroko a Maroko to nie Bliski Wsch. tylko tzw. Mahreb.Poza tym wątek tyczy "problematyki bliskowschodniej" czyli stosunków izraelsko-arabskich a film opowiada o braku porozumienie ludzi w ogóle( pozostałe wątki dzieją się w USA i Japonii) stąd tytuł "Babel" w nawiązaniu do bibilijnej wieży.

Bonjour Monsieur Shlomi - reżyseria i scenariusz: Shemi Zarhin.

Izraelski film z 2003 roku opowiadający historię ponadprzeciętnego chłopca. Duża dawka humoru, obyczajowości i emocjonalnych doznań. Klimaty dojrzewania, perypetii rodzinnych i systemu edukacyjnego dla wybitnie uzdolnionych. Bardzo dobry i optymistyczny film.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Parker's Mood

polecam Żyj i stań się, rewelacyjny film, francusko-izraelski

trailer

dobre także z tych klimatów

Drzewo cytrynowe, Syryjska panna młoda, Taki piękny kraj, podobno świetny jest też Paradise now

• 5 tygodni później...

Wreszcie udało mi sie obejrzeć izraelski obraz "Drzewo cytrynowe".Rzeczywiście rewelacja!W niebanalny i obiektywny sposób ukazano skompilkowane relacje żydowsko-palestyńskie.

Niezłe kino arabskojęzyczne jest w Libanie (warto!), to takie zagłębie kulturalne języka arabskiego, poza nim jest kompletna wiocha. Co innego w Iranie ale to już Persja i inna kultura.

Dość powiedzieć że kino najlepiej przyjmowane w krajach arabskich to nie ciekawe kino irańskie czy libańskie ale bollywood i skrajnie debilne telenowele z emiratów.

Najlepszy festiwal kina arabskiego jest podobno w... Malmo ("największe arabskie miasto w Skandynawii" :D )

Patrząc na stopień skorumpowania w krajach arabskich i częstą skrajną niekompetencję localsów ich możliwości w takim przemyśle jak kino (mimo że cyfra ułatwia sprawę) są ograniczone.

Jeżeli Iran to też Bliski Wschód( raczej środkowy) to nie można pominąć ubiegłorocznego arcydzieła i zdobywcy Oskara czyli "Rozstania".Film wybitny i bardzo poruszający.Nie wiem czy temat wątku do ogólnie Bliski Wschód czy tylko problematyka arabsko-zydowska.Bo jeżeli to pierwsze to nie można pomijać kinematografii tureckiej.Pisałem o filmach tureckich w swoim wątku"niekomercyjne kino artystyczne".Przypomnę tylko choćby "Miód".

Kultura turecka różni się od arabskiej i dojrzałością bliżej im do Iranu niż Arabów (chociaż zupełnie inna). Inna rzecz że jednocześnie powstaje kupa śmiecia ale to normalne.

Tutaj świetny libański film kobiecy

i to nawet w dystrybucji, warto wersję ze ścieżką dźwiękową na cd a i poligrafia świetna:

Ukryta Zawartość

Można.

Liban miał szanse ale cóż... są fatalnie ulokowani, w oku cyklonu więc wszyscy grają na tym "państwie" będącym zlepkiem kilkunastu grup etnicznych, kilku języków, dwóch religii i kilkunastu ich odmian.

Ukryta Zawartość

Panowie, dobre filmy polecacie... LEMON TREE widziałem, i nawet mam swój własny na DVD. Arcyciekawym filmem jest również niedawno przeze mnie obejrzany izraelski dramat - USHPIZIN - z roku 2004 w reżyserii Giddi Dar'a. Wzruszający i mądry film o problemach egzystencjonalnych ortodyksyjnych Żydów i ich symbolice. Polecam gorąco! Następnym niewymienionym jeszcze, i jak najbardziej godnym obejrzenia, jest irański film z 2001 roku - SECRET BALLOT / reż. Babak Payami - komediodramat opowiadający historię dnia wyborów w Iranie, jednak o fakcie tym, nikt nic nie wie!... '-) Również gorąca rekomendacja!

7018237.6.jpg?l=12499582140006913223.6.jpg?l=1185190085000

Pozdr, M

Parker's Mood

To ja odpowiem tureckim filmem "Pewnego razu w Anatolii".Niepokojący,zagadkowy obraz pewnego śledztwa w środkowej Turcji.Niesamowite krajobrazy!

To ja odpowiem tureckim filmem "Pewnego razu w Anatolii".Niepokojący,zagadkowy obraz pewnego śledztwa w środkowej Turcji.Niesamowite krajobrazy!

Faktycznie niepokojący i zagadkowy film, dodatkowo bardzo mroczny, chociaż ma w swojej wymowie i komiczne sytuacje. Jeżeli nie widziałeś jeszcze Ushpiziz i Secret Ballot to gorąco namawiam do obejrzenia tych propozycji; bardzo dobre kino!

Parker's Mood

• 3 miesiące później...

Or: My Treasure - izraelski dramat obyczajowy z roku 2005 w reżyserii Keren Yedaya. Film, że się tak wyrażę, "brudny", zarówno w formie jak i treści. Ciekawy klimat opowiadający historię i epizod z życia matki prostytutki i jej szesnastoletniej córki. Film przedstawia obraz wegetacji i upadku moralnego dwóch emocjonalnie związanych ze sobą kobiet walczących o przetrwanie i utopijną nadzieję na lepsze jutro. Bezwzględnie mocny film, który niekoniecznie trzeba zobaczyć, chociaż proza życia zawarta w tej opowieści na pewno nie jest błachą i bagatelną historią. Smutny i bolesny film...

Parker's Mood

• 1 rok później...

'Omar' - scenariusz i reyseria: Hany Abu-Assad. Palestyński dramat ukazujący odwieczny konflikt izraelsko-palesyński i zorganizowaną machinę służb Izraela nakręcającą spiralę akcji i wkręcającą w jej tryby wybranych i manipulowanych Palestyńczyków. W akcję filmu wpleciony jest sprawnie wątek miłosny i zarys kina akcji. Film mi się podobał, jest realistyczny i jak najbardziej godny obejrzenia i polecenia znajomym. Nominacja do tegorocznego Oskara i wygrana w kategorii Un Certain Regard wraz z nagrodą specjalną Jury dla reżysera na festiwalu w Cannes.

Parker's Mood

• 5 miesięcy później...

Czy ktoś wie, gdzie można kupić płyty DVD (albo jeszcze lepiej BD), oczywiście z napisami lub lektorem PL pochodzące z bliskiego wschodu, jak Drzewo cytrynowe, Syryjska panna młoda itd?

Z góry dziękuję za pomoc.

• 6 miesięcy później...

The Attack - francusko-libański dramat z 2012 roku opowiadający historię arabskiego chirurga - człowieka sukcesu - mieszkającego w Izraelu i zintegrowanego z tamtejszą społecznością, którego piękna żona z niewyjaśnionych powodów dokonuje samobójczego zamachu terrorystycznego w Tel Avivie. Film z przekazem i próbujący odpowiedzieć na pytanie: dlaczego? Spokojna narracja i tempo tego filmu wzbudzają podziw pomimo dramatycznych wydarzeń i oczywiście niełatwej tematyki kulturowej Bliskiego Wschodu. Bardzo dobre kino warte obejrzenia i jak najbardziej polecenia.

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.