Skocz do zawartości
IGNORED

Musical Fidelity A5 CD - laser?

lepiotrek

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z czytaniem płyt w tym CD. Oryginały czyta bez problemu, co prawda nie jest mistrzem szybkości we wczytywaniu, natomiast CD-R czyta wybiórczo, większości niestety nie. No właśnie, czy jest to wina lasera, czy ten typ tak ma? Ponadto może ktoś wie jaki jest w nim zamontowany napęd i czy lepiej wymienić cały napęd z laserem czy tylko sam laser?

Znalazłem co prawda gdzieś, że w tym MF jest VAM 1202, ale czy to prawda?

Co więcej swoje pytanie kieruje do użytkowników Musical-a Fidelity CD A5 - też miewacie podobne objawy w swoich odtwarzaczach?

https://www.audiostereo.pl/topic/86882-musical-fidelity-a5-cd-laser/

Co więcej swoje pytanie kieruje do użytkowników Musical-a Fidelity CD A5 - też miewacie podobne objawy w swoich odtwarzaczach?

Miałem kiedyś A5.5 i żadnych problemów nie było.

Ewidentnie masz zepsuty laser.

Za to podobne problemy miałem z CD Onkyo - wymieniłem sam laser za 15 zł i zaczął wszystko czytać.

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzieki wielkie. Pozostaje pytanie jaki mechanizm i czy wymieniać cały mechanizam czy tylko laser?. Troche boję się, że nie ustawię go odpowiednio, więc lepiej chyba będzie wymienić cały mechanizam?

Tak wiem, mam instrukcję. Chodziło mi o poradę czy wymieniać sam laser czy cały mechanizm. Zresztą nie chodzi o koszty więc najlepszą opcja bedzie wymiana całego mechanizmu.

Jeden z forumowiczów polecił mi poniższy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dzięki za informacje.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam problem z czytaniem płyt w tym CD. Oryginały czyta bez problemu, co prawda nie jest mistrzem szybkości we wczytywaniu, natomiast CD-R czyta wybiórczo, większości niestety nie. No właśnie, czy jest to wina lasera, czy ten typ tak ma? Ponadto może ktoś wie jaki jest w nim zamontowany napęd i czy lepiej wymienić cały napęd z laserem czy tylko sam laser?

Miałem podobne problemy w Nadzie C540. Czyszczenie w serwisie pomogło. Nie musiałem kupowac lasera.

• 3 tygodnie później...

Mam CD A5, zadnych problemow z czytaniem CD-R.

Nie wiem w jaki sposob czysciles soczewke lasera, ale jesli byla to plyta czyszczaca, nie jest to podobno najskuteczniejsza metoda...

Tak wiem, mam instrukcję. Chodziło mi o poradę czy wymieniać sam laser czy cały mechanizm. Zresztą nie chodzi o koszty

zamiast samemu grzebać i coś obok popsuć, daj to do serwisu, zrobią co trzeba i dadzą gwarancję na robotę i wymieniony detal.

Proste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.