Skocz do zawartości
IGNORED

Nordost harmonizer- bestseller top-hifi ?

zyzio

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wiem, ze mnóstwo osób kupiło ten gadżet i wstydzi się do tego przyznać na forum ? ;-) Interesują mnie ich doświadczenia, szczególnie posiadaczy dwóch harmonizerów jak zaleca niby marketingowo producent ;-) Ciekawe czy ktoś pokusi się o napisanie jak to działa - interesują mnie opinie posiadaczy, sam miałem do czynienia z urządzeniem przez jakiś czas i conieco wiem ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/86911-nordost-harmonizer-bestseller-top-hifi/

Niby jak?

Na audiofilskim forum ktoś się wstydzi przyznać do wiary w voodoo? Koniec świata! To niby GDZIE się do tego przyznawać, jak nie tutaj?

Ja z tym urządzeniem(?) nie miałem nic do czynienia, ale mój White Lightning jest wygrzany na magicznej wygrzewarce Nordosta. Sklep uważa ją za niezbędny element wyposażenia.

Osobiście nie mam zdania, bo nie robiłem żadnych porównań z kablem nie poddanym magicznemu traktowaniu.

Wolę szukać magii w muzyce, niż w sprzęcie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z opisu producenta zrozumiałem, że to coś generuje zakłócenia w takt częstotliwości sieci, ale to są takie dobre zakłócenia, które robią porządek ze złymi zakłóceniami. To tak jak jest zły i dobry cholesterol. Qv2 obniża poziom złych zakłóceń, a podwyższa poziom dobrych. :)

No zwyczajnie rewelacja. Tresowane zakłócenia... :)

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Kupić? 20zł i samemu można zrobić... No chyba że tresowane zakłócenia tam wstawić - to będzie drożej, tresura kosztuje.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Był już taki temat o kondensatorze wpinanym do gniazda, który w "cudowny sposób" miał obniżać pobór mocy i poprawiać cosFi. Nawet jako przykład podawano obciążenie kilkunastoma świetlówkami. I co? Okazało się to wierutną bzdurą, bo pobierana moc skuteczna się nie zmieniała. Może i tu, w pięknej, AUDIOFISKIEJ obudowie, siedzi sobie kondensatorek? :))

Skąd masz taką informację?

Z Top Hifi, oczywiście mogą ściemniać marketingowo.

Kupić? 20zł i samemu można zrobić... No chyba że tresowane zakłócenia tam wstawić - to będzie drożej, tresura kosztuje.

To zrób :-) Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić :)

Był już taki temat o kondensatorze wpinanym do gniazda, który w "cudowny sposób" miał obniżać pobór mocy i poprawiać cosFi. Nawet jako przykład podawano obciążenie kilkunastoma świetlówkami. I co? Okazało się to wierutną bzdurą, bo pobierana moc skuteczna się nie zmieniała. Może i tu, w pięknej, AUDIOFISKIEJ obudowie, siedzi sobie kondensatorek? :))

To nie kondensator....raczej generator jakiś impulsów czy coś.....nie wiem...poza tym wtyczka jest z włókna węglowego - nie wiem w jakim celu - tłumienia drgań ?....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu są wyraźne fotki.

Gadżet był ponoć hitem targów w Monachium.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - szykują też pokazy w USA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no to trzeba kupić, zdemolować i będzie wszystko jasne

ale na mnie nie liczcie, tracę pomału te ciekawość

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Z Top Hifi, oczywiście mogą ściemniać marketingowo.

To zrób :-) Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić :)

To nie kondensator....raczej generator jakiś impulsów czy coś.....nie wiem...poza tym wtyczka jest z włókna węglowego - nie wiem w jakim celu - tłumienia drgań ?....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tu są wyraźne fotki.

Gadżet był ponoć hitem targów w Monachium.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - szykują też pokazy w USA.

Forumowicz Leo Yeh używa, nie mogę go zrozumieć, ale chyba im więcej ma wpięte w sieć, tym lepiej mu gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym to zrobił tak: mikroprocesorek który okresowo mierzy poziom i widmo szumów sieci, na bazie widma wydziela najsilniejsze elementy i na tej podstawie generuje odpowiednie widmo, podawane w przeciwfazie. Ale czy tak to zrobili - któż to wie.

Forumowicz Leo Yeh używa, nie mogę go zrozumieć, ale chyba im więcej ma wpięte w sieć, tym lepiej mu gra.

A jak se w końcu wepnie gdzie trzeba, ma totalny orgazm :) :) :)

Oczywiście tanio nie jest :)

Ja bym to zrobił tak: mikroprocesorek który okresowo mierzy poziom i widmo szumów sieci, na bazie widma wydziela najsilniejsze elementy i na tej podstawie generuje odpowiednie widmo, podawane w przeciwfazie. Ale czy tak to zrobili - któż to wie.

Heh, takie coś co sugerujesz na pewno nie kosztowałoby 1000zł :-). Qv2 musi być znacznie bardziej prymitywny, bo któryś kolega z działu DIY bez rozbierania poddał go pomiarom i wyszło, że jest tam na pewno w srodku jakiś kondensator. Nie wiem czy tylko kondensator - bo to zakrawałoby na bezczelność - ale mówił że pojemność "układu" była dość duża. W sumie z drugiej strony miałoby to sens pewnie, bo kondensator może czyścić śmieci. Pewnie to jest proste urządzenie i z ładną obudową musi swoje kosztować. Zresztą Nordost nigdy nie był tani :-)

>...wyszło, że jest tam na pewno w srodku jakiś kondensator. Nie wiem czy tylko kondensator - bo to zakrawałoby na bezczelność - ale mówił że pojemność "układu" była dość duża. W sumie z drugiej strony miałoby to sens pewnie, bo kondensator może czyścić śmieci. Pewnie to jest proste urządzenie i z ładną obudową musi swoje kosztować...

Moim zdaniem właśnie obudowa to 90% ceny (+ jakiś AUDIOFILSKI kondensator :)

>...wyszło, że jest tam na pewno w srodku jakiś kondensator. Nie wiem czy tylko kondensator - bo to zakrawałoby na bezczelność - ale mówił że pojemność "układu" była dość duża. W sumie z drugiej strony miałoby to sens pewnie, bo kondensator może czyścić śmieci. Pewnie to jest proste urządzenie i z ładną obudową musi swoje kosztować...

Rozumiem, ze mógłbyś go mieć gdyby za darmo dawali, hehe.

Może być kondensator a nawet na pewno, oby audiofilski. Obudowa też swoje kosztuje, choć przemysłowo to nie są pewnie duze koszty.

Podobne urządzenie robi Isotek, wersja prosta z kondesatorem i bardziej zaawansowana :-) chyba z warystorem i jakimiś tam dodatkowymi małymi kondensatorkami. Przypuszczam że Qv2 to to samo, a kolega elektronik nawet jest pewien.

Ukryta Zawartość

post-19301-0-60030000-1317419164_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 4 miesiące później...

I mamy mlaski w ostatnim Audio-Video - nawet wzmianka o żonie, która też słyszała pomimo tego, że nie jest audiofilką :-)))

Działa to pozytywnie - to fakt, też coś tam słyszałem, ale nie zostało u mnie, bo po prostu bez tego też dało się słuchać :-))) Wpływu na obraz TV nie zauważyłem. Chwalą wykonanie - to fakt, można tym rzucać, ale już niebieska dioda mimo, że nie jest oczojebna trochę wnerwia ;-) Oczywiście ceny nie usprawiedliwia nic, bo to wtyczka jest po prostu :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - gościu ma i obraz też chwali :-)

Ukryta Zawartość

Probowano mi to sprzedac rok temu w soundgarden, ja nie uslyszalem zadnej roznicy...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Probowano mi to sprzedac rok temu w soundgarden, ja nie uslyszalem zadnej roznicy...

Dlatego to oddałem, bo nie było orgazmu :-) Rok temu tego jeszcze chyba na rynku nie było - jakieś ponad pół roku temu premiera była :)

Teraz dopiero zobaczylem co w linku, q2 mi sie tylko rzucilo w oczy, myslalem, ze chodzi o Quantum

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Coś innego ale "w podobie" tamtego:

Ukryta Zawartość

post-17911-0-83604700-1329926547_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.