Skocz do zawartości
IGNORED

Hi-End w naszych domach.

jarkog

Hi-End w naszych domach.  

473 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy masz w domu ze swojego systemu dźwięk Hi-End?

• Tak, mam dźwięk hi-end
    • Nie, nie mam jeszcze dźwięku hi-end
    • Wydaje mi się że mam
    • Nie wiem jaki to jest dźwięk hi-end
    • Nie potrzebuję dźwięku hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Dźwięk Hi-End jest wtedy jak pierwsze szkrzypce brzmią tak samo jak drugie skrzypce. No ale to trzeba pójść do filharmoni aby to usłyszeć. A potem mieć to samo w domu. No i jeszcze Hi-End to Machine Head i Rammstein.

No to już coś rozumiem - tylko, czy taki stan jest osiągalny?

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

A konkretniej? Bo to, że chodzi o kasę to wiemy :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość Firewall 1

(Konto usunięte)

A konkretniej?

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$

jest konkretniej ?

no taki stan jest osiągalny. Ale trzeba mieć dobre płyty. Miałem okazję poznać nowego kolegę z forum. Władcę Pierścionków. Wczoraj mnie zaprosił do siebie. no i puścił mi z winyla Deep Purple Child in Time. Jakieś tam pierwsze czy drugie tłoczenie. Nie wiem japońskie czy filipińskie. Sprzęt taki sobie, jakieś kulki pod gramiakiem. ale jak to zagrało. no bardzo dobrze zagrało. Lepiej niż na koncercie. Bo kiedyś byłem na ich koncercie.

Także u mnie Hi-Endu nie ma. Ale u Władcy Pierścionków jest bo ma dobre płyty ale nie ma Kondo.

Ojej, za trolling dostałem punkty karne, ciekawe za co jeszcze dostanę, a konto miało być usunięte i co - i nadal nie jest?

A Pan moderator mógłby się przedstawić, choć wiadomo, że to Pan Ładny, leci po bandzie, tfu, miałem napisać po ladzie... :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Ojej, za trolling dostałem punkty karne, ciekawe za co jeszcze dostanę, a konto miało być usunięte i co - i nadal nie jest?

A Pan moderator mógłby się przedstawić, choć wiadomo, że to Pan Ładny, leci po bandzie, tfu, miałem napisać po ladzie... :)

Ostatnio bardzo podupadł na zdrowiu i widać to w praktyce. Ciągle grzebie w moim profilu jak ciec w gaciach. Psychicznie to wrak człowieka :)
Gość

(Konto usunięte)

Lepiej niż na koncercie

Arek ...rozumiem, że lepiej to precyzyjniej, bez ściany dźwięku, itp...

Pytam bo dla niektórych melomanów live bez wielkiego łomotu, basu wbijającego w kanapę to nie live...

No i jeszcze Hi-End to Machine Head i Rammstein.

...co najbardziej cieszy w takim rodzaju muzyki?

pzdr :-)

Mniej więcej tak.

Średni bas i związana z tym praca sekcji rytmicznej, nałożone na to riffy gitarowe grane też nisko. To jest wtedy prawdziwa energia. Porównywalne tylko z wielką symfoniką.

Wbrew pozorom do takiej muzyki potrzeba bardzo dobrego, finezyjnego zestawu, z dużym zapasem mocy. Inaczej jest chaos. I wcale nie powstaje umowna ściana dźwięku jak na koncercie. Jest precyzja, selekcja, barwa i energia.

Czy macie taki Hi-End w domach?

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wbrew pozorom do takiej muzyki potrzeba bardzo dobrego, finezyjnego zestawu, z dużym zapasem mocy. Inaczej jest chaos. I wcale nie powstaje umowna ściana dźwięku jak na koncercie. Jest precyzja, selekcja, barwa i energia.

Jak to Stary śp.; ) Audiofil mówi robi się bigos...

U mnie np. Illusion gra ...;)

Gość

(Konto usunięte)

I do tego dobre tuby ;)))

Tylko głuchotą grozi...

To jest moje granie...a tak zagrają tylko polipropylenowe membrany...szybkooość :-)

To jest moje granie...a tak zagrają tylko polipropylenowe membrany...szybkooość :-)

Już wcześniej zauwaźyłem, że kolega to pisał ale myślałem, że może się pomylił. Teraz widzę, że kolega tak uważa. Z mojej skromnej wiedzy o przetwornikach, ale wiedzy zaczerpniętej od specjalistów i konstruktorów kolumn to przetworniki polipropylenowe są jednymi z najwolniejszych, ale mają inne zalety jak soczystość, barwa, miękkość brzmienia, która jest miłe widziana w niektórych systemach. Ale nie szybkość. Szybkość to mają diamenty, beryle i ceramiki.

Już wcześniej zauwaźyłem, że kolega to pisał ale myślałem, że może się pomylił. Teraz widzę, że kolega tak uważa. Z mojej skromnej wiedzy o przetwornikach, ale wiedzy zaczerpniętej od specjalistów i konstruktorów kolumn to przetworniki polipropylenowe są jednymi z najwolniejszych, ale mają inne zalety jak soczystość, barwa, miękkość brzmienia, która jest miłe widziana w niektórych systemach. Ale nie szybkość. Szybkość to mają diamenty, beryle i ceramiki.

Szybkość i natarczywosc. Te diamenty sa tak samo prawdziwe jak skora z plastikowej świni :)

To zależy od reszty systemu. Diament potrafi pięknie zagrać z rozdzielczością nie osiągalną dla innych przetworników.

Będzie jeszcze lepiej potrafił jak nie będzie polikrystaliczny :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

To zależy od reszty systemu. Diament jak i beryl potrafią pięknie zagrać z rozdzielczością nie osiągalną dla innych przetworników.

Ten sztuczny diament to jest pic na wodę i mamienie naiwnych. Najnowsze beryle Scana niebawem będę testował to sprawdzimy czy da się tego słuchać w neutralnym zestawieniu :)
Gość cybant

(Konto usunięte)

Ten sztuczny diament to jest pic na wodę i mamienie naiwnych. Najnowsze beryle Scana niebawem będę testował to sprawdzimy czy da się tego słuchać w neutralnym zestawieniu :)

Weź posłuchaj nowych wstęg ....te beryle to śmiech zaczyna być.

Beryle to jedno, wstęgi to drugie, a muzyki słuchanie to trzecie... Czyli walić te wszystkie wyliczenia, kup se Pan kolumny i zacznij słuchać, bo życie króciutkie, a jeszcze tyle do odkrycia :)

Gość cybant

(Konto usunięte)

Beryle to jedno, wstęgi to drugie, a muzyki słuchanie to trzecie... Czyli walić te wszystkie wyliczenia, kup se Pan kolumny i zacznij słuchać, bo życie króciutkie, a jeszcze tyle do odkrycia :)

???

Aluzja nie zrozumiana...niestety ...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Wstęgi mają sweetspota :)

Gdzie ?

W pomiarach chyba ..ale jak słuchasz dobrej wstęgi to możesz chodzić po pomieszczeniu i różnice są mniejsze jak przy kopułkach ...

Posłuchaj, a sam zobaczysz ...znaczy usłyszysz ..

Gdzie ?

W pomiarach chyba ..ale jak słuchasz dobrej wstęgi to możesz chodzić po pomieszczeniu i różnice są mniejsze jak przy kopułkach ...

Posłuchaj, a sam zobaczysz ...znaczy usłyszysz ..

Chyba słuchaliśmy innych wstęg albo ja taki wymagający jestem.
Gość jt211

(Konto usunięte)

Prosiłbym jeżeli można o zastąpienie zwrotu "neutralnym" czymś bardziej zrozumiałym.Na przykład zwrotem "mojszym" :>)

Prosiłbym jeżeli można o zastąpienie zwrotu "neutralnym" czymś bardziej zrozumiałym.Na przykład zwrotem "mojszym" :>)

Na której płycie Sinatra chodzi po scenie? Pisałeś o tym jako testerze sceny w systemie.

Nie można. Neutralnie oznacza, że skrzypce grają jak skrzypce a nie jak altówka. Jak kolega się trochę orientuje w realnym brzmieniu instrumentów to nie będzie problemu z rozpoznaniem.

Słuchałeś na żywo chiński guzheng, gugin czyli taki chordofon lub pipe (tylko bez skojarzeń)? Ja miałem taką przyjemność a muzyka, której słucham akurat w nie obfituje i dokładnie wiem jak powinny brzmieć.

Słuchało u mnie kilku konstruktorów i doświadczonych audiofili, mogę więc stwierdzić tak mam neutralnie grający system nie tylko moim zdaniem. Wystarczy wpiąć dowolne inne kolumny tradycyjne i wyraźnie słychać jak mniej lub bardziej podkolorowują brzmienie instrumentów i wokalu.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Na której płycie Sinatra chodzi po scenie? Pisałeś o tym jako testerze sceny w systemie.

Sylwek nie wiem która to płyta, mam CDR z poczwórnego remastera kumpel toto dostał na urodziny 4 CD plus ksiązka.Płyta live nagrana w Vegas.Moge Ci powiedzieć na czym tego słuchałem lata temu w salonie za granicą cos około 1995 roku.Za CDP robil topowy wtedy Krell , preamp CAT SL-1 ,monobloki Wavelength Cardinal 300B i głośniki Reference 3A Royal Master.Duże pomieszczenie dobrze wytłumione.Efekt chodzenie a już przysiad i rozmowa z kims z bliskich stolików był piorunujący.

Nigdy tego nie zapomnę to coś jak mój kamień milowy w audio.Deczko czasu mi zeszlo osiągnięcie takiego efektu w domu.No powiedzmy szczerze że jestem blisko a ile mnie pamięć po latach nie myli.Na pokazie byłem trochę z tyłu może dlatego był taki efekt.

Nie można. Neutralnie oznacza, że skrzypce grają jak skrzypce a nie jak altówka. Jak kolega się trochę orientuje w realnym brzmieniu instrumentów to nie będzie problemu z rozpoznaniem.

Słuchałeś na żywo chiński guzheng, gugin czyli taki chordofon lub pipe (tylko bez skojarzeń)? Ja miałem taką przyjemność a muzyka, której słucham akurat w nie obfituje i dokładnie wiem jak powinny brzmieć.

Słuchało u mnie kilku konstruktorów i doświadczonych audiofili, mogę więc stwierdzić tak mam neutralnie grający system nie tylko moim zdaniem. Wystarczy wpiąć dowolne inne kolumny tradycyjne i wyraźnie słychać jak mniej lub bardziej podkolorowują brzmienie instrumentów i wokalu.

Szymon nie obraz się ale znasz powiedzenie o ... liszce ?
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.