Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam alpha 8 cd vs. Marantz cd 63

ZbojMadej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem na etapie wymiany źródła i zastawiam się czy warto wymienić mojego Marantza na Arcama Alpha 8, w sieci znalazłem tylko jeden watek na ten temat na whathifi.com, nic poza tym. Może macie jakieś doświadczenia związane z odsłuchem tych cd, czy Arcam jest ciepleszy w brzemieniu od Marantza, bo głównie o to mi w tej chwili chodzi. Drugą aleternatywą jest kupno V-Daca MF na ebay za 800 złotych i podłaczenie go do starego źródła. Czekam na opinie. Reszta systemu jest opisana w moim profilu.

https://www.audiostereo.pl/topic/87007-arcam-alpha-8-cd-vs-marantz-cd-63/

Oba CD są podobnej klasy, różnica nie będzie znaczna. Prócz tego oba to starocie, nie wiadomo jak długo pochodzi nowy nabytek zanim będzie wymagał serwisu.

Kup jakiś współczesny DAC. Lepiej zagra (technika cyfrowa trochę do przodu poszła), mniejsza szansa awarii, większa uniwersalność, łatwiejsza ew. odsprzedaż.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

technika cyfrowa trochę do przodu poszła), mniejsza szansa awarii, większa uniwersalność, łatwiejsza ew. odsprzedaż.

I w zasadzie to cały postęp. Dodajmy że mniejsza szansa awarii wynika jedynie z daty produkcji.

proponuje arcam rdac, żeby było taniej to szukaj używki tu na forum

jako przeszly zuytkownik arcama 9 po 1 polecam arcama 8, 9 byla dosc muzykalna i przyjemna 8 powinna byc podobna

a po 2 rdac mimo ze nowszy nie mial startu do 9 wiec jest wielce prawdopodobne ze cd zagra lepiej od daca i nie trzeba myslec o napedzie (chyba ze planujemy sluchac innych zrodel poza cd to warto pomyslec ale z uwzglednieniem ze podobna klasa wyjdzie drozej jak z cd)

chwilowy brak działalności w audio.

do daca sądzę ze bedzie potrzebny dobry transport, z drugiej strony mysle ze jak trafisz naprawde zadbany egzemplarz arcama 8se lub lepiej 9 to pochodzi ci dość długo, sprawdz tez ile kosztuje nowy laser do ww. playerów

Dzięki za opinie, bardzo mi pomogły w podjęciu decyzji, rezygnuję z arcama 8 i zobaczę co ciekawego uda mi znaleźć, być może zaryzykuję z Dacem i podłączę go do swojego Cd 63, a być może zapoluję na coś innego.

Możesz opisać wrażenia z porównania swojego wzmacniacza Marantza do Roksana? To Mk1 czy Mk2?

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

U mnie V-DAC był lepszy od 63 KIS. Jak dokonałem tego odkrycia, następnego dnia 63 wylądował na Allegro (gdzie jeszcze poszedł za 1000zł ...).

Moim zdaniem się nie zastanawiaj tylko kup używanego V-DACa. rDAC jest lepszy (i droższy) ale to jednocześnie trochę inna szkoła brzmienia (bardziej rozdzielczy i neutralny; V-DAC jest wyraźnie złagodzony i ocieplony).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Wrażenia po zmianie są takie, że roksan jest zdecydowanie lepszy, ale muzna brzmi teraz bardziej analitycznie i chcę ją delikatnie ocieplić, Pm 68 dawał więcej możliwości w regulacji brzemienia i był potężniejszy jesli tak to można nazwać. Teraz wszystko brzmi super, słyszę jeszcze więcej, ale jest delikatnie za ostro przynajmniej jak dla mnie. To raczej wina mojego cd, ponieważ jak słucham muzyki z Ipoda, brzmi to bardzo fajnie. Roksan to wersja Mk1.

Jeśli chodzi o zakup Daca to Cd zostawić jako transport? za dużo mam płyt żeby przechodzić na lapka jako źródło.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.