Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy natrafiłem na znakomitą solową płytą Jarretta "The Melody At Night, With You" jeszcze bardziej polubiłem jazz w którym intymność można wyrazić i zamanifestować za pomocą muzyki. Płyta "Jasmine" skutecznie kontynuuje romantyczny spektakl w którym Jarrett i Haden grają z czymś co można określić jako niesamowitą powściągliwość biorąc pod uwagę błyskotliwość i olśnienie jakie każdy z nich wniósł do tego albumu. Te spontaniczne improwizacje melodyjnych i romantycznych melodii powinny zachwycić każdego fana łagodnego jazzu. Bardzo przyjemna płyta.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

A troche starsze nagrania?
Jazz z lat 30-40?
Gdzie mozna posłuchac,kupić???
oprócz yutuba?

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Jazz z lat 30-tych, to głównie wielkie orkiestry i big-bandy z muzyką do tańca. Jazz lat 40-tych, to bebop i jednocześnie początek Modern Jazzu, czyli Charlie Parker, Monk, Dizzy, Max Roach, Charles Mingus, Miles Davis, Bud Powell...

Gdybym był w miejscu, w którym zaczyna się eksplorować jazz od początku i w pełnym jego znaczeniu, to przede wszystkim poczytałbym co, kto, kiedy i jak zrobił i czym się zasłużył w poszczególnych okresach jazzu - mniej więcej w sposób w jaki zrobił to JEB. Wraz z czytaniem, słuchałbym nagrań z przykładami jazzowych historii jak i przykładami ludzi, którzy tę historię tworzyli.

Najważniejsze, wielkie figury jazzu 'all the time': Louis Armstrong, Bessie Smith, Bix Beiderbecke, Duke Ellington, Coleman Hawkins, Lester Young, Ben Webster, Charlie Chistian, Charlie Parker, Thelonious Monk, Dizzy Gillespie, Miles Davis, John Coltrane, Ornette Coleman i John McLaughlin.

Parker's Mood

Dla fanów Soft Machine !!!

SOFT MACHINE - Hovikodden 1971 - 4CD - Clamshell Box Set MAY 31 - 2024

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 28.02.2024 o 17:36, Pseudodrummer napisał:

A troche starsze nagrania?
Jazz z lat 30-40?
Gdzie mozna posłuchac,kupić???
oprócz yutuba?

Edytowane przez kb751
8 minut temu, Piotr_1 napisał:

Zafascynowało mnie dzisiaj. Wolność niepojęta dla mnie. Słyszałem kto tam był. Niesamowite że w jazzie.

Ying-Yang.
nawet w jazzie.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

9 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Ying-Yang.
nawet w jazzie.

Głębokie wdechy czystego powietrza, ale naturalne. I powtórzyć słuchanie klaskając, ale tak skromnie klaskając.

Właśnie w jazzie wolności jest najwięcej . To kwintesencja jazzu .

Mam kilkanaście płyt Billy Banga i byłem na kilku jego koncertach . Choć skrzypce to mało jazzowy instrument to w rękach Banga ( tak jak i Seiferta , Ponty'ego, Smith'a czy Urbaniaka ) brzmi pięknie jazzowo .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
45 minut temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Właśnie w jazzie wolności jest najwięcej . To kwintesencja jazzu .

Mam kilkanaście płyt Billy Banga i byłem na kilku jego koncertach . Choć skrzypce to mało jazzowy instrument to w rękach Banga ( tak jak i Seiferta , Ponty'ego, Smith'a czy Urbaniaka ) brzmi pięknie jazzowo .

Zupełnie nie jestem znawcą, ale wiem że trzeba się na takie granie otworzyć bo to "heartplay". Pięknie brzmiące skrzypce w ogóle. Granie cygańskie, ale sam bym powiedział że to pastersko-żydowska nuta. W sumie nasza muzyka góralska jest muzyką pastersko-góralską.

Edytowane przez Piotr_1

Nasza muzyka góralska ma swe korzenie na Bukowinie ( rumuńskiej ) i Huculszczyźnie. To stamtąd wędrowali pasterze , w obrębie Karpat. W ramach monarchii austro - węgierskiej .

Tradycyjne skrzypce w jazzie z kluczową rolą swingu, to bez cienia wątpliwości Stephane Grappelli i Stuff Smith. Obok nich stoją na piedestale Johnny Frigo, Joe Venuti i Eddie South. Jean-Luc Ponty, Michał Urbaniak, Didier Lokwwod, Zbigniew Seifert... to półka fusion, ale oni grają 'wszystko' i są skrzypkami uniwersalnymi. Billy Bang i Leroy Jenkins i Mark Feldman, to z kolei czołówka skrzypiec awangardowych.

Ze współczesnych skrzypków i skrzypaczek średniego i tego dojrzalszego pokolenia, obracających się w różnych stylach, najmocniejsze nazwiska to zapewne Regina Carter, Adama Bałdych i Zach Brock. Z kolei tradycje Grappelliego kontynuuje 'dzisiaj' rumuński skrzypek Florin Niculescu. Tak bym to widział gdyby mnie ktoś zapytał o skrzypce w jazzie.

Parker's Mood

Warto wspomnieć że skrzypce mają duszę.

"Dusza – drewniany patyczek będący elementem wszystkich instrumentów smyczkowych, łączy górną i dolną płytę pudła rezonansowego.

Dusza pełni w instrumencie dwie role między innymi:

chroni przed złamaniem górną płytę pudła rezonansowego na wysokości podstawka, czyli tam gdzie płyta jest szczególnie narażona na nacisk strun.

przenosi drgania dźwiękowe na dolną płytę rezonansową."

Zawsze mnie zastanawiało co oznacza "dusza" u człowieka. W odróżnieniu od "ducha". Bo ciało, trzeci element, to znamy wszyscy.

A co jeżeli to też coś w rodzaju pomostu-patyczka przenoszącego wibracje z jednej płaszczyzny na drugą. Wiedząc już jakiś mały skrawek poznania o Bogu, wcale bym się nie zdziwił.

V.Alnaes , G.Gottschalk , m.Homburger , S.Pastor , Ch.Hug , F.Loriot , V.Royer , G.Roy , M.Maneri , M.de Saram , m.Oliver , 

Ig Henneman , S.Tixier , C.Alves 'Zingaro' , B.Voutchkova , B.Taylor , P.Wachsmann , E.Rodrigues , A.Davies , T.Ceccaldi , 

S.Spencer Yeh , D.Pifarely , S.Mezei  - tak na szybko z głowy ( tak wiem że u dziadersa to słaby instrument ) , pewnie jakby pogrzebać konkretnie w katalogach labeli lub na półkach z płytami to byłoby znacznie więcej.

P.S.1 Viola i violin potraktowałem razem choć są różnice w budowie i dźwięku .

P.S.2 Bywało że T.Oxley grał na skrzypcach np. u Guy'a , O.Coleman bardzo często używał skrzypiec.

Edytowane przez aventicum
51 minut temu, aventicum napisał:

V.Alnaes , G.Gottschalk , m.Homburger , S.Pastor , Ch.Hug , F.Loriot , V.Royer , G.Roy , M.Maneri , M.de Saram , m.Oliver , 

Ig Henneman , S.Tixier , C.Alves 'Zingaro' , B.Voutchkova , B.Taylor , P.Wachsmann , E.Rodrigues , A.Davies , T.Ceccaldi , 

S.Spencer Yeh , D.Pifarely , S.Mezei  - tak na szybko z głowy ( tak wiem że u dziadersa to słaby instrument ) , pewnie jakby pogrzebać konkretnie w katalogach labeli lub na półkach z płytami to byłoby znacznie więcej.

P.S.1 Viola i violin potraktowałem razem choć są różnice w budowie i dźwięku .

P.S.2 Bywało że T.Oxley grał na skrzypcach np. u Guy'a , O.Coleman bardzo często używał skrzypiec.

To i Namysłowski chyba też bo on grał na wszystkim . A zaczynał od wiolonczeli .

Skąd taki pomysł ! Nie jestem utalentowany muzycznie . W rodzinie też nikt nie przejawiał takich talentów .Boleję nad tym i zazdroszczę tym ,którzy takowe posiadają . Po prostu kocham muzykę .

Edytowane przez wojciech iwaszczukiewicz
3 minuty temu, Chicago napisał:

...???

Zdaje się,że cos nas ominęło....

Prawie natychmiast usunąłem ten post, a ty już zanotowałeś...??? He he he. Fajnie mieć takich wiernych fanów. Wyślę ci autograf do mojego zdjęcia, które pewnie masz nad łóżkiem.

Oczywiście ten wklejony pomyłkowo tutaj post jest dostępny w odpowiednim wątku, a mianowice w Opozycjach i obłędach. Patryk Jaki miażdży i ukazuje prawdę, więc jak tego nie wkleić...??? Nikogo nie obraziłem. Coś się pomieszało w głowie userowi pioraszowi.

Parker's Mood

12 minut temu, piorasz napisał:

Jaki... Dobra. No commend.

bez nerwów.
To ten co przez 8 lat zgadzał sie na fit for 55,ustawę o zasobach wspołnych i zamkniecie kopalni w Polsce,i zakaz sprzedarzy samochodów po 2035 roku,no i pandemia locdown,dojechanie JDG i kułaków.
A i jeszcze był w tej komisji,co to miała rozliczyć te mieszkania przejęte w wawie przez Gronkiewicz i spółkę.
Dwa lata obradowali,pieniadze poszły,sądy uchyliły,taki to hotel zacisze.
Ale to dobry patriota,tak,dobry.. 
bez nerwów.
Gra muzyka.

Edytowane przez Pseudodrummer

28 minut temu, Pseudodrummer napisał:

bez nerwów.
To ten co przez 8 lat zgadzał sie na fit for 55,ustawę o zasobach wspołnych i zamkniecie kopalni w Polsce,i zakaz sprzedarzy samochodów po 2035 roku,no i pandemia locdown,dojechanie JDG i kułaków.
A i jeszcze był w tej komisji,co to miała rozliczyć te mieszkania przejęte w wawie przez Gronkiewicz i spółkę.
Dwa lata obradowali,pieniadze poszły,sądy uchyliły,taki to hotel zacisze.
Ale to dobry patriota,tak,dobry.. 
bez nerwów.
Gra muzyka.

Oczywiście, że bez nerwów. Jak Patryk Jaki jest coś 'winny' lub ma na sumieniu, to wcześniej czy póżniej powinien za to odpowiedzieć. Zaintesowały mnie bieżące sprawy, które omawia, a że był w europosłem, to mógł z bliska przyjrzeć się brukselskiemu chlewikowi, więc uważam go za osobę kompetentną.

53 minuty temu, piorasz napisał:

Jaki... Dobra. No commend.

22 minuty temu, piorasz napisał:

Zupełny przypadek. Wyskoczyło mi powiadomienie i miałem "wolne ręce".

Czyli nawet nie wiedziałeś o czym jest post, ale zdążyłeś zadenuncjować, że obrażam polskich polityków. Obnażasz się coraz bardzie i bardziej... nie mam co do ciebie wątpliwości.

Parker's Mood

uważam go za osobę kompetentną.

Jeśli można tak powiedzieć o kimś kto ma nieco inne poglądy niż jego szef..
Być może wkrótce dołączą do niego dwaj skazancy - wysłannicy Prezesa to go naprostują nieco..Przypominam również, ze działał w różnych partiach politycznych różniących się znacznie poglądami co wg mojej oceny eliminuje go całkowicie z oceny "osoby kompetentnej".
Karierowicz bez własnej twarzy.

Dobrze. Kończymy OT. Poproszę modów o wyczyszczenie niepotrzebnego shitu, który ty oczywiście rozpocząłeś. Poza tym, nie potrzebuję twoich opinii i tłumaczeń na temat Jakiego lub kogokolwiek innego, tym bardziej w tym wątku tego nie potrzebuję, więc się nie rozkręcaj.

Dziękuję

Parker's Mood

Dobrze. Kończymy OT. Poproszę modów o wyczyszczenie niepotrzebnego shitu, który ty oczywiście rozpocząłeś. Poza tym, nie potrzebuję twoich opinii i tłumaczeń na temat Jakiego lub kogokolwiek innego, tym bardziej w tym wątku tego nie potrzebuję, więc się nie rozkręcaj.
Dziękuję
Jestem za. Z mojej strony OT.
  • Pokaż nowe odpowiedzi