Skocz do zawartości
IGNORED

Fascynacje jazzowe

Rekomendowane odpowiedzi

Nie można porównywać pianisty - Ellingtona do Jarretta czy Svenssona, bo Duke nigdy tytanem fortepianu nie był, za to był genialnym kompozytorem i aranżerem

tego nie wiedziałem.

Proszę o pomoc - szukam nagrań gdzie na bębnach gra Billy Kilson, ale nie pop z Bottim. Co możecie polecić ?

Jeśli ktoś nie zna tego młodegoo chłopaka, : play me.

Duke Ellington rozkołysał mnie przepięknie!... This is it!... . Ciężko nie zgodzić się z Brandfordem Marsalisem; obecnie gra się głównie Dżwięki... niejednokrotnie przekombinowane!... Sound jest priorytetem! Za mało cukru w cukrze, czyli muzyki w muzyce...

Parker's Mood

51rrp5kRhBL._SL500_AA300_.jpg

Niesamowita płyta, solowy popis w trzecim utworze - "God bless the child " - to niesamowita jazda. Utwory na flecie i altowym saksofonie są jakoś dziwnie nagrane. Mam w związku z tym pytanie do Marka czy kojarzy jakieś wydanie które jest lepiej zremasterowane, głównie ostatnie utwory, tak żeby lider był podany nieco z przodu.

51Rh4Knfl2L._SL500_AA300_.jpg

Świetna płyta, mnóstwo standardów, ale niestety fatalnie nagrana, może ktoś kojarzy jakieś "oczyszczone nagranie"

Pozdrawiam

Jacek

Nie wiem czy istnieje jakikolwiek inny remaster The Illinois Concert. Moja wersja płyty to edycja z 1999 roku - sound restoration and mastering: Malcolm Addey. RVG Edition Sonny Rollinsa z Village Vanguard to chyba jedna z najlepszych wersji jakie znam. Niestety, ale część starych nagrań brzmi nienowocześnie i ubogo... ale co tam jakość! Przy tego typu muzyce i Artystach nie powinno to mieć żadnego znaczenia; przynajmniej takie jest moje podejście do tych nagrań. Tej muzyki nie mierzę i nie poddaję weryfikacjom w kontekście jakości nagrań. To są kultowe klimaty!... '-)

Pozdr, M

Parker's Mood

Kilka miesięcy temu kupiłem w Media ' trochę 'remasterów Sonny Rollinsa m.innymi te ponizej:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) sonnyrollinsplus4.jpgtenormadness.jpg

Wysmienita muzyka i doskonale brzmiący sax, jędrny soczysty ton az chce się słuchać.CD po 22 zl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za Sonny, ego się bierzecie:)

Niedawno zrobiłem sobie prezent

Ukryta Zawartość

Dziś wrzuciłem do szuflady cd, ale sięgnąłem też do McFerrina z Beyond Words.

W sumie miły wieczór.Latorośl się bawiła na pięterku, a żonka wybyła do psiapsiółki, więc pozostałem face to face z muzyką.Żyć nie umierać..:)

Ukryta Zawartość

tego nie wiedziałem.

Proszę o pomoc - szukam nagrań gdzie na bębnach gra Billy Kilson, ale nie pop z Bottim. Co możecie polecić ?

Jeśli ktoś nie zna tego młodegoo chłopaka, : play me.

Ukryta Zawartość

szacun dla tej solowki na garkach

ps. dzieki za watek ompuzonicztach i kilka podpowiedzi

Ukryta Zawartość

ps. dzieki za watek o puzonistach i kilka podpowiedzi

To ja, z góry dziękując za Twoje podziękowania, podpowiem Ci jeszcze jednego puzonistę. Dawno, dawno temu jazzowym puzonem nr 1 był Kid Ory, którego warto posłuchać, aby wiedzieć jak się to wszystko zaczynało.

Gość papageno

(Konto usunięte)

Moje pierwsze spotkanie z jazzem było dawno. Zacząłem od płyty Polskich Nagrań z Louisem Armstrongiem. Wtedy odkryłem serię Polish Jazz, kupowałem miesięcznik Jazz (uzbierało się parę roczników - niestety zaginęły w trakcie licznych przeprowadzek), zaczytywałem się w Berendtcie.

Pamiętam jakie wrażenie zrobiło na mnie nagranie Szarej Kolędy Komedy w wykonaniu Jazz Cerriers z ich chyba jedynej płyty Carry On (1973). Panowie starali się łączyć jazz klasyczny z jazzem nowoczesnym.

Szara Kolęda fascynuje mnie do dziś

Gość papageno

(Konto usunięte)

Przypomniałem sobie o pewnym tekście:

"Jesteście schematyczni i powierzchowni. Chcecie być oryginalni, ale to się wam nie udaje, gdyż nie macie tej oryginalności w sobie. Wydaje się wam, że uprawiacie jazz. Otóż tylko się wam tak wydaje. Jesteście zaledwie imitatorami, choć czasem zręcznymi, tego zaprzeczyć nie można. Ale i w waszym imitowaniu jest coś płytkiego, gdyż nie można dobrze imitować, nie posiadając autentyczności osobowości - wielcy imitatorzy posiadali osobowość! Nie macie tej muzyki w sobie, nie znacie idei tej wielkiej sztuki, podniecacie się czymś, czego naprawdę nie zaznaliście nigdy. Jazz jest molochem, który pochłania niemal wszystko i wszystkich, sęk jednak w tym, że wy nie wchłonęliście jazzu... A ponadto wysilacie się w sposób nazbyt widoczny. Wysiłek twórczy czy odtwórczy nie powinien w sztuce szlachetnej być tak widoczny"

I dalej: "Brak u was koncentracji i specjalizacji. Właściwie umiecie wszystko. ale wasz "wszystkoizm" jest zgoła podejrzany. I rzecz kardynalna: często nie odróżniacie jazzu (jego składni i formy) od tzw. muzyki rozrywkowej - grywanej w niedzielne popołudnie, w muszli parkowej, przez doborową orkiestrę dętą spółki jajczarsko-mleczarskiej"

Kto, kiedy i o kim pisał te słowa?

Edytowane przez papageno
Gość papageno

(Konto usunięte)

Tytułowy utwór z płyty Milesa Seven Steps To Haeven i to samo z płyty Cassandry Wilson Traveling Miles. Przykład pierwowzoru i przetworzenia na najwyższym z możliwych poziomów.

http://www.youtube.com/watch?v=J53kGW8vhWs

http://www.youtube.com/watch?v=qiCO2z8KPOQ

Dużo ostatnio o nulatinacidjazzie. Moja propozycja to "zwykły" jazz Oscara Petersona, McCoy Tynera. Wystarczy.

Kenny Dorham -'Quiet Kenny', mocno w cieniu Milesa a odkryty na nowo kilka lat temu doskonały trębacz.Płyta nagrana w 1959 r

w składzie :K.Dorham -trabka, Tommy Flanagan -piano,Paul Chambers -bass, Art Taylor - perkusja

Ukryta Zawartość

Kolejna ulubiona płyta Milt Jackson & John Coltrane 'Bags and Trane' i utworek 'Late late blues ' Mistrzowska gra, doskonała płyta,

wybitny kawałek,posłuchaj.Słucham b.czesto regularnie.

Ukryta Zawartość

Ta płyta dawno temu wprowadziła mnie w arkana jazzu.

Ukryta Zawartość

Nastepnie był Milt Jackson & Hubert Laws - 'Goodbye' i piękny !!!!! 'Detour Ahead'

Ukryta Zawartość

Detour Ahead w wykonaniu Australijskiego Chet'a Baker'a - VINCE JONES'A z płyty 'One day spent ' muzyczna perełka.

Jeszcze raz Vince Jones z albumu -' For all colours' i utworze 'Drinking again '

Genialny głos i talent.Polecam wszystkie jego płyty.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Magnepan

I jeszcze coś extra blast, St.Germain na żywo w utworze Sure thing z nałozonym wokalem Johna Lee Hookera.

Lepiej usiądż bo odleciszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Genialny numer.

I jeszcze coś extra blast, St.Germain na żywo w utworze Sure thing z nałozonym wokalem Johna Lee Hookera.

Lepiej usiądż bo odleciszzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz. Genialny numer.

Też dawno temu słuchałem takiej muzyki i wydawało mi się, że są to genialne rzeczy (np.Jeff Golub). Nie interesuje mnie już ten klimat i jak już próbowałem Ci wyjaśnić, jestem z innej planety!

Jeszcze raz proszę o wstrzemiężliwość we wklejaniu jutiubów w moim wątku. Nie mówię nie, ale każde Twoje pojawienie się tutaj, to następne sto tysięcy zupełnie niepotrzebnych przykładów! Czy Ty masz jakiś problem...???

Parker's Mood

Cześć Chłopaki,:)

Wczoraj dotarły zamówione;

Gonzalo Rubalcaba Inner Voyage

Archie Shepp & Mal Waldron Left Alone Revisited

Wcześniej zadzwonił kurier, że będzie za 2 h , więc zagrzałem sprzęt:)

Mając płyty już w ręku, ochoczo zabrałem się do ich rozpakowania, gdy nagle weszła moja żonka i oznajmiła, że

rekwiruje owe zawiniątko, bo to będzie prezent pod choinkę!

Na nic zdały się moje protesty.

Zabrała i już!

Jak tak można?!Przecie, to jakby głodnemu zabrać obiad z przed nosa!

I wtedy pomyślałem o powiedzeniu mojego kumpla

- ..,i co zrobisz panie?Nic nie zrobisz...

:)

Ok,załatwione.

Dziękuję i pozdrawiam... '-)

Gonzalo Rubalcaba Inner Voyage

Archie Shepp & Mal Waldron Left Alone Revisite

Bardzo miły prezent!... Rubalcaba to zjawiskowy pianista i wszystkie jego projekty są warte uwagi. Waldrona też bardzo lubię, zarówno w klimatach tradycyjnych jak i powyginanych - monkowska szkoła grania i kombinacja bibopu z awangardą... Zbieram wszystko co pojawia się z jego nazwiskiem. Przypomnę tylko, że pianista ten odegrał kluczową rolę w formowaniu się ECM. Pierwsza płyta z numerem 1001 otwiera katalog monachijskiej wytwórni: rok 1969 i płyta Free at Last. Przebogata dyskografia, prawie setka własnych projektów i cała masa jako sideman. Jak dla mnie genialny artysta i uwielbiam jazz w jego wykonaniu. Założyłem nawet wątek poświęcony Waldronowi, Jakiemu i Pullenowi, ale niestety nie cieszy się popularnością, a szkoda bo jest o czym rozmawiać i jak najbardziej jest czego słuchać. This is it!

Pozdr, M

Parker's Mood

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Ja pare rzeczy a moze ktos wiecej odkryje sobie z tego typu niezaleznych wytworni plytowych .......dosyc pitupseudodzeziku z watkow wielbiciela elektrostatow....

http://www.screwgunrecords.com/mp3s.php

http://www.youtube.com/watch?v=N0_IqYuW7cQ

http://www.youtube.com/watch?v=MSVti6WYcJw

Edytowane przez Arek__45

koniec świata miał być i co? jadziemy :-)))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Charli Persip & Superband - No Dummies Allowed

Kupiłem nowy zafoliowany winyl za niecałe 30 pln jako "zapchajpaczkę" do Milesa Davisa "Walkin" i mnie zdmuchnęło :-) Genialny groove i feeling Charliego plus jego genialny big band (nie słyszałem o nim nigdy wcześniej, przyznaję bez bicia). Łamią chłopy i Pani szanowna rytm aż miło, a już "Revenge of the fat people" zabija od razu na dzień dobry. Polecam!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Jeden z najpiękniejszych i najbardziej mistycznych kawałków jakie ostatnio słuchałem.PS-Jan Garbarek+Anour Brahem!! ......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi