Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 3/7 vs RX8 vs B&W 683

grzechu89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam do Was pytanie które z pośród tych kolumn polecilibyście Dynaudio DM 3/7, Monitor Audio RX8 czy B&W 683?? kompletuje stereo i rozważam te typy, pokój lekko ponad 20m kwadratowych, upodobania muzyczne: rap,soul,blues,acid jazz,G-funk, zdarza się od święta muzyka klubowa, zależy mi by kolumny radziły sobie naprawde dobrze z basem gdyż nie chce suba a bass jest dla mnie bardzo ważny, powinny także grać dobrze przy niewielkiej głośności gdyż po godzinie 20 jestem zmuszony zmniejszać volume tak że chce cieszyć się muzyka w pełnej okrasie nie tylko popołudniu. Pod jaki wzmacniacz to podepne jeszcze też nie wiem rozważam Yamahe A-S500 lub Nad C 326 bee. Z góry dziękuje za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/87446-dynaudio-37-vs-rx8-vs-bw-683/

Yamaha A-S500 nadaje się do małych kolumn. Jeśli chodzi o nowe wzmacniacze to aby mieć adekwatny wzmacniacz do kolumn musisz na niego przeznaczyć około 3000zł. Wzmacniacze, które podałeś są trochę z innej bajki, zbudowane bardzo skromnie w środku.

Dynków nie znam, natomiast MA RX8 i B&W683 to zbliżonej klasy, udane konstrukcje. Tak jak napisał kolega powyżej, warto zasilić je konkretnym wzmacniaczem. Jeśli Yamaha, to minimum A-S1000. S

Osobiście swego czasu wybrałem RX8, ale kwestia gustu/preferencji. Spokojnie możesz zrezygnować z suba. RX8 mają wyżej strojony bass-reflex. B&W683 teoretycznie schodzą niżej, ale dużo będzie zależeć (w zakresie "zachowania" basów) od akustyki Twego pomieszczenia

Witaj,

w Twojej konfiguracji zdecydowanie proponuję wzmacniacz NAD C326BEE z kolumnami Dynaudio DM 3/7. Ewentualnie możesz zamienić wzmacniacz na model Music Hall a25.2.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

witam

z tej trojki polecam dynaudio ,sa bardziej neutralne niz bw i ma ,wiec przy .dluzszym sluchaniu dzwiek nie bedzie cie tak meczyl , bass w rx8 jest slabiutki w porownaniu do dynaudio i nawet bw.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Dynaudio 3/7 neutralne ? Osobiście tego modelu co prawda nie słuchałem, ale tak mi coś świtało, że czytałem recenzję, wyjątkowo jednoznaczna, to nie Focusy !

Cytat z AV -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

. DM 3/7 to zestawy o gęstym, przysadzistym brzmieniu. Produkują najwięcej średniego i niskiego basu, co być może będzie odpowiadało tym, którzy szukają kolumn do wielkich, otwartych przestrzeni, ale dla większości, zamieszkujących małe i średnie M2, M3 lub M4, będzie stanowić wyzwanie. Wynika to z tego, że bas-refleks zestrojono nisko (na 30 Hz) i pompuje on mocno w kierunku tylnej ściany. Podejrzewam, że bardzo rzadko ustawienie kolumn w odległości mniejszej niż metr od niej, zapewni rozsądny kompromis, tym bardziej, że niskie tony są wyraźnie pogrubione. Spowalniają rytm i nawet świetnie kontrolująca bas integra Audioneta nie mogła tu wiele zdziałać. Moim zdaniem wskazana byłaby większa dyscyplina basu kosztem jego ilości.

Mocarnym niskim tonom towarzyszy gładki, wolny od szklistości i innych podkolorowań, środek – jeden z największych atutów tych kolumn – okraszony słodkimi i trochę ściszonymi, przynajmniej w relacji do basu, sopranami. Wszystko to nadaje brzmieniu specyficzną, przyciemnioną aurę. Dynaudio są dość dalekie od neutralności, ich charakterystyka wydaje się opadać w prawą stronę (w funkcji częstotliwości), co nie sprzyja analityczności ani precyzji, jednak z drugiej strony brzmienie odbiera się jako słodkie, przyjemne i muzykalne

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Też jestem zdania, jak kolega powyżej... W mojej ocenie praktycznie żadne Dynaudio (serie DM/Exite/Focus) nie są neutralne - pięknie brzmią, wspaniały bas, ale na pewno nie sa neutralne.

Z mojego doświadczenia, biorąc pod uwagę Twoje preferencje:

- tak jak napisał Q21 > NAD C326 + Dynaudio, ewentualnie B&W

- odradzam połączenie Yamahy z B&W; mało wyeksponowany bas, zbyt ostra góra

Suchalem dm ,bw i rx8 posiadam i dynki jak dla mnie przy nich graly bardziej naturalnie bez zadnych popisowych efektow , takie bylo moje wrazenie .A gazetka to gazetka trzeba samemu posluchac.

do tej trojki dolozyl bym focal 726 se graly najfajniej z wyzej wymienionych kolumn i byly podlaczone to z creek evo2

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

jezeli chodzi o bas to jak kolega wyzej pisal MA ma namiastke "niskich" z dynaudio, konkretnie rozchodzi sie o jakosc tego basu i jego zejscie- sam zrezygnowalem nawet z suba na rzecz samych frontow ktore sa podlaczone do onkyo 905, wysokie w dynaudio sa mniej wyeksponowane jak w MA co mi bardziej odpowiada a srednica to arcydzielo dyń- jestem za dynaudio ale piec musi byc mocny...

A jaką muzykę słuchasz na Chorusach 826 - dopiero wtedy będę w stanie podać Ci moim zdaniem optymalne rozwiązania

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dynaudio 3/7 neutralne ? Osobiście tego modelu co prawda nie słuchałem, ale tak mi coś świtało, że czytałem recenzję, wyjątkowo jednoznaczna, to nie Focusy !

Cytat z AV -

Ukryta Zawartość

. DM 3/7 to zestawy o gęstym, przysadzistym brzmieniu. Produkują najwięcej średniego i niskiego basu, co być może będzie odpowiadało tym, którzy szukają kolumn do wielkich, otwartych przestrzeni, ale dla większości, zamieszkujących małe i średnie M2, M3 lub M4, będzie stanowić wyzwanie. Wynika to z tego, że bas-refleks zestrojono nisko (na 30 Hz) i pompuje on mocno w kierunku tylnej ściany. Podejrzewam, że bardzo rzadko ustawienie kolumn w odległości mniejszej niż metr od niej, zapewni rozsądny kompromis, tym bardziej, że niskie tony są wyraźnie pogrubione. Spowalniają rytm i nawet świetnie kontrolująca bas integra Audioneta nie mogła tu wiele zdziałać. Moim zdaniem wskazana byłaby większa dyscyplina basu kosztem jego ilości.

Mocarnym niskim tonom towarzyszy gładki, wolny od szklistości i innych podkolorowań, środek – jeden z największych atutów tych kolumn – okraszony słodkimi i trochę ściszonymi, przynajmniej w relacji do basu, sopranami. Wszystko to nadaje brzmieniu specyficzną, przyciemnioną aurę. Dynaudio są dość dalekie od neutralności, ich charakterystyka wydaje się opadać w prawą stronę (w funkcji częstotliwości), co nie sprzyja analityczności ani precyzji, jednak z drugiej strony brzmienie odbiera się jako słodkie, przyjemne i muzykalne

Czy ten niski bas to żart? One przenoszą od mniej więcej 50Hz, przy 30-35Hz maja spadek rzędu -12dB. Tak więc niskiego basu jest mało. Poza tym są bardzo przyzwoicie neutralne. Tutaj pomiary:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

A jaką muzykę słuchasz na Chorusach 826 - dopiero wtedy będę w stanie podać Ci moim zdaniem optymalne rozwiązania

Prawie wszystko oprócz klasyki i hip-hopu, ale głównie rock i hard rock z lat 70., elektronika, filmowa, jazz... i Tori Amos też:)

Nie znam jeszcze Twojego budżetu, jednak biorąc pod uwagę klasę kolumn zwróciłbym Twoją uwagę na wzmacniacz Audiolab 8200A, Arcam FMJ A28. Jeśli masz wyższy budżet, zdecydowanie system dzielony QUAD Elite Pre + Stereo Amp lub NuForce IA7. Jeśli szukasz bardziej ciepłego, plastycznego brzmienia proponuję Gldenote model minimum S-1 Signature.

Zapraszam jednak na odsłuchy

w przypadku pytań służę pomocą

q21 - też myślałem o FMJ A28, ale co powiesz o creek evo2? Jest chyba z tego towarzystwa najtańszy, ale też najmocniejszy...

Myślałem również o Primare A 31.2.

I chodzi za mną lampa... Yaqin 100B?

Za dużo pytań na raz. Nie mogłem jeszcze raz edytować, żeby wywalić doedytowane:) Umówmy się, że tylko pierwsze zdanie się liczy...:

q21 - też myślałem o FMJ A28, ale co powiesz o creek evo2? Jest chyba z tego towarzystwa najtańszy, ale też najmocniejszy...

dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi;] mam jeszcze jedno pytanie a co sądzicie o Canton GLE 490.2 lub Magnat Quantum 657?? Bo jeszcze te dwa typy mnie intrygują.. mogą być alternatywą dla Dynaudio 3/7 lub B&W 683 czy raczej wybierać z tych dwóch modeli??

Przesłuchałem sporo kolumn z przedziału cenowego 4-5k zł w tym dali ikon 6 MKII, MA RX8, Elac, Cabasse itd. Jak dla mnie te kolumny nie miały startu do dynek dm 3/7. Mnie osobiście oczarowały i już po kilku minutach odsłuchu wiedziałem, że to jest to czego szukam (piękna barwa, nasycona średnica, bas, spójność przekazu). Yamaha a-s700 do dynek stanowczo za słaba. Co najmniej a-s1000.

Ja słuchałem z Music Hall a25.2 + cd z tej seri i było miodnie.

Polecam słuchać, słuchać i jeszcze raz słuchać a nie sugerować się testami. Jak dla mnie test A/V jest w ogóle nie miarodajny. Ma RX8 które tak świetnie wypadły w wielu testach bardzo mnie rozczarowały. Natomiast dm które wypadły przeciętnie w teście A/V wręcz przeciwnie i stoją już u mnie ;)

• 2 tygodnie później...

Po długich poszukiwaniach i wielu odsłuchach między innymi B&W 683,CM7,8 MA RX6,8 DLG zdecydowałem się jednak na Dynaudio 3/7 grają z NAD 375. Szukałem kolumn do 5-6kpln z niedrażniącym brzmieniem. Musze przyznać że dla mnie ten zestaw to strzał w 10.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.