Skocz do zawartości
IGNORED

Gaz łupkowy w Polsce

Zdzislav

Rekomendowane odpowiedzi

Bo skoro jak piszecie, jeden czort gaz zwykły a gaz łupkowy, to po co ten cały ekologiczny hałas?!

Działalność V kolumny agentury sowieckiej?....

sam robisz ferment w wątku o gazie wyraźnie jednym - łupkowym

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

halas robiom rosjanie wpuszczajac takich miksonow w kraj.

Oni bardzo sa za ekologia i bardzo dbaja zeby u nas bylo ekologicznie.Też.

A druga strona barykady wysyła mulsa w kraj. On sra na środowisko, nie obchodzi go w jakich warunkach będą żyły jego dzieci, wnuki i tak dalej. Najważniejsze, żeby sie nażreć, kupić nowy telewizor ledowy i chwalić sie znajomym:D Konsumpcjonizm pełną parą. Z resztą, kto wie, może muls jest "niereproduktywny" i sra na przyszłość:)

Ponoć gdybanie to domena polaczków. Każdy to potrafi, ale może lepiej normalnie rozmawiać?

Ps. Ekologia to nauka o środowisku. Ochrona środowiska zajmuje się kwestiami ratowania tego co jeszcze zostało...

halas robiom rosjanie wpuszczajac takich miksonow w kraj.

Oni bardzo sa za ekologia i bardzo dbaja zeby u nas bylo ekologicznie.Też.

jasne a takie mulsy pewnie som w tych co mają w dupie wszystko .

Focal + Naim

• 3 tygodnie później...

Do rzeczy mity i przekręty związane z wydobyciem gazu łupkowego w Polsce – mity to ciągle powtarzane w mediach bzdury, w które wierzy gawiedź.

Mit 1. Właśnie okryto gaz łupkowy

Bzdura, gaz łupkowy w Polsce odkryto w Polsce w latach 60tych i 70tych, w których to za PRL wykonano blisko dziesięć tysięcy odwiertów! Polska ma znakomicie rozpoznane zasoby geologiczne, na co w poprzednim ustroju przeznaczone zostały astronomiczne kwoty, o tym gdzie jest gaz łupkowy wiadomo od dawien dawna, a odwierty to bardzo droga metoda, szacuje się, że koszt blisko 10 tys. odwiertów jakie zostały wykonane to 200 mld PLN!! Wyniki badań zostały podsumowane i zamknięte w roku 1985. Dla porównania roczny budżet Ministerstwa Obrony Narodowej to 27,5 mld PLN, a zakup 48 myśliwców F-16, czyli jak krzyczały media przetarg stulecia to kwota (po dzisiejszym kursie) 11,5 mld PLN. Tu zaś mamy przekręt stulecia, tylko oczywiście o przekrętach jest dużo ciszej.

Informacja geologiczna, na którą wydano krocie, była wówczas niedostępna publicznie, dziś jest, nie dla zysku Polski i Polaków lecz zagranicznych koncernów, które przy eksploatacji zdewastują nasze środowisko przyrodnicze.

Mit 2. Nie mamy technologii na wydobycie gazu łupkowego, koncesje trzeba wydać USA

Technologia i sposób szczelinowania skał został w Polsce opatentowany w roku 1976 – faktycznie high tech. Są polskie spółki mające potrzebną technologię.

Mit 3. Nie mamy kasy na wydobycie gazu łupkowego, tylko zagraniczne koncerny mają kapitał

Tylko Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo SA jako samodzielny podmiot ma dość kapitału, aby realizować projekt rozpoznania i wydobycia gazu łupkowego w całej Polsce. Spółka ta w latach 2009 i 2010 odnotowała, uwaga…. 4 mld PLN czystego zysku, a koncesje na poszukiwanie i wydobycie gazu łupkowego w całej Polsce kosztowały zaledwie 30 mln PLN, czyli tyle ile kosztuje wybudowanie dwóch nowoczesnych szkół podstawowych.

Mit 4. Polska będzie niezależna energetycznie od Rosji

Porządny Polak poza obaleniem pół litra lubi przecież najbardziej pokazać środkowego palucha Rosjanom, niestety go nie pokaże. Przecież to nie PGNIG będzie wydobywało gaz tylko różne spółki z najróżniejszych krajów, które najczęściej nie są polskie, nie wiem skąd przekonanie, że to spółki polskie. Tak samo nie wiem skąd przekonanie, że nie mogą one zostać kupione przez kompanie rosyjskie. Gaz będą wydobywały prywatne firmy spoza Polski, które będą mogły go sprzedać komu zechcą, oczywiście w międzyczasie może okazać się, że część z tych spółek jest zależna od spółek matek w Rosji.

Mit 5. Pozyskanie gazu łupkowego jest bezpieczne dla środowiska

Temu, kto to rozpowszechnia proponuję wymierzyć karę picia wody z ujęć gruntowych na terenach gdzie wydobywa się gaz łupkowy, przez jeden dzień i leczenie przez resztę życia. Jak to wygląda w USA widać na filmie Gasland

To najwyższy czas, żeby wbić sobie do główek, że Polska jest krajem o jednych z najniższych zasobach wodnych w przeliczeniu na mieszkańca, wydobycie gazu łupkowego to dewastacja tych zasobów. Zadał sobie ktoś pytanie, co wprowadzane jest do ziemi i co tak niszczy skały – zestaw trucizn godny zbrodniarzy w obozach koncentracyjnych. Nie ma skutecznej metody utylizacji tego całego toksycznego szlamu, który później częściowo trafia na powierzchnię i z którym przyjdzie żyć szczęśliwcom, żyć bez wody nadającej się do picia – tak przy okazji. Nie bez powodu jest cała lista krajów i stanów w USA, które zabraniają w ogóle wydobywania gazu łupkowego – właśnie z powodu dewastacji środowiska. W niektórych stanach USA, można to sobie jeszcze wyobrazić, ale przy naszej gęstości zaludnienia jest to czyste szaleństwo.

Mit 6. Będziemy bogaci.

Może i byśmy byli, gdybyśmy nie ustalili wysokości opłat koncesyjnych, tak jakby miały być korzystne dla firm wydobywających, a nie Polski i samorządów. Oto, te krocie:

wydobycie 1000 metrów sześciennych to 4,90 PLN opłat, z czego władze samorządowe dostaną 49 groszy – udanych wczasów na Seszelach życzę

Gdy dodamy do tego koszty strat zdewastowanego środowiska, zablokowanie kluczowej dla naszego rozwoju geotermii, straty wartości gruntów na terenach zagrożonych górniczo zorientujecie się, że to bogactwo to fundujemy jednak komuś innemu.

Wszystkim zainteresowanym tematem, jako absolutnie obowiązkowy przedstawiam poniższy filmik, w oparciu o który przygotowałem ten wpis. Porusza on jeszcze inne ciekawe tematy, takie jak manipulacja prawem górniczym, tak aby było ono w interesie kompanii, które będą eksploatowały nasz kraj, a właściciele ziemi na obszarach górniczych zostawali z niczym.

to jus bylo.Same fakty..... ze boki zrywac.

jutro mogie zrobic podobna tylko ze odwrotnie.zmienimy tylko paniom.

a tych propagatorow filmikow nalezy zbadac na pochodzenie.

Co do naszych ekologów/fanatyków (nie mylić z ludźmi z wiedzą na ten temat)i środowiska jeśli nadal będą mieli wiedzę jak na obrazku to ja dziękuje (nie ma to jak napisać na chłodnicy kominowej gdzie wydobywa się para wodna - koniec z CO2)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

generalnie rzady to wielka sciema.Z pozycji menela spod mostu.Kiedys paromobil mial zabierac mleko krowom i powodowc cipienie kur.jak na razie mamy cipienie obywateli.

a swoja droga jezdem dumny ze nasi mieli to co dopiero teraz amerykanie, a rosjanie musieli kupic w hameryce dopiero teraz.tak trzymac az do zupelnego... ocipienia..

Zdzislav

to pokazuje jak rządy PO to wielka ściema co nie oznacza że "Rydzykowych" wyznawców jej nie brakuje.

Wiem. Jak dla mnie obie opcje to niewypał.

Ale warto wiedzieć czego nie mówią w tv. Świadomość obywateli naszego kraju jest dużo więcej warta jak kłótnie międzypartyjne PISY, PO i inne nic nie warte skróty... :)

Dobrze wiedzieć, że jest/ może być druga strona medalu.

Wydaje mi się, że Ty mulsiku widzisz wszystko jednostronnie. Tej drugiej strony nie dopuszczasz do siebie :) Albo masz klapki na oczach, albo jakiś w tym interes. A może zawładnął Tobą wilki sarkazm :)

ty masz spojrzenie intelektualisty z ju tubki.poprzegladaj wiecej to znajdziesz bzdur wiecej.ju tubek wymaga ..inteligencji a nie klawisza kopiuj.

ja znam spojrzenie z drugiej strony i nie jest to spojrzenie idioty- jak na tym filmiku.

po prostu zanim nacisniesz enter...uszcypnji sie.

Spoko, moge sei uszczypnąć. Ja przynajmniej coś próbuje. ty tylko wypisujesz ze wszyscy są idiotami, nie podając żadnych kontrargumentów. Skoro masz wiedzę to się nią podziel. I tyle. Chyba, że jesteś z tych co wiedzą wszystko najlepiej, nic nie wiedząc:)

technologie opracowywali 10 lat.oni.My od razu wiemy jak i to dziesiatki lat wczesniej.nasze gornictwo nigdy wczesniej nie mialo mozliwosci ani technologii.My natomiast zawsze mielismy megalomanskie pojecie o sobie i zawsze znajdzie sie paru ktorzy mowili......Do dzisiaj nie maja rosjanie a wiec wykupuja technologiczne firmy w usa.tak wiec nie wezma naszego gazu.Dzisiaj sa sprzedane TYLKO koncesje na rozpoznanie zloz.Byc moze jak bedzie ten gaz to ukradnie go pis ktory wtedy bedzie rzadzil.

• 3 tygodnie później...

zapetliles sie piotrus.przeczytaj jeszce raz wszystko.starannie. hehehe.

to kto będzie wydobywał?? amerykańce?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość dziadekwłodek

(Konto usunięte)

Dobrze napisałeś! Nie ważne czy tu ("Ukochany kraj, ...") - czy tam (wymarzony "Madagaskar") - zawsze będą Ruscy albo Jankesi! I nie ma się co łudzić! Ja stawiałbym na Ruskich!

• 2 tygodnie później...

muls, o Rospudzie nie wiesz nic.

Gdyby nie policja, miejscowi wynieśli by tych ekozjebów przywiązujących się do drzew na widłach. To, że nie wybudowano nic w Rospudzie jest tylko i wyłącznie podyktowane tym, że firma budowlana nie dała ekozjebom "zadośćuczynienia" za szkody, które zostaną wyrządzone biednej naturze. Ruch "eko" pokazał, co się stanie, jeśli nie otrzyma swojej doli. I teraz już nikt nie dyskutuje, tylko płaci. Inaczej będzie miał własną Rospudę.

Zwykły biznes, o środowisko nikomu nie chodzi.

W Polsce w górach było wiele hal (przed II w. św.), które zostały później zalesione. A spróbuj teraz wyciąć choćby kawałek tego "tysiącletniego" lasu, żeby wybudować stok narciarski, z którego skorzystają tysiące osób sezonowo? :)))) To jest parodia. W Szczyrku zatrzymano na 2 lata rozbudowę bardzo ładnych tras. Bo? Bo BYĆ MOŻE są tam jakieś ptaszki, bo gdzieś ktoś coś podobno widział.

Do ekoterrorystów powinno się strzelać! Ekoterroryzm w polskich warunkach to nic innego jak łupienie tyłka inwestorowi pod pozorem dobra żuczka i żabki.

Już za samo porównanie wartości życia żuczka i żabki z życiem dziecka przejechanego przez samochód z powodu braku obwodnicy osobiście bym pomógł tubylcom w Rozpudzie rozprawić się z ekoterrorystami. Jestem pewien, że policja na miejscu była przekupiona, aby chronić ekobandytów, mających nadzieję na niezłą kasę od inwestora. Bo uczciwy policjant, któremu leży na sercu dobro Polaków a nie kieszeń ekoterrorysty - po prostu by się odwrócił i wiązał sznurowadło.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Tak? To czemu obwodnicy NIE MA? I czemu po wytyczeniu nowej trasy znów pojawiają się ekozbóje z nowym pozorem. Teraz nie żuczek, tylko ptaszek albo jakieś inne ścierwo. Zresztą nieważne... wystarczy pogrzebać w ziemi i... fiku-miku! Znajduje się rzadki robaczek - jak za dotknięciem różdżki czarodziejskiej. A dzieci niech szlag trafi! Robaczek ważniejszy.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Każdy ma swój interes. Złoty środek w tych czasach nie istnieje. Każdy jest manipulowany, ma wyprany mózg. A argumenty typu żuczek i przejechane dziecko to nic innego jak wyżej wymienione. Trzeba czasem odstawić emocje na bok. Zagłębić sie w temat i nie oglądać tv.

Ale ja praktycznie nie oglądam TV. :) Poważnie.

TV służy mi tylko jako monitor do oglądania filmów.

Telewizja mnie dobija, bo nienawidzę gdy mi jakaś baba zachwala superchłonne podpaski podczas kolacji.

Nawet filmy dokumentalne na Discovery, choć krótkie, MUSZĄ być przerywane reklamami!

Więc nie oglądam, ściągam sobie z peba, jakaś dobra dusza zawsze wytnie reklamy przed wystawieniem w sieci.

Jestem pewien, że policja na miejscu była przekupiona, aby chronić ekobandytów, mających nadzieję na niezłą kasę od inwestora. Bo uczciwy policjant, któremu leży na sercu dobro Polaków a nie kieszeń ekoterrorysty - po prostu by się odwrócił i wiązał sznurowadło.

policja przekupiona być nie musi, żeby wykonywać swoją pracę. Zwłaszcza, jeżeli w grę wchodzi taka medialna historia, jak ta. W takich wypadkach oni muszą robić swoje, bo inaczej posypią się głowy. A ci, co tam się przywiązywali do drzew, to żadni "mający nadzieję na niezłą kasę" tylko opłacone chłopy. Pionki wykonujące rozkazy z góry za konkretną dniówkę. Firma płaci, firma wymaga.

Użytkownik bady dnia 18.10.2011 - 09:51 napisał

muls, o Rospudzie nie wiesz nic.

Gdyby nie policja, miejscowi wynieśli by tych ekozjebów przywiązujących się do drzew na widłach. To, że nie wybudowano nic w Rospudzie jest tylko i wyłącznie podyktowane tym, że firma budowlana nie dała ekozjebom "zadośćuczynienia" za szkody, które zostaną wyrządzone biednej naturze. Ruch "eko" pokazał, co się stanie, jeśli nie otrzyma swojej doli. I teraz już nikt nie dyskutuje, tylko płaci. Inaczej będzie miał własną Rospudę.

Zwykły biznes, o środowisko nikomu nie chodzi.

Tak samo jak nikomu nie chodzi o zbudowanie drogi tylko wyciagnięcie kasy na nikomu niepotrzebne autostrady, bo z nich można ciagnac kasę dla wybranych a z dróg publicznych już nie.

Patrząc na proponowany przebieg trac przez tę dolinę rozpudy nawet slepy widział że wybrano wariant który miałby być jak najbardziej kosztowny - zaplanowali se wybudować trase na paliczkach przez dolinę rzeki ledwie o kilkanascie kilometrów krótszą od tej już istniejącej tyle że darmowej. Potem nagle zdziwienie jest że mamy najbardziej gówniane autostrady w Europie ale ich budowa kosztuje najdrożej.

Tak? To czemu obwodnicy NIE MA? I czemu po wytyczeniu nowej trasy znów pojawiają się ekozbóje z nowym pozorem. Teraz nie żuczek, tylko ptaszek albo jakieś inne ścierwo. Zresztą nieważne... wystarczy pogrzebać w ziemi i... fiku-miku! Znajduje się rzadki robaczek - jak za dotknięciem różdżki czarodziejskiej. A dzieci niech szlag trafi! Robaczek ważniejszy.

Byłeś tam ? Twierdzili że jest, a niebyłoby gdyby sobie wiadukt przez mokradła wybudowali. Poza tym oprócz żabek i zuczków które jednak przdaja sie takze dla komfortu ludzi sa na przykład wykopaliska... Moze zaczniesz tak głosno gardłowac na temat archeoloterrorystów ???

A dzieci to przede wszystkim nie powinny sie same szwendać po drogach bez wzgledu na to czy to droga w mieście czy obwodnica. Pitolenie o tych wszystkich staruszkach w ciazy z dziećmi na rękach rozjechanymi przez samochody, to tylko usprawidliwianie sie jełopów którzy nigdy nie powinni zajmować sie dziećmi. Jedyne stworzenie jakie przy takich wyżyje to ich własne wszy.

Tak samo jak nikomu nie chodzi o zbudowanie drogi tylko wyciagnięcie kasy na nikomu niepotrzebne autostrady, bo z nich można ciagnac kasę dla wybranych a z dróg publicznych już nie.

Patrząc na proponowany przebieg trac przez tę dolinę rozpudy nawet slepy widział że wybrano wariant który miałby być jak najbardziej kosztowny - zaplanowali se wybudować trase na paliczkach przez dolinę rzeki ledwie o kilkanascie kilometrów krótszą od tej już istniejącej tyle że darmowej. Potem nagle zdziwienie jest że mamy najbardziej gówniane autostrady w Europie ale ich budowa kosztuje najdrożej.

Byłeś tam ? Twierdzili że jest, a niebyłoby gdyby sobie wiadukt przez mokradła wybudowali. Poza tym oprócz żabek i zuczków które jednak przdaja sie takze dla komfortu ludzi sa na przykład wykopaliska... Moze zaczniesz tak głosno gardłowac na temat archeoloterrorystów ???

A dzieci to przede wszystkim nie powinny sie same szwendać po drogach bez wzgledu na to czy to droga w mieście czy obwodnica. Pitolenie o tych wszystkich staruszkach w ciazy z dziećmi na rękach rozjechanymi przez samochody, to tylko usprawidliwianie sie jełopów którzy nigdy nie powinni zajmować sie dziećmi. Jedyne stworzenie jakie przy takich wyżyje to ich własne wszy.

Z Twojego tekstu przebija rzecz bardzo niepokojąca. Mianowicie jakaś straszna nienawiść do ludzi. To bardzo smutne.

Widzisz, nie każda ofiara wypadku to jełop, debil, bezmózg itp.

Gdy mieszkałem w Polsce to 8 lat przepracowałem w Pogotowiu. I widziałem tam tragedie tak okropne, że nawet teraz - po latach - boję się o nich myśleć, żeby nie mieć koszmarów. Część z nich ewidentnie wynikała z półmózgowia, bezmózgowia i ogólnego debilizmu, ale część - wierz mi - to były po prostu WYPADKI, na których wystąpienie nikt nie miał najmniejszego wpływu. Widziałem zawodowców z wieloletnim doświadczeniem, maksymalnie zabezpieczonych i świetnie znających swój fach. Kończyli w kawałkach. Dosłownie.

Więc nie nazywaj każdej ofiary wypadku debilem, bo obyś tych słów "w złą godzinę nie wypowiedział"...

Teraz co do autostrad. Są potrzebne. Są potrzebne, żeby oszczędzić każdego roku życie TYSIĘCY ludzi, których w łaskawości swojej nazywasz jełopami.

Autostrady są tym, co odróżnia Polskę od krajów cywilizowanych.

Od wielu lat mieszkam za granicą i wiele podróżuję. Czasem do Polski. I mogę zaobserwować, że Polska się zmienia na lepsze. Jest praktycznie nie do odróżnienia od wielu krajów europejskich, poza jednym. To jedno się wciąż nie zmienia. Stan dróg. I nawet sobie nie wyobrażasz, jak brak rozwiniętej sieci komunikacyjnej ciągnie Polskę w dół.

I jeśli słyszę, że robaczki i żabki są ważniejsze od ginących na drogach debilnych dzieci, to sorry: nóż mi się w kieszeni otwiera i ziemniaki mi się psują w piwnicy. Tak nie można. To ludzie są najważniejsi - czy ich kochasz, czy też nie.

I pieskim obowiązkiem polskiego rządu jest zadbać o Polaków. A żuczki i ich obrońców ogrodzić w specjalnych rezerwatach. Niech tam sobie siedzą. Bez prądu. Prąd jest nieekologiczny.

To ja mam dla ciebie dwa wnioski z Twojego życiorysu których nie wyciągnąłeś do tej pory. Praca w pogotowiu jak widac spacza obraz rzeczywistości. A wyjazd z Polski jest najmniej uprawniającym do dawania porad - "wujku Dobra Rada" tym bardziej do wypisywania głupkowatych opinii w Internecie. Raczej takie żuczki jak ciebie powinno się ogradzac w specjalnych rezerwatach. Obawiam się tylko że wtedy cała Polska stała by sie takim rezerwatem specjalnej troski. Wiec siedz sobie tam gdzie jet ta "rozwinięta isieć komunikacyjna" i kępa krzaków nazywana jest lasem, i proś o pokrycie betonem ostatniego skrawka włacznie ze swoją głową.

A w wolnej chwili weź do ręki mape drogową Polski bo chyba dawno nie byłeś (sądząc z opinii o braku rozwinietej sieci komunikacji to tak nie było cie tutaj od czasów Kazimierza Wielkiego).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.