Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam rDAC vs Hegel HD2

georing

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

Kurcze, pogrzebałem w archiwum i proszę - moje wrażenia odsłuchowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

No tutaj akurat zyzio masz racje.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• Redaktorzy

Mało tego że słuchałeś to i podobało Ci się:)

Uhm, ale biorąc pod uwagę, że był to 27.03.2006 to trochę czasu od tego dnia upłynęło. Ponadto tamta wersja Opery nie była demonem wydajności prądowej a H100 nie ma z tym najmniejszych problemów.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Porównywanie wydajności prądowej Opery za 2k do Hegla za ponad 10k nie jest do końca fair...

Przecież to nie ja zacząłem porównywać obie konstrukcje ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Właśnie u mnie Hegel HD11 zastąpił Hegel HD2.

Jest wyraźnie lepiej, poziom wyjściowy, rozdzielczość, dynamika. Nie mówiąc o ilości we/wy.

Teraz to nie mam już poczucia że dźwięk nie jest taki jak trzeba.

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości

no, no, ale się spółdzielnia zawiązała - wszyscy koledzy od dystrybutora Moje Audio już są w wątku. (nawet) kolega Recenzent się włączył w obronę Hegla.

swoją drogą trzeba przyznać, że Panowie wykonali znakomitą pracę - otwieram HFM - Hegel, otwieram HFC - Hegel, otwieram Audio - Hegel, otwieram AV - Hegel.

strach otworzyć lodówkę. oby grało tak dobrze, jak go chwalicie.

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

No to wyskoczę z lodówki:)

Miałem u siebie Arcama i Hegla.

To inna kategoria jakościowa.

Ale uwzględniając cenę (Arcam ok.1,5kzł , Hegel 6kzł) ..............wszystko na swoim miejscu!!!

W Heglu za darmochę dostajemy jeszcze PRE.

Przepraszam ale pisałem o HD20

no, no, ale się spółdzielnia zawiązała - wszyscy koledzy od dystrybutora Moje Audio już są w wątku. (nawet) kolega Recenzent się włączył w obronę Hegla.

swoją drogą trzeba przyznać, że Panowie wykonali znakomitą pracę - otwieram HFM - Hegel, otwieram HFC - Hegel, otwieram Audio - Hegel, otwieram AV - Hegel.

Już nawet recenzenci w cudownych pochwałach Hegla w każdej gazecie Audio (i video) prześcignęli zeszłoroczne radosne artykuły wychwalające Audiolaba 8200, którego pozytywne opinie pisane przez zwykłych użytkowników były jednak "ciężko dostępne" , nie wiedzieć czemu ;)

Ja przeczytałem już w naszej prasie radosne testy cudownych Hegli : dwukrotnie HD2, H70, H200 i opis niespodziewanie wspaniałego i cudownie szybkiego rozwoju firmy HEGEL

Sama radość :))

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

W Heglu za darmochę dostajemy jeszcze PRE.

A dobry ten wbudowany pre ? Może bym posłuchał, bo nie mam aktualnie pre i mogę męczyć tylko źródła z regulowanym wyjściem. A to brzmi interesująco.

PS. dzisiaj rozpakowywałem plecak po Audio Show, patrzę, a tam reklamówka Hegla :))))

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mnie też Hegel ciągle prześladuje. Zachodzę w głowę, jak to się ciekawie układa, że akurat Norwedzy wyprodukowali tak wspaniały sprzęt na tle całej licznej konkurencji i dość swobodnym dostępie do porównywalnej technologi/elektroniki na świecie. Oczywiście, tezy zakładające, że właściciele firmy Hegel to cudotwórcy - odrzucam :)

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Mnie też Hegel ciągle prześladuje. Zachodzę w głowę, jak to się ciekawie układa, że akurat Norwedzy wyprodukowali tak wspaniały sprzęt na tle całej licznej konkurencji i dość swobodnym dostępie do porównywalnej technologi/elektroniki na świecie. Oczywiście, tezy zakładające, że właściciele firmy Hegel to cudotwórcy - odrzucam :)

widocznie jest dobry na tyle że jakością może być w czołówce w podobnym przedziale cenowym i to wystarczy,

a czy tak jest to rynek zwerfikuje

Focal + Naim

• Redaktorzy

No po prostu spisek na maxa. Aż strach się przyznać, że mam H100 od ponad roku i cały czas uparcie twierdzę (i zdania nie zmieniam), że to świetna integra ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No po prostu spisek na maxa. Aż strach się przyznać, że mam H100 od ponad roku i cały czas uparcie twierdzę (i zdania nie zmieniam), że to świetna integra ;-)

Świetna może być, tyle tylko że prasa twierdzi, iż każdy produkt Hegla jest rewelacyjny i między wierszami bezkonkurencyjny, co przy pojawieniu się firmy znienacka na rynku polskim i jednak braku potwierdzenia tej wyjątkowości chociażby w niemieckim "Audio", jest wysoce zastanawiające ;-)

widocznie jest dobry na tyle że jakością może być w czołówce w podobnym przedziale cenowym i to wystarczy,

a czy tak jest to rynek zwerfikuje

W czołówce może być, tyle tylko że prasa polska sugeruje, iż KAŻDY produkt tego producenta jest nacechowany boskością i bezkonkurencyjnością, co już troszkę wywołuje odruch zniesmaczenia i czerwonej lampki w głowie ;-)

Świetna może być, tyle tylko że prasa twierdzi, iż każdy produkt Hegla jest rewelacyjny i między wierszami bezkonkurencyjny, co przy pojawieniu się firmy znienacka na rynku polskim i jednak braku potwierdzenia tej wyjątkowości chociażby w niemieckim "Audio", jest wysoce zastanawiające ;-)

W czołówce może być, tyle tylko że prasa polska sugeruje, iż KAŻDY produkt tego producenta jest nacechowany boskością i bezkonkurencyjnością, co już troszkę wywołuje odruch zniesmaczenia i czerwonej lampki w głowie ;-)

nic takiego mi nie wywołuje, jedynie sugeruje odsłuch osobisty i zweryfikowanie tej boskości :)

Focal + Naim

A co to, niemieckie Audio to jakaś wyrocznia delficka czy co ? W niemieckim Audio nie ma bardzo wielu produktów obecnych na całym świecie.

Jeden z dwóch największych magazynów z USA (TAS) zaliczył wzmacniacz Hegla H100 do 30 produktów o najlepszym stosunku jakości do ceny ... może to część jakiegoś międzynarodowego spisku ?

Ilości entuzjastycznych recenzji jakie dostają produkty Hegla na całym świecie pozazdrościłby nie jeden bardziej znany producent:

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem po prostu dystrybutor odrobił pracę domową i bardzo dobrze przygotował się do wprowadzenia nowej i prężnie rozwijającej się marki na rynek, rozsyłając produkty do testów w tylu różnych gazetach/portalach. Jednego czego nie przewidział, to że nadmiar testów i zbyt duże zamieszanie, może przy naszej wrodzonej podejrzliwości stanowić pożywkę do powstawania najróżniejszych teorii spiskowych ...

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A co to, niemieckie Audio to jakaś wyrocznia delficka czy co ? W niemieckim Audio nie ma bardzo wielu produktów obecnych na całym świecie.

Jeden z dwóch największych magazynów z USA (TAS) zaliczył wzmacniacz Hegla H100 do 30 produktów o najlepszym stosunku jakości do ceny ... może to część jakiegoś międzynarodowego spisku ?

Ilości entuzjastycznych recenzji jakie dostają produkty Hegla na całym świecie pozazdrościłby nie jeden bardziej znany producent:

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem po prostu dystrybutor odrobił pracę domową i bardzo dobrze przygotował się do wprowadzenia nowej i prężnie rozwijającej się marki na rynek, rozsyłając produkty do testów w tylu różnych gazetach/portalach. Jednego czego nie przewidział, to że nadmiar testów i zbyt duże zamieszanie, może przy naszej wrodzonej podejrzliwości stanowić pożywkę do powstawania najróżniejszych teorii spiskowych ...

Audio to nie wyrocznia, a jeden z przykładów, zresztą Hegel tam wcale nie został źle oceniony, jedynie nie wypadł onanistycznie niebiańsko na tle konkurencji i nic poza tym, nie było orgazmu znanego z polskiej pracy i wsio:-) Nikt niczego nie podejrzewa, jedynie dystansuje się, co tobie akurat jako przedstawicielowi branży nie w smak, bo przecież pismaki niczego nie nakręcają i zawsze mają rację podkręcając koniunkturkę, niczego przecież jeszcze nigdy nie podkolorowali i nie zaliczyli chociażby zwyczajnego DAC-a Arcama do Hi-hi-endu :-)

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

DACa Arcama z zasilaczem Teddy można było posłuchać na AS m.in. z DLSami napędzanymi monstrualna końcówką Abyssound a Hegla HD20 z Xavianami (Hegel H100, H70, HD2 i CDP2A mk2), oraz z Harpiami napędzanymi Heglem H30 +P30. Ciekawe, czy komuś odsłuch w warunkach wystawowych ułatwił dokonanie wyboru.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

niektórzy nie zweryfikują tylko pójdą i od razu kupią..

O to chodziło dystrybutorowi jak rozsyłał urządzenia do testów - w końcu klient to truciciel i zawracacz dupy, najlepiej jak sobie poczyta w każdym polskim miesięczniku i od razu kupi bez zawracania dupy odsłuchem, w końcu cała prasa nie może się mylić, w takim kontekście to wyskakiwanie Hegla z każdej lodówki było posunięciem iście genialnym :-)

oj teoretycy teoretycy...

tyle wpisow i prawie zadnych porownan hegel vs. jakikolwiek inny dac poza wyjatkami do poiliczenia na 1 rece...

takze odsluchac porownac i napisac na to czekaja uzytkownicy...

a to czy jest wiecej czy mniej testow niczemu nie dowodzi poza tym ze firma chce byc bardziej popularna - przeciez przy wyborze sprzetu porownujecie i dopiero kupujecie szczegolnie jak to duzo kosztuje, prawda?

chyba podstaw sprzedazy w branzach "niepopularnych" nie trzeba tlumaczyc? wiec napomne tylko ze testy to forma "reklamy" szczegolnie wazna w przypadku branzy "niepopularnej" - tego sie nie reklamuje w tv czy radiu, a klient jest podejzliwy widzac same zdjecia wiec reklama w postaci testow jest najskuteczniejsza w takich przypadkach - dlatego tyle testow hegla sie pojawilo

chwilowy brak działalności w audio.

Ciekawe jak brzmi HD11 w stosunku do rDaca z lepszym zasilaniem oraz pozostałych DACów za około 2500-3500 zł.

Jak na razie bardzo mało konkretów. Nawet w tym temacie niewiele się dowiedziałem.

.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.