Skocz do zawartości
IGNORED

list od czytelnika w nowym numerze AUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

Czy czytał ktoś list od czytelnika w nowym numerze AUDIO? Dawno z takimi bredniami i to w takim stężeniu sie nie spotkałem. Dziwi mnie jedynie, że redakcja to wydrukowała. No cóż, nasze pisma zamienią sie niedługo w jakieś kabarety.

Niestety, nie wiem jak ten list miałbym "przykleić" na forum. Zeskanować nie moge, bo nie mam sprzętu. Przepisać? to jest dwie bite strony bredzenia pseudo-audiofilskiego. Są dwa tematy: "hi-end jest do chrzanu" i "stereo jest do chrzanu, liczy sie tylko dźwięk wielokanałowy". Koedze z Angli podpowiadam,ze jak już wróci, to bez problemu będzie sobie mógł od redakcji dokupić brakujący numer, albo na najblizszym Audioshow. Testy wzmacniaczy sa interesujące. W podsumowaniu napisano, że zauwazalne jest odejscie od mody na brzmienie delikatne, przepełnione w średnicy, tudzież relaksujące, na rzecz modeli o priorytecie basu i dynamiki.

• Redaktorzy

Ten list bylby moze ciekawy, ale facet jednak tyle glupstw tam wsadzil, ze niestety... Jedno z zabawniejszych to takie, ze systemy wielokanalowe sa z natury tanie, a zwalcza je mafia hi-endowcow ktorzy zajmuja sie gawedzeniem o sprzecie, na jaki ich nie stac. Drugie zabawne jest postawienie tezy, jakoby zwolennicy stereo utrzymywali, ze stereo jest lepsze, bo jest naturalne, albo ze stereo jest lepsze, bo mamy tylko dwoje uszu. I autor listu nastepnie polemizuje z tymi kuriozalnymi opiniami, oczywiscie bez trudu rozbijajac je w puch, ku chwale kina domowego. W sumie zawracanie glowy, i to przez niedoksztalta.

Ja myślę,że ten list jest prowokacją redakcji ( Audio nie drukuje listów). Chodzi o uwiarygodnienie dryfowania Audio w stronę kina domowego. Wiem co mówię. Rzygać mi się chce od testów amplitunerów zamieszczanych w Audio. Co do reszty zamilczę - wstydu oszczędzę.

"mafia hi-endowcow,ktorzy zajmuja sie gawedzeniem o sprzecie na ktory ich nie stac" - nie lubie kina domowego,ale w tym jednym zdaniu koles ma racje.Wiekszosc audiofili taka jest.Czesto tez w ich opowiesciach pojawiaja sie elementy magii,sil nadprzyrodzonych,science fiction,czarownic i czarnoksieznikow,nie raz juz,sluchajac takiego audiofila mialem ochote odleciec na miotle...

Gość homer_1

(Konto usunięte)

rzeczywiście w AUDIO testy wzmacniaczy są ciekawe a szczególnie Harman Kardon HK 670 - prawie dwa monobloki (tylko że z jednym zasilaczem) ale ocena brzmienia o.k. - będę musiał się nim zainteresować - bo nie przepadam specjalnie za "ociepleniem na siłę"

Tej samej klasy stereo co amplituner za 1,5kz kupisz za 600zl.To jest matematyka na poziomie przedszkola.

2 kolumny - 5 kolumn

2 kanaly - 5 kanalow

Czyli tej porownywalnej klasy kino domowe jest 2,5 raza drozsze od stereo,o samym tylko torze audio mowiac.

Podobnie aby zobaczyć żywego aktora w trzech wymiarach musisz pójść do teatru i zapłacić więcej niż za kino, chociaż brak efektów specjalnych. Pomimo stu lat kina teatr ma się nieźle i mam nadzieję, że tak samo będzie z stereo, bez względu na pojawianie się nowych systemów HT, np. 13.3 THX Ober Gross Ultra

Gość homer_1 do bambusa

(Konto usunięte)

nigdy nie splamiłem się myślą o amplitunerze do kina!! mówiłem o wzmacniaczu dwukanałowym Harmana za ok. 2 tysiaki - którego opis brzmienia bardzo mnie zachęcił

hmm numer kwietniowy?? nie widzialem jeszcze ale jaks tak mi sie kojarzy ze to numer na prima aprilis.. czasami miewali udane zarty jak np BW 302 z membrana kewlarowa ;)

pozdrowka

Dla leniwych i oszczędzających kasę ;-) streszczę list autorstwa p.Jacka Tomaszewskiego,który przedstawia się jako miłośnik miesięcznika Audio .Otóż jest on gnębiony przez artykuły dotyczace high endu pojawiające się na łamach jego ulubionego miesięcznika ze szczególnym uwzglednieniem relacji z Audio Show w Audio 12/2002. W obawie przed dominacją krwiożerczych audiofili highendowców gawędziarzy pisze list do redakcji aby dać słuszny odpór szukając w Audio sprzymierzeńców. Po drodze obala mity i głosi jedynie słuszne prawdy które po częsci streścił jozwa maryn . Ja tylko dodam ,że mnie rozbawiła teza mówiąca o tym że ceny sprzętu audio w tym głośników gwałtownie spadają oraz ,że nawet najlepszy wzmacniacz stereo i głośniki nie odtworzy w 20-kilkumetrowym pokoju w bloku atmosfery / akustyki z La Scali natomiast zestaw surround TO POTRAFI ;-) Na koniec autor wzywa do podziału prasy audio na tą zajmująca się nowoczesnym hajfajem czyli w wersji surround oraz zajmująca sie zacofanym hajendem oczywiście wróżąc szybka śmierć hajendowej prasy z powodów econo.

+++

List jest formą manifestu prezentującego zestaw nie podlegających sprzeciwu "dogmatów" mających wykazać wyzszość technik dookólnych nad stereo. Samo wysłanie listu do redakcji miesięcznika które do tej pory nie drukowała listów świadczy o tym,że autor nie oczekiwał ani publikacji ani odpowiedzi ale raczej dostosowania się redakcji Audio do jego "zaleceń"

tzn do zaprzestania notorycznego propagowania hajendu na łamach Audio ;-)

Założę się, że chłopaki z Audio sami ten list spreparowali, aby wyrzucić z siebie nękające ich frustracje typu:

Jak by tu zwiększyć sprzedaż nie pogarszając jakości ;-)))

KISIEL KONTRATAKUJE :-) na lamach majowego Audio odpowiada na "zarzuty" multikanalowca z kwietnia i wychodzi z ciosem ! Brawo ! Zwolennik KD wije sie i placze w zeznaniach podczas gdy AK podpuszcza przeciwnika blisko , wciaga w zasadzke i kontruje porazajac logika i elokwencja ! W/g mnie wygral AK na punkty ale moge byc stronniczym sedzia ;-)

Z drugiej strony adwersarz nie byl specjalnie mocny i walka miala miejsce na terenie AK.

"recenzje hjendu" są tym dla polskich audiofilów, co dla akwarystów artykuły o latających rybach, czyli ciekawostką i egzotyką, gra super, kosztuje super, nie stać nas super, se poczytamy super, artukuły te są ,paradoksalnie, adresowane właśnie do tych, dla których "cóś" takiego jest nieosiagalne, kto ma kasę -ten nie kupuje pisemek, tylko idzie do jakiegoś facia z nieporętu i każe sobie zaprezentować referncyjną konfigurację po czym kupuje albo nie, ponieważ nie interesują mnie latające ryby -nie kupuję pisemek, wszelako ww numer audio zakupiłem, ponieważ chcę nabyć wzmak harmana i byłem ciekaw jak wypadł w pomiarach (wydajność prądowa) tudzież luknać w spokoju w jego bebechy, recenzją z jego odsłuchu nie przejmuje się , bo niewiele z niej wyniosłem, mamy w audio mały tescik porownawczy kilku wzmaków i z teściku wynika, iż wszystkie zagrały zayebiście z czego kilka oceniono jako zayebiście zayebiste, pamietam prl i ówczesny styl prasy "rodacy jest cacy", z rozpędu przeczytałem też test amplitunerów gdzie "cacaność" osiągnela apogeum i cud techniki denona wygrał na zasadzie primus inter pares, ogólnie lektura audio pozwala sądzić, że zyjemy na świecie najlepszym z możliwych, co już filozofowie oświeceniowi nam wytłumaczyli, za kontynuacje ich trudu nalezy się miesiecznikowi audio ocena -- za wygląd i funkcjonalność organoleptyczną "bardzo dobra", za poziom merytoryczny (laboratorium) "bardzo dobra", za bezkompromisowość i odwagę recenzencką "dobra plus", suma sumarum ocena "BARDZO DOBRA"

• Pokaż nowe odpowiedzi