Skocz do zawartości
IGNORED

KD503->2N3772 oraz kondensatory

KeRMit

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W moim wzmacniaczu chciałem wymienić końcówki mocy i kondensatory. I tu moje pytanie - jako że raczej dysponuję niewielką wiedzą w tym zakresie - czy jest sens wymieniać te elementy, skoro brak raczej zauważalnych wad odsłuchu? Czy końcówki mocy tracą swoje parametry z wiekiem? Mam KD503, teraz w sklepach są dostępne tylko 2N3772. Co może dać taka zmiana?

Poza tym chciałem wymienić kondensatory - 4700uF/63V. Co o tym sądzicie?

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/8828-kd503-2n3772-oraz-kondensatory/

nie znam tego sprzetu, ale gdybys chcial koniecznie wymieniac koncowki mocy to musialbys parowac sztuki. wymiana tranzystorow na pewno nie zwiekszy mocy wzmaka i prawdopodobnie nie zmieni tez charakteru dzwieku. ale jak wiemy w elektronice wszystko sie moze wszedzie wzbudzac... :)

jesli chodzi o kondziory, to wymienic zawsze mozna, byle na takie jak byly lub wieksze (pojemnosciowo). wymiana kendeil`i czy nichiconow na samsungi czy jakies noname`owki to tragiczna degradacja jakosci dzwieku... za lepsze kondziory trzeba zaplacic...

jesli nie masz zielonego pojecia o tym jak dziala wzmak to sobie odpusc. pelno teraz takich, ktorzy chca cos podlubac a nie maja nawet zaplecza teoretycznego... konczy sie na operacjach 300W lutownicami, odpalonymi sciezkami, popalonymi tranzystorami itp itd.

KD502/KD503 to były całkiem niezłe tranzystory Tesli. Napewno lepsze do audio od 2N772 choćby ze wzgledu na częstotliwość graniczną. Tego bym nie ruszał, jesli nie przebudowywuje się całej końcówki.

Warto natomiast wymienić kondesatory w zasilaczu i wszystkie elektrolity na płytkach.

pozdr

Jak sądzę, wzmacniacz ma ładnych parę lat, toteż stan umieszczonych w nim elektrolitów nie jest najlepszy - taka jest jest juz przypadłość tych elementów. Poza tym, poziom technologiczny w wytwarzaniu kondensatorów elektrolitycznych w ostatnich latach poszedł do przodu i te dzisiejsze są znacznie lepsze od starszych typów. Dlatego warto dokonać wymiany (niekoniecznie muszą to być kondensatory z najwyższej półki).

pozdr

Tranzystory mocy można próbować wymienić ale na znacząco leprze a oprucz tego mam pytanie cz ten wzmak o którym piszesz w stopniu mocy ma 2 KD 503 ? bo jeżeli jest to układ kłazi komplemętarni to może warto by go zmodyfikować by był komplemętarny wtedy zniekształcenia powinny trochę jeszcze zmaleć.

Jeśli to ta grupa polskich wzmacniaczy co myślę, to tam był również fatalny przedwzmacniacz. Kiedyś (ładne parę latek temu) włożyłem do tego wzmacniacza coś na kształt ABOX`a i efekt nie był wybitny właśnie z powodu przedwzmacniacza z korekcją charakterystyki.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

W tamtych czasach o pary komplementarne bylo trudno1

Moj stary w latach 50-90 pracowal w Unitra Cemi.I garsciami przynosil nam pary BD495/496 jeszcze z oryginalnymi krysztalami RCA!One do dzis sa calkiem niezle!Sadze ze KD mozesz zamienic na TIP 35C lub 36C bo juz niepamietam czy w tym quasi siedza N czy P?Skleroza Panie... a co ja mowilem?

W tym wzmaku są po dwie pary KD 503. Wstyd zapytać, ale czym różni się układ komplementarny od quasi komplementarnego?

I po czym poznać jakość przedwzmacniacza, tudzież jak tę jakość podnieść?

Quasi jest w tedy gdy mamy w stopniu moct tak jak u ciebie 2 tranzystory tego samego typu np. NPN a komplemętarny gdy jeden jest PNP a drugi NPN . Co do jakości pre to niewien cz nie łatwiej było by nowy zbudować.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.