Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  65 członków

Jamo Klub
IGNORED

Klub Jamo Concert i serii D8...

Rekomendowane odpowiedzi

Chyba ktoś sobie mózg połączył z lampą podbijając cenę na dwa kafle i licząc na to, że jakiś pacan się na to złapie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Chyba ktoś sobie mózg połączył z lampą podbijając cenę na dwa kafle i licząc na to, że jakiś pacan się na to złapie.

hahahahaaha, ale fajna zabawa. Już prawie cena minimalna :) o co chodzi? Przecież te pudła tylko wyglądają jak Concerty...

hahahahaaha, ale fajna zabawa. Już prawie cena minimalna :) o co chodzi?

No jak o co chodzi?

Chodzi o to to, żeby z trzech kont cenę tak długo podbijać, aż w końcu trafi się frajer, który przebije.

Te dwa nicki z dorobkiem na allegro 0 (słownie zero) pewnie tylko pod tą aukcję zostały założone,

a ten trzeci co to niby ich tak przebija, to pewnie konto jakiegoś kumpla, żony albo psa na przykład.

Najstarszy numer świata i tylko ostatni cymbał może dać się wkręcić w takie dziecinne zagrywki.

Ostatnia realna oferta w tej aukcji, to było te 1.010zł, a dalej to już klasyczna ustawka allegrowych cwaniaczków.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

No jak o co chodzi?

Chodzi o to to, żeby z trzech kont cenę tak długo podbijać, aż w końcu trafi się frajer, który przebije.

Te dwa nicki z dorobkiem na allegro 0 (słownie zero) pewnie tylko pod tą aukcję zostały założone,

a ten trzeci co to niby ich tak przebija, to pewnie konto jakiegoś kumpla, żony albo psa na przykład.

Najstarszy numer świata i tylko ostatni cymbał może dać się wkręcić w takie dziecinne zagrywki.

Ostatnia realna oferta w tej aukcji, to było te 1.010zł, a dalej to już klasyczna ustawka allegrowych cwaniaczków.

2520 zł !!!!! Nie wiedziałem, że Tonsil ma takie drogie kolumny w swojej ofercie.
  • 3 tygodnie później...

Witam klubowiczów Jamo Concert.

Była imprezka byli goście i przesterowali wzmacniacz. Spłoną prawy kanał i uszkodziła się zwrotnica.

Mam szybkie pytanie, którędy wyjąć zwrotnicę (celem wysłania do serwisu) w C11? przez głośnik czy może od spodu?

OK, dałem radę zwrotnice wyjmuje się przez niskotonowy. Jedna jest bezpośrednio za głośnikiem a druga przykręcona do zacisków terminali. Mam natomiast pytanie z innej beczki czy ktoś miał do czynienia z serwisem konsbud'u i jak wygląda współpraca z nimi ?

OK, dałem radę zwrotnice wyjmuje się przez niskotonowy. Jedna jest bezpośrednio za głośnikiem a druga przykręcona do zacisków terminali. Mam natomiast pytanie z innej beczki czy ktoś miał do czynienia z serwisem konsbud'u i jak wygląda współpraca z nimi ?

Hej.

Dokładnie, przez głośnik. Chociaż wszystkie prospekty miały w opisie jedną zwrotnicę na dolnej, poziomej ściance.

A jak z Konsbudem? Miałem okazję się z nimi kontaktować kilka lat temu.

Niestety nie pomogli mi.

Chciałem wymienić jaką pierdółkę w głośnikach, których Jamo już nie produkowało. Najpierw napisali do Jamo i po jakimś miesiącu odpisali mi, że nie mają tej części.

A swoją drogą to jaki wzmak tak załatwił Concerty?

Pozdrawiam.

Concerty 11 załatwiła mi Yamaha RX-V3800. Teraz stoi RX-A2020. Przy okazji zauważyłem że średniotonowy też jest uszkodzony (membrana oderwana od cewki). Czy można naprawić gdzieś taki głośnik, ewentualnie kupić zamienniki. Zwrotnicę gdzie najlepiej naprawić (nie chciałbym wysyłać całej kolumny tylko same podzespoły).

Zbyt dobrze grają żeby je wystawić na śmietnik.

Edytowane przez ranczo

Nie chcę Ci psuć humoru przy weekendzie, ale sytuacja nie przedstawia się za wesoło.

Naprawić tego głośnika tak, żeby trzymał fabryczne parametry, niestety się nie da.

Wymiana jednej sztuki też nie wchodzi w grę, bo po pierwsze te głośniki od kilku lat już nie są produkowane,

a po drugie JAMO w okresie produkcji Concertów montowało w nich różne wersje na oko takich samych Seasów

i nikt nie wie gdzie jakie siedzą, więc dystrybutor albo Ci wciśnie to co akurat ma na stanie, albo Ci sprowadzi to co akurat się uda,

albo Ci zaproponuje nowsze Excele (czarne membrany z plecionki) wciskając ciemnotę, że nie ma żadnej różnicy,

przy czym koszt jednej sztuki, to jest ponad 1.000zł i wypadałoby wymienić od razu parę, żeby to wszystko miało ręce i nogi.

Zwrotnice, to jest akurat Twoje najmniejsze zmartwienie, bo możesz nawet sam sobie powymieniać elementy, koszt też żaden,

ale z głośnikiem, to będzie droga przez mękę, spore wydatki i żadnej gwarancji, że po wymianie będzie tak samo jak wcześniej było.

Moim skromnym zdaniem najlepiej zrobisz jak je sprzedasz w takim stanie w jakim są, przynajmniej najmniej na tym stracisz,

bo wywalisz na naprawę lekko licząc 2.500zł i cholera jedna wie jak to zagra, a włożonej kasy już nigdy nie odzyskasz.

Edytowane przez parantulla

Zdaję sobie sprawę że trzeba wymieniać głośniki parami. Właśnie przeglądam internet w poszukiwaniu zamienników średnio tonowych ale jakoś mi nie idzie. Chyba trzeba napisać do Jamo czym najlepiej zastąpić oryginały.

Swoją drogą widziałem na alledrogo komplet głośników za około 5600, mam oryginalne głośniki, zwrotnicę iylko czy watro za te pieniądz reanimować concerty ?

Edytowane przez ranczo

Cały urok i wartość tych kolumn, to są właśnie oryginalne magnezowe Excele, więc wkładanie tam jakichkolwiek "zamienników"

to jest po pierwsze profanacja, a po drugie nie ma nawet cienia szansy na to, że zbliżysz się do brzmienia oryginalnych Concertów.

Poza tym wkładając inne głośniki musisz też przeprojektować zwrotnice, żeby to w ogóle jakoś znośnie grało, a kto Ci to zrobi i za ile?

A niech jeszcze się okaże, że wysokotonowca też usmażyłeś, to masz kolejne 500zł (za sztukę) o ile jest jeszcze dostępny w tej wersji.

No tragedia Panie, tragedia... Spróbować oczywiście można, ale moim zdaniem bez oryginalnych głośników szkoda w ogóle zachodu.

W sumie się zgadzam ale znalazłem coś takiego.....

http://www.seas.no/index.php?option=com_content&view=article&id=39&Itemid=45

Tylko nie wiem jakie siedzą w Concertach

Edytowane przez ranczo

Pytałem z rok temu Jamo to mi odpisali że w związku z ciągłymi prośbami o naprawy Concertów zamówili u seasa pokaźną serię midwooferów do JC11. Więc dalej powinni je mieć. Tylko cenowo to było ok 1.200zł/szt. O pozostałe przetworniki nie pytałem.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

No i właśnie tutaj jest pies pogrzebany.

Ja swego czasu miałem u siebie dwie pary Concertów i w obu siedziały różne głośniki. Od frontu na oko identyczne,

ale po wyjęciu z obudowy i położeniu obok siebie od razu było widać różnej wielkości magnesy i całkiem inny tył membrany.

W jednych membrany były identyczne z przodu i z tyłu, a w drugich sam tył membrany był napylany jakimś szarym syfilisem.

Oznaczenia na naklejkach niby takie same (czyli praktycznie żadne, bo niczego się nie dowiesz) różniły się tylko rokiem produkcji.

Zresztą nie wiem, może jakimś cudem uda się dojść do ładu i kupić dokładnie takie same jak masz w swoich Concertach,

ale ceny przyprawiają o zawrót głowy, tak jak kolega wyżej napisał, koszt zakupu jednej sztuki to jest ok. 1.000zł NETTO

do tego dochodzi vat, transport i ewenetualna różnica na kursie euro/złoty czyli w sumie te 1.200zł za sztukę trzeba liczyć.

A co z wysokotonowcem, sprawdzałeś w ogóle czy działa? Bo to też jest jakieś 100 euro za sztukę jak nie lepiej, masakra...

• 3 tygodnie później...

Panowie! Widzę, że Concerty trzymają cenę:

http://allegro.pl/flagowe-kolumny-jamo-concert-11-d-870-hi-end-ideal-i2858608536.html

tak z 2000 zł mniej i byłoby w porządku :)

Edytowane przez loczeokos

Może liczy na to, że w świątecznym szale ktoś przymknie oko na cenę z kosmosu :)

Panowie,

Jamo Concert 8 były fabrycznie zapakowane w jeden duży karton czy 2 oddzielne?? Pytam bo mam na oku ładną parkę i muszę zapytać sprzedającego o to czy posiada oryginalne opakowanie, a nie wiem jakie było.

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

• 2 tygodnie później...

Street nie wiem, czy za późno nie odpowiadam. Concert 8 były pakowane w jeden karton.

Przy okazji świąteczne pozdrowienia dla wszystkich.

Do siego roku.

Zorge

Audiofilizm to: niewiedza dlaczego gra, a gra - pełnia szczęścia

Audioholizm to: wiedza dlaczego gra, a nie gra -dramat

KOLEDZY...

z okazji Świąt Bożego Narodzenia i zbliżającego się Nowego Roku życzę Wszystkim wszystkiego naj naj lepszego, aby nasze zabawki pięknie grały a kieszenie pozwalały na rozbudowy systemów...

• 5 tygodni później...

W porządku to byłoby 1kzł mniej za 11-tki

Edytowane przez smog

Link 1: koleś pisze "mnustwo"

Link 2: wylicytowane za 925euro kilka dni temu na ebay,de a u nas już za 6kzł.

Link 3: za taką kasę to ja wolę licytować w piano black od makaroniarza.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

No jasne, że za drogo.

Każda z tych ofert powinna być niższa o 1000 zł

Wczoraj C8 kosztowały chyba 5000 zł, dziś już są tańsze :)

Masakra. Przeginają.

Panowie, jak to w końcu jest?

Facet piszę, że kolumny mają 6 lat.

Na zdjęciach widzę, że to model Concert 11. Mam katalog z 2003 i już wtedy nazywały się D870. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że musiały stać na półce w sklepie przynajmniej 4 lata.

A wiecie może w którym roku Concerty 11 zmieniły nazwę na D870?

Panowie, jak to w końcu jest?

Facet piszę, że kolumny mają 6 lat.

Na zdjęciach widzę, że to model Concert 11. Mam katalog z 2003 i już wtedy nazywały się D870. Jedyne wytłumaczenie jest takie, że musiały stać na półce w sklepie przynajmniej 4 lata.

Tak oczywiście i specjalnie na niego tam czekały :)

Pitoli głupoty jak każdy i tyle.

Ostatnio pytam gościa o przebieg odtwarzacza CD

-Sprzęt kupiony u dystrybutora, przez ostatnie trzy lata stał praktycznie nieużywany.

-No dobrze, ale jednak wolałbym zobaczyć jakiś paragon, gwarancję, cokolwiek na czym widać datę sprzedaży.

-Nie mam, zgubiło się.

-A może chociaż zdjęcie z numerem seryjnym odtwarzacza? Resztę już sobie sam mniej więcej ustalę.

-...

Tydzień później

-Witam ponownie. To jak będzie z tym zdjęciem?

-...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.