Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyczne odkrycia - jak to robicie?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Na podstawie odsłuchów i tekstów pisanych o wykonawcach i utworach mam własny wykaz kilku tysięcy płyt, które powinny znaleźć się w mojej kolekcji.

Ja mam w komórce zapisanych nieco ponad dwieście tytułów i też szukam, sprawdzam. Ale jak się przegapi okres wydawniczy albumu, to potem kłopot. Trzeba czekać sporo na jakieś wznowienia. A te i nie zawsze są. I nie wiadomo czy za lat kilka jeszcze format w postaci płyty będzie istniał (będzie opłacalny).

Świat strzasznie pędzi do przodu, gdy ja wolę spacerek.

W moim przypadku jednym ze sposobów na muzyczne odkrycia jest obserwowanie jednej z rosyjskich stron z torrentami. Z torrentów jako takich z reguły nie korzystam, ale na stronie jest imponująca zawartość muzyki, w tym niemalże wszystkie pozycje loosless, podzielone na działy tematyczne. Patrzę, co najczęściej ściągają nasi wschodni przyjaciele i wierzcie mi nie są to pieśni patriotyczne ani marsze wojenne :) Zazwyczaj słucha się tam naprawdę świetnej muzyki :)

• 7 miesięcy później...

Było wiele źródeł ale sposób życia spędzania wolnego czasu sie zmienia i dawne metody stają się nieatrakcyjne gdzie szukać muzyki?

Np wiele plyt odkryłem w recenzjach audio ale od tego roku zaprzestalem czytania. Byl i deezer juz nie slucham ostatnio nawet w sklepie Apple poszukiwalem.

A wy gdzie odkrywacie muzykę?

chwilowy brak działalności w audio.

U sąsiada w szafach z płytami,kiedyś trójka i inne radia z satelity.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bardzo proszę autora o używanie wyszukiwarki. Tematów było już kilka na ten temat, choćby ten

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Było wiele źródeł ale sposób życia spędzania wolnego czasu sie zmienia i dawne metody stają się nieatrakcyjne gdzie szukać muzyki?

Hmm… A co byście powiedzieli na temat ~„Najlepsze CYFROWE propozycje podobnej muzyki”?

Bo jakoś nigdy nie otarłem się nawet o temat, ale rozumiem, że dwa warunki są konieczne i w jakiś sposób trzeba je zrealizować:

1. Musi być duża baza różnorodnych użytkowników muzyki.

2. Samemu trzeba podać, czego się najczęściej słucha. I tu znów możliwe dwa sposoby:

a). podawanie przez słuchanie (np. serwis streamingowy);

b). podawanie przez karmienie danymi — jakiś sposób przekazania własnych preferencji.

Do tego potrzebny jest już jakiś algorytm oraz jakaś wygodna implementacja, więc moje pytanie brzmi:

— Od kogo najlepiej zaczynać? :)

Uważam, ze na chwile obecna jednym z lepszych serwisów do odkrywania muzyki i jej szukania to Spotify. Można na próbę kupić na Allegro konto premium za złotówkę i potestować. Jak sie spodoba to warto założyć swoje konto i z niego korzystać. Bardzo duża baza. Przewidywanie na podstawie słuchanych itp. itd.

Możliwość słuchania na komórce z Androidem, na iPhonie, na kompie, ze streamera sieciowego.

Polecam. Od kilku lat korzystam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Spotify na komputerze czasami przeszukuje. Ale to niewygodne miałem pare miesięcy premium deezera i trochę muzyki znalazłem ale okazało się że głównie do szukanka muzyki wlaczalem zamiast sluchania i zaprzestalem.

chwilowy brak działalności w audio.

Wątek scalam z poprzednim

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Na własną rękę wszystkie topowe label'e co mniej więcej grają to co mnie interesuje. Podobnie jest z aplikacjami. Taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wpadł mi w ręce tylko dlatego, że przeglądałem danego producenta, co tak naprawdę wypuścił na rynek.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.