Skocz do zawartości
IGNORED

Muzyczne odkrycia - jak to robicie?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu z nas pisze tutaj w zakładce 'Muzyka' o nowej muzyce, odkryciach, fascynacjach.

W tym wątku chciałbym spytać o Wasze sprawdzone sposoby, techniki i strategie wg jakich poznajecie nową muzykę, odkrywacie nowe brzmienia.

Osobiście w tym względzie nieocenione dla mnie są 3 źródła:

- youtube - niesamowite czasami podróże muzyczne, które zaczynają się od laureatów konkursów wokalnych typu idol, x factor, sing-off, kończą na muzyce folkowej Bułgarii;

- biblioteka muzyczna - miejsce, gdzie jak ksiązki można pożyczać płyty, z imponującymi zbiorami;

- to forum (wątki tematyczne).

Jak Wy to robicie?

Powrót po dłuższej przerwie...

https://www.audiostereo.pl/topic/88371-muzyczne-odkrycia-jak-to-robicie/

Mniej więcej jak Ty, Romku. Na pewno dorzuciłbym tu także jako ważne moje źródło Amazony z ich rekomendacjami, samplami, rozbudowanymi działami recenzji konsumenckich, a przede wszystkim linkami -otóż przy każdej płycie są linki do kilku płyt kupionych przez tych co kupili tę, przez co oczom moim co i raz przedstawiają się okładki płyt których nigdy nie widziałem i nie ujrzałbym gdyby nie Amazon.

Polecam Lastfm.pl Jeśli ma się własne konto i skrobluje słuchaną muzykę, bardzo łatwo można znaleźć podobnych wykonawców, według własnego gustu. Są też informacje o nowych wydanych albumach, czy koncertach wykonawców których się słucha. Jest wiele informacji o zespołach i propozycje podobnych zespołów według danego gatunku. Można porównywać gusta z innymi użytkownikami i przeglądać jaką muzykę słuchają. No i oczywiście radio, w mojej okolicy najlepiej grają dwie czeskie stacje, radio HEY i Czas Rock:P I nawet reklamy tak nie przeszkadzają.

tematyczne radia internetowe grajace jeden rodzaj muzyki,recording oczywiscie zawsze "ON",cokolwiek godne uwagi mam juz nagrane i moge posluchac,jesli jest to cos szczegolnego to kupuje.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Zdecydowanie tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szukanie w gatunkach, szukanie u innych ludzi, ściąganie czegoś po ocenach, okładce. Multum możliwości. Kto szuka dobrej muzyki i wie gdzie szukać, zawsze znajdzie. Poszukiwania nie mają końca i to jest świetna sprawa;-)

Ukryta Zawartość

U mnie raczej strumień świadomości. Np. "Bracie, gdzie jesteś" doprowadziło mnie do Alison Krauss, YoYo Ma i Punch Brothers. Nagranie Groovera Washingtona jr, "All my Tomorrows" do płyt z udziałem Jiriego Mraza, a tu już było wielu, łącznie z Makowiczem i Getzem czy Freddy Colem. Szukam po prostu, z kim też jeszcze zagrał ktoś, kto zrobił na mnie duże wrażenie na pierwszej płycie itd. AB.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Polecam screamer radio. Łatwo pobrać ze strony, mega prosta instalacja i kupe stacji z możliwością nagrywania.

Ukryta Zawartość

Ja słucham głownie zakładki prog. rock (stacje: auralmoon i stellar atraction). rewelacja!!!

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

U mnie raczej strumień świadomości. Np. "Bracie, gdzie jesteś" doprowadziło mnie do Alison Krauss, YoYo Ma i Punch Brothers. Nagranie Groovera Washingtona jr, "All my Tomorrows" do płyt z udziałem Jiriego Mraza, a tu już było wielu, łącznie z Makowiczem i Getzem czy Freddy Colem. Szukam po prostu, z kim też jeszcze zagrał ktoś, kto zrobił na mnie duże wrażenie na pierwszej płycie itd. AB.

Strumień świadomości to chyba dobre określenie na podróże po YT. ;) Ostatnio np. nawet nie wiem jak dotarłem do takich wokalistów jak:

- Aliyah Kolf (11 lat, śpiewa Beyonce i Houston tak, że majtki spadają)

- Jackie Evancho - 11 lat, a śpiewa dojrzałym operowym głosem;

- Popisy zespołów w turnieju Sing-Off (np. Killing me softly, Grenade by Delilah)

- bułgarska dziewczynka Divna Stencheva podczas kwalifikacji jakiegoś Idola czy coś ---> dalej bułgarska muzyka chóralna

- Koreański Idol - gościu z ulicy, bezdomny od 5 roku życia, wyszedł i zaśpiewał tak, że sala płakała. Poszukajcie sami - zachęcam, bo to jest prawdziwa, nieskażona komercją muzyka płynąca z serca i potrzeby śpiewania po prostu.

Jest tyle dobrej muzy do okrycia, że aż żal słuchać tego, co nam serwują stacje radiowe.

• 11 miesięcy później...

Cześć!

Chcę sobie kupić odtwarzacz internetowy i przeglądałem:

Ukryta Zawartość

Może znacie tam jakieś stacje, które specjalizują się w nowościach?

Ukryta Zawartość

Jak ja to robię ? Siedzę w muzyce od dawna i ciągle poznaje nowe rzeczy.

Radia nie słuchałem i nie słucham.Chyba że w podróży Chilli -Zet.

Ależ to odpowiedź nie na pytanie 'jak?' ale 'czy?'. ;)

Jak ja to robię ? Siedzę w muzyce od dawna i ciągle poznaje nowe rzeczy.

Radia nie słuchałem i nie słucham.Chyba że w podróży Chilli -Zet.

Jesli chcę poznać lub posłuchać nowych płyt i wykonawców to najczęściej wchodzę na:

www.amazon.com

www.amazon.co.uk

Angielski amazon jest bardziej przydatny z uwagi na niepłacenie cła w razie zakupu dużych ilości płyt i akceptacji kart płatniczych

z PL. Wydania - tłoczenia płyt - z USA lepiej brzmią / tu nie odkrywam Ameryki/.

Rankingi, opisy oraz gwiazdki w prasie muzycznej są tylko pomocne przy zwróceniu uwagi na wykonawcę lub płytę.

I tak dla przykładu, płyty zrecenzowane w miesięczniku Audio-Vdeo jako 'rewelacja' zazwyczaj są dobre lub bardzo dobre

ale nie rewelacyjne jak okreslił autor.Mam niedparte wrażenie że recenzje płyt są 'podkręcane' na słuchacza-melomana

aby je zakupił.Rozumiem że nośniki cd powoli kończa swój żywot /chociaż nie jest tak do końca żle/ i trzeba wspomagać

i napędzać sprzedaż artystom, ale czy wytwórnie to doceniają ? watpię.

Warto podczepic się pod stacje internetowe i w kazdym miejscu mozesz znależć swietną muzę z twojego gatunku.Jakości nie wymagaj ale coś ci zawsze będzie fajnie brzęczało.Jeszcze z tego nie korzystam ale wkrótce jak znudzi mi się moja biblioteka cd

to spróbuję.

Widzę że jestem jedynym który odkryć muzycznych dokonuje "analogowo". Tzn. wchodzę do salonu muzycznego i jak gra coś fajnego to podchodzę do sprzedawcy i pytam co to. Jak kumaty to proszę żeby coś mi polecił - o dziwo zdarzają się rozsądni. Na audio show zwracam uwagę na muzykę - jak coś mi się podoba to podchodzę do właściciela płyty i pytam co to. Czasami usłyszę coś fajnego w radio - wtedy wchodzę na playlistę i dotąd szukam aż znajdę. Kilka fajnych trafień miałem z poleceń na tym forum. No i youtube - można sobie pożeglować po podpowiedziach ...

Ale uważam że najlepsze trafienia miałem z ustnego polecenia kogoś kto się znał i nie miał żadnego interesu w tym żeby mi coś sprzedać...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ja tam zwykle słucham staroci. Jakieś tam Pink Floyd, Led Zeppelin, George Benson, Eric Clapton itp. więc nikt mi nie musi polecać. Kiedyś nie bardzo stać mnie było na większość płyt - w PRL płyta to była często miesięczna pensja (oczywiście w grę wchodził tylko rynek prywatny). Teraz kupuję to, czego mieć nie mogłem w czasach młodości. I dobrze wiem, czego chcę.

Ale słucham także rzeczy nowszych, tutaj przeważnie poleca mi ktoś z przyjaciół lub córka.

Widzę że jestem jedynym który odkryć muzycznych dokonuje "analogowo". Tzn. wchodzę do salonu muzycznego i jak gra coś fajnego to podchodzę do sprzedawcy i pytam co to. Jak kumaty to proszę żeby coś mi polecił - o dziwo zdarzają się rozsądni. Na audio show zwracam uwagę na muzykę - jak coś mi się podoba to podchodzę do właściciela płyty i pytam co to. Czasami usłyszę coś fajnego w radio - wtedy wchodzę na playlistę i dotąd szukam aż znajdę. Kilka fajnych trafień miałem z poleceń na tym forum. No i youtube - można sobie pożeglować po podpowiedziach ...

Nie jesteś ostatni ;) spoko. Niedawno tak w empiku odkryłem Hiromi Ueharę.

YouTube też wspominałem - jest niezły, fajne podróże można odbyć.

pozdrawiam,

... zachęcam, bo to jest prawdziwa, nieskażona komercją muzyka płynąca z serca i potrzeby śpiewania po prostu.

Jest tyle dobrej muzy do okrycia, że aż żal słuchać tego, co nam serwują stacje radiowe.

Ładnie...

Ja używam wspomnianych technik o których Koledzy napisali.

A jak to robiłem w czasach "przed Internetowych"...?

Nie pamiętam.

A odkryłem np:

Bjork z okresu przed The Sugarcubes (Kukl?) oraz Laurie Anderson.

Tą ostatnią natchnął mnie przed, dobrze ponad ćwierć wiekiem (35), rodowity francuski muzyk jazz`owy (kontrabas) ;)

Dla mnie najlepsze odkrywanie to przypadkowy zakup używanych winyli z lat 70-80 na allegro, za śmieszne pieniądze. Czemu na allegro? Bo kupuje za grosze, za granicą niektóre z tych płyt schodzą za kilkadziesiąt dolarów. Część muzyki jest tak niszowa, że nie ma jej na youtube ani gdziekolwiek indziej, a wpisując imię artysty pojawia się adres dentysty z texasu. To jest największy "fun" szukania muzyki. Nie da się inaczej trafić na np. taką płytę:

Ukryta Zawartość

W jazzie pokolei sprawdzam muzyków, Miles Davis grał z Jarrettem, Jarrett z deJohnettem, a ten z Rypdalem i Vitousem i tak się uzbierało kilkaset płyt z różnych wytwórni.

Wciąż poszukuję jazz-rocokwych klimatów nawiązujących do soft machine i Miles'a z lat 70, natrafiłem (poprzez forum) na ciekawe zespoły Causa Sui, Chicago odense ensemble.

pzdr

Ukryta Zawartość

Wciąż poszukuję jazz-rocokwych klimatów nawiązujących do soft machine

Jesli lubisz Soft Machine /ja tak, /to może wiesz że wszystkie płyty od III - VII zostały zremasterowane i można było je kupić w Media za rozsądne zł.Soft III zremasterowany nie dotarł do Polski ale mozna go dostać na ebayu.

Jeśli lubisz takie klimaty to posłuchaj Gong / formacja Francuska / wspólnie występowali z Soft Machine,

Nucleus, Steve Hillage, Robert Wyatt, Third Ear Band ,Hatfield and The North, Frank Zappa ' Grand Wazoo' i 'Hot Rats'[rewelacja],

Matching Mole, Spirit, Gentle Giant ,Caravan,Greenslade, Van der Graaf Generator, Jefferson Starship ,Kevin Ayers ,Terry Riley[*]

Jefferson Airplane, Allman Brothers Band , Can,Traffic -'John Barleycorn Must Die' [rewelacja],Incredible String Band,Emerson,Lake & Palmer, Captain Beefheart ,Ginger Baker Air Force [rewelacja].

To tak na szybko co przyszło mi do głowy.Pozdrawiam

Dzięki, oczywiście część tytułów znam, kiedyś mocno wsłuchiwałem się w scenę canterburry. Ze starego rocka polecam zapomnianą płytę Morgen - Morgen (1969 rok), jeszcze chodzi mi po głowie zespół Toad i Arzachel. To inne klimaty niż soft machine,.

Słuchałem zmasterowanych płyt, ale zbieram tylko wydania LP. Jest reedycja Third na music on vinyl, ciekaw jestem jak brzmi, ale troche szkoda mi 110zł, mam już wydanie USA z epoki.

W ogóle nie wiem czemu tak pisze o rocku, skoro siedze głównie w jazzie, a gram klasyke:)

pzdr

Warto też czytać np.

Ukryta Zawartość

Wolę blog Doroty Szwarcman. Chacińskiego wybory mi nie podchodzą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Tak, muzycy powiązani ze sobą czy też sesyjni, to dobry sposób.

Prócz wymienionych przez Kolegów, polecam też audycje Polskiego Radia i tak np;

- Trzy kwadranse Jazzu Jana Ptaszyna Wróblewskiego

- Siesta Kydryńskiego

- Mini Max Kaczkowskiego

i wiele innych...m.in. Czas na Jazz w radiowej Dwójce.

Warto też sięgać do czasopism np. Jazz Forum, czytać okładki i załączniki do płyt.

Sposobem na zapoznanie się jest również uczestnictwo w życiu koncertowym, ulotki itp.

W jazzie pokolei sprawdzam muzyków, Miles Davis grał z Jarrettem, Jarrett z deJohnettem, a ten z Rypdalem i Vitousem i tak się uzbierało kilkaset płyt z różnych wytwórni.

Prócz wymienionych przez Kolegów, polecam też audycje Polskiego Radia i tak np;

- Trzy kwadranse Jazzu Jana Ptaszyna Wróblewskiego

- Siesta Kydryńskiego

- Mini Max Kaczkowskiego

Radio Maryja też będzie pomocne w kształceniu 'muzycznego smaku '

U mnie recenzje w pismach (HI FI,Audio,Jazz Forum,Audio,Stereo Video,Muzyka 21),bezpośredni kontakt z p.T.Konwentem z Multikulti,M.Winiarskim z Not Two,radiowa II,relacje niektórych forumowiczów.itp.

Radio Maryja też będzie pomocne w kształceniu 'muzycznego smaku '

Magnepan, a możesz wyjaśnić skąd ta złośliwość? Nie lubisz Piano, czy jak? Bo jego wpis jest merytoryczny i coś wnosi, w przeciwieństwie do Twojego.

Napisz, co zarzucasz np. 3 kwadransom Ptaszyna, bo jak dla mnie ta audycja to był zawsze czas wyczekiwany i gośc fantastycznie opowiada o tym, co robi całe życie.

Kydryński choć pretensjonalny, to wyszukuje przynajmniej muzykę niekomercyjną, i pozwalającą poszerzać horyzonty.

Więc naprawdę nie kumam Twojej zgryźliwośći.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.