Skocz do zawartości
IGNORED

Prawidłowe strojenie Kina pioneer +qadral

siara_nh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy

stałem się wczoraj posiadaczem zestawu pioneer VSX-521-K + QUADRAL QUINTAS 5000 SET

głośniki ustawiłem i teraz chodzi o ustawienie amplitunera - jak go ustawić prawidłowo bo tu jest tyle ustawień że już głupieje

jakie fazy itp bo w instrukcji niestety ( a czytałem ją już kilka razy) nie ma opisane co na co wpływa a fachowcem nie jestem

i też takie pytanie czy przeważnie jak oglądam tv to dźwięk idzie mi głównie z centralnego głośnika czasem z kolumn to normalne? a te tylne to tylko czasem się załączą w jakimś filmie

bardzo proszę o pomoc

Najpierw wysil się ( bez obrazy ) i przeprowadź automatyczną kalibrację amplitunera , spokojnie bez pośpiechu .

Napisz co masz podłączone do amplitunera i jakimi kablami .

Dźwięk idący z kolumny centralnej ( dialogowej ) , a czasami z innych to normalne .

Zależy jeszcze jaki program masz włączony w amplitunerze .

Najpierw wysil się ( bez obrazy ) i przeprowadź automatyczną kalibrację amplitunera , spokojnie bez pośpiechu .

Napisz co masz podłączone do amplitunera i jakimi kablami .

Dźwięk idący z kolumny centralnej ( dialogowej ) , a czasami z innych to normalne .

Zależy jeszcze jaki program masz włączony w amplitunerze .

oczywiście zrobiłem kalibrację automatyczną ale jakoś mnie efekt tej kalibracji nie satysfakcjonuje

do amplitunera mam podłączone 5 głośników qadrala oraz suba Koda SW 550 kable lexton hi-end 2x2,5

( w amplitunerze ustawiłem tryb neo 6 cinema- zmieniłem pasmo na 80hz a w subie moc grania na połowe i fazę na maxa czyli 150

tu załączam zdjęcia jak mam rozmieszczone głośniki i ustawienia jakie zrobiłem (musiałem zmienić suba z YES na PLUS bo był słabo słyszalny i zgłośnić jego LEVEl w systemie tak jak jest to pokazane na zdjęciach

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zrób kalibrację, sprawdź w ustawieniach na ekranie TV czy dobrze amplituner wszystko ustawił, szczególnie korektor, wprowadź poprawki wedle własnego uznania czyli EQ Custom 1, włącz sound retriever w trybie stereo, ewentualnie Loudness i co chodzi o dzwięk to tyle, jeśli dialogi na filmach są słabo słyszalne to Dialog Enhancer z pilota (gadka leci z centralnego i przednich). Jeśli Ci to nie odpowiada to na pilocie przycisk Channel i zwiększ sobie kanał centralny wedle upodobania, aby wymusić głośniejsze tyły to samo dodaj np +5dB i sprawdź na jakimś filmie DD (DTS) jak to śmiga, powodzenia.

A czemu wszystko na -15dB? Nie sądzę żeby autokalibracja tak ustawiła, jeśli już chcesz to ręcznie zrobić a widzę że masz podobnie rozmieszczone jak ja to wyzeruj wszystkie channel level na zero daj tego suba na +5dB (satelitki z +2/3dB) czy tam nawet więcej ale nie sądzę żeby była taka potrzeba, staraj się regulować głośność samym subem ale nie do tego stopnia żeby chodził na full. Ogólnie co jest źle? Za mało basu? Podbij korektorem, włącz Loudness, poeksperymentuj najpierw. Te tylne surround to chyba nie wyglądają na Large a i jak fronty spore to może subwoofer zostawić na Yes zamiast na Plus bo przejmie dużo basu od nich... popróbuj

Subwoofer distance 0,1m - to już coś tu spaprane. Ponadto unikaj w pomieszczeniu dużych powierzchni szklanych. Widzę, że tu jest jakaś szafka ze szklanym przodem, do tego jeszcze ława ze szklanym blatem, drzwi do pokoju pewnie także ze szkłem. To wszystko ma negatywny wpływ na dźwięk...

W amplitunerze najpierw sprawdź na ustawieniach auto, co się dzieje jak dostanie sygnał DD, czy DTS... Potem baw się w Neo itp.

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

koledzy robiłem taki test suurounda za pomocą tego linku i ku mojemu zdziwieniu bardziej idą głośniki przednie niż tylne (tzn na filmiku idzie po kolei każdy głośnik i jak dochodzi do tylnych to wydaje mi się że grają bardzo cicho a przednie normalnie grają czy tak ma być czy coś z tym filmikiem może jest nie tak - jesli możecie to zobaczcie jak jest u was na tym filmiku będę wdzięczny

Poczytaj jak w instrukcji przygotować suba do automatycznej kalibracji .

W instrukcji mojego amplitunera jest napisane : pokrętło głośności na godzinę 10 , a częstotliwość odcięcia maksymalnie . W czasie kalibracji amplituner sam zdecyduje jak ustawić poziom głośności , częstotliwość odcięcia , może także odwrócić fazę jeżeli zajdzie taka potrzeba . Odwróceniem fazy na razie nie zaprzątaj sobie głowy .

Takie ustawienie suba przygotowane do kalibracji zostaje na stałe , ewentualną korektę dokonujesz w manualnych ustawieniach amplitunera .

Edytuję : chcesz żeby sub głośniej się odezwał , to dla próby ustaw kolumny na Small .

Kolega wyżej wspomniał , musisz puścić jakiś materiał DD , DTS , zrób tak , w takim formacie jest oddzielny kanał dla suba LFE ( efektowny niskiej częstotliwości )

do amplitunera mam podłączone 5 głośników qadrala oraz suba Koda SW 550 kable lexton hi-end 2x2,5

Napisz jeszcze jakie źródła dźwięku i model masz podłączone do amplitunera ( DVD , BD ? )

Jakimi kablami źródła dźwięku są połączone z amplitunerem , HDMI , cyfrowy S/PDIF ( cyfrowy optyczny lub koaxoalny ) , analogowy ( analogowy takie dwa cincze ) ?

w istrukcji niestety nie ma napisane jak przygotować suba do kalibracji -

ale zrobiłem całą kalibracje od nowa i o to efekty front l -6 central -2 front r -7 sur r -5 sur l -6 sub +5 i faktycznie dużo ładniej teraz mi to gra

wszytsko mam podłączone kablami hdmi 1,3b filmy oglądam głównie z kompa który jest podpięty hdmi

tylko tu moje pytanie koledzy jak chciałęm skonfigurować (w opcjach dźwięku -panel sterowania/dźwięk/pioneer vsx-521-k) na system 5.1 i konfiguruje to.....zmiana jest taka klikając na poszczególne głośniki w ustawieniach wydają dźwięki ale jak puszcze jakiś film to tyle w ogóle nie idą i na amplitunerze nie da się zmienić systemu kodowania albo jest mogę wybrać stereo albo PCM

jak przywróciłem w ustawieniach wszytsko domyślnie to na amplitunerze w filmach idzie dźwięk też z tylnych głośników tylko że domyślne ustawienia to są raczej stereo - i np w tym linku który wam koledzy wysłałem nie idą mi tylne głośniki w ogóle

czy są jakieś inne ustawienia w kompie? czy poprostu zostawić bez zmian te ustawienia i amplituner z tych ustawień przekształci to na system 5.1 bo już nie wiem co robić??

czy jest tak że to nie bedzie prawdziwe 5.1 (bez zmiany ustawień w systemie) tylko amplituner będzie imitował taki dźwięk za pomoca dekoderów ?

koledzy robiłem taki test suurounda za pomocą tego linku i ku mojemu zdziwieniu bardziej idą głośniki przednie niż tylne (tzn na filmiku idzie po kolei każdy głośnik i jak dochodzi do tylnych to wydaje mi się że grają bardzo cicho a przednie normalnie grają czy tak ma być czy coś z tym filmikiem może jest nie tak - jesli możecie to zobaczcie jak jest u was na tym filmiku będę wdzięczny

Na tym filmiku nie zobaczę , bo nie mam podłączonego komputera do amplitunera , ale powiem Ci , że przestrzeń dźwiękowa w kinie prawie cała skupia się z przodu . Tylne głośno zagrają gdy jest z tyłu akcji filmowej jakiś wybuch , lub np . nad głową przeleciał helikopter . Ogólnie na tyłach jest takie ciche tło .

Jeżeli gra koncert i masz np . włączony program 7 chanel stereo ( multi chanel ) , to tylne też bardzo cicho grają , przecież wiadomo scena jest z przodu i patrzymy na nią .

W amplitunerach można przeprowadzić test każdego kanału , z kolumn wydobywa się taki dźwięk testowy szuszuszuszu .

Napisz jakim kablem masz połączony komputer z amplitunerem i czy w trakcie puszczania tego filmiku wyświetla w amplitunerze się napis Dolby Digital , lub AC3

Teraz dopiero napisałeś że słuchasz filmów z kompa. Zrób autokalibrację w Pioneerze, suba po prostu włącz i podgłośń żeby amplituner przy kalibracji go słyszał, nie ważne jak głośno, mam dwa Pioneery w domu.

Musisz wiedzieć że nie słucha się satelitkami mimo że je masz pewnie zaraz koło ucha, odzywają się raczej rzadko no chyba że jakiś koncert oglądasz i publika wrzeszczy.

Ściąg sobie jakiś prosty odtwarzacz video na kompa ja używam Best Player jest w 100% wystarczający i teraz najważniejsze, koniecznie ściąg K-Lite Codec Pack mimo że część osób nie poleca ale biorąc pod

uwagę mnogość formatów audio/video nie ma wyjścia (odtwarza wszystko) razem z nim zainstaluje Ci się ffdshow audio decoder ale o tym za chwilę, przy instalacji Codec pack zaznacz że masz 5.1

Odpal potem jakiś film, na pasku koło zegara pojawi się niebieska ikonka FFa kliknij ją (film musi chodzić,zminimalizuj)i na dole zakładka strumień wyjścia przez HDMI/SPDiF zaznacz wszystkie DD , DTS, DTS HD.

Teraz odpal jakiś filmik mkv z dźwiękiem DTS i zobaczysz jak to chodzi. Tymi satelitkami nie zaprzątaj sobie tyle głowy, mają się odzywać tylko wtedy gdy coś jest w nagraniu, cały czas nie pracują, co do głośności

ja mam +2dB (satelitki ok 1,5m odemnie). Ja osobiście mam optykiem ale do HDMI też się to tyczy jednak HDMI nie przerabiałem więc nie wiem jak masz podłączone wyjście HDMI w kompie czy faktycznie puszcza ono dźwięk taki

jak opisałem wyżej, jeszcze raz zaznaczam że ja mam optykiem po SPDiF i efekty są świetne. Na w/w zakładce można w trybie SPDiF zaznaczyć też AC3 filtr i wtedy np videoklip lub zwykły film stereo dekoduje dodając

kanał subwoofera LFE widoczny dla amplitunera, coś pieknęgo. Próbuj i pisz, będziemy walczyć :-)

Co do ustawień kompa nie poradzę bo nie znam się , co do konkretnych ustawień w Pionku to Ci nie powiem , bo nie mam Pionka .

Proponuję wypożyczenie dobrego filmu na płycie DVD z DTS .

W trakcie oglądania filmu przełącz przyciskiem Audio playera ścieżki dźwiękowe i ustaw na wersję angielską DTS .

Przyciskiem " Subttitle " ustaw napisy na język polski .

Wtedy część Twoich wątpliwości co do działania tylnych kolumn zostanie rozwiana .

Co do ustawień kompa nie poradzę bo nie znam się , co do konkretnych ustawień w Pionku to Ci nie powiem , bo nie mam Pionka .

Proponuję wypożyczenie dobrego filmu na płycie DVD z DTS .

W trakcie oglądania filmu przełącz przyciskiem Audio playera ścieżki dźwiękowe i ustaw na wersję angielską DTS .

Przyciskiem " Subttitle " ustaw napisy na język polski .

Wtedy część Twoich wątpliwości co do działania tylnych kolumn zostanie rozwiana .

do tego celu polecam Piratów z Karaibów na nieznanych wodach. W tym filmie z tyłu dużo się dzieje

Teraz dopiero napisałeś że słuchasz filmów z kompa. Zrób autokalibrację w Pioneerze, suba po prostu włącz i podgłośń żeby amplituner przy kalibracji go słyszał, nie ważne jak głośno, mam dwa Pioneery w domu.

Musisz wiedzieć że nie słucha się satelitkami mimo że je masz pewnie zaraz koło ucha, odzywają się raczej rzadko no chyba że jakiś koncert oglądasz i publika wrzeszczy.

Ściąg sobie jakiś prosty odtwarzacz video na kompa ja używam Best Player jest w 100% wystarczający i teraz najważniejsze, koniecznie ściąg K-Lite Codec Pack mimo że część osób nie poleca ale biorąc pod

uwagę mnogość formatów audio/video nie ma wyjścia (odtwarza wszystko) razem z nim zainstaluje Ci się ffdshow audio decoder ale o tym za chwilę, przy instalacji Codec pack zaznacz że masz 5.1

Odpal potem jakiś film, na pasku koło zegara pojawi się niebieska ikonka FFa kliknij ją (film musi chodzić,zminimalizuj)i na dole zakładka strumień wyjścia przez HDMI/SPDiF zaznacz wszystkie DD , DTS, DTS HD.

Teraz odpal jakiś filmik mkv z dźwiękiem DTS i zobaczysz jak to chodzi. Tymi satelitkami nie zaprzątaj sobie tyle głowy, mają się odzywać tylko wtedy gdy coś jest w nagraniu, cały czas nie pracują, co do głośności

ja mam +2dB (satelitki ok 1,5m odemnie). Ja osobiście mam optykiem ale do HDMI też się to tyczy jednak HDMI nie przerabiałem więc nie wiem jak masz podłączone wyjście HDMI w kompie czy faktycznie puszcza ono dźwięk taki

jak opisałem wyżej, jeszcze raz zaznaczam że ja mam optykiem po SPDiF i efekty są świetne. Na w/w zakładce można w trybie SPDiF zaznaczyć też AC3 filtr i wtedy np videoklip lub zwykły film stereo dekoduje dodając

kanał subwoofera LFE widoczny dla amplitunera, coś pieknęgo. Próbuj i pisz, będziemy walczyć :-)

a więc tak jak pisałem wcześniej kalibracje zrobiłem,

k-line mam i best playera oczywiście też:) miałem ustawione na tryb 5.1

a co do ffa nie znalazłem takiej zakładki ani opcji jak kolega pisze....

najbardziej co mnie zastanawia to, to że nie wiem czy muszę zmieniać konfigurację w panelu sterowania/dźwięki.....bo jak nie zmieniam tam nic to tylne głośniki czasem w filmach idą...sprawdzałem nawet na poratach z karaibów jak kolega tu jeden radził....

a jeśli już ingeruje w ustawienia w panelu sterowania to amplituner przejmuje (przynajmniej tak mi się wydaje bo nic nie można zmienić)przejmuje ustawienia jakie idzie prosto z kompa i dlatego trzeba zmieniać coś może w kodekach?

a czy jesli nic nie zmieniam w panelu sterowania i w filach czasem te tylne głośniki chodzą to czy jest OK? bo zastanawia mnie ten filmik który załączyłem kilka postów wyrzej....zamiast żeby szedł np tylny prawy głośnik to idzie przedni prawy....może jakiś kolega u siebie wypróbować ten filmik może to znim jest coś nie tak

i jeszcze jedno jeśli sygnał idzie przez hdmi i nic w konfiguracji nie jest zmieniane to amplituner go sobie sam przetworzy na 5.1? bo np mam podłączoną cyfre plus i tam jak coś idzie to czasem chodzi normalnie 5.1 ALE w ustawieniach dekodera jest tylko opcja stereo zaznaczona bo nie ma opcji 5.1 a mimo to chodzi elegancko

te filmiki na youtube do testowania mnie zaniepokoiły, albo coś z nimi jest nie tak albo mam coś źle ustawione

bo zastanawia mnie ten filmik który załączyłem kilka postów wyrzej....zamiast żeby szedł np tylny prawy głośnik to idzie przedni prawy....może jakiś kolega u siebie wypróbować ten filmik może to znim jest coś nie tak

i jeszcze jedno jeśli sygnał idzie przez hdmi i nic w konfiguracji nie jest zmieniane to amplituner go sobie sam przetworzy na 5.1? bo np mam podłączoną cyfre plus i tam jak coś idzie to czasem chodzi normalnie 5.1 ALE w ustawieniach dekodera jest tylko opcja stereo zaznaczona bo nie ma opcji 5.1 a mimo to chodzi elegancko

te filmiki na youtube do testowania mnie zaniepokoiły, albo coś z nimi jest nie tak albo mam coś źle ustawione

W amplitunerze możesz mieć źle podłączone głośniki , zamienione , lewy z prawym .

Zrób test w amplitunerze , lub sprawdź z tyłu amplitunera .

Nie znam dekodera satelitarnego Cyfry + , ale w innych ustawia się wyprowadzanie Dolby Digital , AC3 , robi to mniej więcej tak : Telewizor ------ Audio ------ DD ------Tak

Jeżeli amplituner dostaje sygnał stereo , a jest włączony program dookólny to i tak uprzestrzennia na tył , ale nie jest to tak " fajnie " jak np . DTS

Edytuję : niewiele programów satelitarnych nadawanych jest w 5.1 9( DD )

W amplitunerze możesz mieć źle podłączone głośniki , zamienione , lewy z prawym .

Zrób test w amplitunerze , lub sprawdź z tyłu amplitunera .

Nie znam dekodera satelitarnego Cyfry + , ale w innych ustawia się wyprowadzanie Dolby Digital , AC3 , robi to mniej więcej tak : Telewizor ------ Audio ------ DD ------Tak

Jeżeli amplituner dostaje sygnał stereo , a jest włączony program dookólny to i tak uprzestrzennia na tył , ale nie jest to tak " fajnie " jak np . DTS

Edytuję : niewiele programów satelitarnych nadawanych jest w 5.1 9( DD )

koledzy dzwoniłem do cyfry plus tam mi powiedzieli ze musze podłączyć jeszcze kabel optyczny CYfra + amplituner i wtedy będę miał DD

tylko jak go podłącze to jak załączyć dźwięk żeby szedł z optyka a obraz z dekodera??

kolego udało mi sie znajść te ustawienia faktycznie dużo lepiej teraz chodzi :)....ale czy samo podpięcie przez hdmi wystarczy czy musze między kompem a amplitunerem podpiąć kabel optyczny???

bo jak np podpisałem między cyfrą plus a amplitunerem ( narazie zwykłym czinczem) to dźwięk jest cichszy i wydaje mi się mniej wyraźny , za to na amplitunerze pokazał mi się znaczek jakie dwa DD tylko że jeden odwrócony taki jak ma logo DOLBY DIGITAL - czy to oznacza że dopiero teraz rozpoznaje dźwięk 5.1?

no i pytanie w kompie jak już wszytsko pozmieniałem to dodatkowo mi się nie pokazuje jaki znaczek logo jak w przypadku tunera ( czy musze jeszcze coś konfigurować)???

koledzy dzwoniłem do cyfry plus tam mi powiedzieli ze musze podłączyć jeszcze kabel optyczny CYfra + amplituner i wtedy będę miał DD

tylko jak go podłącze to jak załączyć dźwięk żeby szedł z optyka a obraz z dekodera??

Domyślam się że twój tuner satelitarny nie ma HDMI .

Optykiem łączysz tuner z amplitunerem do np. input AUX , w amplitunerze musisz ustawić wybieranie odpowiedniego sygnału dla tego " AUX " ( na pewno nie analogowego ) , może na Auto .

Video łączysz komponentem bezpośrednio do telewizora input component ( sygnał Video można też przepuszczać przez amplituner )

Component to takie trzy kable :

Ukryta Zawartość

Daj linka co to za model tunera satelitarnego .

za to na amplitunerze pokazał mi się znaczek jakie dwa DD tylko że jeden odwrócony taki jak ma logo DOLBY DIGITAL - czy to oznacza że dopiero teraz rozpoznaje dźwięk 5.1?

To oznacza , że amplituner dostał sygnał Dolby digital ( DD w skrócie ).

kolego udało mi sie znajść te ustawienia faktycznie dużo lepiej teraz chodzi :)....ale czy samo podpięcie przez hdmi wystarczy czy musze między kompem a amplitunerem podpiąć kabel optyczny???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Domyślam się że twój tuner satelitarny nie ma HDMI .

Optykiem łączysz tuner z amplitunerem do np. input AUX , w amplitunerze musisz ustawić wybieranie odpowiedniego sygnału dla tego " AUX " ( na pewno nie analogowego ) , może na Auto .

Video łączysz komponentem bezpośrednio do telewizora input component ( sygnał Video można też przepuszczać przez amplituner )

Component to takie trzy kable :

Ukryta Zawartość

Daj linka co to za model tunera satelitarnego .

To oznacza , że amplituner dostał sygnał Dolby digital ( DD w skrócie ).

Ukryta Zawartość

mój tuner ma wyjście HDMI i tak jest podłączony ( ja mam ten dekoder

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

kupiłem własnie kabel optyczny i dopiero teraz tuner pokazuje że dekoduje dźwięk DD - tylko dźwięk jest troche cichszy niż ten z HDMI CZY TO NORMALNE?

z kompa idzie już piękny dźwięk po kablu HDMI (po tych zmianach co kolega "Chucky" polecił) amplituner wyświetla teraz DTS jak idzie jakiś film

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupiłem własnie kabel optyczny i dopiero teraz tuner pokazuje że dekoduje dźwięk DD - tylko dźwięk jest troche cichszy niż ten z HDMI CZY TO NORMALNE?

z kompa idzie już piękny dźwięk po kablu HDMI (po tych zmianach co kolega "Chucky" polecił) amplituner wyświetla teraz DTS jak idzie jakiś film

Nie rozumiem tego : " dopiero teraz tuner pokazuje że dekoduje dźwięk DD " .

Dekoduje zawsze amplituner , nie tuner satelitarny .

Znaczna część programów satelitarnych nadaje w DD 2.0 lub PCM , mało w DD 5.1 .

Polataj po programach Diskawery , jest tam jeden kanał ,który nadaje wciąż DD 5.1 ( patrz na wyświetlacz amplitunera ), ale fajerwerków i tak nie będzie .

Każde źródło się , trochę różni , gra " ciszej " , " głośniej " .

Możesz spróbować zwiększyć na maksa głośność w tunerze satelitarnym ( lecz nie sądzę żeby była płynna regulacja głośności dźwięku przy połączeniu cyfrowym optycznym z amplitunerem , w Ence i Polsacie nie spotkałem się z tym )

Z satelity nie będzie DTS-su , bo nie nadają , jest co najwyżej DD 5.1

Gdy przełączam w trakcie odtwarzania płyty DVD między DD , a DTS , to DTS jest trochę głośniejszy i bardziej wyrazisty .

Twoje odczucia mogą się brać z tego ,że przyrównujesz różne formaty .

• 1 rok później...

Witam koledzy

stałem się wczoraj posiadaczem zestawu pioneer VSX-521-K + QUADRAL QUINTAS 5000 SET

głośniki ustawiłem i teraz chodzi o ustawienie amplitunera - jak go ustawić prawidłowo bo tu jest tyle ustawień że już głupieje

jakie fazy itp bo w instrukcji niestety ( a czytałem ją już kilka razy) nie ma opisane co na co wpływa a fachowcem nie jestem

i też takie pytanie czy przeważnie jak oglądam tv to dźwięk idzie mi głównie z centralnego głośnika czasem z kolumn to normalne? a te tylne to tylko czasem się załączą w jakimś filmie

bardzo proszę o pomoc

posiadam pioneer vsx-521-k i wszystko jest ok oprocz ze nie wyswietla sie u mnie menu na telewizorze prosze o pomoc

, a czym masz podłączony TV z amplitunerem i które gniazdo w ampli i TV ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

, a czym masz podłączony TV z amplitunerem i które gniazdo w ampli i TV ?

Ukryta Zawartość

do amplitunera mam podlaczony dekoder hd polsatu przez hdmi w amplitunerze mam zrobione na dvd i z amplitunera idzie do telewizora kablem hdmi

Ukryta Zawartość

do amplitunera mam podlaczony dekoder hd polsatu przez hdmi w amplitunerze mam zrobione na dvd i z amplitunera idzie do telewizora kablem hdmi

czy moglby ktos mi pomoc jak mam podlaczyc zebym widzial menu ampli w telewizorze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.