Skocz do zawartości
IGNORED

Przyczyny obecnego kryzysu gospodarczego.

wojciech iwaszczukiewicz

Rekomendowane odpowiedzi

mowisz skale.morwenek ide o zaklad ze nie widziales na oczy zadnego zakladu w chinach jaki opisujesz.takie tam sa, ale ty ich NIGDY nie zobaczysz.Tak wiec morwenek pisz po angielsku a jeszce lepiej...spiewaj.bo chin to ty nie widziales.

A Ty muls widziałes i pracowałeś w tych zakładach czerwonego rezimu ChRL ma sie rozumieć i wszystko juz wiesz.

Problemem nie sa warunki w jakichś tam zakładach w chinach. To czy tam im tyłki dziegciem smarują też nas nie obchodxi. Katastrofą jest, samo przniesienie produkcji z USA i Europy do Chin. Odbierajac pracę konsumentom na własnym rynku i dając ją reżimowi, który przyciągnął kapitalistów miodem w postaci zanizonego kursu Yuana.

USA się powoli budzą, wprowadzając cła zaporowe - ostatnio na opony z Chin. Teraz spadek wartości USD do Yuana, takie warunki stopniowo poprawią ekonomikę ich gospodarki zalanej już po gwizdek produktami z ChRL. Ale otrzeźwienie przyjdzie kiedy sie ich floty spotkają w okolicach Japonii.

. .

arus katastrofa to twoje myslenie.napisz do firmy adidas zeby wziela swoje fabryki natychmiast a nie wyzalaj sie tutaj.co do fabryk chinskich to jesli wiadomosci nie wysiakna od chinczykow to nie ma mowy zeby jakis ala- morwenik widzial te fabryki.

a generalnie mysle ze oni na to jeszcze nie wpadli jak sie ratowac i ten pomysl z oponami jest dobry.masz szanse im cos podpowiedziec jeszce.

tyle ze moga ci przypomniec ze wczesniej byla korea,japonia,indie,indonezja,malezja......

aaaaa koniecznie dodaj ze chetnie zaplacisz dwa razy drozej.

Byłbyś gamoniem nieodrózniając Japonii od ChRL.

Japonia budowała swój przemysł swoimi siłami i długo pukała do drzwi handlu międzynarodowego ze swoimi towarami.

Chiny nie mają nic swojego. Cała produkcja jest robiona u nich bo zachodni kapitał do nich się sam wcisnał. Nawet Indie w taki sposób sie nie rozwineły choć są podobnie wielkie.

Twoje pojmowanie rzeczywistości gospodarczej ogranicza się niestety do spawania pociągów do torów w czasach solidarności żeby nie było eksportu do wstrętnych ruskich. Ale że za to mieliśmy import o połowę tańszej ropy to już tego nie pojmowałeś. I właśnie na takim samym etapie jesteś do dzisiaj.

dodam że chętnie zapłaciłbym dwa razy drozej, bo miałbym stałą prace podobnie jak 14milionów zdolnych do pracy obywateli i pięć razy wyższe zarobki - zadowolony ?

a ja tam chętnie bym zapłacił dwa razy drożej. Choćby dlatego że jeśli gospodarka zakwitnie, będę zarabiał więcej, bez obaw o utratę pracy, a w dodatku zakupię towar lepszej jakości. A jeśli nawet utrata pracy mi raczej nie grozi, to zaoszczędziłbym przecież na kupowaniu adidasów swoim bliskim, którzy bezrobotni by wówczas nie byli.

Pisałeś o tych golarkach. Nie zapłaciłbyś drożej ?

Ciekawostką jest, że w wielu branżach na chiński rynek takie buble trafiać nie mają prawa. Ale ichnie organa kontrolne do eksportu się nie czepiają, co zresztą zrozumiałe. Wiedzą że białasy wchłoną każde badziewie, na swój własny pohybel. Pewnie mają z tego niezłą polewkę.

Co zaś do warunków pracy w chińskich fabrykach. Nie byłem, propagandzie też nie bardzo dowierzam, ale mam wiarygodnych znajomych którzy tam mieszkali. Jeszcze do niedawna Maverick miałby 100 procent racji. Los robotników był przerażający. Za próby jakichkolwiek działań związkowych trafało się do łagru z którego wychodził wrak czlowieka. I paradoksalnie władze się nawet z tym nie kryły przed światem.

Teraz zaczyna się to zmieniać. Chyba dlatego że o ile partia nie okazuje litości społecznościom poniżej kilkudziesięciu milionów, to całego narodu już się trochę obawia. Internet mogą zakneblować, ale np. sms-y ?

Chińczycy zarabiają na razie dużo mniej od przeciętnego polskiego robotnika, ale ratuje ich niższy koszt utrzymania, oraz nawyk skromnego życia. Poza tym właściwie nie istnieje tam powszechna służba zdrowia, ani system emerytalny w naszym tego słowa rozumieniu, a to również daje złudzenie że zarabia się lepiej.

ooo, widzę że z Arku napisaliśmy jednocześnie to samo. Może to punkt wyjścia do założenia partii. Nie pamiętam ilu według prawa by jeszcze było trzeba dorejestracji.

warto też wspomnieć że rynek wewnętrzny maja gigantyczny, ze regulacje własnościowe sa nadal komunistyczne dzieki czemu władza może ucinać spekulacje jednym dekretem jeśli stanie się zbyt uciążliwa dla gospodarki. Albo równie łatwo ją rozbudzac zachęcając na przykład do kupowania mieszkań w formie lokat w których nikt nie mieszka i pobudzając w ten sposób rynek w czasie niedawenego kryzysu w Europie. Te mityczne koszty pracy w Chinach wcale nie sa motorem przenoszenia tam kapitału z Zachodu. Głównie chodzi o sztucznie zanizany kurs waluty, nie mający zwiazku z realiami rynkowymi.

mowisz skale.morwenek ide o zaklad ze nie widziales na oczy zadnego zakladu w chinach jaki opisujesz.takie tam sa, ale ty ich NIGDY nie zobaczysz.Tak wiec morwenek pisz po angielsku a jeszce lepiej...spiewaj.bo chin to ty nie widziales.

Bylem w Chinach i bylem w Hongkongu :-)

Oczywiscie zakryte dane i odkleila sie z paszportu, bowiem to nie pieczatka, a rodzaj naklejki.

A Ty, muls, jestes zwyklym debilem. Pierwszy raz odzywam sie do innego forumowicza w ten sposob. To nie sa moje standardy. Do Ciebie jednak nie da sie inaczej.

W wielkim skrócie, za obecny kryzys na świecie odpowiadają : globalna recesja ,marnotrawstwo i chciwość .Jak temu zaradzić ???Jak zmienić mentalność ludzi i czy się w ogóle da?

Piotr

morwenik ja nie kwestionuje ze jestes debilem i ze byles w chinach.ja tylko kwestionuje ze widziales TE fabryki.Bedac w chinach,honkongu i japonii poznalem te kraje nie z okna autobusu, ale blizej jesli nie blisko.Tak wiec mozesz pisac sobie rozne kawalki .....na berdyczow.A generaralnie panowie to serce mi rosnie jak czytam takie deklaracje jak to doplacicie do miejsc pracy.No cóz .Dawno wyrosłem z okresu niewinnosci dzieciecej i moge sie tylko posmiac.Moze na poczatek doplacicie do miejsc pracy w Polsce.Serce mi rosnie.Alboi zgodzicie sie na obnizke pensji zeby mozna bylo za to zatrudnic INNYCH polakow.Jak ja lubie idiotow.

a tak na marginesie pensja chinczykow znanych mi w przeciagu roku wzrosla mniej wiecej dziesiec razy.

japonia rowniez przezywala okres tandety i kopiowania i wykorzystywania pracownikow.Akurat bylem w tym okresie co i bylo bardzo dawno, ale bylo i gowniarzom......umklo.zapewniam ze dzisiaj tez nikt nie chcialby tam pracowac bedac europejczykiem.

Istnieje tam powszechna sluzba zdrowia tzn w chinach i nawet ludzie ze wsi moga miec skomplikowane badania i operacje.szpitale sa platne za symboliczna zlotowke ale istnieje siec prywatna za duzo wieksze pieniadze i lepsza obsluge.Rozbudowana jest medycyna ludowa.Dzieci zapewniaja opieke swoim rodzicom i odbywa sie to wedle prawa.Chiny sa wielkie i takie rzeczy bardzo czesto nie docieraja do plemion zyjacych na pograniczach ale oni maja swoje prawa a panstwo sie do tego nie miesza.W chinach mozna kupic rzeczy na najwyzszym pieniadze za duze pieniadze i barachlo za byle co.Kazdy kupuje na co go stac.Po okresie glodu kazda poprawa jest szanowana.a tak na marginesie wasze uszczesliwianie chinczykow byc moze przekona oswieconych chinczykow, mieszkancow miast.Tam gdzie pracuja ludzie ze wsi zabiją was jak sie dowiedza ze zbaraliscie im miejsca pracy nawet jak dzien pracy trwa 14godzin a wynagrodzenie glodowe.Tak wiec panowie smieszni europejczycy nie przykladajcie swojej smiesznej miarki do powaznych rzeczy.....

Tam gdzie pracuja ludzie ze wsi zabiją was jak sie dowiedza ze zbaraliscie im miejsca pracy nawet jak dzien pracy trwa 14godzin a wynagrodzenie glodowe.

a teraz proszę o tłumaczenie na polski. Co autor miał na myśli?

Do tej pory traktowalem to co mowi David Icke z pewnym przymruzeniem oka, ale po zobaczeniu tego filmu zaliczylem po prostu opad szczeki.

Telewizja Polska TVP1. SZOK! Ja pier...le!!!

W wielkim skrócie, za obecny kryzys na świecie odpowiadają : globalna recesja ,marnotrawstwo i chciwość .Jak temu zaradzić ???Jak zmienić mentalność ludzi i czy się w ogóle da?

a nie przypadkiem skok Kapitału na rynki finansowe i kolejny na finansowe aktywa państw

należy mieć oczy szeroko otwarte nie szeroko zamknięte

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

morwenik ja nie kwestionuje ze jestes debilem i ze byles w chinach.ja tylko kwestionuje ze widziales TE fabryki.Bedac w chinach,honkongu i japonii poznalem te kraje nie z okna autobusu, ale blizej jesli nie blisko.Tak wiec mozesz pisac sobie rozne kawalki .....na berdyczow.A generaralnie panowie to serce mi rosnie jak czytam takie deklaracje jak to doplacicie do miejsc pracy.No cóz .Dawno wyrosłem z okresu niewinnosci dzieciecej i moge sie tylko posmiac.Moze na poczatek doplacicie do miejsc pracy w Polsce.Serce mi rosnie.Alboi zgodzicie sie na obnizke pensji zeby mozna bylo za to zatrudnic INNYCH polakow.Jak ja lubie idiotow.

Ty, muls, te kraje to poznales co najwyzej z pocztowek lub albumow, ktore mozesz sobie za darmo poprzegladac w Empiku.

Shenzhen. Mowi Ci to cos? Widze, ze dla Ciebie taka wyprawa to wielkie halo! :-) Moja kolezanka w wieku 26 lat miala juz 2-letnie doswiadczenie w Chinach pracujac jako zakupowiec. Inzynierowie jezdzili dosc czesto do fabryk na warsztaty Kaizen. Zreszta szkoda czasu na pisanie do Ciebie...

masz racje morwenik.Pocztowka moze byc .Nazw miast ci nie podam bo nawet nie ma ich na mapie ,tak jak i nigdy nie bylo tam bialych.26 letnia zaopatrzeniowiec ...Nono to dziewczyna sie napatrzyla.Gdybys troche znal chiny zzza pocztowki ,to sam bys sie usmiał.A tak muszem sam.W japonii takze chetnie pokazuja wszystkim, kto sie nawinie.No moze w indiach, bo ci sie nie łamia.Ale tak widze ze widziałes oczami 26 letniej zaopatrzeniowiec...gratuluje.opisy gazet europejskich.Ale generalnie rozumiem ...

morwenik znani mi chinczycy ktorzy mi ufali, nie mieli odwagi patrzec na znaleziony przeze mnie w internecie plac i masakre w pekinie.bo bylo ich trzech.Chcesz mi powiedziec ze chinczycy opowiedzieli ci ile zarabiaja i ile pracuja.Ci z samych dolów.po angielsku????Czy dozor ......

Chinczycy pracujacy w fabryce ze mna nie rozmwiali oczywiscie. To byly proste kobiety, a wlasciwie dziewczynki, pozbierane gdzies z wiosek. Co innego Chinczycy pracujacy na stanowiskach kierowniczych lub wyzszych specjalistow. Oni zwykle jednak zdobywali edukacje w Europie i ich zarobki sa konkurencyjne wobec stawek swiatowych. Nie wiem dokladnie, ile zarabiaja robotnicy, nikt mi tego nie powiedzial. Ponoc stawke minimalna, z czego znacnza czesc musialy przeznaczac na pozywienie i "hotel", o ile tak mozna nazwac to miejsce :-/ Dziewczynki, ktore wytrzymaly tam 2-3 lata moglby wrocic do siebie na wioske i jakos rozpoczac zycie, zalozyc rodzine. Czyli ta katorznicza praca jednak faktycznie jakos przyczyniala sie do poprawy ich bytu. 30% nowych pracownikow nie wytrzymywalo jednak nawet 2 miesiecy... Problemem jest to, ze niektore z nich nie mialy pieniedzy na bilet powrotny do swojej wioski. Stawaly sie wiec de facto niewolnicami...

Ci Chinczycy w Chinach byli bardzo przestraszeni. Jakby pozbawieni godnosci. Bali sie spogladac w oczy. Wygladali jak male sploszone zwierzatka. Strasznie mnie ten widok przygnebil. Jedyna wina tych ludzi jest to, ze urodzili sie w takim miejscu na ziemi.

Ja wiekszosc czasu spedzilem w Hongkongu. Tamtejsi Chinczycy sa inni - maja wprawdzie ten rodzaj pewnej wschodniej delikatnosci czy niesmialosci w porownaniu do ludzi swiata zachodniego, ale nie byli przestraszeni. Mili, sympatyczni, grzeczni. Ot, normalne zamozne spoleczenstwo o jakims tam swoim odcieniu kulturowym.

Muls ty nie dosyć że bredzisz bez pojęcia i nie rozumiesz wpisów na które odpowaidasz to jeszcze do tego konfabulujesz :)

Nawet oczy mu sie skośne zrobiły,tylko patrzeć jak zacznie krzaczków w pisowni......używać.

• Moderatorzy

tutaj link do artykułu G Kołodko, dotyczący sensu i kosztów utrzymania wysokich rezerw przez państwo:

www.biznes.onet.pl/rezerwy-na-ciezkie-czasy,18506,4974047,1,prasa-detal

lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ostatnio pojawia się presja by każdy kraj "dobrowolnie" wspomógł czy żyrował dla bank europejskiego celem ratowania tonąych okrętów niektórych krajów europejskich.

może połączyć pomysł grzesia redukcji rezerw , jednoczesnego kosztu utrzymywania wysokiego zadłużenia polski i spadku deficytu krajowego - z deklaracją że zamiast "dobrowolnie żyrować" sugerujemy by uwolniony przez polskę kapitał bank europejski przeznaczył na ratowanie dowolnych gospodarek(niech wyciąga kasę od tych którym my spłaciliśmy swoje długi)

zyskujemy: spadek zadłużenia, spadek obsługi kosztu tegoż, spadek długu publicznego,wzrost w różnych ratingach, wizerunek pioniera niosącego pomoc innym krajom UE(to już cynizm i hipokryzja), dodatkowo zacząbym trąbić(za Kołodko) by wprowadzić podatek obrotowy w sektorze bankowym - zyskamy zmniejszenie spekulacjami na mn polskiej walucie oraz innymi papierami dłużnymi

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Warto przeczytac tekst z powyzszego linku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto przeczytac tekst z powyzszego linku.

Rzeczywiscie warto przeczytac mimo, ze text wymaga istotnych uzupelnien.

Nie zgadzam sie tez z niektorymi zalozeniami. Np jak najbardziej oplaca sie podbijac i nikt z tego nie zrezygnowal i nie zrezygnuje. To nie mialoby sensu. Podbijanie ma rozne formy i niesie rozne korzysci. Podboj militarny czy sponsowrowany zamach stanu aby umozliwic kolonizacje tez sie nie skonczyly. Niektore kraje Azji wejda na ta droge gdy uzyskaja doststeczna przewage. Ostatecznie najwazniejsza dla wszystkich jest kolonizacja nowych terenow i ich zagospodarowanie a jaka droga to sie stanie nie ma wielkiego znaczenia.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.