Skocz do zawartości
IGNORED

HK 990 vs. Cambridge Audio Azur 740A-840A V2 ?

chicken84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym sie dowiedzieć co wy wybralibyście do napędzenia kolumn Klipsch RF-82II. Mam 3 opcje:

HK 990

Cambridge Azur 740A

Cambridge Azur 840A V2

Za HK przemawia głównie mnogość wejść/wyjść, ale cambridge cieszy oko dużo bardziej :) tylko czy nie zabraknie mu mocy ?? Może ktoś ma podobne zestawienia i mógłby sie podzielić odczuciami??

Dodam jeszcze że pokój w jakim ma to zagrać to prostokąt 5x4m czyli 20m. Zródłem było by narazie PS3 póżniej jakis CD z HK lub CA(w zależności co wybiorę).

Pozdrawiam

Witaj,

z podanych przez Cienie modeli to zdecydowanie HK 990, jednak koniecznie zwróciłbym Twoją uwagę na wzmacniacz NAD C375BEE oraz Arcam FMJ A38.

Zdecydowanie proponuję jednak odsłuchy które pozwolą Ci na wybór optymalnej konfiguracji

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

ja ze swojej strony poleciłbym posłuchać Rotela RA 1520, bardzo uniwersalny wzmak, dodam, że słuchałem CA 740 i nie zrobił na mnie pozytywnego wrażenia szczególnie jeśli chodzi o średnicę i dół, HK natomiast nie słuchałem.

To jest całe te forum ,masz określone typy,ale nie każdy proponuje coś innego,nie umiecie czytać,czy odpowiedzieć na proste pytanie.Z tych typów zdecydowanie HK.

Wybór jest prosty - Cambridge Audio AZUR 840a v2! Nie porównujcie go do niższych braci, bo to nie ta klasa. Ten wzmacniacz rozbebeszy sugerowany model Klipsch'a już po ustawieniu potencjometru na godz. 8;30-9.00 albo jeszcze niżej. Model 840a V2 to już elektrownia, która potrafi wybuchać swym piekielnie mocnym brzmieniem jak reaktor nr 4 w Czarnobylu.

Słuchałem denona pma 1500 z klipsch rf-82 czyli pierwszą wersją i zdecydowanie góra była za ostra, a o średnicy nie wspomne. Z CA może byc zdecydowanie gorzej jesli chodzi o góre ze względu na szczegółowosć tego wzmacniacza. Do klipschów coś ciemno grającego zresztą sam zdecydujesz na odsłuchu co Tobie bardziej lezy.

• 1 miesiąc później...

tak dzwięk to pogrom naprawdę :) wszelkie gitarowe granie brzmi pięknie :) ale co do dołu to raczej nie jest specjalnie wyeksponowany mam wrażenie ze HK bardzo dobrze go kontroluje napewno nie bierze przewagi nad średnicą i wysokimi(takie pierwsze wrażenia głośniki graja dopiero około 50h więc do wygrzania jeszcze daleko) Dodam jeszcze że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie wymiana okablowania z ''KIMBER KABLE 8PR'' na ''IN-AKUSTIK LS-1002'' głośniki jakby dostały dodatkowego kopa :) co odbiło się trochę na szczegółowości brzmienia więc szukam dalej pewnie będzie coś w BI-WIRE...

Gość Gość

(Konto usunięte)

tak dzwięk to pogrom naprawdę :) wszelkie gitarowe granie brzmi pięknie :) ale co do dołu to raczej nie jest specjalnie wyeksponowany mam wrażenie ze HK bardzo dobrze go kontroluje napewno nie bierze przewagi nad średnicą i wysokimi(takie pierwsze wrażenia głośniki graja dopiero około 50h więc do wygrzania jeszcze daleko) Dodam jeszcze że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie wymiana okablowania z ''KIMBER KABLE 8PR'' na ''IN-AKUSTIK LS-1002'' głośniki jakby dostały dodatkowego kopa :) co odbiło się trochę na szczegółowości brzmienia więc szukam dalej pewnie będzie coś w BI-WIRE...

Pełna zgoda.

Ogólnie panująca opinia co do wzmaków HK w przypadku HK990 jest całkiem nie trafiona. U mnie HK990 zasila Infinity Kappa 8.2i. Moim zdaniem bas jest pod dużą kontrolą, na pewno nie wyrywa się do przodu i nie przykrywa reszty pasma. Przestrzeń super. Kolumny znikają. Polecam ten nie doceniany wzmak. Do tego rewelacyjny pilot i dwa DAC-i na pokładzie.

Jakie masz źródło dźwięku? Ja po zmianie HD980 na Onkyo Integra 7911 od razu HD sprzedałem. Poprawiła się i przestrzeń i góra. Bas się jeszcze bardziej utwardził.

Dzisiaj dojdzie mi Pioneer Elite M-91. Porównam z HK990. Może z niego podłacze dół w Kappach a górę z HK. Zobaczymy po próbach.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Póki co żródło to PS3 i tak zostanie jeszcze przez 2-3 miesiące potem planuje zakup hd990 i wypróbować połączenie HRS LINK. A o HD990 nie próbowałeś?

No właśnie nie. Miałem HD980 a teraz Onkyo Integra 7911. Dzisiaj podłączyłem Pioneera Elite M-91. Muszę przyznać że niestety jest lepszy niż HK990. Na razie HK wykorzystałem jako przedwzmacniacz i pod jego pre-out podłączyłem M-91. Jutro pokombinuję z bi-ampingiem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.