Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio 52Se pytan kilka

luckyguliver

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pokuse zeby kupic uzywane Dynaudio 52Se. Niestety nie bede mial okazji ich odsluchac przed zakupem. Stad kilka pytan. Czy 2000pln to nie za duzo? Czy 10m2 to nie za malo? Slucham glownie rocka i roznego rodzaju elektroniki. Zrodlo Sneaky Ds i amp Densen dm 10.

Z gory wielkie dzieki za pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/88787-dynaudio-52se-pytan-kilka/

Wielkie dzieki. Sprzedawca mowi ze 52 se pozamiataja 110. Prawda to? :) Decyduje sie na te kolumny bo PMC TB2plus ktorych w tej chwili uzywam sa jakby bez zycia, czegos mi tam prakuje. Moge je podziwiac ale nie moge pokochac :)

Czy pozamiataja Focus 110? Trudno powiedziec, nie bylbym wcale tego taki pewien; nie porownywalem "leb w leb". 52 SE pewnie dadza "wiekszy" dzwiek niz F110. Odpowiednikiem 52 SE jest raczej Focus 140, ktory bylby zreszta absoultnie za duzy do Twojego pomieszczenia. Jakby jednak nie patrzec i jedne i drugie (52 SE i F110) to absolutnie wybitne kolumienki. Wymagaja mocnego wzmaka, raczej zwartego na basie. Mysle, ze nie bedziesz zalowal zakupu :-)

Kolumny naprawdę niezłe, cena również ale 10m2 to zdecydowanie za mało - uduszą się w tym metrażu. 42-ki by się tam ukisiły a co dopiero 52SE (52SE to kolumny do minimum 15m2 a w około 20m2 dopiero rozwiną skrzydła).

Niedawno gadałem z gościem, który sprzedał 52SE po przeprowadzce z 20m2 do 13m2 pokoju - dusiły się tam zdecydowanie wg niego.

Ja mam Dynaudio DM 2/7 w 14m2, które są mniej wymagające od 52SE, ale prawdopodobnie pójdą dalej, bo wiem, że w większym metrażu by się lepiej czuły i więcej pokazały.

To, że sprzedawca pisze o pozamiataniu przez nie Focusów 110 wcale mnie nie dziwi - w końcu chce je sprzedać ;)

Jeśli miał na myśli ilość basu, to na pewno.

Pogadaj z nim, może się zgodzi na odsłuch.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Niedawno gadałem z gościem, który sprzedał 52SE po przeprowadzce z 20m2 do 13m2 pokoju - dusiły się tam zdecydowanie wg niego.

Ja mam Dynaudio DM 2/7 w 14m2, które są mniej wymagające od 52SE, ale prawdopodobnie pójdą dalej, bo wiem, że w większym metrażu by się lepiej czuły i więcej pokazały.

To, że sprzedawca pisze o pozamiataniu przez nie Focusów 110 wcale mnie nie dziwi - w końcu chce je sprzedać ;)

Jeśli miał na myśli ilość basu, to na pewno.

Pogadaj z nim, może się zgodzi na odsłuch.

0

Niestety nie ma opcji odsluchu poniewaz sprzedawca mieszka na drugim koncu kraju. Czy 1.1 contour bylyby lepsze? W sumie sa za podobne pieniadze. Jesli chodzi o serie DM np DM 2/6 to chyba nie sa tak "oklskiwane" przez forumowiczow jak 52SE.

Nasunelo mi sie tez pytanie...Jak nie Dyna to co innego uwzgledniajac informacje ktore podalem w pierwszym poscie..

Wielkie dzieki wszystkim za rady i opinie :)

Niestety nie ma opcji odsluchu poniewaz sprzedawca mieszka na drugim koncu kraju. Czy 1.1 contour bylyby lepsze? W sumie sa za podobne pieniadze. Jesli chodzi o serie DM np DM 2/6 to chyba nie sa tak "oklskiwane" przez forumowiczow jak 52SE.

Nasunelo mi sie tez pytanie...Jak nie Dyna to co innego uwzgledniajac informacje ktore podalem w pierwszym poscie..

Wielkie dzieki wszystkim za rady i opinie :)

Sprzedałem niedawno Contoury 1.1 forumowiczowi i gra nimi w 12m2 - miał X16, które poprostu dusiły się w takim metrażu (to juz powinno Ci dać do myślenia). IMO 10-12m2 to mało na 1.1 ale zagraja tam szybciej niż sporo większe 52SE - umnie te Contoury grały w 22m2 i dawały radę. Kolega dobrze radzi - do Twojego metrażu spróbuj DM 2/6, ewentualnie Audence 42. Seria DM jest naprawdę niezła, więc lepiej sam posłuchaj i nie sugeruj się tak bardzo opiniami i prasą - sam gram teraz na DM 2/8 bo poprostu mocno mnie zaskoczyły (dlatego sprzedałem tak wszędzie chwalone Contoury 1.1).

Dokładnie, w 10m2 spróbuj DM 2/6.

Są w wielu salonach i można sprawdzić samemu, a nierzadko wypożyczyć do siebie, co byłoby dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem.

To na pewno będzie rozsądniejsze wyjście niż kupowanie w ciemno 52SE do 10m2.

Jak Ci 2/6 nie podejdą, sam się o tym przekonasz nie ponosząc kosztów.

Zresztą zadzwoń sobie do kilku salonów sprzedających monitory różnych producentów, lub napisz maila z opisem problemu, pomieszczenia i budżetu, a zyskasz informacje z drugiej strony.

To nie boli, a pomoże.

I nie kieruj się jedynie oklaskiwaniem, bo większość tych oklaskiwanych niestety jednak nie do Twoich 10m2.

Znam ten problem, bo do 14m2 nie jest wiele łatwiej.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Kiedyś mieliśmy na forum zwyczaj pisania i zadawania pytań, wyrażania opinii itd. o danych modelach w specjalnie do tego założonych, klubowych zakładkach. Niestety, coraz częściej forumowi nowobogaccy mają za nic bogactwo merytoryczne forum i z uporem maniaka zadają pytania jak powyżej. Jest to dowód zarówno upadku forumowych niepisanych reguł, jak też przechodzenie do odpowiedzi ścieżkami na skróty...

Kiedyś mieliśmy na forum zwyczaj pisania i zadawania pytań, wyrażania opinii itd. o danych modelach w specjalnie do tego założonych, klubowych zakładkach. Niestety, coraz częściej forumowi nowobogaccy mają za nic bogactwo merytoryczne forum i z uporem maniaka zadają pytania jak powyżej. Jest to dowód zarówno upadku forumowych niepisanych reguł, jak też przechodzenie do odpowiedzi ścieżkami na skróty...

Czy ta uwaga to pod moim adresem?

Myślę,ze Densen DM 1o i te Fokusy i do tego w 10m2 to niezbyt rozsądne zestawienie jest.Tutaj potrzebny by był wzmak z lepszą kontrolą basu i w tym zakresie bardziej oszczędny.

Broy, nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią. Klub jest dla posiadaczy danych kolumn, jeżeli kolega jeszcze się nie zdecydował, to po co ma szukać klubu. Jest zakładka stereo, wg mnie jak najbardziej wskazana do zadania pytania o element systemu stereo. Równie częste są pytania typu co lepsze: kolumny A, B, czy może jednak C. I jeszcze rozważam D...

To co ma taki pytający zrobić - dublować pytanie w 4 wątkach klubowych? Zgodnie z Twoją logika to w zasadzie wystarczyłaby zakładka kluby do funkcjonowania forum, bo większość firm jest tam już wymieniona, a przecież zawsze przy okazji zadania pytania można założyć nowy klub, jeżeli jeszcze przypadkiem go nie ma...

Wystarczy zadać sobie Staszku nieco trudu w wykonaniu nowego Kolegi i przejrzeć zawartość, nawet z grubsza, rzeczonego klubu. Zakładanie kolejnego wątku - mutanta - jest bezsensowne. 52SE były tam wałkowane w te i nazad. Faktycznie, audiofil 'nowobogacki' kupuje nieco inne urządzenia i tutaj się zagalopowałem, używając określenia niewłaściwie. Należało użyć eufemizmu 'nowo zajestrowani userzy'. Reszta jest niestety aktualna.

Raz jeszcze wielkie dzieki wszystkim za pomoc z wyjatkiem dwoch panow : genesis i broy ktorych wpisy byly zupelnie bezuzyteczne i malo taktowne.

Broy poradzilbym ci nastepnym razem wyslac wiadomosc prywatna bo po takim wpisie jak twoj mozna sie bedzie spodziewac tylko jendej reakcji a szkoda czasu na gre w ping ponga i zasmiecania forum. I skad ten termin "audiofil nowobogacki"? Znasz mnie? Sptkalismy sie kiedys? Mamy wspolnych zanjomych? Sluchalismy wspolnie muzyki? Jedyne co przebrzmiewa w twojej "radzie" to nadete ego. Ja jestem lepszy i ja wiem wiecej. Smutne.

Co do niepisanych zasad to moze czas zeby je spisac azeby nowi skorzystali z tego forum w najpelniejszy sposob i przy okazji unikneli podobnych dyskusji.

ok, szkoda czasu na przekomarzania, muzyka czeka!

Tak czy siak, w zgodnej opinii tych którzy słuchali rzeczonych kolumn, nie nadają się one do 10mkw, więc jakieś wnioski można wysnuć. I faktycznie można jeszcze przeszperać forum w poszukiwaniu archiwalnych wpisów.

pzdr

Gdyby nie chodzilo o kwestie finansowa, to do Twojego pomieszczenia jak znalazl bylyby Focusy 110. Zreszta wedlug wielu fanow Dynaudio seria Focus zdecydowanie przewyzsza stare Audience (jasniejsze, bardziej neutralne granie). Ja swojego czasu bylem posiadaczem Focusow 140, ktore kupilem w ciemno i niestety nie zmiescily sie one w pomieszczeniu 18m2 (overkill basu pomimo wsadzonych gabek).

Wyglada na to, ze temat zostal wyczerpany. Mam jednak pokuse stworzenia nastepnego " 10m2 i co dalej...? " Zanim jednak to zrobie przejrze archiwum audiostereo bo z pewnoscia nie jetsem pierwszym, ktory napotkal podobne ograniczenia.

Jesli chodzi o Dynaudio to poczekam na tansza oferte zeby przekonac sie na wlasne uszy czy sie dusza czy nie :) Niw tak dawno temu widzialem SE z malym drasnieciem po 1500pln. Kupujac za male pieniadze nic nie trace bo bede mogl szybko je odsprzedac za te same pieniadze.

Raz jeszcze dziekuje wszystkim

Chciałbym w ramach przeprosin również zarekomendować szczerze dynki 52se i nie rekomendowałbym w tym metrażu żadnych fokusów, ale sprawdź przedtem rls. Życzę udanych zakupów i miłego słuchania.

Miałem te kolumny przez dwa lato w 14-nastu metrach i dusiły się potwornie.

No i co z tego że są to bardzo udane konstrukcje,no i co z tego, że cena okazyjna,wszyscy wiemy że "bebechy" mają z wyższej linii Contour , które swego czasu kosztowały bodajże 8 000 zł.To nie jest żaden argument.

Po prostu ,to nie są kolumny stworzone do "klitek",koniec i kropka.

52SE już za 2kzł to rzadkość a co dopiero za 1,5kzł - tyle zwykle kosztują normalne 52-ki i to wcale nie "igiełki". W kazdym razie uwierz, że żadne dynaudio nie "rozwiną skrzydeł" i nie pokarzą potencjału w 10m2 - ewentualnie może jakoś tam zagrają najmniejsze modele, czyli DM 2/6, X12 i 42-ki. Jezeli fundusz Cie mocno nie ogranicza to tak jak koledzy proponują spróbuj RLS Calisto - używek praktycznie nie ma albo pojawiaja się bardzo rzadko a nowe to około 3kzł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.