Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepiej zrealizowane koncerty jazzowe

Chicago

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka tytułów na dobry początek z niebagatelną muzyką i bardzo dobrą realizacją:

Jack DeJohnette/Pat Metheny/Herbie Hancock/ Dave Holland - "Parallel Realities Live..." - 96khz/24Bit Remastering

To wydanie, zarówno CD jak i DVD to majstersztyk realizacyjny ze znakomitą muzyką.

Ella Fitzgerald & Joe Pass - "Hamburg Duets 1976" - Wydanie Gambit Records z 2008 roku. Znakomity koncert, który

odbył się 19 maja 1976 w Hamburgu. Wyśmienita realizacja i pięćdziesiąt minut muzyki w wykonaniu królowej wokalu

i wirtuoza gitary.

Kurt Rosenwinkel Group - "The Remedy - Live At The Village Vanguard" - Kurt Rosenwinkel, Mark Turner, Joe Martin,

Aaron Goldberg i Eric Harland. Komentarz zbędny, po prostu trzeba tego posłuchać.

Dee Dee Bridgewater - "Live at Yoshi's" - koncert z klubu Yoshi's - Oakland, Kalafiornia, 23,24,25 kwiecień 1998

Świetna atmosfera, świetna muzyka i następna super realizacja.

Brad Mehldau - "Live in Marciac" - to już wszyscy znają !!! Muzyka, dzwięk, obraz i cała reszta na absolutnym

topie.

Patricia Barber - "Companion" - byłem na koncercie w Green Mill z którego pochodzi nagranie, a także na innym z tej

samaj promocji płyty, w Park West - miejscu o wiele większym o genialnej wręcz akustyce. Polecam wydanie FIM XRCD.

Grażyna Auguścik Group - "Live Sounds Live" - ten koncert również odbył się w chicagowskim Green Mill i zarówno

przedstawienie live jak i sama rejestracja gigu na płycie to niesamowite wrażenia i najwyższy poziom artystyczny

połączony ze znakomitą realizacją. Grażyna Auguścik, John McLean, Jarek Bester, Matt Ulery, John Deitemyer, Zach Brock.

Green Mill, Chicago, 12 sierpień 2006. Inżynier nagrania - Christopher Grabowski.

51cGJzrDuPL._SL500_AA300_.jpg41YPRBKHJ5L._SL500_AA300_.jpg

51s-w2apHtL._SL500_AA300_.jpg41Rq7k68lNL._SL500_AA300_.jpg41NBED9D2BL._SL500_AA300_.jpg41h0AqJVtnL._SL500_AA280_.jpg51ojAH11tQL._SL500_AA300_.jpg51WIuW-wzcL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

Gość glubisz

(Konto usunięte)

Charlie Haden - Montreal Tapes. Mój ulubiony i chyba najlepiej zrezalizowany to wolumin 1.

Lee Konitz - Live at The Village Vanguard. Świetna jazda z słodkim zakończeniem w postaci kawałka Thing.

Dorzucam kilka typów:

Geri Allen, Charlie Haden, Paul Motian - "Live at The Village Vanguard" - koncert z 21 i 22 grudnia 1990 roku

nagrany i zmiksowany przez jednego z najlepszych inżynierów dzwięku, miksu, masteringu - Jima Andersona. Wydanie

japońskie - DIW-847.

Gonzalo Rubalcaba - "Discovery" - Live at Montreux - Jazzowy festiwal i 15 lipiec 1990. Tutaj, tak samo jak wyżej,

w sekcji Paul Motian i Charlie Haden. Znakomity koncert pod każdym względem wydany przez Blue Note. Mix - Jim Anderson

Nagranie - David Richards. Mastering - Yoshio Okazaki. Ogień i dym !!!

Arturo Sandoval - "Live at The Blue Note" - nagranie z 10 i 11 czerwca 2004 roku. CD plus DVD i kawał świetnej muzyki zrealizowanej po mistrzowsku. Wydawnictwo Half Note. Dzwięk najwyższych lotów, obraz już nie tak dobry.

Sonny Rollins - "Road Shows, Vol.2" - Selekcja koncertów z Sapporo, Tokio i Nowego Jorku. Najnowsze wydanie z 2011

z udziałem Ornette Coleman'a, Roy'a Hargrove'a, Jim'a Hall'a, Russell'a Malone, Christian'a McBride'a, Bob'a Cranshaw,

Roy'a Haynes'a, Kobie Watkins'a i Sammy Figueroa.

Barabasz Jazz Quartet - "Live in Chicago" - byłem na tym gigu, który odbył się w Cafe Lura 15 września 2005 roku.

Maciej Barabasz i czołówka chicagowskich muzyków - Pharez Whitted na trąbce, Charles Heath na perkusji i Yoseb Kim

na kontrabasie. Spontaniczne nagranie, którego dokonał nasz przyjaciel Maciek Mensfeld - bardzo dobry lutnik i znawca

tematu. Obecnie mieszka w Polsce i jak najbardziej dalej zajmuje sie produkcją instrumentów. Posiadam surowy materiał

z tego gigu i nawet w konfrontacji z płytą po masteringu brzmi naprawdę bardzo dobrze. Samego masteru dokonał miejscowy

inżynier - Alex Hall. Pamiętne trzy sety, znakomita atmosera w dymie papierosowym :) i bardzo fajny gig. Charles Heath

i Pharez Whitted to obecnie czołówka chicagowskiej sceny jazzowej.

51xdYf7djBL._SL500_AA300_.jpg51C0DP6B25L._SL500_AA300_.jpg41WGsKcDyEL._SL500_AA300_.jpg51UAbsS4XJL._SL500_AA300_.jpgrec272.jpg

Parker's Mood

Tak na szybko,poza wspomnianymi,moje propozycje:

Charles Lloyd "Sangam" CD

Ralph Towner "Solo Concert" LP

Chet Baker "Daybreak" LP

Charlie Haden "Night and the City" CD

Joe Pass&Pedersen "Northeasea Night" CD

Ron Carter&JIm Hall "Live At Village West" CD

Jest jeszcze kilka może nie koniecznie jazzowe,ale realizacja i muzyka świetna,no i stoją u mnie na półce obok stricte jazzowych:

Renaud Garcia-Fons "Arcoluz" CD+DVD

Hadouk Trio "Live a FIP" CD

trzeba by jeszcze dodać Eve Cassidy "Live At Blues Alley",oraz kto wie,czy nie najlepiej zrealizowany koncert:

Harry Belafonte "At Cornegie Hall". CD+LP

Dziękuję :).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

MarekN napisał: Jack DeJohnette/Pat Metheny/Herbie Hancock/ Dave Holland - "Parallel Realities Live..." - 96khz/24Bit Remastering. To wydanie, zarówno CD jak i DVD to majstersztyk realizacyjny ze znakomitą muzyką.

Posiadam to dvd i potwierdzam, bardzo wypieszczona realizacja, nie widziałem jazzowej bardziej... na dalekim drugim miejscu może koncert rocznicowy Blue Note (dvd).

Byłem na koncercie grupy DeJohnette'a (to Jack był kapitanem tego wunderteamu) w 1991 w Londynie. Mogę więc porównać zapis realizacyjny z wydarzeniem realnym. Oba robią ogromne wrażenie.

'' Barabasz Jazz Quartet - "Live in Chicago" - byłem na tym gigu, który odbył się w Cafe Lura 15 września 2005 roku.

Maciej Barabasz i czołówka chicagowskich muzyków - Pharez Whitted na trąbce, Charles Heath na perkusji i Yoseb Kim

na kontrabasie''

Panie Marku ,

z całym szacunkiem ale z tą czołówką to Pan chyba trochę przesadził.

Pozdrawiam Krzysztof Mozdzen

Panie Marku ,

z całym szacunkiem ale z tą czołówką to Pan chyba trochę przesadził.

Pozdrawiam Krzysztof Mozdzen

Również z całym szacunkiem Panie Krzysztofie, ale Pharez Whitted ? To rozpoznawalne nazwisko i jak najbardziej znane

na chicagowskiej scenie jazzowej. Co do Heath'a, to możemy dyskutować, chociaż to świetny i bardzo sprawny drummer.

Pozdr, M.

Parker's Mood

Nieustająco Szanowny Panie Marki ,

rozpoznawalne nazwisko to czołówka ? No może ...

Z szacunkiem Krzysztof Mozdzen

Dobrze! Nie jest w czołówce. Jest w peletonie. Masz rację Krzysztofie...dzięki za sugestie! Jeszcze raz dzięki!

Parker's Mood

Chet Baker "Daybreak" LP

Tak! To jest wyjątkowy koncert, zarówno w kwestii realizacyjnej jak i muzycznej. Dla uzupełnienia pozwolę sobie dodać, że "Daybreak" widniejący również pod nazwą "Live In Montmartre" Vol.1, jest jednym z trzech setów tego naprawdę super -

znakomitego nagrania. Całość koncertu zamyka się w trzech płytach:

Chet Baker Trio - "Live In Montmarte" Vol.1 / "Daybreak"

Chet Baker Trio - "This Is Always" Vol.2

Chet Baker Trio - "Someday My Prince Will Come" Vol.3

Montmartre, Kopenhaga, 4 pazdziernik 1979 / SteepleChase 1980,82,83 / SteepleChase 1986,87

51ZbGPFzbGL._SL500_AA300_.jpg51h6jXhNk0L._SL500_AA300_.jpg51rVfTKYHUL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

Jak już pojawił się Chet Baker to koniecznie trzeba wymienić "One Night In Tokyo" - 2CD, holenderskie wydanie

IMA 104218, 2007. Świetnie zrealizowany koncert z głębokim sub-basem - o bardzo ciepłym i obszernym brzmieniu.

Genialny Chet Baker - trumpet,vocal / Harold Danko - piano / Hein van de Geijn - bass / John Engels - drums /

14/06/1987 Tokio.

61oGQpTdpSL._SL500_AA300_.jpg

Parker's Mood

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.